Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Menopauza

medicina


Menopauza

(WiiBBSPiww^rE^wmw^^ w ti



/ 7 modalitati de a coopera cu schimbarea

Menopauza nu este o boala. Nu trebuie sa constituie o schimbare radicala în stilul de viata. Numeroase femei trec prin menopauza cu un numar redus de simptome si multe dintre aceste simptome pot fi controlate în mod natural.

Medicii definesc ca menopauza perioada de un an întreg dupa ultima menstruatie. Ea se instalea 323k104d za de regula între 45 si 55 de ani.

Simptomele menopauzei variaza mult. Se poate sa nu se manifeste deloc sau sa loveasca organismul cu forta unei furtuni. Pe masura ce femeile îna­inteaza în vârsta, nivelul estrogenului scade, declansând simptomele speci­fice menopauzei si marind si riscul de boli cardiovasculare si osteoporoza. Simptomele cele mai frecvente sunt cresterea în greutate, modificarile va-ginale (uscaciunea si pierderea elasticitatii), tulburari de somn, transformari emotionale si bufeuri (v. Bufeuri).


Menopauza

Poate sa sune groaznic, dar nu trebuie sa si fie asa. Mâncati adecvat, fa­ceti exercitii si discutati cu medicul despre terapia hormonala de substitutie (THS), alte tipuri de medicatie sau fitoterapie. Oricare dintre aceste alterna­tive poate alina perioada de tranzitie, oferindu-va posibilitatea sa va bucu­rati de avantajele menopauzei: gata cu durerile premenstruale (SPM), gata cu ciclul si cu grijile legate de sarcina.

Renuntati la fumat. Riscul de a contracta boli cardiace si osteoporoza creste mult în timpul menopauzei. Fumatul îl potenteaza, iar fumatoarele in­tra în menopauza în medie cu 2 ani mai devreme decât nefumatoarele, spu­ne ginecologul Mary Jane Minkin.

Abtineti-va de la alcool. Pe masura ce va apropiati spre menopauza, prea multa bauturica este tot mai rea pentru oase si inima. "Un pahar cu vin pe zi, nici un strop în plus", avertizeaza dr. Minkin, "darmite o sticla nu face casa buna cu inima si oasele dvs. Mai rau, alcoolul provoaca bufeuri, una dintre cele mai mari pacoste ale menopauzei.

Luati calciu suficient. Doza zilnica de calciu, adica 1000 mg, poate fi asi­gurata din produse lactate. Dar majoritatea femeilor nu prea beau lapte si manânca putine brânzeturi, fiindca evita grasimile saturate si continutul ri­dicat de calorii al acestora, spune dr. Minkin.

Faceti-o acum. Nu asteptati sa împliniti 40 sau 50 de ani pentru a lua cal­ciu, spune medicul de familie Stephen Amiel. "Momentul sa începeti este adolescenta: 50 la suta din masa osoasa adulta se formeaza în aceasta pe­rioada a vietii. O dieta bogata în calciu acum poate fi o polita de asigurare pentru menopauza." Produsele lactate cu nivel scazut de grasimi sunt sursa cea mai potrivita pentru necesarul zilnic de calciu, dar cautati si sucurile cu adaos de calciu, cerealele si chiar pâinea alba.

Nu uitati vitamina D. Acesta este celalalt nutrient mentionat de dr. Min­kin ca fiind crucial pentru sanatate în perioada menopauzei. Cea mai mare parte a vitaminei D provine din alimentele cu adaos de vitamine, cum ar fi laptele si în general produsele lactate. De asemenea, pielea sintetizeaza vi­tamina D când este expusa la soare. Daca alimentatia dvs. este saracacioa­sa, sunteti mai în vârsta sau urmati o dieta asiatica, este posibil sa aveti un deficit de vitamina D si ar trebui sa îl completati cu un supliment. Puteti îm­pusca 2 iepuri dintr-un foc luând o tableta de calciu combinat cu vitamina D ca sa obtineti cele 10 mg zilnic necesare de vitamina D. , ,<- , u


Menopayza

Faceti regulat exercitii fizice. "Ele reduc simptomele menopauzei, reglemen­teaza somnul, sanatatea oaselor si a inimii", spune ginecologul Mary Jane Minkin.

încercati sa gasiti o varietate de activitati zilnice care chiar sa va produ­ca placere. A spune ca veti face gimnastica este doar o ocupatie printre al­tele, dar, cum observa ginecologul Larrian Gillespie, majoritatea femeilor abandoneaza dupa numai câteva saptamâni.

Pentru a contrabalansa pierderea elasticitatii corpului la senectute, dr. Gillespie recomanda un tip de exercitii concentrat pe flexibilitatea si for­ta întregului organism, fara sa formeze muschi. El are si avantajul de a nu produce transpiratie excesiva, ca înotul si yoga.

Fortificati-va organismul mergând în ritm vioi 20-30 de minute cel putin de 3 ori pe saptamâna, folosind un stepper sau facând un jogging usor. "Aveti nevoie de ceva timp ca sa se formeze o masa osoasa noua", spune medicul de familie Stephen Amiel. "Practica arata ca simplul mers pe jos aduce oa­selor cel putin o treime din beneficiile oferite de THS."

Adevarul despre THS. Exista o prejudecata ca este periculos ba sa se faca, ba sa se întrerupa. "Nicidecum", opineaza dr. Minkin. De fapt, femeile ar trebui sa simta ca au libertatea sa experimenteze terapia pâna ce descopera combinatia personalizata favorabila sau pâna decid ca nu le este necesar.

O femeie trebuie sa se gândeasca bine daca sa recurga la THS o perioa­da mai lunga, pentru ca cercetarile recente arata ca riscurile si avantajele sunt în proportie egala mai mult decât se credea odinioara (v. Bufeurî).

Mâncati mai putin si mai des. Femeile metabolizeaza mâncarea altfel decât barbatii, spune ginecologul si dieteticianul Larrian Gillespie. Barba­tii folosesc carbohidratii pentru energie, iar femeile fac provizii de carbo-hidrati sub forma de grasimi pentru a le permite sa procreeze în caz de în­fometare. Pe masura ce îmbatrânim, modificarile în nivelul estrogenului se accentueaza. Dr. Gillespie recomanda 5-6 mese mai reduse în cursul zilei decât 3 îmbelsugate, incluzând multe fructe si legume proaspete, fasole si leguminoase.

Folositi un lubrifiant. Apetitul sexual scazut, nemultumire clasica în me­nopauza, este de cele mai multe ori urmarea unor modificari fizice din va­gin. Daca o lipsa de interes în sex este, partial, datorata efectiv disconfor-


Menopauza

tului, cumparati un lubrifiant care se elibereaza fara reteta. Dar daca este vorba de probleme emotionale, trebuie sa cooperati cu partenerul pentru a le rezolva.

încercati metode babesti pentru a dormi. Daca aveti probleme cu som­nul, dr. Minkin va sfatuieste sa încercati niste leacuri babesti. Veti dormi mai linistita dupa o cana cu lapte cald, dupa o baie calda si alungându-va din minte toate evenimentele de peste zi.

împartasiti-va problemele. Mult din stresul menopauzei provine din alte schimbari de viata care apar în acelasi timp. Copiii pleaca de-acasa, parin­tii îmbatrânesc si au probleme de sanatate, sotii trec prin criza de andropa-uza. Prieteniile pot ajuta la depasirea acestor fundaturi emotionale. "Dedi-cati-va ca voluntara unor probleme de caritate sau alaturati-va unui grup de sprijin pe perioada menopauzei", spune dr. Minkin. "Sunt oportunitati foar­te bune de a lega prietenii noi, de a împartasi stresul vietii sau pur si simplu de a fi împreuna, în societate."

îndemnati-va partenerul sa se informeze asupra menopauzei. Perso­nal, s-ar putea sa întelegeti ce vi se întâmpla, dar nu si partenerul; el s-ar pu­tea sa se arate mirat de schimbarile care se petrec în corpul dvs. si sa nu pri­ceapa cât de greu va este uneori. Sugerati-i sa citeasca despre menopauza, spune dr. Minkin. Dupa ce va întelege transformarile prin care treceti, e de sperat ca va reactiona cu rabdare si blândete.

Alungati-o cu mielarea. Menopauza este un fenomen natural, spune fito-terapeutul Douglas Schar, nu o boala. Este adevarat ca puteti avea parte de niveluri hormonale haotice în tot acest timp, care pot transforma aceasta pe­rioada firesca într-una destul de dezagreabila.

Mielareaua a fost folosita de secole pentru pastrarea echilibrului hormo­nal. Cercetarile arata ca ea actioneaza asupra glandei pituitare (hipofiza). Se gaseste în magazinele specializate sub forma de capsule sau tinctura. Urmati instructiunile de pe eticheta.

Va trebui sa folositi acest leac timp de cel putin l luna sau mai mult îna­inte de a-i aprecia efectele, spune Schar, dar în majoritatea cazurilor face menopauza mai tolerabila.

Cumparati creasta cocosului. "Este planta mea preferata pentru simpto-mele de menopauza. Chiar este eficace", spune medicul de familie Connie Catellani. Studiile arata ca ea actioneaza asupra bufeurilor, transpiratiei noc-


Menopauza

turne, uscaciunii vaginale, a tulburarilor de somn, nervozitatii si depresiei. Oamenii de stiinta nu stiu exact cum, dar se pare ca intervine în echilibra­rea nivelului de estrogen.

Unii medici recomanda ca utilizarea ei sa nu depaseasca 6 luni consecu­tiv, caci nu i se cunosc efectele pe termen lung. Dar pâna în prezent nu s-au raportat efecte adverse datorate întrebuintarii îndelungate, si dr. Catellani are paciente care au luat-o 3-4 ani fara probleme.

Uscati transpiratia cu salvie. Salvia a fost folosita din vremuri stravechi pentru a usca transpiratia anormala, spune Schar. Era recomandata pentru transpiratia excesiva în malarie, ca si pentru suparatoarele transpiratii noc­turne si bufeuri ale menopauzei. Cumparati tinctura de salvie (1:5) si luati 2,5 ml sau o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi. Veti simti efectul dupa nu­mai 1-2 zile.

Daca ciclul devine mai rar si mai putin abundent c nd ajungeti pe la 50 de ani, daca nu aveti afectiuni organice care sa va incapaciteze si nici risc cres­cut de osteoporoza, atunci nu trebuie sa apelati la medic.

ineti seama totusi ca este necesar sa continuati utilizarea unui contra­ceptiv nca l an daca aveti peste 50 si 2 ani daca aveti peste 40. Am con­sultat cel putin 5 paciente n decursul anilor care au venit sa-mi spuna ca au intrat n menopauza ntruc t li se oprise menstruatia, iar ele erau de fapt n­sarcinate n luna a 7-a!" spune medicul de familie Stephen Amiel.

Ar trebui sa va prezentati la medic daca

aveti s ngerari neregulate, s ngerati dupa sex, ciclul este mai abundent
sau mai frecvent;

aveti un risc crescut de osteoporoza (menopauza s-a instalat nainte de
45 de ani; ati avut rar ciclu n decursul timpului din cauza greutatii cor­
porale mici, a exercitiilor fizice n exces sau a anorexiei; ati luat mult
timp steroizi; aveti antecedente familiale grave n privinta osteoporo­
zei; fuma
ti sau beti mult; aveti mobilitate scazuta

simptomele de menopauza va afecteaza fizic, emotional sau social, n
ciuda remediilor folosite;

nu ati facut o mamografie si aveti 51 de ani sau mai mult.

Orice s ngerari vaginale care apar dupa intrarea n menopauza ne­cesita ngrijire medicala urgenta. Desi multe au cauze inofensive, 10-20 la suta din cazuri se datoreaza cancerului.


Mirosul c o r p ului

Introduceti n regimul alimentar m ncaruri pe baza de soia. Fitoestrogen na­tural, soia s-a dovedit folositoare n a ajuta femeile sa depaseasca simptome-le menopauzei. Se considera ca fitoestrogenii furnizeaza un substitut pentru estrogenul organismului, contribuind la atenuarea bufeurilor si a uscaciunii pielii. Fitoestrogenii din soia se numesc izoflavone.

O varietate de produse din soia sunt disponibile n magazine, printre care tofu, snitele, boabe si lapte.

Cautati sunatoare. Daca menopauza aduce depresii pe fond hormonal, dr. Catellani sugereaza sa recurgeti la sunatoare. Planta, al carei potential de a contracara melancolia este de mult recunoscut, s-a dovedit la fel de eficienta ca anumite antidepresive în cazuri de depresie usoara sau mode­rata. Este si mai putin probabil sa aiba efecte secundare, ca oboseala sau pierderea apetitului sexual, cum se raporteaza în cazul unor medicamente. S-ar putea sa fie nevoie necesare 2-3 saptamâni înainte de a observa un efect. Dar nu suferiti cu stoicism: daca simptomele persista, apelati neîn­târziat la medic.



Document Info


Accesari: 3523
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )