Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Tuse

medicina


Tuse

20 de strategii pentru calmarea faringelui

Tusea constituie modalitatea prin care organismul îndeparteaza substantele
iritante din caile respiratorii. Dar prea multa tuse poate face somnul sau
chiar relaxarea imposibile. Unele persoane s-au ales chiar cu coaste rupte în
timpul crizelor grave de tuse. ,.>,...,;.;...-.,-.< <.-....



Tusea productiva, cu mucus, este cauzata de obicei de alergii, raceli si alte infectii ale tractului respirator. Atunci când în caile respiratorii se for­meaza mucus, acesta blocheaza respiratia si organismul reactioneaza încer­când sa-1 îndeparteze. Tusea uscata, pe de alta parte, este provocata, spre exemplu, de iritatia din cauza fumatului ori a inhalarii de fum, praf sau a al­tor iritanti din atmosfera.

De cele mai multe ori tusea se potoleste dupa l saptamâna sau dupa 10 zile. Va prezentam câteva modalitati de a diminua disconfortul si a ajuta ca tusea sa treaca mai repede.

Savurati bomboanele medicinale cu ulm american. Disponibile în ma­gazinele specializate si în unele farmacii, bomboanele cu ulm american con­tin o substanta care linisteste faringele si ajuta la diminuarea tusei. Bomboa­nele nu sunt deloc rele la 15515l1124p gust, va asigura pediatrul Stuart Ditchek. Nu ezitati sa sugeti 5-6 bomboane pe zi.

încercati aceasta solutie care aluneca pe gât. Data viitoare când aveti o tuse nimicitoare încercati aceasta formula magica, sugereaza dr. Ditchek. Adaugati l lingurita de pulbere sau de solutie de ulm american la 2 cesti de apa clocotita. Amestecati si cu l lingura de zahar, adaugati putina scortisoa­ra si beti.

Beti cât mai multa apa. Organismul pierde în mod firesc lichide atunci când aveti o raceala sau o gripa, în plus, congestia nazala forteaza respiratia pe gura, sporind uscaciunea faringelui si provocând tusea, spune Anne Da-vis, specialista în medicina cailor respiratorii, încercati sa beti cel putin 8 pa­hare de apa pe zi. Aceasta hidrateaza tesuturile si ajuta la calmarea tusei.

Alt motiv pentru a bea mai multa apa este acela ca mucoasele, atunci când sunt umede, pot rezista mai bine la atacul virusilor care provoaca racelile. "Daca mucusul este prea gros, situatia nu e în regula", spune dr. Davis.

Beti ceai de ghimbir. Ghimbirul actioneaza ca un puternic agent antiin-flamator pe baza de plante medicinale. Cele mai multe persoane folosesc ceaiul de ghimbir pentru a-si calma durerile de gât, dar la fel de bun este si ghimbirul proaspat.

încercati bomboanele medicinale cu zinc. Cercetarile nu sunt conclu­dente, dar exista opinia ca bomboanele medicinale cu zinc pot diminua dis­confortul provocat de raguseala si durerile de gât. Nu depasiti doza reco­mandata, deoarece zincul luat în cantitati mari poate fi toxic.


Tuse

Tusea este cauzata de cele mai multe ori de virusi. Ei se descurca pe cont propriu, multiplicându-se pe seama celulelor organismului si nu pot fi distrusi cu antibiotice. Dupa o raceala, tusea virala poate persista pâna la 4 sapta­mâni sau mai mult, asa ca nu este necesar sa mergeti la medic daca aveti o stare generala buna si nu prezentati si alte simptome. Totusi, tusea persis­tenta poate fi cauzata de pirozis sau de o boala mai grava, între care pneu­monia, maladia cronica obstructiva a cailor respiratorii, astmul, infarctul si, ocazional, cancerul sau tuberculoza.

Trebuie sa va prezentati la medic daca:

tusea nu evolueaza favorabil dupa 4 saptamâni;

tusea este asociata cu respiratie suieratoare, cu gâfâiala sau cu umfla­
rea gleznelor;

aveti dureri ascutite în piept, îndeosebi când inspirati;

produceti cantitati excesive de flegma verde, galbena sau cu sânge;

aveti febra peste 38°C mai mult de 3 zile;

aveti febra peste 39,5°C;

dupa câteva zile de temperatura normala febra v-a revenit.

Ca si în cazul racelilor, cereti sfatul medicului pentru copiii mici si vârstnicii bolnaviciosi, îndeosebi daca nu beau cantitati suficiente de lichide; de ase­menea, în cazul persoanelor despre care se stie ca sufera de astm, bronsita cronica, diabet sau au un sistem imunitar minat de boala sau de medicamen­te precum steroizii.

Luati vitamina C. Nimic nu poate preveni o raceala ocazionala, dar studi­ile au aratat ca luând vitamina C la primul semn de infectie, puteti diminua gravitatea simptomelor, inclusiv tusea, cu aproape 50 la suta, spune dr. Dit-chek. Megadozele, recomandate cu caldura cu ani în urma, în prezent nu mai sunt sustinute. Desi cantitatea optima de vitamina C este de 60 mg pe zi, doze mai mari, cuprinse între 100 si 500 mg pe zi, pot fi binevenite.

Alternativa este de a creste consumul de vitamina C prin dieta, sugerea­za medicul de familie Stephen Amiel. Fructele constituie cea mai buna sur­sa, îndeosebi citricele, tomatele, kiwi si fructele bace. Daca faceti un voiaj la tropice, retineti ca 100 g de guayaba ofera incredibila cantitate de 200 mg de vitamina C.

Adaugati putina echinacea. Disponibila în magazinele specializate si în majoritatea farmaciilor, echinacea sustine sistemul imunitar sa lupte împo-


Ty se

triva virusilor care provoaca raceala. Mai constituie si o modalitate eficien­ta de a reduce durata si gravitatea tusei si a altor simptome ale racelii, spu­ne dr. Ditchek. Luati 12 picaturi de tinctura de echmacea de 4 ori pe zi. Daca se afla sub forma de capsule, luati 1-2 capsule de 3^ ori pe zi, timp de 10 zile pâna la 2 saptamâni.

O lingura plina cu miere. O ceasca de ceai de musetel face bine, îndeo­sebi daca este aromatizata cu miere si lamâie. Lichidele fierbinti pot calma tusea, spune dr. Davis. Adaugarea de miere la ceai poate conferi un plus de efect calmant, deoarece îndulcitorii vâscosi linistesc tesuturile iritate si re­ceptorii tusei din faringe.

Mâncati usturoi crud sau foarte putin prelucrat termic. Usturoiul este bogat în compusi chimici care ajuta la inhibarea virusilor din caile respira­torii care provoaca tusea, spune dr. Ditchek. Usturoiul este un minunat an­tibiotic natural, care tine la distanta racelile si infectiile cailor respiratorii su­perioare, încercati sa mâncati 2-3 catei de usturoi pe zi. Sau luati capsule de usturoi, urmând indicatiile de pe eticheta.

Delectati-va cu o supa de pui. si adaugati-i o multime de condimente pi­cante ca piperul, usturoiul si pulberea de curry. Lichidul cald si condimen­tele vor actiona ca expectorante naturale, contribuind la îndepartarea mucu-sului ce stagneaza în plamâni.

Oferiti un plus de umiditate cailor respiratorii. O data sau de 2 ori pe zi faceti un dus sau o baie fierbinte prelungite ori puneti în functiune un umidificator de camera. Inhalând vapori, diminuati iritatia cailor res­piratorii, iar mucusul devine mai usor de expectorat. Daca nu aveti un umidificator, puneti apa la fiert într-un vas fara capac si lasati-1 pe foc pâna aproape se consuma toata apa, va sugereaza dr. Amiel. Nu scapati vasul din ochi si nu permiteti copiilor sau vârstnicilor neputinciosi sa ajunga la el. De asemenea, puteti sa va confectionati propriul cortulet cu

"Singurul factor care poate declansa tusea este iritatia din gât", spune spe­cialista în boli respiratorii Anne Davis. Consumul de lichide dulci calde sau de zahar de orz (maltoza) mareste fluxul de saliva, iar combinatia dintre sa­liva si zaharuri calmeaza tesuturile iritate, explica ea.


Tuse

aburi sau sa cumparati de la farmacie un dispozitiv pentru inhalarea va­porilor (v. Raceli).

Evitati fumul de tigara. Chiar daca nu fumati, inhalând fumul "de mâna a doua", aproape sigur va veti alege cu faringele iritat. Fumatorii au adesea o tuse persistenta, deoarece corpul lor reactioneaza la iritatie prin produce­rea unei cantitati enorme de mucus, spune dr. Davis.

Daca sunteti fumator, cel mai bun lucru pe care îl puteti face este sa re­nuntati, fie si temporar, la fumat. Rugati prietenii si membrii familiei care sunt fumatori sa nu fumeze în preajma dvs.

Aveti în vedere un suprimant al tusei. Substantele care suprima tusea ar trebui folosite numai daca aveti o tuse uscata, spune dr. Davis. Tusea pro­ductiva ar trebui sa fie stimulata, nu suprimata, deoarece este importanta pentru eliminarea secretiilor din caile respiratorii.

Medicamentele care ajuta la inhibarea zonei de pe scoarta cerebrala care provoaca reflexul de tuse contin printre ingrediente pholcodina si dextrome-thophanul. De obicei, medicii recomanda aceste produse doar pentru calmarea temporara - de exemplu, atunci când o tuse nu va lasa sa dormiti noaptea.

Recurgeti la un expectorant. O modalitate de a face ca tusea productiva sa fie si mai productiva este aceea de a lua un expectorant care se vinde fara reteta si care contine guaiafenezina. Expectorantele subtiaza mucusul si îl fac mai usor de eliminat prin tuse, explica dr. Davis.

Nu tolerati pirozisul. Arsurile gastroesofagiene constituie o cauza obisnui­ta a tusei, spune dr. Ditchek. Aceiasi acizi gastrici care provoaca pirozisul (nu- ", mit si arsura gastroesofagiana) poate declansa accesele de tuse daca acidul, l luând-o "în susul apei", irita esofagul sau caile aeriene. Daca tusiti mai ales \ noaptea sau stând întins, este foarte probabil ca acidul gastric sa fie de vina. >j

Una dintre cele mai la îndemâna strategii pentru a tine aciditatea gastri- ! ca la locul ei este sa înaltati putin capul patului. Este esentiala si repartiza- .l rea hranei în 4-5 mese mai mici în loc sa mâncati copios de 2-3 ori pe zi. si ca ultima, dar nu cea de pe urma solutie, stati în picioare - sau macar asezat pe un scaun - cel putin 2 ore dupa fiecare masa. Evitati alimentele asa-zis declansatoare, ca produsele lactate, care agraveaza simptomele.

Daca doriti sa încercati un remediu din plante împotriva pirozisului, re­curgeti la bomboanele medicinale cu lemn dulce. Luati 2 bomboane înain­te de masa. Verifîcati-va tensiunea arteriala daca aveti de gând sa folositi acest remediu mai mult de câteva zile, va sfatuieste dr. Ditchek.


Tuse

De cete mai multe ori, tusea reprezinta modalitatea prin care organismul latura resturile si secretiile mucoaselor. Nu trebuie sa ntrerupeti acest pro­ces firesc, dar trebuie sa diminuati disconfortul, n cazul tusei productive, su­flarea frecventa a nasului ajuta la eliminarea mucusului nainte ca acesta sa stimuleze reflexul de tuse, explica pediatrul Stuart Ditchek.

Pentru tusea uscata, consumati fara restrictii supa, ceai si alte lichide cal­de, care calmeaza g tul si diminueaza iritatia.

Daca tusea persista si luati inhibitori ACE (angiotensin converting enzyme), medicamente antihipertensive recomandate persoanelor cu proble­me cardiace si diabet, rugati medicul sa va recomande alt hipotensor, spu­ne dr. Davis, deoarece inhibitorii ACE pot cauza tuse.

Ţineti alergiile sub control. Daca sunteti sensibil la polen, mucegai sau la alte alergene, chiar expunerea de durata mica poate stimula producerea mucusului - urmata de zile si saptamâni întregi de tusit, deoarece organis­mul încearca sa-1 îndeparteze, spune dr. Ditchek.

De îndata ce stiti la ce anume sunteti alergic, evitarea alergenului este cea mai buna politica. Daca faceti febra fânului, de exemplu, evitati polenul pur si simplu neiesind din casa dimineata si seara, când concentratia de po­len în atmosfera este cea mai mare. Pentru ameliorarea rapida a simptome-lor, luati un antihistaminic care se vinde fara reteta.

Odihniti-va. Este sfatul cel mai vechi - si probabil cel mai ignorat - pen­tru a combate simptomele racelii precum tusea. E firesc sa doriti sa fiti ac­tiv, dar trebuie sa va odihniti, spune dr. Davis. Altminteri, raceala minora si tusea neînsemnata pot evolua catre o stare mult mai grava.

Adaugati l -2 perne. O perna în plus asezata sub cap va ajuta la calmarea tusei cauzate de scurgerea postnazala, atunci când catarul din timpul racelii sau al alergiei se scurge în spatele faringelui, declansând reflexul de tuse, spune dr. Amiel.

La fel procedati si în cazul când tusea de peste noapte este asociata cu bronsita cronica, astmul sau o criza cardiaca. Chiar daca tusea este cauzata de pirozis, ar fi bine sa înaltati capul patului, punând ceva rezistent sub pi­cioarele lui.



Document Info


Accesari: 4105
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )