Simptomatologie tumoare
Daca tumoarea are o localizare strict pelvina cu tendinta de inclavare în bazin, este însotita de senzatia de compresiune si dureri. Se poate produce compresiune si asupra vaselor mari il 757j93h iace rezultând edemul membrelor inferioare si tulburari cardiace, varice, tendinta spre boala tromboembolica.Daca chistul nu este descoperit la timp si se malignizeaza,bolnava se emaciaza (faceis ovarica) si se casectizeaza progresiv.Evolutia chistului fara malignizare poate fi de la 5 la 10 ani. La tactul vaginal se remarca prezenta unei tumori de cele mai multe ori nedureroase,rotunde, mobila, care se deplaseaza sau nu cu uterul, consistenta este renitenta.În chisturile voluminoase, care ocupa cavitatea abdominala se observa deformarea abdomenului care ia aspect de obuz, pe abdomen apar vergetur si circulatie colaterala.
Simptomatologia clinica:durerea, distensia abdominala, tulburarile vezicale sau digestive însotesc chistul dermoid.
Simptomatologia clinica:
Durerea produsa prin compresiunea organelor vecine de catre formatiunea tumorala;
Tulburari de compresiune pe organele de stricta vecinatate (rect,vagin, uter, vase,nervi);
Tulburari menstruale;
Tulburari dispeptice:gastralgii,greturi,varsaturi.
Sterilitatea însoteste rar o tumoare chistica de ovar.
Simptomatologie:tumora creeaza un sindrom de hiperfoliculemie care variaza în raport cu vârsta.La fetite produce pubertate precoce cu dezvoltarea organelor genitale, aparitia menstruatiei, sâni dezvoltasi,apetit sexual,aparitia pilozitatii axilare si pubiene.La femeile în activitate sexuala produce hiperplazia granulochistica a mucoasei, cu tulburari de ciclu.
Simptomatologie:tulburari menstruale însotite de atrofia organelor genitale si a sânilor.Progresiv apar si caractere masculine,parul cade,creste barba mustata si perii pe corp,timbrul vocii coboara clitorisul se hipertrofiaza.
Simptomatologie:clinic este o tumoare cu slaba activitate endocrina sau chiar absenta.În rest sunt prezente toate semnele tumorilor ovariene.
Semnele functionale sunt diferite în functie de vârsta:
Înainte de pubertate:pot determina o pseudopubertate cu hipertrofia glandei mamare,pilozitate pubiana,dezvoltarea tractului genital,menstre neregulate cu caracter de menometroragii;
Perioada adulta:manifestarile sunt dominate de tulburari menstruale - hipermenoree slternând cu amenoree;tulburari generale moderate datorita hiperestrogeniei.
În perioada postmenopauza:mentinerea troficitatii tracului genital prin secretie de estrogeni datorita chistilor.
La toate se pot semnala o jena sau o senzatie dureroasa în pelvis.
Semne functionale:în cazul chistului luteinic progestativ - amenoree, tensiunea sânilor,pigmentarea areolei mamare,aparitia de colostru, (pseudo sarcina).Amenoreea este urmata de o hemoragie abudenta si durabila.
Semna fizice:uterul este marit de volum ( în ambele cazuri ) parauterin se gaseste o formatiune chistica,regulata,mobila,usor sensibila de dimensiuni variabile.
|