STUDIUL SALIVEI
Saliva este produsul de secretie al glandelor salivare ( parotidele - simetrice, submandibulare, maxilare, labiale ). Are rolul de a favoriza procesele fizice ale digestiei, mai putin pe cele chimice.
STUDIUL SECREŢIEI SALIVARE
Utilizând un animal de experientǎ (câinele), la care s-a efectuat o fistulǎ chirurgicalǎ în canalul glandelor parotide, se poate experimenta efectul excitǎrii parasimpaticului si simpaticului asupra secretiei salivare. La animalul de experientǎ se descoperǎ chirurgical nervul coarda timpanului de naturǎ parasimpaticǎ, se excitǎ cu un curent slab de 3 - 4 Volti si se va constata o stimulare a salivatiei, iar aspectul salivei este apos. Se descoperǎ nervul simpatic cranial si se excitǎ. Se va constata cǎ secretia salivarǎ se reduce, iar saliva este mai concentratǎ.
În concluzie se poate preciza cǎ transmisiile pe filetele parasimpatice produc mǎrirea secretiei salivare, iar cele transmise pe filetele simpatice o inhibǎ.
Pentru a demonstra efectul substantelor parasimpaticomimetice asupra secretiei salivare, se poate recurge la animale de experientǎ, de exemplu ovinele. Se urmǎreste efectul unor substante active injectate unei oi astfel :
- pilocarpina - substantǎ parasimpaticomimeticǎ - va determina o hipersecretie de salivǎ
- atropina (P.S.L.) - reduce semnificativ secretia salivarǎ
- adrenalina (S.M.) - are un efect inhibitor mai slab asupra secretiei de salivǎ
RECOLTAREA SALIVEI
Saliva este un produs biologic care se recolteazǎ în scopul studiului de laborator. În functie de specia si cantitatea care urmeazǎ a fi recoltatǎ se pot alege mai multe metode. La animalele de talie micǎ si mijlocie, care au cantitǎti mici de salivǎ, aceasta poate fi recoltatǎ prin deschiderea cavitǎtii bucale si printr-o palpare usoarǎ a zonei reflexogene ( mucoasa vǎlului palatin, partea dorsalǎ a limbii, partile molare ) producându-se secretia salivarǎ . Pentru a spori cantitatea de salivǎ, se poate recurge la introducerea unor corpuri în cavitatea bucalǎ care sǎ determine masticatia însotitǎ de hipersalivare. Cea mai bunǎ metodǎ la rumegǎtoare constǎ în utilizarea unui burete care se leagǎ la cele douǎ capete cu o sfoarǎ si se introduce în gura animalului. Animalul va mesteca buretele, iar saliva se îmbibǎ în burete care se stoarce într-un flacon.
Recoltarea cu ajutorul substantelor parasimpaticomimetice se poate practica la orice specie de animal respectând precautiile cunoscute si este singura metodǎ utilizabilǎ la porcine. Se stabileste doza de pilocarpinǎ în functie de greutatea animalului (la o oaie de 45 kg - se poate administra o fiolǎ ). Substantele se administreazǎ subcutanat, dupǎ aproximativ zece minute se poate evidentia modificarea marilor functii, animalul devine nelinistit, se culcǎ, se ridicǎ, defecǎ, urineazǎ, saliva începe sǎ picure la comisura buzelor. Mai întâi saliva este linsǎ si deglutitǎ, pe urmǎ animalul renuntǎ, iar saliva se scurge pe la comisurile buzelor: este recoltatǎ într-un flacon. O datǎ cu cresterea motilitǎtii tubului digestiv, respectiv abolirea activitǎtii cardiace este indicat sǎ se injecteze 1 ml atropinǎ pentru normalizarea functiilor modificate. Prin administrarea de substante parasimpaticomimetice trebuie sǎ tinem cont cǎ saliva obtinutǎ nu este normalǎ, ci este mai diluatǎ.
La femelele gestante nu se administreazǎ pilocarpinǎ.
se repartizeazǎ în fiecare eprubetǎ 1 - 2 ml de amidon;
se recolteazǎ saliva de om si se introduce în eprubete astfel :
eprubeta 1 - amidon-martor
eprubeta 2 - salivǎ de omnivore (om) 1-2 ml.
eprubeta 3 - salivǎ de rumegǎtor 1-2 ml.
eprubeta 4 - salivǎ omnivor fiartǎ (om) 1-2 ml.
eprubeta 5- se adaugǎ în prealabil 1 - 2 picǎturi HCl si apoi salivǎ de om (1-2 ml).
Eprubetele se tin la o temperaturǎ mai ridicatǎ (37șC) decât temperatura mediului timp de 5-10 min. Este suficient ca eprubetele sǎ fie tinute în mânǎ sau în apropierea unui bec de gaz . Dupa aceea se face reactia de culoare cu sol. Lügol . Se obtin urmǎtoarele rezultate:
eprubeta 1 - culoare albastrǎ
eprubeta 2 - continut incolor,usor brunǎ ( s-a produs hidroliza pânǎ la maltoza)
eprubeta 3 - continut albastru ( amilaza a fost inactivatǎ prin fierbere )
eprubeta 4 - continut albastru ( saliva de rumegǎtor nu contine amilazǎ)
eprubeta 5 - continut albastru ( amilaza nu reactioneazǎ în mediu acid )
|