Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Psoriazis

medicina


Psoriazis

/ 7 remedii pentru regenerarea pielii



Psoriazisul este o boala în care celulele pielii se multiplica foarte rapid, în mod normal, pielea se reînnoieste la 30 de zile - acesta este intervalul de timp în care o celula noua îsi face drum din stratul profund al pielii catre su­prafata, în psoriazis, aceste celule ajung la suprafata în doar 3 zile, ca si cum frânele organismului ar fi cedat. Rezularul este reprezentat de arii mari de piele, numite placarde, colorate în rosu si adesea prezinta mâncarimi - pso­riazis deste un termen derivat din cuvântul grecesc psora, care înseamna mân-carime.

Dupa ce ajung la suprafata, celulele mor ca si restul celulelor normale, dar sunt atât de multe, încât zonele afectate se albesc de celule moarte, des-cuamate. Psoriazisul evolueaza de regula în cicluri de acutizare si remisiu-ne, acutizarile producându-se de obicei iarna. Uneori dispare pentru luni sau ani. Afectiunea se poate ameliora sau agrava cu anii, si poate afecta unghi­ile si articulatiile, asa cum afecte 22222o1419w aza si pielea.

Afectiunea nu este contagioasa.

Cauza psoriazisului nu este cunoscuta, desi are agregare familiala, deci exista, probabil, o componenta genetica. Daca sunteti susceptibil de a avea


Psoriazis

psoriazis, trebuie sa observati orice noi pete apar dupa ce v-ati taiat, zgâriat, frecat sau v-a ars serios soarele. Psoriazisul poate fi activat si de infectii pre­cum infectiile streptococice sau de anumite medicamente. Acutizarile apar uneori în timpul lunilor de iarna, ca rezultat al combinatiei dintre pielea us­cata si lipsa soarelui, si pot fi, de asemenea, precipitate de stres.

Nu exista un tratament care sa vindece psoriazisul, dar multe remedii pot calma mâncarimea si ameliora afectiunea. Iata câteva strategii care trebuie încercate.

Adoptati o atitudine noua. Acceptarea faptului ca aveti psoriazis si con­centrarea atentiei pe a învata sa-1 stapâniti este atitudinea cea mai buna, spu­ne dermatologul Philip Anderson. "Nu va risipiti energia agitându-va pen­tru orice cucui."

Hraniti-va pielea. Emolientele sunt în fruntea listei de medicamente fara prescriptie medicala a dermatologilor. Pielea afectata de psoriazis este us­cata, ceea ce poate însemna o agravare a psoriazisului si accentuarea des-cuamarii si a mâncarimii. Emolientele ajuta pielea sa retina apa. Emolient poate fi un ulei de corp neiritant sau ceva mai pamântesc, precum uleiul ve­getal sau banala vaselina. Aplicarea imediat dupa baie, când pielea este înca uda, este mai eficienta. Ca alternativa naturala, încercati un unguent sau o crema cu galbenele si ceara de albine pentru a pastra hidratarea. si o crema pe baza de aloe vera poate fi utila.

Nu va scarpinati. Cu cât va scarpinati, cu atât mâncarimea se accentuea­za. Asezati-va pe mâini, taiati-va unghiile scurt si purtati manusi noaptea daca va scarpinati în somn. Pe timpul noptii un antihistaminic usor sedativ, precum hidroxizina, poate fi benefic.

Stati la soare. Cu doze mari de lumina solara puternica, 95 la suta dintre per­soanele cu psoriazis obtin ameliorari. Razele ultraviolete par sa actioneze benefic asupra psoriazisului, cel mai repede UVB. Dar UVB sunt cele care produc arsuri solare si cresc riscul de cancer de piele. Tot ele pot provoca, la persoanele cu psoriazis, eruptii n zonele neafectate.

Solutia, spune dermatologul Laurence Miller, este folosirea unei creme ecran solar de calitate n zonele n care nu aveti psoriazis si expunerea la soa­re doar a zonelor afectate.


Psoriazis

Impactul psoriazisului în viata oamenilor poate merge de la mici neplaceri pâna la o completa alterare. Daca simptomele au scapat de sub control, me­dicul va poate prescrie tratamente care includ emoliente, creme pe baza de ditranol, derivati de vitamina D precum calcitriolul, creme sau unguente cu steroizi. In psoriazisul sever trebuie sa va adresati dermatologului, care va poate recomanda fototerapie, combinatii de medicamente (psoralen) si te­rapie cu UV (PUVA) sau metotrexat.

Stati sub lampa. Cumparati-va o lampa de ultraviolete A/B pentru a trata placardele de psoriazis, va sugereaza dermatologul Laurence Miller. Nevoi­le fiecarei persoane variaza, iar UV cresc riscul de cancer de piele, asa ca este recomandabil mai întâi sa consultati medicul. Poate preferati UVA înal­te si UVB scazute din centrele de înfrumusetare, dar aceasta lumina, mai slaba, necesita mai mult timp de actiune.

Folositi gudronul. Preparatele fara prescriptie medicala obtinute din gu­dron de carbune sunt mai slabe decât cele prescrise în retete, însa pot fi efi­ciente în tratarea psoriazisului usor, spune dr. Miller. Puteti aplica gudronul direct pe placarde sau puteti face bai cu ulei de gudron si va puteti trata scal­pul cu un sampon din aceeasi familie. Noi produse pe baza de gudron, mai rafinate si mai atractive cosmetic, sunt sub forma de gel. Nu miros puternic a gudron, pot fi folosite zilnic si se spala usor.

Nota: Daca vreun produs pe baza de gudron va produce arsuri sau irita­tii, renuntati imediat la el. Niciodata sa nu folositi gudron pe rani.

Folositi umiditatea si caldura. Baile calde acasa sau în piscine încalzite sunt un adevarat balsam pentru psoriazis. Ele atenueaza placardele si înde­parteaza scuamele. însa, atentie, nu va îmbaiati în apa fierbinte, pentru ca poate accentua mâncarimea.

Sau folositi umiditatea si frigul. O baie rece, eventual cu o cana de otet de vin varsata în ea, este foarte buna pentru mâncarime. "O alternativa care chiar merge este gheata", spune dr. Miller. "Puneti câteva cuburi de gheata într-o punga de plastic si aplicati-o pe zona de piele afectata."

Hidrocortizon pentru zone mici de piele. "Cremele cu hidrocortizon fara prescriptie medicala sunt mult mai slabe decât cele prescrise în retete,


Psoriazis

dar merita încercate si sunt mai sigure pentru fata si zona genitala", spune dr. Miller. "Dar daca le veti folosi tot timpul în aceste zone, hidrocortizonul va deveni mai putin eficient, iar când veti renunta la el, psoriazisul va re­veni. Trebuie folosit doar pâna la primele semne de ameliorare, apoi scoa-teti-1 treptat din uz."

Creme si unguente mai puternice, cu steroizi, sunt disponibile numai pe retetele prescrise de medic. Ele sunt utile pentru obtinerea unei ameliorari pe termen scurt, utilizarea lor o perioada prelungita poate produce pielii le­ziuni permanente. Nu folositi nici un steroid fara antibiotic pe o piele care pare infectata.

Feriti-va de rani. Noi zone cu psoriazis apar adesea acolo unde pielea a fost lezata, spune dr. Anderson. Cercetatorii cred ca ranirea pielii determi­na o hiperactivare de necontrolat a organismului. "Persoanele cu psoriazis nu ar trebui sa mearga la cules de mure, asa cum un om cu spatele slab nu ar trebui sa mute piane", spune el. Va puteti leza pielea cu tot felul de obiec­te, de la pantofi strâmti sau curele din materiale proaste, pâna la lame de bar­bierit tocite si chimicale agresive.

Slabiti daca sunteti supraponderal. Desi nu exista o dovada stiintifica pentru accentuarea psoriazisului în obezitate, între ele exista totusi o lega­tura, spune dr. Anderson. Scaderea în greutate ajuta multe persoane cu pso­riazis. "Daca slabiti si va mentineti la o greutate normala, psoriazisul se amelioreaza aproape fara exceptie."

încercati sa va relaxati. Este evident ca stresul declanseaza psoriazisul, spune dermatologul Eugene Farber. "Daca stati pe plaja l saptamâna, va veti simti mai bine. Pâna si mersul la spital pentru o operatie face bine psoriazi­sului. Desi este stresanta, va relaxati si beneficiati de îngrijire competenta. Eliminarea stresului zilnic, oricât de redusa ca timp, nu este de ignorat."

Evitati alcoolul. Daca sunteti un bautor de forta, tulburarile de nutritie care însotesc alcoolismul va vor înrautati psoriazisul.

încercati uleiul de peste. Capsulele cu ulei de peste, care contin un acid gras numit AEP, pot fi utile. Desi nici un studiu amplu nu a demonstrat vreun beneficiu prin administrarea de ulei de peste versus ulei de porumb, alt studiu, de amploare redusa, a aratat ca administrarea de suplimente nu­tritive din ulei de peste a fost utila pentru 60 la suta dintre cei inclusi în stu­diu. Aria si grosimea placardelor au scazut, ca si roscata si mâncarimea.


Psoriazis

încercati acest tratament daca psoriazisul va afecteaza scalpul, încalziti putin ulei de masline pâna la temperatura corpului. Masati-va scalpul cu acest ulei. Acoperiti-l cu o casca de baie si lasati-l sa se "coaca" 30 de minute sau peste noapte, îndepartati uleiul cu un sampon antimatreata. Faceti acest lucru în fiecare seara pâna când pielea se curata, dar continuati acest tratament 1-2 ori pe saptamâna.

"Totusi, un mic numar de pacienti nu a obtinut nici o ameliorare, si alt mic esantion a acuzat o înrautatire a simptomatologiei", spune dermatolo­gul Vincent Ziboh. Mai mult, uleiul de peste afecteaza coagularea sângelui, astfel ca poate accentua subtierea sângelui produsa de alte medicamente pe care le folositi, înainte de a lua AEP, cereti acordul medicului.

Este foarte bine sa mâncati peste gras ca somonul sau macroul. Dar ar trebui sa mâncati mai mult de l kg pe zi pentru a putea ajunge la doza re­comandata, de 5 g de AEP.

Mahonia aquifo/ium pentru vindecare. Mahonia aquifolium a fost intro­dusa în cura psoriazisului în 1869, de o companie care de atunci a devenit un gigant al industriei farmaceutice mondiale. Cea mai eficienta forma este tinctura, spune specialistul în medicina alternativa Douglas Senar. Luati 5 ml de tinctura (1:5) de 3 ori pe zi. Va trebui sa urmati tratamentul cel pu­tin 2 luni înainte a aprecia efectele. Este cam lenta în actiune, însa rezulta­tele sunt foarte bune. Tinctura este disponibila în magazine specializate.

Tratati infectiile. Exista o legatura atestata, însa neexplicata între infectii si declansarea psoriazisului. Un psoriazis preexistent se accentueaza în mo­mentul producerii unei infectii. Este important sa tratati corect orice infec­tie si sa acordati atentie psoriazisului când aveti o infectie.



Document Info


Accesari: 6587
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )