Ulcer bucal
10 modalitati pentru a calma usturimea
Nimeni nu stie exact de ce unele persoane fac ulcer bucal, iar altele nu. La unii, o arsura cu cafea fierbinte se vindeca în 2-3 zile, cu durere mica sau fara durere, în timp ce la altii durerea poate trena 2 saptamâni. Ereditatea, anumite alimente, periajul agresiv al dintilor, lucrari dentare prost montate, mestecatul interiorului gurii si stresul emotional toate pot avea ca urmare ulceratii dureroase, cu aspect de crater.
Virusii, cum ar fi herpes simplex, pot fi raspunzatori pe 21121e413v ntru ulcerele af-toase: ele apar uneori în exces în gura sau pe limba si pot fi declansate brusc daca dintr-un motiv sau altul nu va simtiti bine sau sunteti extrem de obosit.
Oricare ar fi cauza, tratarea unui ulcer este o treaba dificila, spune Ro-bert Goepp, chirurg buco-maxilo-facial. Nimic nu adera ca lumea la pielea din gura si mai este si unul dintre locurile din organism cele mai încarcate cu bacterii. Remediile contra ulcerului tind sa diminueze durerea protejând ulcerul si eliminând infectia.
Ulcerul bucal apare mai des la tineri si se rareste mult cu trecerea anilor, între timp, daca ulcerul va creeaza probleme, încercati urmatoarele remedii.
M nc nd 4 linguri de iaurt natural n fiecare zi puteti evita formarea ulcerului bucal, deoarece iaurtul contine bacterii benefice, care contracareaza bacteriile nocive din gura, spune dermatologul Jerome Litt. Cautati iaurt cu Loc-tobacillus addophilus activ. Dr. Litt recomanda si aplicarea unui pliculet umed de ceai pe ulcer. Ceaiul contine tanin, un astringent care va poate surprinde placut" cu capacitatea sa de a calma durerea.
Ulcer bycal
Un ulcer bucal ar trebui sa se vindece n 2 saptam ni. Daca ulcerul dureaza sau nu puteti m nca, vorbi sau dormi ca lumea, ar trebui sa mergeti la medic ori la stomatolog", sfatuieste chirurgul buco-maxilo-facial Robert Goepp. Probabil vi se vor prescrie steroizi locali sau antibiotice bucale.
Uneori, ulcerele aftoase sunt indiciul attor boli, ca maladia Crohn sau boala celiaca, desi n cazul acestora probabil se vor manifesta si simptome intestinale.
Afta (candidoza) poate fi dureroasa si confundata cu ulcerul bucal: este obisnuita la copii si la persoanele cu proteze dentare, dar poate aparea si n caz de diabet, deficienta imunitara si la cei care iau tablete cu steroizi sau folosesc inhalatori pentru astm. Este important sa apelati la medic n cazul n care ulcerul bucal nu se vindeca dupa 3 saptam ni, chiar daca este nedure-ros, cauza put nd fi un cancer de gura sau de limba
Cititi etichetele. Cautati în farmacii solutie sau gel contra ulcerului, care contine benzocaina, lidocaina, mentol, camfor, eucaliptol sau alcool. La prima tamponare ustura si multe au nevoie de aplicatii repetate pentru ca nu adera la piele, dar sunt eficiente.
Spalati-va cu grija pe dinti. Pastrati o igiena atenta a gurii si a dintilor în perioada tratamentului ulcerului bucal, dar atentie sa nu zgâriati cu periuta zona dureroasa.
Aplicati un produs alternativ. Propolisul folosit de albine pentru a-si construi fagurii si uleiul esential de arbore de ceai au proprietati antiseptice si pot fi aplicate pe ulcerul bucal cu un betisor cu vata umezita, spune Andrew Weil, profesor în medicina. Ambele produse se gasesc în magazine specializate.
Dezinfectati gura. Diluati l lingura de apa oxigenata într-un pahar cu apa si clatiti-va gura pentru a dezinfecta zona afectata si a-i grabi vindecarea, spune dr. Goepp.
Folositi lapte de magnezia ca apa de gura. Nu înghititi solutia. Plim-bati-o prin gura si lasati-o sa scalde ulcerul înainte de a-1 scuipa. Poate sa aiba si un efect antibacterian, spune dr. Goepp.
încercati galbenelele. Faceti un ceai tare din flori de galbenele si folositi-1 ca apa de gura sau preparati o pasta cu putina apa si aplicati-o direct. "Gal-
Ulcer peptic
benelele au un efect antiviral si antiinflamator evident", spune fitoterapeu-tul Douglas Schar.
Evitati alimentele care irita. Cafeaua, condimentele, citricele, alunele si nucile bogate în aminoacidul arginina, ciocolata si capsunele irita ulcerul bucal, iar la anumite persoane îl pot chiar declansa, spune dr. Goepp.
Bazati-va pe vitamine. Craig Zunka, stomatolog si homeopat, recomanda sa picurati vitamina E uleioasa dintr-o capsula direct pe ulcer. Repetati de câteva ori pe zi operatiunea, pentru ca tesutul sa fie bine uns. De asemenea, la primul indiciu de ulcer, luati 1000 mg de vitamina C cu biofla-vonoizi si câte 500 mg de 3 ori pe zi în urmatoarele 3 zile. Este foarte important ca vitamina C sa fie asociata cu bioflavonoizi, spune el, întrucât singura nu are efect asupra ulcerului bucal. Poate fi util si remediul homeopatic Borax 12x.
|