RACELI
29 de remedii pentru a câstiga batalia
Ne putem pune întrebarea: Daca racelile sunt atât de obisnuite, atunci de ce nu exista un leac pentru ele? Raspunsul tine de matematica. Un numar de aproximativ 200 de virusi sunt raspunzatori de milioanele de raceli anuale, împotrivindu-se preocuparilor stiintifice de a se gasi un remediu împotriva lor.
Antibioticele, deosebit de eficiente în infectiile bacteriene, sunt inutile în lupta împotriva racelilor, care sunt cauzate de virusi. Asa ca cele mai multe persoane traiesc cu fornaieli si dureri, poate i 848x2311i au vreun remediu dintre cele care se vând fara reteta si spera ca simptomele vor disparea, ca de obicei, în aproximativ l saptamâna.
Dar exista o multime de lucruri pe care le puteti face pentru a suporta mai usor o raceala, spun medicii. Unele remedii pot chiar grabi vindecarea. Iata cum.
Vedeti daca nu merge s-o pacaliti cu vitamina C. "Vitamina C actioneaza în organism ca un maturator, ridicând tot felul de gunoaie - inclusiv gunoiul viral", spune medicul de familie Keith Sehnert. Vitamina C mai poate ajuta la diminuarea tusei, a stranutului si a altor simptome, desi studiile stiintifice prezinta rezultate eterogene când vitamina C este supusa testarilor clinice. Rezumatul a 30 de studii, publicat în anul 2000, constata "un efect terapeutic constant benefic, dar în general modest, asupra duratei simptomelor racelii". In concluzie, vitamina C a redus cu 8-9 la suta numarul de zile în care persoanele testate au suferit de simptomele racelii.
Cu siguranta, nu va face nici un rau sa luati cantitati suplimentare de vitamina C prin alimentatie, chiar daca acest lucru nu împiedica raceala sa-si urmeze cursul, spune medicul de familie Stephen Amiel. Citricele, tomatele si kiwi constituie surse deosebit de bogate în vitamina C.
iaceli
Daca luati vitamina C, specialistii va recomanda doza de aproximativ un gram pe zi. Pentru a mentine nivelul de vitamina C pe parcursul zilei, luati dimineata o jumatate din doza si cealalta jumatate seara.
Veniti-i de hac cu zinc. Conform constatarilor facute de cercetatorii americani, daca veti suge bomboane medicinale cu zinc veti putea scurta durata racelii de la o medie de 8 zile la o medie de 4 zile. Voluntarii au supt 4 pâna la 8 bomboane pe zi, fiecare bomboana continând 13,3 mg de zinc. Totusi, rezultatele cercetarilor americane nu sunt confirmate, alte studii aratând ca nu exista un beneficiu semnificativ al preparatelor cu zinc comparativ cu tabletele placebo.
Zincul mai poate diminua spectaculos nu doar durata, ci si simptome ca uscaciunea si iritatia faringelui, sustine Elson Haas, specialist în medicina preventiva. "Aceasta nu este eficace pentru orice persoana, dar când actioneaza, o face cu adevarat", spune el.
Exista multe marci de bomboane medicinale cu zinc, care au diverse arome. Dar înainte de a le cumpara, cititi cu atentie eticheta. Unele bomboane contin mai mult zinc decât altele. Urmati întotdeauna recomandarile de pe eticheta si nu depasiti cantitatea prescrisa.
Daca luati mai mult de 25 mg de zinc pe zi puteti zdruncina imunitatea organismului provocând greata, varsaturi, ameteala sau anemie. Doze mari de zinc administrate pe o perioada îndelungata pot stânjeni capacitatea organismului de a absorbi cuprul, alt mineral vital organismului. Aveti grija sa nu luati vitamina C si zinc concomitent, deoarece vitamina C anuleaza efectul zincului.
Spalati-va pe m ini c t mai des pentru a ndeparta agentii racelii.
Un studiu cuprinzator, efectuat pe recrutii din marina SUA, a aratat ca acele persoane care s-au spalat pe mâini de cel putin 5 ori pe zi (la ordin!) au suferit de 2 ori mai putine afectiuni respiratorii decât cele care nu au procedat astfel. Racelile sunt contractate de obicei prin atingerea suprafetelor contaminate si apoi ducerea mâinilor la nas sau la gura, spune dr. Amiel. Retineti ca un stranut neprotejat cu palma împrastie cu o viteza de peste 140 km pe ora milioane de virusuri raspunzatoare de raceli, care pot supravietui câteva ore pe piele, haine, carti, clantele usilor si pe balustradele scarilor rulante. Spalati-va pe mâini cât mai des posibil, în special dupa ce calatoriti cu mijloacele de transport în comun.
Luati un mic dejun consistent. Un mic dejun echilibrat poate fi de un real ajutor ca sa tineti raceala în frâu, asa cum arata un studiu britanic. Cerceta-
laceii
torii au constatat ca persoanele care nu sar niciodata peste micul dejun sufera de mai putine raceli si îmbolnaviri, poate pentru ca micul dejun constituie un indicator al unui stil de viata sanatos.
Gânditi pozitiv. O atitudine pozitiva fata de capacitatea organismului de a se vindeca de la sine poate sa mobilizeze fortele sistemului imunitar, spune medicul de familie Martin Rossman. El sustine aceasta teorie convingân-du-si pacientii sa practice tehnica neconventionala numita vizualizare, cu scopul de a învinge raceala.
Relaxati-va complet si "imaginati-va o tornada în miniatura care va de-congestioneaza sinusurile astupate", sugereaza el, "sau o armata de oameni de serviciu care sterge germenii cu spalatoare muiate în galeti pline cu dezinfectant".
Odihniti-va si relaxati-va. Odihna suplimentara va permite sa va concentrati toata energia în directia însanatosirii, ajutându-va astfel sa evitati complicatiile precum bronsita si pneumonia, afirma Samuel Caughron, profesor de medicina.
Luati-va liber 1-2 zile de la serviciu daca va simtiti foarte rau, va sfatuieste el. Sau cel putin încetiniti ritmul activitatilor zilnice si reorgani-zati-va timpul, "încercarea de a pastra ritmul obisnuit de activitate poate fi epuizanta, deoarece când nu va simtiti bine oricum capacitatea de concentrare scade si e nevoie de o cantitate dubla de timp pentru a realiza ce v-ati propus", spune el.
Stati în casa. Când sunteti bolnav, viata sociala poate fi istovitoare fizic, compromitându-va sistemul imunitar si facând ca raceala sa treneze, spune
Studiile recente au demonstrat eficienta unui vechi remediu popular: o farfurie cu supa de pui fierbinte poate ajuta la deblocarea cailor nazale. Cercetatorii din Florida au constatat ca supa fierbinte de pui favorizeaza eliminarea secretiilor nazale, recunoscuta ca prima linie defensiva n ndepartarea germenilor din organism.
Usturoiul si ceapa sunt cunoscute pentru efectul lor antiviral, asa ca atunci c nd sunteti racit, folositi-le din belsug n salate. Nu n ultimul r nd adaugati condimente n m ncare sub forma ardeilor rosii (boia) sau a ardeilor americani, care vor contribui n egala masura la curatarea cailor nazale.
iacei i
Timothy Van Ert, specialist în medicina preventiva. De altfel, prietenii si colegii va vor multumi ca nu împartiti raceala cu ei.
Pastrati caldura, îmbracati-va bine pentru a va feri de frig, va sfatuieste dr. Sehnert. în felul acesta sistemul imunitar se va concentra pe lupta împotriva infectiei în loc sa-si iroseasca munitia pentru a va proteja de frig.
Faceti câte o plimbare. Exercitiile fizice usoare îmbunatatesc circulatia, ajutându-va sistemul imunitar sa puna în circulatie anticorpii care lupta împotriva infectiei, precizeaza dr. Sehnert. Faceti exercitii usoare în încaperi închise sau o plimbare sprintena de o jumatate de ora în aer liber. "Dar nu j faceti nici un exercitiu intens care v-ar putea extenua", avertizeaza el.
Nu va îndopati cu mâncare. Chiar faptul ca aveti o raceala va poate sugera din capul locului ca dieta va solicita sistemul imunitar, remarca dr. Haas. Contracarati problema, va sfatuieste el, mâncând mai putine alimente care contin grasimi, mai putina carne si mai putine produse lactate, j dar mai multe fructe si vegetale proaspete.
Beti multe lichide. Bând pe zi 6-8 pahare de apa, suc, ceai si alte lichide [ transparente (sucuri limpezi, supe strecurate), veti ajuta înlocuirea lichidelor pierdute în timpul racelii si eliminarea din organism a toxinelor care îl pot slabi. "Nu uitati, diluarea rezolva poluarea", spune dr. Haas.
Opriti fumatul. Fumatul agraveaza starea unui faringe deja iritat de o raceala, afirma dr. Caughron. In plus, el stânjeneste activitatea pe care o duc ' cilii împotriva infectiei. Cilii sunt "degete" microscopice care matura bacteriile din plamâni si trahee. Prin urmare, daca nu renuntati definitiv la acest obicei, faceti o pauza macar în perioada când sunteti racit.
Calmati-va durerile de gât. Faceti gargara dimineata, la prânz si seara - sau ori de câte ori va supara gâtul - cu apa sarata, va sfatuieste dr. Van Ert. Umpleti un pahar de 250 ml cu apa calda si dizolvati în ea l lingurita de sare. Sarea va potoli durerile de gât.
Un leac din 2 plante. Echinacea si Hydrastis canadensis reprezinta un atac din 2 flancuri împotriva tusei si a racelii, spune fitoterapeutul Douglas Schar. Tusea si raceala sunt cauzate de virusi. Echinacea este un stimulator puternic al sistemului imunitar, facând sa creasca numarul si activitatea celulelor albe ale sângelui (leucocite) responsabile de tinerea sub control a in-
i ac e l i
fectiilor virale. Echinacea taie raul de la radacina, în timp ce Hydrastis ca-nadensis are actiune antiinflamatoare asupra mucoasei, diminuând congestia, în plus, aceasta planta are un spectru larg de actiune antibacteriana, ceea ce micsoreaza incidenta infectiilor secundare, cum ar fi sinuzita, bronsita si amigdalita, care pot aparea dupa o tuse sau o raceala.
Folosite împreuna, aceste 2 plante pot ajuta ca tusea si raceala sa treaca fara sa lase urme. Plantele sunt vândute în capsule, separate, sau în combinatie, începeti sa le luati de îndata ce simtiti apropiindu-se o tuse sau o raceala si continuati înca l saptamâna dupa ce simptomele au disparut.
Sorbiti un grog fierbinte. Vi se va desfunda nasul si veti avea un somn linistit peste noapte bând un grog fierbinte - o bautura constând din whisky sau rom, apa, zahar si condimente - sau î/2 de pahar de vin înainte de culcare, va sugereaza dr. Caughron.
Alta reteta populara consta din 50 ml de whisky, 1-2 lingurite de miere si sucul de la % de lamâie, completat cu apa fierbinte. Totusi, nu ingerati o cantitate mai mare de alcool decât cea mentionata, deoarece va poate suprasolicita organismul, facând însanatosirea mai dificila.
Beti un ceai seara la culcare. Pentru un somn bun în timpul noptii, preparati o ceasca de ceai din plante cum ar fi hameiul, valeriana sau teiul pentru a va bucura de o relaxare profunda si de un somn reconfortant. Un somn nocturn odihnitor contribuie din plin la îndepartarea rusei sau a racelii, precizeaza dr. Schar. îndulciti ceaiul cu miere, care îsi aduce si ea contributia prin efectul antiviral si antibacterian.
Beti ceai din radacina de lemn dulce. Alinati-va durerile de gât si cal-mati-va tusea cu ceai din radacina de lemn dulce. Radacina de lemn dulce contine compusi care au o actiune antiinflamatoare, îndepartând roseata si durerea de gât. în plus, este bogata în compusi cu actiune antitusiva.
Cumparati de la un magazin specializat radacina de lemn dulce si puneti 1A de lingurita în apa clocotita. "Dupa experienta mea, 3 cesti, sorbite putin câte putin pe tot parcursul zilei aduc realmente o ameliorare", va asigura Douglas Schar, "îndeosebi în cazul tusei iritative care nu va da pace toata noaptea".
Respirati în atmosfera cu aburi. Facând o baie de aburi sau un dus fierbinte puteti îndeparta congestia, spune Kenneth Peters, specializat în dureri de cap. Sau umpleti un vas cu apa clocotita, acoperiti-va capul si marginea vasului cu un prosop si inhalati aburii pâna când acestia nu se mai ridica din vas. Aceasta procedura calmeaza tusea prin umezirea gâtului uscat.
' .' " ' . "" : ' 537
Bice!i
Milioane de oameni se adreseaza n fiecare an medicilor din cauza racelilor, n afara de faptul ca le recomanda odihna si remedii de calmare a simpto-melor, medicii nu le pot oferi altceva dec t compasiune, precum si urarea de nsanatosire grabnica", remarca cu umor sumbru medicul de familie Ste-phen Amiel. Cu toate acestea, adresati-va medicului daca
simptomele de raceala si tuse
nu ncep sa se amelioreze dupa 2 sapta
m ni;
aveti respiratia ntretaiata suieratoare sau simtiti dureri n piept c nd
respirati profund;
produceti cantitati excesive de flegma verde, galbena sau cu s nge;
aveti febra mai mare de 38 C de mai mult de 3 zile;
aveti febra peste 39,5 C;
febra revine dupa c teva zile de temperatura normala
aveti dureri de ureche sau o scurgere din ureche;
aveti catar (guturai) nazal persistent, de culoare
verde sau galbena, du
rere de cap sau scurgere nazala s nger nda,
ceea ce sugereaza o in
fectie secundara bacteriana a sinusurilor;
aveti o lipsa persistenta de pofta de m ncare.
In general, spune dr. Amiel, cereti ne nt rziat sfatul medicului c nd este vorba de bebelusi si de v rstnici cu probleme, mai ales daca acestia nu beau cantitati suficiente de lichide; de asemenea, c nd este vorba de persoane cu astm, bronsita cronica, diabet sau cu sistem imunitar deficitar din cauza unor boli sau a administrarii unor medicamente precum steroizii.
Adaugarea câtorva picaturi de ulei de olbas, mentol si eucalipt ori de baO sam calugaresc (benzoina) la apa pentru inhalatie poate ajuta la decongestic narea ulterioara, precizeaza dr. Amiel, însa aburii ramân remediul principal.
Nota: Atentie cum umblati cu apa clocotita, avertizeaza dr. Amiel. Stati la masa, nicidecum în pat. Majoritatea farmaciilor vând recipinte prevazute cu toarte si un accesoriu constând dintr-o masca pentru fata, care asigura inhalarea aburilor fara riscuri.
Mentineti aerul umed peste noapte. Punând un umidificator în apropierea patului peste noapte, ajutati la deblocarea cailor respiratorii si va asigurati un somn mult mai linistit. Alta varianta: luati capacul de pe ceainicul electric si lasati apa sa fiarba, raspândind aburii în camera. Nu lasati aceasta "instalatie" la îndemâna copiilor sau a adultilor neputinciosi.
Raceli
Pentru nasul iritat folositi vaselina. Daca aveti nasul iritat de cât 1-ati suflat, aplicati un strat lubrifiant de vaselina în jurul si putin în interiorul narilor, sugereaza dr. Peters.
Luati medicamente. Nu permiteti simptomelor racelii sa va tulbur somnul vindecator din timpul noptii. Multe remedii împotriva racelii sunt disponibile fara prescriptie medicala. Unele trateaza simptome specifice. Altele contin o combinatie de medicamente - plus alcool, în unele cazuri - destinate sa trateze un spectru larg de simptome. Totusi, aceste combinatii de medicamente pot avea numeroase efecte secundare neplacute, cum ar fi greata si somnolenta.
Daca trebuie sa luati medicamente în timpul zilei, luati-le pe acelea care trateaza doar simptomele pe care le aveti în momentul respectiv. Asigu-rati-va ca urmati întocmai instructiunile, va sfatuieste farmacista Sue Li-vingston.
Pentru a elibera organismul de durerile si febra care însotesc o
raceala,
luati aspirina, ibuprofen sau paracetamol. Nu dati
aspirina copiilor sub
16 ani deoarece, în cazuri rare, poate declansa o
dereglare cerebrala si o
insuficienta hepatica adesea cu
sfârsit fatal (sindromul Reye).
Pentru a opri stranutul, curgerea nasului si lacrimarea
ochilor, luati un an-
tihistaminic pe baza de cetirizina sau de loratidina (ambele
lipsite de efec
te sedative ori având ca substanta de baza clorfeniramina, care
are si efect
sedativ. Antihistaminicele blocheaza eliberarea de
histamina de catre or
ganism, adica tocmai a substantei chimice care
produce aceste simptome.
Având în vedere ca unele antihistaminice
provoaca somnolenta, cereti sfa
tul farmacistului daca se recomanda sa le luati înainte de
culcare, sa renun
tati la conducerea automobilulului sau la
activitati care cer coordonare.
Sprayurile si picaturile pentru nas pe baza de
xylometazolina (decozilina)
sau efedrina au efecte decongestionante. Totusi, ele
nu trebuie folosite pe o
durata mai mare de 3 zile. Abuzul poate avea un
efect numit "de recul" si
se poate ajunge în situatia ca nasul sa fie
chiar mai înfundat decât înainte.
Pentru a calma o tuse iritativa, încercati picaturi si
sirop de tuse. Cautati
produse care contin medicamente ce suprima tusea, ca de exemplu
cele
pe baza de pholcodina, care se pot obtine
fara reteta.
Bomboanele medicinale pot combate si ele tusea. Unele contin
anestezi
ce care amortesc putin iritatia din gât,
potolind în acelasi timp nevoia de
a a tusi.
.!*f Frictiile cu mentol sau camfor au un efect calmant, racoritor si decon-.« gestionant ameliorând respiratia, îndeosebi daca sunt aplicate seara la n culcare. Faceti frictiile pe piept, înainte de a merge în pat. ,%
Rau de
miscare
Nu raspânditi germenii. Daca simtiti nevoia sa tusiti, sa stranutati sau sa va suflati nasul, faceti-o. Dar în loc sa împrastiati germenii înjur, folositi o batista de hârtie, va sfatuieste dr. Van Ert, aruncati imediat batista si spa-lati-va pe mâini, în felul acesta nu veti transmite raceala prietenilor si rudelor sanatoase.
|