PREPARAREA SUSPENSIILOR
Dependent de modul de introducere a subst. in vehicul suspensiile pot fi obtinute:
1.Prin dispersarea subst. active fiind pulverizate intr-un mediu adecvat.
2.Prin precipitarea subst. insolubile rezultate in cursul prepararii din amestecarea a 2 sol. cand are loc o reactie chimica sau in urma unei precipitari fizice.
Dispersarea subst. active in mediul lichid este dependenta de o serie de functii;marimea si forma particoleleor capacitatea de umectare,caract. mediului de dispersie,prezensa agentilor de suspensii.
La prelucrarea suspwnsiilor trebuie asigurata repartizarea uniforma a partii interne cat mai mult timp si redispersarea dupa sedimentare prin usoara agitare.Ptr. a realiza aceste deziderate trebuie pornit de la particole cat mai fine.Pulberile fine se obtin folosind dispozitiv de pulverizare adecvate.Se recomanda a fi folosite site fine si foarte fine ptr. separarea fractiuni de pulbere cu dimensiuni potrivite.
Cand se impune pulverizarea aceasta trebiue sa fie urmata de o trecere prin sita fina sau extrafina la care se adauga un agent tensioactiv cum este polisorbat 80 care prin filtrul molec. Care il formeaza in jurul part. impiedica cresterea cristalelor in timp.Prin reducerea marimi part. suprafata totala a solidului creste foarte mult si determina marirea vascozitatii suspensiei.
Prepararea susp. prin desperaste cere atentie depsebita la alegerea mediului de dispersie si agentilor de stabilizare cand se folosesc agenti de susp. ca atare ,trebuie luati in cant. aproximativ duble deoarece trec in sol. lent iar vascozitatea este atinsa doar dupa cateva ore(guma arabica si guma T.)destinate aplicari pe pile nu se folosesc mucilagul de guma arabica,iar suspen. cu peste 20% subst. insolubila nu se mai adauga ag. De susp..
Subst. insolub. care se pot umecta (oxid de Zn,sulfat de Ba)se disperseaza la mojar adaugand ag. de stabilizare si apoi treptat lichidul apos. daca lichidul prescris contine mai multe compon. se adauga cele dense(carbunele) se umecteaza cu alcool.In cazul prepararii susp. prin precipitare.Precip. pot rezulta prin amestecarea unei sol. apoase cu sol. unui solvent miscibil cu apa(etanol,propilenmicol,polietilen)in care se dizol. subst. sol. in caest solvent dar in sol. in apa.
EX.prin diluarea alcoolului se produce scoaterea din sol. a subst. solubile in alcool dar insolubile in apa;este cazul unor sol. extractive alcoolice,tincturi,extracte fluide sau camforului care la amestecarea cu apa da un precipitat fin.
Farmacopeea atrage atentia asupra susp. cu subst. toxice specificand ca nu se poate prepara sub forma de suspensii decat o cant. de subst. care sa nu depaseasca doza max. ptr. 24 ore.
|