Sindromul Reiter
Boala este caracterizata de prezenta unei triade simptomatice: artrita, uretrita sau cervicita, conjunctivita, care se poate asocia cu manifestari cutaneomucoase si mai rar manifestari neurologice s 11311q161l au cardiace.
Aspecte clinice:
Manifestari articulare: artrita predomina tabloul clinic al bolii si este o artrita reactiva, caracterizata printr-o inflamatie articulara secundara unei infectii extraarticulare. Este de obicei asimetrica, seronegativa si se orienteaza in special catre spondilita ankilopoietica. Artrita debuteaza brusc, este frecvent oligoarticulara si mai rar mono sau poliarticulara. Bolnavul poate acuza: artralgii, talalgii, dureri intercostale si dureri lombosacrate.
Manifestari extraarticulare
-manifestari genitourinare: uretrita cu disurie si secretie banala este prezenta indiferent de poarta de intrare a germenului si poate fi prima manifestare a bolii;
-manifestari oculare (apar la peste 50% din bolnavi): conjunctivita este bilaterala si se rezolva in cateva zile sau saptamani;
-manifestari cutaneomucoase: frecvent se descriu mici ulceratii superficiale, indolore, pe mucoasa bucala, faringiana sau genitala. Leziuni cutanate hiperkeratozice pot fi observate pe palme, plante sau periunghial si sunt caracteristice sindromului Reiter aparut dupa infectii veneriene;
-manifestari cardiace: sunt rare, similare cu cele din spondilita ankilopoietica, pericardita, blocuri atrio-ventriculare de diverse grade si insuficienta aortica;
-manifestari neurologice: se exprima in special prin neuropatii periferice;
-semne generale: in functie de stadiul evolutiv pot apare febra, astenie, fatigabilitate, inapetenta si scadere ponderala.
Explorari paraclinice: investigatiile imunologice nu indica perturbari importante. Se pot evidentia complexe imune circulante la 2/3 din bolnavi si anticorpi antichlamidia, antiyersinia. agentii infectiosi responsabili de producerea bolii pot fi detectati precoce in secretia uretrala sau in scaun.
Examenul sinovialei in formele acute de boala arata hiperemie, edem si infiltratie cu polimorfonucleare, iar in lichidul sinovial leucocitele variaza intre 2000-5000/mm3 (in special polimorfonucleare), complementul este crescut, iar factorul reumatoid absent. Prrezenta HLA B27 atrage atentia asupra probabilitatii cronicizarii bolii, cu recidive si manifestari distructive.
Examenul radiologic nu are elemente caracteristice la inceputul bolii. In stadii avansate se pot observa: eroziuni osoase, diminuarea spatiului articular, osteoporoza, iar in cazul entezelor: calcificari ale insertiilor tendinoase cu aparitia de spiculi ososi si periostita osifianta. Se poate evidentia asimetric, afectarea articulatiei sacroiliace sau a coloanei vertebrale cu aparitia sindesmofitelor.
Tomografia este utila in formele cu afectarea articulatiei sacroiliace, putand fi folosita in diagnosticul precoce.
Evolutie: in 50% din cazuri se poate inregistra o ameliorare care survine in 1-6 luni de la debutul bolii. In 20% din cazuri se pot observa resute, cu semne de boala activa si dupa 5 ani de la debutul clinic. In 30% din cazuri evolutia sindromului Reiter se face catre spondilita ankilopoietica.
Diagnosticul pozitiv este sustinut de combinatia a 3 dintre manifestarile clinice sau chiar a 2 dintre ele, dar caracteristice.
Diagnosticul diferential:
-spondilita ankilopoietica: nu intalnim prezenta uretritei sau conjunctivitei, iar afectarea sacroiliacelor si coloanei vertebrale este bilaterala, caracteristica;
-spondilartite enteropatice cum ar fi: colita ulceroasa, boala Crohn sau artritele reactive cu manifestari intestinale la care HLA B27 este absent;
-artrita psoriazica: se diferentiaza greu, deoarece ea prezinta artrite asimetrice periferice; modificari tegumentare si oculare; HLA B27 posibil prezent, dar artrita psoriazica are debut insidios, iar leziunile cutanate sunt difuze si localizate predominant la membrele superioare;
-artrita gonococica se diferentiaza cu ajutorul culturilor facute din secretia uretrala si lichidul sinovial, unde se evidentiaza gonococul si prin raspunsul rapid la penicilina;
-sindromul Bechcet se diferentiaza greu, deoarece si aici bolnavii prezinta inflamatie la nivelul mucoaselor oculare, bucale si genitale, dar se remarca caracterul cronic al acestora.
Tratament:
Tratamentul artritei vizeaza in episodul acut repausul la pat. Se asociaza tratament medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene de tipul indometacin, fenilbutazona sau piroxicam.
Corticoterapia este indicata numai in administrare locala, monoartrite si entezite. Pentru administrarea intraarticulara se prefera triamcinolon acetonid sau diprophos (o infiltratie pe saptamana si nu mai mult de 3 pe an in aceeasi articulatie).
In formele severe si prelungite de boala se recomanda administrarea de metotrexat, azatioprina si saruri de aur. La tratamentul medicamentos se asociaza tratament fizioterapic in scop antalgic, decontracturant, cu kineziterapie pentru mentinerea mobilitatii articulare si tonifierea musculaturii.
Tratamentul manifestarilor oculare beneficiaza de coticoterapie locala care amelioreaza simptomele (dureri oculare, fotofobie, eritem.).
Tratamentul manifestarilor genitourinare: se pot administra antibiotice de tipul tetraciclina sau eritromicina.
Tratamentul manifestarilor cutaneo-mucoase se face de catre dermatolog utilizandu-se in principal preparate cortizonice administrate local (unguente), iar in formele cu keratodermie se utilizeaza preparate folosite in tratamentul psoriazisului.
|