Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Nevralgia sciatica


NEVRALGIA SCIATICA


Nevralgia sciatica este o algie radiculara care traduce suferinta unei radacini a nervului sciatic, mult mai rar o atingere a trunchiului nervos propriu-zis. Ea apare, in majoritatea cazurilor, datorita unei hernii a discului intervertebral L4 -L5 sau L5 - S1.


ETIOPATOGENIE:

1.     Alterarea degenerativa a discului intervertebral:

Este cauza cea mai frecventa

Este favorizata de eforturi fizice, traumatisme, obezitate, tulburari de statica



Initial, nucleul pulpos isi pierde aspectul gelatinos prin pierderea capacitatii de a fixa apa, isi reduce volumul, devine fibros si se atrofiaza, iar presiunea exercitata asupra lui nu se repartizeaza uniform.

Inelul fibros devine fragil, se poate fisura sau rupe

La eforturi fizice deosebite, cu flexie importanta, cu ridicare de greutati, eventual cu torsiune, aceste fisuri se largesc si este posibila angajarea (hernierea) unui fragment de nc. pulpos. Hernierea se produce cel mi frecvent in partea posterioara. Citeodata factor favorizant poate fi un gest neinsemnat (stranut, simpla aplecare).

Hernia la nivelul discului L4 - L5 determina afectarea radacinii L5 a nv. sciatic, iar la nivelul L5 - S1 pe cea S1.

2.     Cauze vertebrale:

Afectiuni inflamatorii (spondilita anchilozanta, tuberculoza, abcese)

Tulburari de statica (sacralizarea ultimei vertebre lombare, lombalizarea primei vert. sacrate, asimetria membrelor inf., scolioza, hiperlordoza).

Tumori maligne primare sau secundare (metastaze)

Afectiuni metabolice (osteoporoza, boala Paget)

Traumatisme (fractura de corp vertebral, de apofiza transversa); nevralgia poate apare imediat sau la distanta de traum.

3.     Cauze extravertebrale:

Dureri iradiate de la organele abdominale (litiaza renala, ulcer peptic, cancer pancreatic, afectiuni ale colonului)


Cunoasterea conditiilor etiologice si a mecanismelor patogenice are o deosebita importanta practica atat din punct de vedere al tratamentului curativ cat si al celui profilactic.

Varsta. Sciatica apare la indivizii adulti intre 25 - 50 de ani si cu deosebire dupa varsta de 40 de ani.

La copii si la adolescenti rezistenta discului intervertebral este considerabila, deoarece nu s-au produs inca alterarile structurale mentionate. Astfel, traumatismele sau surmenajul functional al regiunii lombo - sacrate nu pot produce leziuni discale sau disco - radiculare.

La individul adult se produce un anumit decalaj intre solicitarile functionale ale sistemului osteo - musculo - ligamentar al coloanei vertebrale si structura acestor tesuturi. Un individ dupa 30 de ani indeplineste in general aceleasi munci fizice ca unul de 20 de ani desi se stie ca dupa varsta de 30 de ani discurile vertebrale prezinta leziuni degenerative de senescenta. In acest mod se poate intelege incidenta crescuta a sciaticii la indivizii de varsta mijlocie.

Sexul. Sciatica apare mai frecvent la barbati decat la femei ceea ce se poate explica prin faptul ca barbatii sunt mai expusi traumatismelor si surmenajului functional al coloanei. La femei in afara de traumatisme si surmenaj functional sciatica poate sa apara ca urmare a modificarilor coloanei lombare suprasolicitata de pilda in obezitatile endocrine dupa sarcini.

Conditiile de viata si munca. Sciatica apare mai frecvent la indivizii care sunt supusi prin profesiunea lor, traumatismelor si eforturilor. Astfel, majoritatea sunt muncitori manuali (65%).

Sciatica se intalneste mai mult la partea stanga deoarece, in cursul miscarilor obisnuite dreptacii fac o flexie spre dreapta a coloanei vertebrale, tractiunile cele mai mari fiind suportate de muschii vertebrali si de segmentul lombar din stanga.

In producerea sciaticii rolul hotarator il au 2 factori: unul mecanic, legat de tulburarile discului intervertebral si unul inflamator, legat de iritatia radacinilor nervului sciatic prin compresiune discala.


TABLOU CLINIC:

Debutul poate fi brutal (imediat dupa actiunea) sau insidios (durerea accentuindu-se progresiv)

Durerea , situata in regiunea lombra, iradiaza in membrul inferior, avind un traiect ce depinde de radacina afectata:

In sciatica L5, durerea intereseaza portiunea posterioara a fesei, fata postero-externa a coapsei, fata externa a gambei si gleznei, regiunea dorsala a piciorului, ajungind la haluce (dificultati in mersul pe calciie)

In S1 durerea cuprinde reg. posterioara a coapsei si gambei, tendonul lui Achile, calciiul si regiunea plantara (apar dificultati in mersul pe virfuri = semnul poantei)

Durerea se calmeaza la repaus, si poate fi accentuata de tuse sau stranut

Parestezii (amorteli, furnicaturi), tulburari de sensibilitate


Simptome subiective

Simptomul preponderent uneori exclusiv il constituie durerea in regiunea lombara, durerea iradiaza in membrul inferior avand un traiect care depinde de radacina afectata astfel in sciatica L5 durerea intereseaza portiunea posterioara a fesei, fata posterioara a coapsei, fata externa a gambei, partea externa a gleznei, regiunea dorsala a piciorului ajungand uneori pana la haluce.

In caz de sciatica S1, durerea cuprinde partea posterioara a fesei, partea posterioara a coapsei si gambei, tendonul lui Achile, calcaiul si regiunea plantara.

Aceasta topografie a iradierii durerii nu este totdeauna asa de completa astfel incat nu putem sa precizam radacina afectata numai pe baza descierii durerii de catre bolnav.

Bolnavul acuza deseori parestezii (amorteli, furnicaturi) in membrul inferior avand o topografie similara cu cea a durerii; rareori prin interogatoriu aflam ca bolnaviil prezinta si tulburari sfincteriene minore.

Durerea se calmeaza prin repaus, in special repaus la pat astfel incat deseori bolnavul se poate odihni in timpul noptii; eforturile si miscarile din timpul zilei, tusea si stranutul maresc intensitatea durerii.


Simptome obiective

Examinand bolnavul care se afla in picioare constatam o atitudine antalgica mai ales in cazul sciaticii prin hernia discului L4 - L5, trunchiul fiind inclinat catre partea opusa celei dureroase; se remarca o stergere a lordozei lombare, o scolioza (consecutiva pozitiei antalgice amintite) si contractura unilaterala a musculaturii vertebrale sacrolombare.

Miscarile coloanei vertebrale sunt extrem de dureroase si mai ales flexia anterioara a trunchiului si inclinarea laterala catre partea dureroasa.

Mersul obisnuit de regula nu este afectat in schimb se observa dificultati in mersul pe varfuri (semnul 'poantei' sugestiv pentra sciatica S1) sau mersul pe calcai (semnul 'talonului' din sciatica L5).

Examinand bolnavul in decubit dorsal se constata prezenta semnului Laseque (ridicarea membrului inferior intins provoaca o durere vie a coapsei si a gambei); prin aceasta manevra se realizeaza o elongatie a nervului sciatic. Pentru a realiza aceasta elongatie prin manevre mai putin cunoscute (in scopul evitarii unei participari subiective) se practica manevra Laseque inversata; dupa ce am fixat in rectitudine cele doua membre inferioare pe planul patului se cere bolnavului sa treaca in pozitie sezand; in caz de sciatica reala miscarea este net limitata de durere.

Manevra Brogard si testul Flepping servesc aceluiasi obiectiv.

In cazul testului Flepping bolnavul este asezat pe marginea patului cu membrele inferioare atarnand, iar gamba se extinde fata de coapsa; in caz de sciatica, aceasta manevra provoaca o durere violenta si rasturnarea coloanei catre spate. Se realizeaza de asemenea studiul sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare; se constata o hipoestezie (scaderea sensibilitatii cutanate) superficiala mai ales pe regiunea dorsala a piciorului si pe fata externa a gambei in sciatica L5; hipoestezia 'in sa' este sugestiva pentru compresia cozii de cal.

In sciatica L5 la examenul obiectiv se constata un deficit motor al extensorului halucelui si a muschilor lojii anteroexterne; in sciatica S1 se observa mai rar un deficit al muschilor lojii posterioare a gambei (flexori plantari). Refexul Achilian poate fi diminuat sau abolit in sciatica S1.

Examinand bolnaviil in decubit ventral se poate evidentia semnul 'soneriei': presiunea spatiului paravertebral corespunzator discului patologic (L4 - L5 sau L5 - S1) declanseaza o durere vie, analoga celei de care sufera spontan bolnaviil; se constata uneori hipotrofie musculara succedand unui deficit motor prelungit.


EXAMENE OBIECTIVE:

Pozitia antalgica (trunchiul inclinat de partea opusa durerii)

Contractura musculara

Dificutati in mersul pe virfuri si calciie; mersul obisnuit, de regula nu este afectat

Mobilitatea coloanei vert. este mult redusa (testul Schober, distanta degete-sol)

Manevra Lasegue este (+) cind ridicarea mb. inf. fata de planul patului se face la mai putin de 90 grade.

Examenul radiologic (fata si profil) poate fi normal sau poate arata: rectitudinea coloanei lombatr, stergerea lordozei, scolioza antalgica, pensarea discului lezat.


Evolutie

Folosind mijloacele terapeutice actuale in cea mai mare parte din cazuri disparitia durerilor apare intre 2 saptamani si o luna. De obicei dupa aceasta perioada persista parestezii care pot sa dureze 3-4 luni. Intensitatea durerilor si a contracturilor musculare este legata in mod obisnuit de formele cu evolutie mai prelungita. Aceeasi mentiune se poate face pentru sciaticile care apar la indivizii mai tineri.

Unele forme dureroase se dovedesc rebele la tratament sau numai in mod trecator sensibile. Dintre aceste cazuri se remarca formele de sciatica cu nevrita sau sciatica paralizanta.

Prognosticul este pozitiv.


Tratamentul profilactic este deosebit de important. Masurile profilactice urmaresc intarirea aparatului musculo-ligamentar, calirea organismului, marirea rezistentei la eforturi si evitarea factorilor patogeni.

Conditiile de munca sunt deosebit de importante astfel incat trebuie evitate traumatismele, eforturile exagerate, solicitarea fara rost a coloanei lombare (ridicarea de jos a unor obiecte grele, cu genuchii intinsi), expunerea indelungata la frig etc.

In cazurile in care unii bolnavi de sciatica, prin natura profesiunii lor, articulatia lombo-sacrata este mult solicitata, se recomanda schimbarea profesiunii.


TRATAMENT:

Repaus la pat pe un plan dur

AINS, analgezice

Decontracturante, miorelaxante (mydocalm, clorzoxazona, diazepam)

Corticoterapie in formele hiperalgice

Trat. chirurgical: extirparea nucleului pulpos herniat. Este indicat in formele hiperalgice, in cele prelungite (3 luni de trat. medicamentos), in formele recidivante si de urgenta (24-48 ore) in sciatica paralizanta si in cea insotita de tulburari sfincteriene.

Fizioterapia este folosita pentru recuperare, dupa terminarea episodului dureros. Sunt indicate exercitii de gimnastica, inot, ciclism.




Document Info


Accesari: 414
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )