Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sinuzita

medicina


Sinuzita

/ 6 mijloace de lupta cu infectia



Sinusurile sunt cavitati umplute cu aer plasate sub pometi, deasupra ochilor si a nasului, si īn spatele globilor oculari, cu rolul unor mici centre de control al calitatii aerului. Ele contribuie la īncalzirea, umidificarea si purificarea aeru-

S i n y z t a

lui pe care īl respirati, īnainte ca acesta sa ajunga īn plamāni. Cānd functio­neaza corect, bacteriile intrate pe calea aerului ramān captive si sunt filtrate īn exterior de mucoasa īmpreuna cu minusculii peri nazali, numiti cili, care cap­tusesc sinusurile. Acest mic sistem de filtrare a aerului se poate īnsa colmata atunci cānd un corp strain obstructioneaza cilii, cānd o raceala blocheaza des­chiderile sinusurilor sau cānd un alergen ori un iritan 18518y2412s t inflameaza mucoasa si­nusurilor. Aerul ramāne captiv, presiunea creste, mucozitatea stagneaza, cre-āndu-se conditii pentru multiplicarea bacteriilor si a altor microorganisme. Se poate instala astfel o infectie si o inflamatie a sinusurilor, adica o sinuzita.

īn somn, secretia nazala se scurge īn faringe, declansānd spasme de tuse. Se va resimti o presiune si o durere la nivelul fetei, a dintilor sau a ochilor. Durerea este de obicei mai intensa pe o parte si creste la aplecarea spre īna­inte. Printre simptome se numara secretia nazala verzuie sau galbena īngro­sata si este posibil sa apara si durere de cap. Simtul mirosului se pierde, ter peratura poate creste si urmeaza o senzatie fizica de disconfort. De obicei sinuzita acuta este cauzata de virusi sau de bacterii si dureaza cel putin luna. Se poate īntāmpla ca sinusurile sa se infecteze ca urmare a unui trau­matism cranian sau a unei infectii dentare ori gingivale care se extinde.

Daca aveti prea des sinusurile īnfundate, efectul poate fi o īngrosare per­manenta a membranelor acestora si cai nazale obstructionate cronic. Sinuzita cronica, care dureaza de obicei cel putin 8 saptamāni, este deseori provocata de alergii - īn special la praf, la mucegai, la polen si la anumite ciuperci. O alta cauza a acesteia poate fi obstructionarea nazala ca urmare a unei vatamari sau a polipilor (umflaturi īn forma de ciorchine ale mucoaselor ce captusesc caile nazale, de obicei aparute ca efect al unor alergii cronice).

Medicii prescriu īn general antibiotice pentru infectii bacteriene ale si­nusurilor. Exista īnsa si diverse metode pe care le puteti aplica pe cont pro­priu pentru a va ameliora starea. Iata īn continuare cāteva cai de a debloca sinusurile si de a reduce durerea.

Faceti inhalatii cu abur. Umiditatea este esentiala pentru buna functiona­re a cililor, pentru fluidizarea mucoaselor, precum si pentru golirea sinusu­rilor, explica orelistul Stanley Farb. Faceti de 2 ori pe zi dus sau baie cu mult abur sau stati aplecat deasupra unui vas cu apa clocotita, cu un prosop aco­perind capul si vasul ca un cort, si inhalati.

Inhalati din mers. Daca īn timpul programului de lucru sau cānd trebuie
sa va deplasati va simtiti caile nazale obstructionate, luati l ceasca de cafea,
de ceai sau de supa fierbinte, faceti palmele caus deasupra canii si inhalati,
sugereaza alergologul Howard Druce. r?1; «i y :. :'-.>.: , ;<


S i n u zi t a

Umidificati-va locuinta. Prin plasarea unui umidificator īn dormitor īnla­turati pericolul uscarii cailor nazale si a sinusurilor, arata orelistul Bruce Ja-fek. Umidiflcatorul trebuie curatat īn fiecare saptamāna pentru a īmpiedica proliferarea ciupercilor.

"Obtineti un jet de abur rapid si economic", sfatuieste medicul de fami­lie Stephen Amiel, "punānd īn functiune un fierbator electric cu capacul ri­dicat, pentru a anula comanda de oprire automata, īnsa fiti atent sa nu se eva-pore toata apa si asigurati-va ca nu poate provoca accidente."

Spalati-va narile. Pentru a elimina secretiile nazale vechi, dr. Jafek suge­reaza folosirea sprayurilor sau a picaturilor nazale saline, precum si o solu­tie preparata īn casa din l lingurita de sare si l praf de bicarbonat de sodiu la 300 ml de apa calduta. Puneti aceasta solutie īntr-o sticla cu picurator sau cu un alt sistem de picurare, dati capul pe spate, acoperiti o nara cu degetul mare si, īn timp ce inspirati, picurati solutia īn nara deschisa. Apoi suflati cu grija nara respectiva. Repetati la cealalta nara.

Beti multe lichide. Este necesar ca pe parcursul unei zile sa beti mai mul­ta apa sau alte lichide - atāt calde, cāt si reci. Lichidele subtiaza mucoasa

Daca ati ncercat sa va autotratati 3-4 zile dar nca aveti dureri de sinusuri, senzatie de apasare si de obstructionare a cailor respiratorii, trebuie sa con­sultati un medic pentru a va ajuta sa ndepartati infectia, n special daca se­cretia nazala are un miros ur t si contine firisoare de s nge sau este de cu­loare galbuie ori verzuie. Daca obstructia nazala cuprinde o singura parte sau daca va amorteste doar o jumatate de fata, mergeti la medic n regim de ur­genta n cazuri rare, simptomele dvs. pot fi provocate de o tumora situata n sinus, n unele cazuri severe si neglijate, sinusurile pot dezvolta un abces care sa afecteze ochiul si chiar creierul.

Este posibil, de asemenea, sa aveti o sinuzita cronica, afectiune care poate fi recurenta sau prelungita luni sau chiar ani. n functie de cauza acesteia, veti fi, poate, nevoit sa recurgeti fie la un tratament cu antibiotice de durata mai lun­ga dec t n cazul sinuzitelor acute, fie la medicatie antialergica ndelungata

Medicul de familie va poate face o trimitere la un specialist pentru radio­grafii sau alte teste, pentru a descoperi ne nt rziat cauza congestiei: o infec­tie cronica, o obstructie provocata de un sept nazal deviat, polipi sau aler­gie cronica. Este posibil sa se ia n discutie si golirea chirurgicala a unui sinus cu o obstructie cronica


S i n uz īta

si o mentin fluida, arata dr. Farb. Infuziile fierbinti de plante precum cea de schinduf, fenicul, anason sau salvie sunt cu deosebire active pentru fluidi­zarea mucoasei.

Suflati fiecare nara pe rānd. īn acest fel nu permiteti presiunii din urechi sa creasca, ceea ce ar facilita patrunderea bacteriilor si mai adānc īn sinu­suri, subliniaza dr. Farb.

Puteti trage pe nari. Acest obicei este de asemenea util la curatirea sinu­surilor, trimitānd secretiile vechi īn jos, catre faringe, arata dr. Farb.

īncercati tabletele decongestionante. Conform spuselor medicului Farb, cele mai bune medicamente fara prescriptie pentru golirea sinusurilor sunt tabletele cu unica actiune, care nu contin decāt decongestionante, cu toate ca exista prea putine dovezi clare īn favoarea actiunii benefice a ori­carui tip de decongestionante. Acestea contracta vasele sangvine si īn con­secinta este posibil sa reduca si inflamatia mucoaselor. Aerul va patrunde prin caile nazale, iar presiunea este redusa. Pentru situatiile īn care obstruc-tionarea este produsa de o infectie, sunt de evitat produsele care contin an-tihistaminice, adauga dr. Farb. "Ele actioneaza prin uscarea secretiilor na­zale si pot bloca si mai mult caile respiratorii."

Nu faceti exces de sprayuri nazale. Sprayurile sau picaturile nazale cu substante medicinale sunt bune pentru folosirea ocazionala, īnsa folosirea frecventa poate prelungi sau agrava afectiunea, avertizeaza Terence David-son, expert īn afectiuni nazale. Acest lucru este ceea ce specialistii numesc "efect de ricoseu". Initial, sprayul contracta mucoasele cailor nazale. "Ulte­rior īnsa, mucoasa reactioneaza inflamāndu-se si mai mult ca īnainte. Dupa ce s-a īntrerupt folosirea sprayului, poate dura saptamāni pāna ca mucoasa sa se retraga."

Lasati-va de fumat. "Daca zilnic va aprindeti cāte 20 de mici focuri des­chise sub nas, nu trebuie sa va mirati ca sinusurile se inflameaza, iar cilii pa­ralizeaza", spune dr. Amiel. "Acesta este al 200-lea motiv pentru a renunta la fumat."

Faceti plimbari. Efortul fizic, apreciaza dr. Farb, poate ameliora senzatia
neplacuta, deoarece declanseaza secretia de adrenalina, care contracteaza
vasele sangvine, īn acest fel este posibil sa se reduca si inflamatia mucoa­
sei sinusurilor.


T

Stres

$p^

Alimentele care provoaca lacrimarea ochilor sau fac nasul sa curga pot fi de real folos la degajarea sinusurilor blocate, lata recomandarile alergologului Howard Druce.

Usturoi. Aceasta planta cu gust patrunzator contine aceleasi substante care se gasesc n unele medicamente pentru fluidizarea secretiei nazale.

Hrean. Aceasta radacinoasa iute contine o substanta similara celor pre­zente n unele medicamente decongestionante. si crema de hrean din con­serva are efect.

Alimente picante. Felurile de m ncare cu condimente de tipul curry si ca-jun sunt preparate cu ardei iute, care contine capsaicina, o substanta care pare sa actioneze ca un decongestionant nazal natural. Varietatile de ardei mici sunt de obicei mai iuti si contin mai multa capsaicina dec t cele mari. Ardeii uscati au de asemenea efect: presarati pur si simplu boia de ardei iute n m ncare.

Apasati. Masarea sinusurilor dureroase aduce īn zona respectiva sānge proaspat, precum si o usurare a senzatiei neplacute, sugereaza dr. Jafek. Apasati ferm cu degetele mari ambele laturi ale nasului si mentineti apasa­rea 15-30 secunde. Repetati.

Folositi caldura. Caldura umeda aplicata pe sinusurile dureroase este o modalitate facila de a īndeparta durerea din sinusuri, spune dr. Druce. Pu­neti o flanela īncalzita peste ochi si pometi si mentineti-o pāna cānd simtiti ca durerea se retrage.



Document Info


Accesari: 4259
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )