Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sindrom premenstruai

medicina


Sindrom premenstruai

27 de modalitati pentru tratamentul simptomelor



Majoritatea femeilor trec prin anumite schimbari fizice si psihologice la aproximativ l saptamâna înaintea unui ciclu - sâni durerosi, dureri de cap, precum si o tendinta de a lacrima usor, acestea sunt simptome obisnuite, însa la unele femei simptomele sunt suficient d 535b124f e neplacute pentru a le per­turba viata cotidiana. Sindromul premenstruai (SPM) este o afectiune me­dicala recunoscuta, care este posibil sa afecteze între 1/3 si 1/2 dintre femei­le între 20 si 50 de ani. Fenomenul este provocat de fluctuatii ale nivelului hormonilor feminini, estrogen si progesteron. Printre simptome se numara dispozitia schimbatoare, agresivitatea, epuizarea si depresia, dar si unele efecte fizice precum balonarea, cresterea în greutate, probleme de piele si sâni durerosi. Unele femei au totodata pofte necontrolate de a consuma dul­ciuri sau de a bea alcool în exces. Cea mai severa forma de SPM, cunoscu­ta sub denumirea de dezordine premenstruala disforica, poate avea un efect atât de pronuntat asupra dispozitiei, încât medicul trebuie sa prescrie anti-depresive.

Exista mai mult de 150 de simptome asociate cu SPM, iar numarul si ti­pul lor variaza de la persoana la persoana. Puteti sa va simtiti îngrozitor zile întregi. Apoi, în mod miraculos, se instaleaza ciclul si instantaneu va sim­titi mai bine.

Femeile nu raspund la aceleasi tratamente. A descoperi cel mai bun mod de a aborda tipul de sindrom de care suferiti necesita încercari si erori. Ur­matoarele sfaturi sunt oferite de specialisti care au lucrat foarte mult cu per­soane suferinde de SPM.

Aduceti linistea în mediul în care traiti. Femeile care sufera de SPM par a fi deosebit de sensibile la stresul de mediu, observa dr. Susan Lark, direc­toarea unui centru de ajutor si consiliere a femeilor cu SPM.

Daca va înconjurati de culori linistitoare si de o muzica calma, acestea va pot induce o stare de calm crescut.

Respirati profund. Respiratia superficiala, pe care multi dintre noi o prac­ticam în mod inconstient, descreste nivelurile de energie si ne lasa încordati, ceea ce face ca SPM sa fie si mai greu de suportat, spune dr. Lark. Faceti exercitii de respiratie inspirând profund si expirând încet.


Sindrom premenstrual

Faceti dragoste. Muschii durerosi si circulatia proasta care însotesc de­seori SPM pot fi ameliorate prin actul sexual si ajungerea la orgasm, spune dr. Lark. Stimularea contribuie la accelerarea circulatiei sângelui si a altor fluide, împiedicând stagnarea lor în organele congestionate.

Relaxati-va în baie. Oferiti-va o baie cu saruri minerale pentru a va rela­xa muschii din cap pâna-n picioare, sugereaza dr. Lark. Adaugati l ceasca de sare de mare si l ceasca de bicarbonat de sodiu în apa de baie. Ramâneti cufundata 20 de minute.

Luati mielarea. Majoritatea fîtoterapeutilor recomanda mielareaua drept cel mai bun remediu pentru simptomele de SPM, existând si bune dovezi stiintifice care arata ca mai bine de î/a dintre femeile care au luat aceasta planta pe durata a 3 cicluri au raportat o ameliorare mai mare de 50 la suta a simptomelor. Luati aceasta planta sub forma de ceai, de tinctura sau de capsule - disponibile în magazinele specializate. Luati mielarea în fiecare dimineata, la fel cum ati proceda cu pilula contraceptiva. Va trebui sa lasati sa treaca 2-3 cicluri pâna sa observati o schimbare.

Salvatoarea creasta a cocosului. Desi multi privesc creasta cocosului ca pe un remediu al menopauzei, aceasta opinie îi face un mare deserviciu, ob-

COMBATETi POFTA DE DULCIURI

Daca dupa masa de aseara nu v-ati abtinut de la o ciocolata sau o nghetata nu fiti foarte severa cu dvs., n special daca sunteti nainte de ciclu. Probabil ca hormonii au fost cei responsabili, n aceasta perioada a lunii nu se poate spune ca m ncati prea mult pentru ca nu aveti vointa. Cercetarea a aratat ca sunteti aproape mpinsa de la spate de efectele progesteronului asupra creierului, apreciaza Peter Vash, specialist n dezordinile alimentare. Se pare ca nivelul nalt de progesteron secretat de ovare pe la mijlocul ciclului men­strual afecteaza zonele din creier raspunzatoare pentru pofta de dulciuri.

ncercati sa tineti sub control aceasta pofta, recomanda dr. Vash, pentru ca a va lasa n voia ei va poate face sa va simtiti mai rau. lata cum va veti oteli n fata ei.

Fiti pregatita stiti ca aceasta pofta va dura ntre l saptam na si l O zile n fiecare luna, deci nsemnati aceste zile n calendar, recomanda dr. Vash. Aduceti-va aminte ca va nceta si fiti mai tare dec t ea.

Luptati-va Dormiti suficient, beti multe lichide si consumati fructe proaspete ori de c te ori organismul cere ceva dulce.


Sindrom premenstruaS

Exercitii fizice. Specialistii sunt de acord ca acesta ar putea fi tratamentul cei mai bun pentru SPM. Exercitiile moderate amelioreaza circulatia s ngelui, relaxeaza muschii si lupta mpotriva retentiei de lichid, explica experta n SPM Susan Lark.

Mai mult, completeaza cercetatorul Edward Portman, exercitiile sporesc productia de endorfine a creierului, narcotice naturale ce va ajuta sa va sim­titi bine din cap p na n picioare.

Faceti o plimbare n mers vioi n aer curat, notati, alergati, apucati-va de dans sau de karate faceti un lucru care sa va produca placere zi de zi. Pen­tru rezultate optime, sporiti nivelul de activitate 1-2 saptam ni nainte ca simptomele de SPM sa si faca aparitia.

serva fltoterapeutul Douglas Schar. Cunoscuta de amerindieni ca radacina nevestei, aceasta planta a fost de multa vreme folosita pentru probleme men­struale. Ca si mielareaua, creasta cocosului trebuie folosita timp de 2-3 ci­cluri înainte de a-i putea aprecia efectele. Cumparati-o de la un magazin de profil si luati-o conform indicatiilor din prospect.

Dormiti mai mult. Daca forma dvs. de SPM include insomnia, pregatiti-va sa o întâmpinati mergând la culcare putin mai devreme câteva zile la rând, pâna la instalarea SPM, recomanda dr. Lark. Aceasta strategie poate ame­liora oboseala si iritabilitatea care merg mâna în mâna cu insomnia.

Stabiliti-va o rutina. Fixati-va obiective rezonabile pentru fiecare zi de SMP pentru a evita sa va simtiti coplesita, chiar daca acest lucru înseamna sa va reduceti programul normal, sugereaza dr. Lark.

Reprogramati-va viata sociala. Nici macar nu va gânditi sa primiti oas­peti în zilele în care stiti ca suferiti de SPM. Vizitele nu ar face decât sa în­rautateasca o situatie si asa tensionata, remarca dr. Lark.

Consumati multe mese mici. Alimentatia deficitara nu provoaca aceasta afectiune, observa Edward Portman, cercetator al SPM, însa anumiti factori alimentari o pot exacerba.

Optati pentru mese usoare, bogate în amidon, dar sarace în zahar si gra­simi, luate de mai multe ori pe zi, pentru a va mentine trupul si mintea în-tr-un echilibru optim.


ndrom premenstrual

Evitati caloriile goale. Evitati alimentele sarace în nutrienti, ca de pilda bauturile racoritoare si dulciurile, spune Guy Abraham, obstetrician si gine­colog. Daca veti ceda ispitei de a consuma dulciuri, nu veti face decât sa va simtiti mai rau, agravând anxietatea si dispozitia schimbatoare. Drept com­pensatie, luati o gustare compusa din fructe proaspete si legume crude.

SUPLIMENTELE V AJUTA?

Au fost emise multe opinii n legatura cu una sau alta dintre combinatiile de diete, de suplimente minerale si de vitamine, nsa de cele mai multe ori lip­sesc dovezile stiintifice venite chiar dinspre femeile suferinde de SPM. In ca­zul n care va veti mentine o dieta sanatoasa, suplimentele vor deveni inuti­le, nsa nu ignorati urmatoarele informatii despre vitamine si minerale.

Vitamina B&. Exista dovezi ca vitamina B6 (piridoxina) poate ameliora simptome premenstruale precum dispozitia schimbatoare, retentia de li­chid, durerile de s ni, balonarea, pofta de dulciuri si oboseala. Intre sursele alimentare bogate n vitamina B6 se numara cerealele mbunatatite, fasolea, carnea, inclusiv cea de pui si de peste, unele fructe si legume; puteti apela si la suplimente, dar nu luati mai mult de 100 mg pe zi, deoarece excesul poa­te dauna sistemului nervos.

Vitaminele A si D. Aceste vitamine actioneaza n tandem pentru a ame­liora sanatatea pielii. Datorita importantei lor pentru piele, ele ar putea juca un rol n suprimarea acneei premenstruale si a pielii grase.

Vitamina C. Fiind un antioxidant, vitamina C poate ameliora starea de stres resimtita n timpul sindromului premenstrual. Vitamina C este de ase­menea un antihistarninic natural si poate fi utila femeilor ale caror alergii se agraveaza nainte de menstruatie.

Vitamina E. Dovezile beneficiilor acestei vitamine antioxidante sunt ne­concludente, nsa sustinatorii sai pretind ca ea amelioreaza simptomele s -niior durerosi, anxietatea si depresia.

Calciu si magneziu. Aceste minerale actioneaza mpreuna. Calciul aju­ta la prevenirea crampelor si a durerii premenstruale, iar magneziul ajuta or­ganismul sa absoarba calciul. Magneziul poate fi util si la tinerea sub control a poftelor alimentare premenstruale si la stabilizarea dispozitiei.

Uleiul de luminita Unele femei gasesc capsulele cu ulei de luminita uti­le pentru anumite simptome ale SPM, n special pentru s nii durerosi. si n acest caz dovezi categorice ale beneficiilor nu exista

Suplimente combinate. Diverse suplimente combinate pentru SPM sunt disponibile n farmacii. Daca sunteti tentata sa va administrati un astfel de supliment, cereti nt i sfatul medicului de familie.


S i «.:!). o m premenstrual

Simptomele SPM necesita rareori interventia medicului, însa pentru circum­stante severe se vor lua masuri severe. Daca ati dat curs majoritatii sfaturi­lor din aceste pagini si nimic nu pare sa aiba efect, apelati la medicul de fa­milie. Daca simptomele sindromului va afecteaza considerabil sanatatea si activitatea zilnica, mergeti de asemenea la medic.

Uneori, simptomele care se pun pe seama SPM se datoreaza altor cau­ze: anxietatii, depresiei sau unor dificultati într-o relatie, de exemplu; dar si unor cauze fizice - în cazul surmenajului si al durerii de sâni. Ţineti un jur­nal si aratati-l medicului: acest tip de supraveghere va va ajuta sa stabiliti daca exista în mod clar un sablon lunar sau daca problemele de dispozitie sau simptomele fizice sunt prezente pe tot parcursul lunii si, eventual, doar pu­tin agravate premenstrual.

In plus, daca simptomele de SPM va afecteaza în mod serios sanatatea, relatiile, munca sau starea generala, medicul de familie este în masura sa va ajute. Va poate recomanda una dintre schemele hormonale care recurg la pilula contraceptiva pentru a opri ovulatia sau o combinatie între un estro-gen si un aparat hormonal intrauterin; de asemenea, va poate recomanda antidepresive, chiar daca din punct de vedere clinic nu se identifica semne­le unei depresii. Exista dovezi ca ele amelioreaza simptomele de SPM, prin ridicarea nivelului de serotonina din creier.

în sfârsit, daca simtiti ca SPM va face mai irascibila sau chiar agresiva fata de propriii copii, nu ezitati sa recurgeti la ajutorul medicului sau al unui asis­tent medical care efectueaza vizite la domiciliu.

Reduceti produsele lactate. Nu consumati mai mult de 1-2 portii pe zi de lapte degresat sau semidegresat, brânza de casa sau iaurt, recomanda dr. Abraham. Lactoza din produsele lactate poate împiedica organismul sa absoarba magneziul mineral, care contribuie la reglarea nivelurilor de estro-gen si mareste secretia acestuia.

Nu faceti din SPM un secret. Discutati problemele legate de SPM cu par­tenerul dvs., precum si cu prietenii sau colegii de serviciu. Aceasta atitudi­ne va poate ameliora situatia.

Restrictionati sarea. Impuneti-va o dieta saraca în sare l saptamâna îna­inte de debutul ciclului, pentru a evita retentia de apa, sugereaza experta în sanatatea femeilor Penny Wise Budoff. înseamna ca trebuie sa renuntati la


Sindrom iaynaud

restaurant si la autoservire, la alimente procesate, la supe din pachet si la so­suri de salata din tub.

Saturati-va cu fibre. Fibrele vegetale ajuta organismul sa elimine excesul de estrogeni, spune dr. Abraham. Consumati din abundenta legume, fasole si pâine integrala.

Reduceti cofeina. Consumati cantitati mici cafea, ceai, ciocolata sau alte produse care contin cofeina, recomanda dr. Abraham. Cofeina, s-a demon­strat, agraveaza sensibilitatea dureroasa a sânilor, accentuând anxietatea si iritabilitatea.

Abtineti-va de la alcool. Depresia care deseori însoteste SPM este exacer­bata de alcool, spune dr. Portman. Alcoolul poate totodata înrautati dureri­le de cap si epuizarea care tin de SPM si poate declansa pofta incontrolabi-la de dulciuri, adauga dr. Lark.

Nu luati diuretice. Multe femei care sufera de SPM iau diuretice ca ma­sura temporara împotriva retentiei de apa si a balonarii. însa unele diureti­ce care se obtin fara prescriptie medicala elimina odata cu apa minerale va­loroase din organism, avertizeaza dr. Lark. O mai buna abordare este sa evitati sarea si alcoolul, cele care, de fapt, retin apa în organism.



Document Info


Accesari: 956
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )