Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TRATAMENTUL INTINDERILOR

medicina


TRATAMENTUL INTINDERILOR

"Am facut o īntindere" este o expresie uzuala īn limbajul sportivilor si nu numai. Evident, este o expresie pe care ne dorim sa o spunem de cāt mai putine ori īn viata, dar cānd se īntāmpla trebuie sa fim pregatiti sa actionam rapid si īn cunostinta de cauza, prevenind astfel agravarea unei situatii. Unii sportivi, īn special cei amatori neglijeaza accidentarile de mica amploare, care astfel īntārzie sa se vindece si uneori chiar se cronicizeaza.



Termenul "īntindere" poate īnsemna atāt o traumatizare a unui ligament, cāt si a unui muschi sau tendon, de la o simpla alungire peste capacitatea fiziologica, pāna la o rupere partiala sau totala.

Tratamentul īntinderilor are doua stadii.

Īn prima faza, pentru a reduce edemul (umflarea) si durerea este recomandata aplicarea formulei "RICE", dar numai īn primele 24-48 de ore. Pe lānga aceasta, utilizarea unui antiinflamator nesteroidian sub forma de unguent (Fastum Gel, Diclofenac, Diclac, Mobilat) sau comprimate (aspirina, diclofenac), poate fi utila pentru reducerea durerilor si inflamatiei.

Va reamintesc ce este formula RICE.

R (rest) = repaus, adica reducerea sau chiar oprirea activitatii sportive si a activitatilor casnice mai solicitante. Se poate folosi o cārja daca este vorba de o accidentare la nivelul membrului inferior. Īn unele cazuri se recomanda chiar repausul total la pat. Durata repausului de la efort este stabilita de un medic.

I (ice) = gheata, adica aplicarea acesteia pe zonele traumatizate timp de 20 de minute de 4-8 ori pe zi. Nu se aplica direct pe piele, ci se īnfasoara īntr-un prosop.

C (compression) = comprimare, adica mentinerea unei presiuni constante cu ajutorul fasei elastice pe glezna, genunchiul, cotul sau umarul afectat.

E (elevation) = ridicarea membrului afectat de la planul orizontal. Practic, īn pozitie decliva (culcat) se ridica membrul traumatizat pe o perna, deasupra planului inimii.

A doua faza a tratamentului este recuperarea, al carei scop final este ameliorarea starii zonei afectate si restaurarea functiei acesteia. Cei mai multi dintre cei accidentati ajung direct la aceasta faza, tocmai fiindca au neglijat complet prima faza. Terapeutul va prescrie un program de exercitii fizice astfel alcatuit īncāt sa previna redoarea articulara, sa īmbunatateasca capacitatea de executare a miscarilor si sa redea flexibilitatea si forta normala.

Cānd durerea acuta si edemul s-au redus, terapeutul sau medicul curant vor instrui pacientul sa execute o serie de exercitii, de cāteva ori pe zi. Aceste exercitii sunt speciale pentru fiecare tip de accidentare si sunt cunoscute īn special de catre kinetoterapeuti. Durata programului de exercitii depinde de gravitatea accidentarii, si dureaza de ordinul a cātorva saptamāni sau chiar mai mult (luni sau ani).

Un alt obiectiv al recuperarii fizice este cresterea fortei si flexibilitatii. Procesul de recuperare īncepe aproximativ īn a doua saptamāna dupa accidentare. Pe masura ce durerea se reduce si capacitatea functionala este recapatata, exercitiile vor deveni mai solicitante.

Scopul final este reluarea tuturor activitatilor zilnice, inclusiv cele sportive. Este necesar ca pacientul sa se consulte cu terapeutul īnainte de a reīncepe sa faca anumite tipuri de efort specific. Īn unele cazuri, cel accidentat este tentat sa reia complet activitatea fizica, chiar īnainte ca durerea sa fi disparut complet, amplitudinea miscarilor nu este completa, ca si forta si flexibilitatea, ceea ce poate conduce spre cronicizare.

Īn final cāteva idei pentru reducerea riscului aparitiei unei īntinderi:

- mentineti o greutate normala

- purtati īncaltaminte adecvata si īnlocuiti pantofii de sport atunci cānd va rod

- faceti exercitii de stretching īn fiecare zi

- nu faceti sport daca nu va simtiti bine (sunteti obositi sau aveti dureri de orice fel)

- īncalziti-va bine īnainte de orice activitate fizica

- purtati echipament sportiv special īn functie de sport (de exemplu centura lata si manusi pentru culturism)

- mentineti un regim alimentar echilibrat

- evitati miscarile necontrolate si īnvatati foarte bine forma corecta a exercitiilor īnainte de a lucra cu greutati mari



Document Info


Accesari: 1399
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )