Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Osteoartrita

medicina


Osteoartrita

25 de modalitati pentru a pune capat durerii



Osteoartrita este o boala care afecteaza articulatiile. Jumatate dintre noi vor avea o radiografie care se le arate ca au Osteoartrita pâna când ajung la 65 de ani si circa 10 la suta dintre cei de peste 65 de ani vor avea considerabil de suferit din cauza ei. Totusi, multi dintre noi nici nu îsi dau seama de afectiu­ne pâna nu le-o reveleaza o radiografie facuta pentru altceva. Osteoartrita este considerata în general o boala degenerativa, ducând la pierderea progre­siva a cartilajului care captuseste si lubrifiaza articulatiile, dar unele dintre simptomele ei provin din încercarile organismului de a repara vatamarea prin formarea ciocurilor de papagal, proliferari neregulate de tesut osos, numite osteofite. Suprafata articulatiei este vatamata si osul creste îngrosat.

Osteoartrita este cunoscuta si ca boala articulara degenerativa. Afectea­za milioane de oameni, însa numai l din 8 apeleaza la tratament medical. Poate afecta degetele, genunchii, gleznele, picioarele, soldurile, gâtul si sira spinarii, producând rigiditate, umflaturi si durere. De regula este considera­ta pur si simplu un semn natural al îmbatrânirii, rezultat al uzurii normale a articulatiilor, dar forma cea mai obisnuita de Osteoartrita, cea primara, de­buteaza de obicei la o 151k108b vârsta mijlocie. Osteoartrita secundara poate fi rezul­tatul unei varietati de traumatisme suferite de articulatii, incluzând leziuni­le si suprasolicitarea (de aici uzura), infectiile si inflamatiile datorate altor boli articulare. Unii dintre factorii care o influenteaza, cum ar fi ereditatea, nu pot fi controlati. Altii, printre care numeroase decizii referitoare la stilul de viata, pot ajuta la prevenirea si alinarea simptomelor dureroase. Iata cele mai bune remedii oferite de specialistii.

Mâncati pentru termen lung. Decât sa va concentrati pe nutrienti indi­viduali, reumatologul Justus Fiechtner recomanda sa aveti în vedere ansam­blul când abordati problema dietei. "Cea mai buna decizie pentru a preveni Osteoartrita este sa tineti greutatea sub control", spune el. "Calea cea mai co­recta ca sa o realizati este respectarea unei diete echilibrate." Cele 3 reguli de aur pentru a veni în ajutorul artritei sunt:

alegeti o dieta echilibrata, care sa va ofere toate vitaminele si minerale­
le de care aveti nevoie si care va tine si greutatea la cote joase;

mâncati cât mai multe fructe si legume;

faceti regulat exercitii fizice. . :U:5 :

'l
. . J

Osteoartrita

O dieta echilibrata trebuie sa va ofere toti nutrientii de baza importanti, mai cu seama minerale cum ar fi calciul si fierul. Daca nu o face, atunci sa­natatea dvs. generala va suferi, iar artrita se va accentua.

Concentrati-va pe fibre. Este important din 2 motive sa mâncati alimen­te bogate în fibre pentru a preveni si diminua osteoartrita, spune nutritio-nistul Neal Barnard. Unu, fibrele va dau sentimentul de satietate si au mai putine calorii, asa ca este mai putin probabil ca veti mânca prea mult si veti câstiga în greutate. Doi, fibrele sunt marele colector de reziduuri pentru or­ganele interne. Aduna toxinele inflamatoare si hormonii care agraveaza ar­trita si le transporta în afara organismului, reducând riscul durerilor os-teoartritice.

Beti cantitati mari de apa. "Hidratarea va ajuta sa preveniti artrita", spu­ne specialistul în probleme legate de durere Michael Loes. încheieturile au nevoie sa fie umede pentru a se misca lin, ca o masina bine unsa. Dr. Loes recomanda sa beti 2-3 litri de apa pe zi pentru a împiedica durerea osteoar-tritica. Daca beti cantitati mari de cafea sau alte bauturi cu cofeina care ac­tioneaza ca diuretice si elimina apa din organsim, atunci trebuie sa beti si mai multa apa.

Faceti exercitii aerobice. Fie ca este vorba despre mers pe jos, pedalat pe o bicicleta medicinala sau înot, exercitiul zilnic de aerobica poate reduce ri­giditatea si durerea, mentinând sau îmbunatatind sanatatea oaselor si a arti­culatiilor. Daca sunteti începator, dr. Barnard recomanda o jumatate de ora de mers pe jos de 3 ori pe saptamâna.

Adaugati niste exercitii cu greutati. Un program de exercitii cu ridica­re de greutati formeaza muschi, oase si articulatii tari. Daca muschii nu sunt puternici, articulatiile tind sa alunece din pozitia lor, cauzând si mai multa durere. Daca aveti osteoartrita, discutati cu un fizioterapeut înainte de a în­cepe un asemenea program de exercitii.

întindeti-va. întinderea este importanta pentru a mentine articulatiile pu­ternice si agile, începeti cu exercitii usoare, de "gama" a miscarii. Acestea includ simple rotatii ale bratelor, picioarelor si trunchiului, încet, într-o gama cât mai completa a miscarii, atât cât este posibil fara a cauza durere. Dr. Loes recomanda un extensor, o banda de elastic care opune rezistenta în timp ce întindeti diferite parti ale corpului. Materiale similare sunt de vân­zare în magazinele cu articole sportive.


Osteoartrita

începeti încet si blând. Exercitiile în forta pot amplifica durerea de os-teoartrita. Daca exercitiile produc durere care persista mai mult de o juma­tate de ora dupa terminarea lor, înseamna ca ati exagerat. Reduceti-le si apoi cresteti treptat, spune dr. Loes. Daca nu sunteti sigur asupra limitelor pro­prii, vorbiti cu medicul dvs. care va poate stabili capacitatile fizice si cu fi-zioterapeutul care va poate alcatui un program adecvat, între aceste limite.

Faceti exercitii dupa un dus fierbinte. Apa fierbinte relaxeaza încheie­turile, spune reumatologul Ted Fields, asa ca va fi mai putin probabil sa sim­titi durere în timp ce exersati.

Cumparati pantofi buni. Mersul este un foarte bun exercitiu de aerobica pentru a reduce durerea artritica. Oricum, daca aveti de gând sa mergeti regu­lat, dr. Loes recomanda sa cumparati o pereche buna de pantofi, adecvati mer­sului pe jos. încercati sa procurati pantofi usori, confortabili, facuti dintr-un material care respira, care sa fie suficient de largi încât sa nu forteze fluierul piciorului, care au un calapod bun pentru bolta plantara si un toc comod.

Daca durerile artritice sunt persistente sau daca dimineata la trezire sunteti ntepenit considerabil vreo 5-10 minute sau mai mult, mergeti la medic. La fel si daca pierdeti capacitatea de miscare a unei articulatii sau daca este in­flamata ori daca durerea va mpiedica sa desfasurati activitati importante.

Ar trebui sa vorbiti cu medicul si daca paracetamolul sau alte analgezice care se elibereaza fara reteta nu va alina durerea. In afara de revizuirea me-dicatiei, acesta va poate recomanda un dietetician pentru a va stabili un pro­gram de scadere n greutate sau un fizioterapeut pentru ndrumari legate de exercitii, tratament pe baza de caldura, hidroterapie sau proceduri electri­ce pentru reducerea durerii.

Daca artrita va incapaciteaza sever, s-ar putea sa aveti nevoie de o trimi­tere la un ortoped pentru a evalua posibilitatea nlocuirii articulatiei sau a re­facerii suprafetei ei. Chirurgia reparatorie a progresat imens n ultimii ani n privinta osteoartritei. Teoretic, niciodata nu sunteti prea n v rsta pentru a trage foloase de pe urma ei", spune medicul de familie Stephen Amiel. De fapt, se obisnuia ca numai persoanelor mai n v rsta sa li se ofere chirurgie de nlocuire, caci noile articulatii aveau o durata de viata limitata. Cu tehni­cile noi, si persoanele mai tinere pot beneficia n mod eficient si pe termen lung, iar cele mai n v rsta si mai fragile pot fi tratate sigur si rapid."


Osteoartrita

Faceti exercitii pe o suprafata moale, neteda. Articulatiile artriticc nu raspund bine la impact: joggingul mai ales afecteaza articulatiile "cu încar­care de sarcina", deci articulatiile genunchilor, soldurilor si sirei spinarii, care sunt în mod special predispuse la osteoartrita. Ideal este sa umblati pe iarba.

Intrati în apa. "Dintre pensionari, nu jucatorii de golf sunt cei mai sana­tosi", spune dr. Loes, "ci înotatorii." înotul este în fruntea tuturor listelor alcatuite de specialisti referitoare la exercitiile aerobice pentru artrita, cu impact scazut, înotul pe fata si pe spate fortifica muschii paraspinali - muschi mici, bogat inervati, înconjurând sira spinarii, întarindu-i, acesti muschi vor contribui la alinarea durerilor de spate si la îmbunatatirea mo­bilitatii. Aerobica acvatica ajuta si ea la calmarea si la reducerea durerii artritice.

Folositi sare amara. Adaugate în apa de baie, cristalele de sulfat de mag­neziu calmeaza durerile provocate de artrita, pentru ca ajuta la eliminarea carbonului - unul dintre produsele reziduale ale organismului - prin piele.

Stati drept. O postura defectuoasa apasa pe articulatii, ducând în timp la uzura oaselor si a cartilajelor. Le poate produce, de asemenea, multa dure­re suplimentara persoanelor care sufera de artrita, spune reumatologul Alan Lichtbroun. Daca acum va tineti drept, v-ati putea salva genunchii si soldu­rile pe viitor.

Aplicati cald sau rece. Daca simtiti ca apar durerile artritice, dr. Fields re­comanda caldura sau gheata pentru a le reprima. Folositi gheata în caz de izbucniri bruste de durere, dureri cronice sau de articulatii inflamate. Pas­trati tratamentul cu caldura - cum ar fi o baie fierbinte sau o împachetare calda - pentru o durere constanta.

Bazati-va pe paracetamol. Paracetamolul este sigur si eficient, si admi­nistrarea lui zilnica este recomandarea standard în caz de dureri minore de artrita. Daca este insuficient, asocierea cu codeina este probabil cea mai buna alegere, desi atunci poate deveni suparatoare constipatia.

Problema care se iveste daca luati zilnic aspirina, ibuprofen sau alte an-tiinflamatoare este ca sporesc riscul aparitiei ulcerului stomacal, în orice caz, numai o parte relativ minora a durerii osteoartritice rezulta din inflama­rea tesuturilor moi înconjuratoare, "încerc în mod special sa evit antiinfla-


Osteoartrita

Pierdeti n greutate. A fi supraponderal este ca si cum ati cara permanent niste bagaje grele", spune nutritionistul Neal Barnard. Afecteaza genunchii, soldurile, literalmente fiecare articulatie a organismului." Excesul de greuta­te duce nu numai la probleme de artrita la persoanele obeze. Prea multa grsime produce schimbari hormonale si ridica nivelul de estrogen, iar cercetrile arata ca nivelul crescut de estrogen nseamna un risc crescut de osteoartrita. La fiecare 4 kg n plus de greutate corporala, riscul de osteoar-trita la genunchi sporeste cu 30 la suta

matoarele la persoanele peste 75 de ani", spune medicul de familie Stephen Amiel. "Daca consider ca un antiinflamator este esential, prescriu în gene­ral si o medicatie pentru protejarea mucoasei stomacului."

Tratati-va articulatiile cu ghimbir. Unele studii atesta ca radacina de ghimbir blocheaza procesul de inflamare la fel de eficient ca un antiinfla­mator si fara efecte secundare. Lasati 10 minute câteva bucatele subtiri de ghimbir proaspat într-o cana cu apa fierbinte. Lasati sa se raceasca putin, strecurati si beti.

Nu uitati sa va luati vitaminele. Daca urmati sfaturile privitoare la o dieta sanatoasa, cu multe fructe si legume proaspete, ar trebui sa luati mul­ta vitamina C, care va va ajuta sa pastrati sanatatea tesutului colagen si conjunctiv. Vitamina antioxidanta E poate ajuta si ea ca vitamina C sa-si faca treaba. Uleiurile vegetale, uleiul din germeni de grâu, nucile, alune­le si legumele cu frunze verzi sunt sursele principale de vitamina E. Ce-realale cu adaos de vitamine contin adesea si vitamina E. Suplimente de vitamine C si E se gasesc în farmacii daca nu puteti obtine necesarul lor prin dieta.

Nu uitati vitamina D. Vitamina D s-ar putea dovedi una dintre vitamine­le cele mai importante în prevenirea osteoartritei, spune dr. Amiel. Nivelul ei scazut se asociaza cu uzura cartilajelor articulatiilor care duc greutatea corporala, iar un studiu serios este în desfasurare pentru a se constata daca suplimentele reduc vatamarile articulatiilor afectate de osteoartrita. Surse bune de vitamina D sunt cerealale si sucurile cu adaos de vitamine si pro­dusele lactate. Mult soare va ajuta organismul sa sintetizeze vitamina D sau puteti lua suplimente (250 mg pe zi).


Osteoporoza

Adaugati si magneziu, în afara acestor nutrienti, dr. Loes recomanda 60 mg de magneziu pe zi. Magneziul ajuta oasele, îndeparteaza crampele si îmbunatateste somnul.

Ungeti cu ulei articulatiile care scârtâie. Bunica s-ar putea sa fi avut dreptate în legatura cu untura de peste. "Multi dintre pacientii mei jura ca untura de peste este leacul artritei", spune dr. Amiel. "Unii o aseamana cu un bidonas de ulei pentru articulatiile care scârtâie, cam ca Omul de tinichea din Vrajitorul din Oz." Ar putea sa aiba dreptate sau aproape. Acizii grasi omega-3 din untura de peste pare sa elimine enzimele din încheieturi, care distrug cartilajul, înca un motiv, eventual, pentru a include pestii grasi (ma-crou, somon, ton si sardele) în dieta. Daca bunica insista, puteti lua un su­pliment de untura de peste sub forma de capsule, mai suportabil decât cel din lingura.

Combinati acizii grasi. Anumite cercetari sugereaza ca o combinatie de acizi grasi omega-3 si omega-6, precum uleiul de limba mielului, coacaze negre sau luminita, reduce inflamatia în unele forme de artrita, dar înca nu exista dovezi convingatoare despre foloasele în osteoartrita.



Document Info


Accesari: 2231
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )