-   ;   ; netransparenta;
-   ;   ; relativ frecvent fara luciu;
-   ;   ; care depune prin sedimentare un depozit alb - galbui.
-   ;   ; Are sau nu are franjuri de mucus.
-   ;   ; Are sau nu are miros neplacut.
1.   ; Aspectul leucocitelor: aparitia leucocitelor foarte degradate: piocite, indica infectia drept cauza a piuriei
2.   ; Leucocitele grupate apar în inflamatia grava
3.   ; Cilindrii leucocitari ( sau hematocitari) indica originea înalta a piuriei (sau a hematuriei).
4.   ; Leucocite stralucitoare în lumina polarizata, clasic indicau o pielonefrita cronica. Acum s-a demonstrat ca apar în orice situatia care implica urina hipotona.
5.   ; Leucociturie cu proteinurie (mai mare decât cea justificata doar de inflamatie) indica o interesare glomerulara.
6.   ; Piurie cu bacteriurie indica infectia.
Exista trei tipuri de piurie, d.p.dv. al asocierii cu bacteriuia:
P   ; Prezenta elementelor patologice în primul pahar si absenta lor în restul: origine uretrala sau prostatica a leucocitelor sau hematiilor
P   ; Prezenta în al treilea pahar: suferinta vezicala, apar când detrusorul se contracta
P   ; Prezenta în toate cele trei pahare indica o origine înalta, supravezicala sau o hematurie / piurie vezicala importanta
Pneumaturia
Clasic → fermentatia bacteriana a urinii, mai ales la diabetici, la care urina are o cantitate mare de glucoza.
Sau comunicari anormale ale aparatului urinar jos (vezica, ureter) cu tubul digestiv distal (cel mai frecvent în leziuni neoplazice cu fistulizare). Urina apare tulbure, datorita fecalelor.
Kiluria
Blocaj al cailor limfatice, în neoplasme care blocheaza teritoriul de drenaj al rinichilor; traumatic; parazitar.
proteinuria
nu are expresie clinica, în cele importante se caracterizeaza prin aspectul exagerat de spumat al urinii la emisie, cu un grad de tulburare. Mult mai frecvente sunt semnele de laborator.
Urina normala, la testarile uzuale (precipitarea la caldura sau cu acizi) nu are proteine. Cantitatea de proteine fiziologic prezente în urina, de 50-150 mg/24h nu este înregistrata de testele obisnuite. Proteinuria fiziologica apare ca urmare al filtrarii proteinelor plasmatice prin filtrul glomerular, datorita:
-   ;   ; unui grad de porozitate: pori între celulele endoteliale si porii dintre podocite si membrana bazala.
-   ;   ; Încarcatura electrica polianionica a membranei bazale si mai ales a spatiului podocitar. Respinge proteinele electronegativa si favorizeaza trecerea celor electropozitive. Cum albuminele sunt electronegative, actioneaza ca mecanism principal. Proteinele ca masa moleculara mare sunt împiedicate mecanic.
P   ; Albumine, mai putin de 30%
P   ; În cantitate foarte mica, proteina secretata de epiteliul renal: Tamm-Horsfall, importanta pentru ca este matrice pe care se formeaza cilindrii urinari
P   ; Proteine, în cantitate mica, din celule descuamate → histiurie
Se evidentiaza electroforetic.
Pot exista conditii functionale speciale sau patologice care sa determine proteinurii cu anumite caractere particulare, d.p.d.v cantitativ sau calitativ.
Proteinuria patologica este > 150 mg / 24h:
-   ;   ; proteinurie mica < 1 g / 24h
-   ;   ; proteinurie medie 1 - 3 g / 24h
-   ;   ; proteinurie mare > 3g / 24h.
Acum, aceasta împartire a fost redusa la:
-   ;   ; proteinurie nonnefrotica
-   ;   ; proteinurie nefrotica > 3,5g / suprafata corpului / 24h. cel mai frecvent apare în sindromul nefrotic.
Prin analiza electroforetica, si în functie de aspectul cantitativ, exista câteva tipuri majore de proteinurie:
1)   ; proteinuria glomerulara → atinge nivel nefrotic
are valori variabile, nonnefrotice sau nefrotice, depinzând de cauza alterarii:
-   ;   ; glomerulonefrite → valori nonnefrotice
-   ;   ; nefroza lipoidica (o glomerulonefrita particulara), poate atinge valori nefrotice
Calitativ, domina albuminele (>2/3; 90%). În functie de tipul de globuline care se mai gasesc, exista mai multe tipuri de proteinurii:
a)   ; proteinuria glomerulara selectiva → nu sunt prezente globuline cu masa moleculara mare (cum ar fi α2 macroglobulina sau siderofilina) → severitate mai mica; prognostic mai bun
b)   ; proteinuria glomerulara neselectiva → în urina apar toate tipurile de globuline din sânge, existând expresia de '' aspect de ser diluat''. Severitate mai mare.
Calcularea indicelui de selectivitate: concentratia (sau clearence-ul) proteinelor cu masa moleculara diferita. Selectiv: valori mai mici de 0,1; neselectiv: valori mai mari de 0,1-0,2. Nu merita
1*) microalbulinemia→ valori foarte mici ale proteinuriei, cu maximul mai mare decât cea fiziologica; alcatuita cvasiexclusiv din albumine. Importanta, fiind corelata cu stadii lezionale ale glomerulilor care preced proteinuria glomerulara. La bolnavii diabetici precede cu ani de zile aparitia leziunilor. Idem la bolnavii cu HTA.
2)   ; proteinuria tubulara este mai putin frecventa. Cantitativ, valori mai mici de 1 g / 24h; foarte rar mai mare de 2 grame. → nu produce sindrom nefrotic
calitativ → are mai putine albumine (mai putine decât în cea fiziologica), aproximativ 10% din total. Formata mai ales din microglobuline →β2 microglobulina care nu este metabolizata de tubii renali suferinzi
apare în sindroame tubulare / tubulointerstitiale , înnascute sau dobândite.
3)   ; proteinuria prin hiperaflux o cantitate mare dintr-o proteina ajunge la rinichi, forteaza barajul si depasesc capacitatea de reabsorbtie tubulara. Tipic, în mielomul multiplu→ plasmocitom care produce o cantitate foarte mare de lanturi usoare de Imunoglobuline. Ele trec de filtru renal si depasesc capacitatea de metabolizare renala → determina o proteinurie importanta.
În unele situatii, la încalzirea urinii, apare un precipitat reversibil, care dispare la o încalzire suplimentara → proteinurie Bence-Jones . !!! Nefiind albumine, nu dau reactie pozitiva cu testele rapide. Este o proteinurie monoclonala, formata dintr-un singur fel de proteine, legate de proliferarea maligna a unei clone
Alte hiperproteinemii; când în sânge exisa o cantitate crescuta de lizozim, în leucemii; administrarea de albumine.
4)   ; proteinurii functionale
Sunt intermediare între cele fiziologice si cele patologice, frecvent au caracter tranzitoriu, cu valori relativ scazute. Nu sunt legate de o stare patologica renala.
Pot fi glomerulare, când se forteaza tranzitoriu filtrarea glomerulara:
-   ;   ; stari febrile;
-   ;   ; efort fizic crescut
-   ;   ; perioade post alimentare
-   ;   ; proteinurie ortostatica: prezenta în urina formata în timpul zilei, în ortostatism si absenta în urina formata noaptea, în clinostatism. Proteinuriile patologice apar si ziua si noaptea. Poate apare la persoane cu hiperlordoza → proteinurie hiperlordotica → jena în circulatia renala datorita comprimarii venelor renale, probabil determina alterari hemodinamice, cu hiperfiltrare glomerulara → exces fata de rezorbtie.
Bacteriurie prezenta în urina de microbi care s-au multiplicat în aparatul urinar. Diferiti de germenii care ajung în urina datorita contaminarii din zona de evacuate sau prin spalarea germenilor meatului.
Bacteiriurie semnificativa → studiile arata ca la urocultura cantitativa sunt semnificative valori de peste 105 colonii (unitati formatoare de colonii). Se însamânteaza o cantitate mica de urina → pentru corectare, se amplifica cu dilutia.
Modul de prelevare al urinii, în emisie spontana, dupa o toaleta prealabila a zonei perimeatice, cu recoltare de la mijlocul jetului
Ulterior, urocultura poate deveni pozitiva, chiar la valori mai mici ale UFC, în functie de conditiile uroculturii:
-   ;   ; prin punctie vezicala → valori mai mici de 103 - 104 ;
-   ;   ; urocultura cu valori mai mici de105 UFC, dar la o femeie simptomatica; sau la un barbat
-   ;   ; urocultura dupa tratament cu antibiotice
-   ;   ; urocultura pozitiva, cu germeni speciale → coci
Similar cu urocultura pozitiva, este descoperirea germenilor fara cultivarea lor, în urina proaspata sau sedimentata; cu sau fara colorare → un singur germen, identificabil, pe câmpul microscopic.
Bacteriurie cu leucocituria definesc infectia urinara. Când leucocituria si bacteriuria sunt asimptomatice → bacteriurie asimptomatica, care poate fi de doua tipuri:
-   ;   ; bacteriurie adevarata, fara leucociturie
-   ;   ; infectie urinara, asimptomatica.
Cilindrurie
Cilindrii sunt formatiuni care apar în tubii distali, pe o matrice de proteina Tamm- Horsfall. Pot fi celulari sau acelulari.
Cilindrii celulari
-   ;   ; Eritrocitari → apar în sângerarile înalte, glomerulare, sau din tubii initiali
-   ;   ; Leucocitari → inflamatie tubulara.
-   ;   ; Epiteliali → iritatie cu distrugere a epiteliului tubular; insuficienta renala acuta.
Cilindrii acelulari proteici:
-   ;   ; cilindrii hialini → pot exista si în mod normal, dar mai frecvent în inflamatii renale
-   ;   ; cilindrii granulosi → prezinta granulatii, mai mari sau mai mici pe suprafata lor, din:
-   ; includerea de macromolecule proteice în cilindrii hialini
-   ; degenerarea cilindrilor epiteliali
-   ;   ; cilindrii cerosi → stadii mai avansate de degenerare a cilindrilor celulari
-   ;   ; cilindrii de dimensiuni foarte mari → tubii dilatati, în insuficienta renala cronica. Cilindrii grosi sunt patognomonici → indica existenta nefronilor mari, hipertrofiati functional si morfologic.
Cilindrii acelulari neproteici
-   ;   ; cilindrii grasosi → apar în sindromul nefrotic
-   ;   ; cilindrii din diferite substante endogene (bilirubina; creatinina)si exogene (diferite tipuri de medicamente).
Cristalurie în urina exista cantitati variabile de saruri care cristalizeaza → oxalati, urati, carbonati, fosfati. Cei mai frecventi sunt oxalatii si uratii. Legatura cu litiaza renala este greu de realizat, doar când exista în cantitate foarte mare, asociat cu simptomatologie.
Unele cristale sunt patologice: Ex cristale de aminoacizi → cistina (hexagonale); tirozina → indica boli particulare de metabolism.
cristalizarea unor medicamente în urina este o modalitate de a cerceta complianta pacientului.
|