Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Risc genetic

medicina


Risc genetic


id

denumire



Descriere

cod afectiuni

cod screening

autor


Risc genetic

Bolile de inima sunt raspunzatoare pentru mai mult de 60 % din mortalitatea generala in Romania, iar impreuna cu cancerul si accidentele acopera circa 75 % din mortalitate in majoritatea tarilor din lumea I (dezvoltate) sau a II-a (in cercul secund al dezvoltarii). Din aceasta cauza factorul genetic de risc, examinat aici in cazul bolilor cardiovasculare, are valoare ilustrativa pentru influentele importante provenind dinspre acest determinant sensibil al fiintei umane.

Factorii genetici de risc nu sunt modificabili. Cu toate acestea, factori modificabili la un moment dat, precum abuzul de alcool sau alimentatia grasa, perpetuati de-a lungul generatiilor din nestiinta sau indolenta, se transforma in mostenire grea, nemodificabila sau greu modificabila pentru 18418s182s generatia care ar dobandi stiinta si vointa de a-i contracara.


urmeaza

urmeaza

Grup RN


Istorie familiala

Istoria familiala. Riscul asociat cu istorie familiala (rude de gradul I) de boala coronariana prematura (pentru barbati < 55 ani; la femei < 65 ani) se gaseste in gama 1,5 - 1,7 (persoana cu astfel de antecedente familiale are sanse cu 50 - 70 % mai mari decat populatia genenerala sa faca boala ischemica coronara) este independent de fac torii clasici de risc pentru boala de inima.

Riscul de afectiuni coronariane creste odata cu:

prezenta acestei boli la rude de gradul I (parinti, fiu, fiica, frate, sora), la rude de gradul II (bunici, unchi, matusi) sau la rude de gradul III (veri);

numarul de membri ai familiei cu boala coronariana;

varsta mai frageda la care membri ai familiei au fost afectati de boala.

Practic, la rudele de gradul I ale oricarui pacient afectat de boala coronara sub 55 ani (barbat) sau sub 65 ani (femeie), pe langa evaluarea factorilor clasici de risc, se culege informatie amanuntita privind boala de inima in familie si se efectueaza consilierea stil de viata impreuna cu « tratamentul » potrivit al factorilor de risc (care uneori este chiar tratament medicamentos conventional, de exemplu utilizand statinele in hipercolesterolemii).






Fenotip

Fenotipul este suma caracterelor vizibile (masurabile) cu determinare genetica (mostenite) si epigenetica (mediul de viata si experienta personala). Ca fenotipuri dislipidemia, hipertensiunea, disfunctiea endoteliala, diabetul, hipertrofia cardiaca si vasculara, ateroscleroza - implicate in fiziopatologia bolii coronare - au determinanti genetici si epigenetici. De exemplu. pentru profilul lipidic factorul genetic cantareste 40 - 60 %; in cazul Lp(a) - o proteina cu incarcatura lipidica, de joasa densitate, a carei concentratie ridicata in plasma sanguina identifica indivizii la mare risc de ateroscleroza - heritabilitatea (susceptibilitatea de a fi mostenit)a este > 90 %. Cum studiile au aratat ca concentratia mare (> 30 mg/dL) de Lp(a) atrage un risc de 1,6 - comparabil cu cel introdus de fumat - rezulta ca gena responsabila de Lp(a) reprezinta un factor de risc major pentru boala coronariana.






Genotip

 Genotipul se refera la substratul mostenit al unui organism, prin diferenta fata de aparenta sa fizica in care se imbina elemente genetice si epigenetice. Caracteristicile unui individ care atrag boala coronara sunt de sorginte atat genetica cat si epigenetica. Interactia gena - mediu conduce la polimorfism genetic atunci cand intervin variatii de secventa cu frecventa > 1%. Mai multe variatii de secventa implicate in metabolismul lipidic, coagulare si functia endoteliala asociaza efecte semnificative statistic dar de nivel modest asupra riscului coronarian.

Algoritmi de predictie a riscului coronar bazati pe factorii clasici de risc au rate de predictie modeste : de exemplu 11 % la un intreval de urmarire d 10 ani pentru britanicii sanatosi ; adaugare informatiei de genotip poate imbunatati predictia. Totusi, in prezent testele bazate pe DNA nu adauga plus-valoare semnificativa la diagnoza sau tratament.






Dislipidemii familiale

Hipercolesterolemia familiala este o boala rara, cu prevalenta 1/500, caracterizata de colesterol inalt cauzat de niveluri crecute LDL, xantoame (depuneri de colesterol pe piele, uzual pe pleoape), boala coronara prematura si istorie familiala de una sau mai multe dintre acestea. Angina, infarctul, sau moartea subita se produc ka barbati intre 30 si 50 ani sau femei inte 50 si 70 ani. Cei ce fumeaza, sunt hipertensivi sau prezinta alti factori de risc sunt expusi la evenimente de mare risc pentru viata. Diagnoza recurge la o combinatie de indicii clinice si biochimice complementata cu un examen DNA. Pacientii sunt tratati agresiv cu statine de la varste tinere. Consilierea stil de viata si urmarirea efectelor ei este obligatorie. Identificare rudelor afectate decurge in mod natural.

Hiperlipidemia familiala combinata are prevalenta de 1/100 apare mai poligenica/multuifactoriala decat hipercolesterolemia familiala, iar o gena majora in determinarea acestui fenotip a fost gasita la familii finlandeze. Tratamentul apeleaza la terapii de reducere a lipidelor si la consiliere stil de viata.

Sindromul HDL-deficientei familiale se refera la nivele cronic reduse de colesterol "bun" < 35 mg/dL (0,9 mmol/L), ce antreneaza risc crescut de boala coronariana, presupuse a proveni dintr-o deficienta monogenica. Intrucat un exista medicatie capabila sa sporeasca nivelul HDL in asemenea pacienti, reducerea numarului si intensitatii alto factori de risc ramane singura solutie pentru reducere riscului global.






Bibliografie

1. Third task Force of European and other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, European Journal of Prevention and Rehabilitation, 2003, vol 10, Suppl. 1.

2. European Guidelines on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, Eur. J. Cvasc. Prev & Rehab, Sept 2007, Vol 14, Suppl 2, pp S1 - S 112.









Document Info


Accesari: 2956
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )