Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Mirosul corpului

medicina


Mirosul corpului

9 modalitati de a va simti proaspat si curat



> > r r >

Unii oameni de stiinta cred ca mirosul corpului uman este un atavism al evo­lutiei noastre ca specie. Adica mirosurile pe care le emana anumite parti ale corpului nostru, îndeosebi subsuorile si regiunea pelviana, se poate ca în timpuri imemoriale sa fi servit la semnalarea sexualitatii, prespune Nathan Howe, dermatolog si zoolog care cerceteaza modalitatea prin care animale­le comunica folosind mirosu 14114v2123o l. "Desigur", adauga el, "indiferent la ce a ser­vit odinioara mirosul corpului, în zilele noastre el nu este de dorit." Putini sunt cei care în aceasta privinta vor avea alta opinie. Daca vreti ca oamenii sa nu va ocoleasca, atunci feriti-va sa mirositi respingator.

Mai usor de zis decât de realizat? De fapt, exista relativ putine posibili­tati de a ataca mirosul neplacut al corpului si a începe sa mirosi a trandafiri.


Mirosuicorpuiui ".'

Frecati pielea cu nadejde. Cea mai eficienta modalitate de a scapa de mi­rosul nedorit al corpului este sa va spalati insistent cu apa si sapun îndeo­sebi în zonele corpului cel mai probabil sa aiba un miros persistent, cum sunt subsuorile si regiunea pelviana, spune dermatologul Kenzo Sato.

Mirosul corpului este cauzat de obicei de o combinatie de transpiratie si bacterii, spune el. Spalatul cu apa si sapun îndeparteaza ambii factori incri­minati.

Cel mai bun tip de sapun pentru problema mirosului corpului este un sa­pun dezodorizant, deoarece el întârzie reaparitia bacteriilor. Cât de des tre­buie sa va spalati depinde de chimismul fiecarui organism, de activitatile dvs. de peste zi, de starea sufleteasca si de anotimp. Daca nu sunteti sigur ca va spalati suficient de des, întrebati un prieten. Amintiti-va ca bacteriile si glandele sudoripare actioneaza noaptea tot atât de intens ca si ziua, ceea ce ar putea însemna ca aveti nevoie de un dus atât dimineata, cât si seara.

Spalati mai mult decât corpul. Puteti sa va spalati pâna când vi se încre­teste pielea, dar înca sa mirositi rau daca hainele nu va sunt curate. sapte zile cu aceeasi camasa constituie garantat o situatie care îi va agresa pe cei din jur, spune dermatologul Lenise Banse. Cât de des trebuie sa va schim­bati camasa cu una curata? Depinde de individ. O camasa curata în fiecare dimineata este suficient pentru majoritatea persoanelor, dar pe vreme calda poate ca va trebui mai mult decât o camasa pe zi.

Picioarele urât mirositoare pot fi expresia unei probleme genetice, dar schimbându-va zilnic ciorapii de 2-3 ori situatia se va îmbunatati realmen­te. Purtati încaltaminte care permite aerului sa circule si spalati-va încalta­mintea de sport în masina de spalat.

Alegeti tesaturi naturale. Ţesaturile naturale precum bumbacul si inul absorb transpiratia mai bine decât materialele sintetice. Transpiratia absor­bita se evapora usor din tesaturile din fibre naturale.

Jucati rolul de medic. Daca transpirati abundent si aveti tendinta de a mi­rosi neplacut, sapunul dezodorizant obisnuit poate sau nu poate fi util. In acest caz, încercati o perie antibacteriana de vânzare la farmacie, spune dr. Howe.

Antiperspirantele ataca cel mai bine. Pentru majoritatea persoanelor deodorantele de serie sunt eficiente pentru a masca mirosul de la subsuoa­ra, spune farmacistul Hridaya Bhargava. Ele lasa pe suprafata pielii substan­te chimice care distrug bacteriile ce produc mirosul, dar nu au nici un efect

Mirosul corpului

asupra transpiratiei. Daca aveti un miros puternic al corpului, va trebuie un antiperspirant. In principal, antiperspirantele sunt medicamente, spune dr. Bhargava, care diminueaza cantitatea de transpiratie produsa de corpul uman. Majoritatea antiperspirantelor combina un antiperspirant cu un deo-dorant.

Mergeti pe filiera franceza. O alta optiune, în caz ca nu tolerati deodo-rantele obisnuite si antiperspirantele, este un produs frantuzesc natural, spu­ne dermatologul Randall Hrabko. Este vorba de un compus natural de sa­ruri minerale, constituite într-un cristal, care ajuta la tinerea în frâu a bacteriilor fara a irita pielea.

Atentie la ceea ce mâncati. Extractele de proteine si uleiurile din com­ponenta unor alimente si condimente ramân în excretiile si secretiile orga­nismului ore întregi dupa ce ati mâncat si pot da corpului un miros nepla­cut. Pestele, chimenul, curry si usturoiul se gasesc în capatul de sus al listei, spune dr. Banse.

Pastrati-va calmul. "Excitatia sexuala, senzatia de anxietate si nervozi­tatea va vor accentua transpiratia", spune dr. Bhargava. Daca anticipati ca o situatie poate sa va tulbure, indiferent cât de mult meditati sau prac-

Nu de putine ori transpiratia în exces poate fi mai mult decât stânjenitoare. Ea poate constitui un semn al hiperactivitatii glandei tiroide sau al hipoglice-miei. Mai poate fi vorba si de o anomalie în sistemul nervos care controlea­za transpiratia. Mai des întâlnita este situatia în care transpiratia abundenta reprezinta un simptom al anxietatii, al panicii sau al unei dereglari fobice, al menopauzei sau al obezitatii. Unele medicamente ca antidepresivele si anti-parkinsonienele pot si ele sa determine transpiratia abundenta. Oricare din­tre aceste situatii necesita prezentarea la medic.

Transpiratia patologica (hiperhidroza) se poate ameliora cu deodorante-le continând clorura de aluminiu, care se vând unele cu reteta, si altele fara reteta. Exista situatii în care medicul va poate recomanda îndepartarea pe cale chirurgicala a glandelor sudoripare de la subsuoara sau injectiile cu to­xina botulinica, care inactiveaza aceste glande. Specialistii va mai pot ajuta în cazul traspiratiei excesive a picioarelor si palmelor, prescriindu-va o solutie de glicopironiu.



Document Info


Accesari: 3016
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )