Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Recuperarea - cardio

medicina




Recuperarea - cardio


Recuperarea (reabilitarea) este reeducarea functionala, perioada integrala a asistentei medicala (medicina a 3-a).



Actul medical are 3 componente: profilaxia primara; terapeutica propriu-zisa; prevenirea sechelelor (tratarea lor). In tara noastra au aparut sanatorii pentru tratarea sechelelor post-poliomielitice. Definirea continutului recuperarii a fost realizata in 1974.

Definitia 1: un domeniu de activitate complex, medical, educational, social si profesional prin care se urmareste restabilirea cat mai depl 323c27d ina a capacitatii functiei pierdute de un individ in urma unei boli, precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care sa-i asigure pacientului posibilitatea de munca sau autoservire, respectiv o viata independenta din punct de vedere economic si social.

Definitia 2: proces unitar care necesita unitati de asistenta diferite in functie de afectiune sau de stadiul ei; recuperarea se realizeaza in clinici specializate, in spitale de recuperare, in ambulator, sali de kinetoterapie.

Recuperarea are 2 parti la fel de importante: una medicala si una socio-profesionala. In bolile acute apar tulburari ale functiilor normale ale organismului si sistemelor care se amelioreaza (trec) dupa tratament, odata cu vindecarea. Recuperarea se adreseaza unor disfunctii permanente (bolnavi cronici).

Infirmitate: orice pierdere sau anormalitate a unei structuri sau functii psihologice, fiziologice sau anatomice: pierderea unui membru, redoare articulara, hemiplegii, dispnee grava. Infirmitatea poate fi temporara sau definitiva.

Dizabilitate (incapacitate): pierderea sau restrictia aptitudinii de a executa o activitate considerata normala si obisnuita. Este consecinta unei infirmitati (ex.: locomotie defectoasa; prehensiune sau dexteritate reduse). Exista infirmitati care nu dau incapacitati: pierderea unui segment de membru de importanta mica (deget mic de la mana). Incapacitatea poate fi: reversibila sau ireversibila, progresiva sau regresiva.

Handicapul: dificultatea unui individ de a stabili relatii normale cu mediul de viata in concordanta cu varsta, sexul, conditiile de viata sociala si culturala. Un infirm cu incapaciate nu poate face fata normelor generale ale mediului in care traieste; nu se poate manifesta ca individ cu identitate normala.

Handicapul poate fi: de orientare in mediu (senzoriale); de mobilitate; de educatie; de integrare sociala (handicape psihice generate de boli psihice grave-paranoia, schizofrenia).

Invaliditatea este un termen legat de conceptul economic: persoana care si-a pierdut partial sau total capacitatea de munca din cauza unei boli sau accident, deci recuperarea infirmitatii este sarcina retelei sanitare.

Handicapul este in sarcina retelelor medicale, dar tin si de asistenta sociala (proteze, ajutoare.). Recuperarea este interdisciplinara si multidisciplinara.

Metode de lucru: tratament medicamentos; kinetoterapie; mijloace asociate (fizioterapie; balneoterapie; termoterapie; hidroterapie; ergoterapie; terapie ocupationala); protezare-ortezare; logopedie; protejarea auzului.

In 1857, Daly a dat o prima definitie a kinetologiei-stiinta care se ocupa cu studiul miscarii organismelor vii si al structurilor ce participa la aceste miscari. Kinetologia medicala studiaza mecanismele neuromusculare si articulatiile ce asigura omului activitatea motrica normala. Kinetologia medicala se ocupa de investigarea, analizarea si corectarea mecanismelor neuromusculare si deficitare.

Cauzele care limiteaza miscarile active motrice sunt scaderea fortei musculare (hipotonia, contractura, redoarea articulara, lipsa coordonarii miscarilor). Kinetologia (kinetologia posttraumatica si kinetologia vechiului termen de gimnastica medicala) se adreseaza mentinerii formei fizice si reducerii unor mici deficite functionale.


Recuperarea in afectiunile cardiovasculare


Recuperarea in afectiunile cardiovasculare inseamna un ansamblu de activitati efectuate pentru a influenta favorabil procesul evolutiv al unei boli cardiovasculare pentru a asigura pacientilor cele mai bune conditii fizice, mentale si sociale in vederea pastrarii sau regasirii unui loc cat mai aproape de normal in societate (1992).

Obiectivele recuperarii cardiovasculare:

Cresterea capacitatii de efort (prin antrenament fizic): a fost obiectivizata prin masurarea procentului O2 in patul arterial si venos. Mecanismul periferic de utilizare a O2 este mai bun la pacientii care fac antrenament fizic decat la cei sedentari.

Reinsertie profesionala: reorientare profesionala sau reinsertie profesionala-nu este realizata numai de kinetoterapeut, ci depinde de profilul psihologic al individului, de gradul de inteligenta, de cultura, de motivatie, de tipul de activitate.

Bolnavii renunta la profesie imediat, desi se supun programului de antrenament sau altii care au diferite motivatii pentru a se supune antrenamentului si a reveni la serviciu cat mai repede. In prima categorie intra bolnavii bugetari (salariu fix, cu pensie asigurata). In a 2-a categorie intra profesiile liberale (medici, avocati, oameni de afaceri, liber profesionisti).

Reducerea consecintelor psihologice ale bolii: se realizeaza prin antrenament fizic.

Reducerea recidivelor bolii (antrenament fizic datorita rolului sau in profilaxia factorilor de risc majori cardiovasculari) scaderea incidentei recidivelor, creand o stare de ascentism (combaterea obezitatii, renuntare la fumat, scaderea colesterolemiei aparuta datorita lipidelor in exces).

Cresterea sperantei de viata

Studii foarte recente demonstreaza ca daca bolnavii se supun unor antrenamente fizice, rata deceselor scade cu 20%, nu datorita cresterii capacitatii de efort, ci datorita unui control mai bun al tensiunii arteriale, al greutatii corporale si al colesterolemiei.

Bolnavii care fac antrenament fizic au un permanent contact cu cadrul medical si controleaza mai eficient factorii de risc majori. Reabilitareacardiovasculara creste durata si calitatea vietii, iar bolnavul cronic cardiovascular va fi suficient sa se prezinte la serviciul de cardiologie o data la 6 luni.

Important pentru kinetoterapeut este: sa recunoasca problemele cardiovasculare; sa aiba notiuni de fiziopatologie cardiovasculara; sa aiba cunostiinte de metabolism miocardic, ateroscleroza coronariana, insuficienta cardiaca congestiva, tulburari de ritm.

In 1987 in SUA 50000 de pacienti au efectuat 2,3 milioane de ore de antrenament si s-au inregistrat 3 decese, 18 stopuri cardiace, 8 infarcte miocardice acute moarte. Valorile sunt mai mici decat la populatia generala.

1).Timpul exercitiului: intensitatea exercitiului si durata de antrenament.

2).Antrenamentele trebuie sa fie facute cu acelasi aparat cu care s-au facut testarile si care sa antreneze aceleasi grupe musculare in aceeasi pozitie si cu aceeasi factori de eroare nu exista pericolul de supradozare a efortului.

3).Trebuie puse in activitate grupe musculare mari.

Contraindicatii:

q       Infarctul miocardic acut complicat (cu tulburari de ritm) sau in prima faza de recuperare 2-3 saptamani.

q       Angina instabila (cardiopatia ischemica instabila) cu evolutie agravanta.

q       Insuficiente cardiace congestive netratate (necompensate).

q       Pericardite si miocardite.

q       Embolii recente.

q       Tromboflebite.

q       Stenoza cardiaca severa.

q       Tulburari de ritm ventriculare netratate (necontrolate-extrasistole ventriculare).

q       Tulburari de ritm supraventriculare (fibrilatia atriala).

q       Anevrisme ventriculare sau de aorta.

q       Diabet zaharat netratat.

q       Boli acute febrile (se modifica metabolismul cardiac pe aceeasi cantitate de O2).

q       Stress emotional mare care creste cantitatea catecolaminelor (fac vasoconstrictie).

q       Valori ale tensiunii arteriale diastolice mai mari sau egale cu 120 mm Hg si de tensiune arteriala sistolica mai mari sau egale cu 200 mm Hg.


Document Info


Accesari: 2823
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )