Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ulcer peptic

medicina


Ulcer peptic

15 sfaturi pentru calmarea rapida a durerilor



De fiecare data când mâncati, stomacul dvs. scalda mâncarea în acid pentru a continua digestia începuta în gura. Acidul care descompune proteinele si grasimile este suficient de puternic pentru a leza stomacul si duodenul, par­tea intestinului subtire aflata în apropierea stomacului. Singurul motiv pen­tru care nu o face este acela ca # 17317w222r 5;esuturile sunt învelite cu mucus protector, asemenea unui burete, care rezista atacului acid.

Uneori, tesuturile sunt vatamate totusi, rezultând un ulcer peptic. Cele mai multe ulcere - mici leziuni cam de dimensiunea unui nasture - apar atunci când o bacterie în forma de tirbuson, numita Helicobacter pylori, in­vadeaza mucoasa stomacului si a duodenului, permitând acidului sa raneas­ca tesuturile delicate de dedesubt. Medicamentele luate fara prescriptie me­dicala, precum aspirina si ibuprofenul, pot ataca mucoasa gastrica protectoare si provoca probleme similare.

Unele persoane cu ulcer pot sa nu prezinte simptome, în schimb altele au dureri abdominale. Ulcerele peptice apar cel mai adesea în jurul vârstei de 30 de ani. Exista 2 tipuri principale de ulcere: ulcere duodenale si mai rar,


Ulcer peptic

ulcere gastrice. Ulcerele peptice afecteaza cam l barbat din 10 si l femeie din 15 pe parcursul vietii.

Durerea de ulcer duodenal este descrisa adesea ca o arsura sau ca o du­rere de foame, cel mai frecvent în capul pieptului sau, uneori, mergând pâna la mijlocul spatelui; de obicei este atenuata prin mâncare si se poate accen­tua noaptea. Ulcerul gastric poate provoca o durere abdominala ascutita atunci când mâncati si se poate accentua ziua. Alte simptome pot fi eructa-tiile, pierderea apetitului (mai mult în ulcerul gastric) sau, ocazional, cres­terea apetitului (mai frecvent în ulcerul duodenal), greata si vomismente sau sialoree, când gura se umple cu saliva.

Ulcerele se pot vindeca de la sine când se întrerupe administrarea de as­pirina sau alte medicamente care ataca mucoasa gastrica. Dar de obicei reci­diveaza daca Helicobacter este prezent, iar infectia nu se trateaza. Pentru a calma durerea si a preveni recidivele ulceroase, iata ce va sfatuieste medicul.

Luati un antiacid. în timpul crizelor ulceroase, administrarea unui antia-cid este cel mai rapid mod de a usura durerea, spune gastroenterologul Sa-muel Meyers.

Antiacidele contin calciu, aluminiu, magneziu sau combinatii ale acesto­ra. Aluminiul da constipatie anumitor persoane, în timp ce magneziul poa­te da diaree. Daca aveti tendinta la constipatie, evitati antiacidele pe baza de aluminiu; tot asa, daca faceti adesea diaree, feriti-va de magneziu. Cereti sfatul farmacistului pentru a cumpara un antiacid care vi se potriveste.

Reduceti productia de acid gastric. Medicamentele fara prescriptie me­dicala numite blocante de H2 sunt printre cele mai eficace în tratamentul ul­cerului, spune dr. Meyers. în aceasta clasa de medicamente sunt incluse fa-motidina, ranitidina si cimetidina. Ele reduc capacitatea secretorie a celulelor producatoare de acid din stomac, ceea ce diminueaza disconfortul si ajuta la vindecarea mai rapida a ulcerelor. Cimetidina interactioneaza cu multe medicamente, crescându-le sau reducându-le eficienta.

Una dintre cele mai bune metode pentru a usura durerea de stomac este combinarea antiacidelor cu blocante H2. Antiacidele vor diminua disconfor­tul în 10-15 minute, iar blocantele H2 vor asigura protectia pe termen lung.

Nota: Daca folositi blocante H2, nu luati concomitent antiacide, pentru ca antiacidele interfera absorbtia acestora. Luati blocantele H2 la ora reco­mandata, apoi asteptati 1-2 ore înainte de a administra antiacidul.

Renuntati la sucul de portocale pentru un timp. Medicii nu sunt înca siguri, însa persoanelor cu ulcer portocalele - ca si rosiile si, posibil,


Uicer peptic

Daca aveti simptome ulceroase, mai ales daca sunt atenuate temporar de administrarea de antiacide sau blocante H2, cereti medicului un test pentru Helicobacter pylori. Bacteria poate fi detectata printr-un test de s nge, o pro­ba de scaun sau o proba de respiratie. Daca testul este pozitiv, probabil me­dicul va va prescrie o combinatie de 2-3 medicamente pentru 1-2 saptm ni. Este esential ca tratamentul sa fie urmat cu strictete. Medicatia poate provoca diaree sau greata, iar simptomele s-ar putea sa nu dispara imediat. Dar n 97 la suta din cazuri ulcerul nu recidiveaza daca urmati tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori. De fapt, cam 90 la suta din ulcere dispar cu remedii administrate acasa nsa fara tratament recidiveaza ntotdeauna. Complicatiile ulcerului peptic pot fi periculoase si cer consult medical de urgenta. S ngerarea din ulcer este cea mai frecventa complicatie. Simpto­mele includ:

voma cu s nge, care de obicei arata ca zatul de cafea;

s nge n scaun;

scaune negre dupa o perioada de constipatie.

Uneori, ulcerul poate perfora peretele gastric sau duodenal, provoc nd o inflamatie abdominala foarte periculoasa, numita peritonita. Simptomele includ:

durere abdominala brusca, severa si constanta

durere care radiaza n spate.

Medicii se tem ca unele medicamente uzuale pentru indigestie sau pentru durerile de tip ulceros pot fi prea puternice, masc nd simptomele unei boli mult mai severe si nt rziind prezentarea la medic pentru investigatii deta­liate. Evitati acest risc merg nd la medic daca

aveti dificultati la nghitire sau alimentele par sa va ram na n g t;

prezentati vomismente persistente;

scadeti n greutate;

sunteti anemic;

aveti peste 55 de ani si ati avut indigestie sau simptome de tip ulceros
cu debut n ultimul an;

aveti peste 45 de ani si simptomele au fost mai mult sau mai putin con­
tinue de la debutul bolii;

aveti 2 sau mai multe rude (parintii, copiii sau alte rude apropiate) cu
istoric de cancer de stomac, de esofag sau intestin subtire.

grepul - le pot declansa eliberarea de mesageri chimici care produc dure­re sau neurotransmitatori, spune gastroenterologul Philip Miner.

Nu credeti în mitul laptelui. Foarte mult timp gastroenterologii au încu­rajat pacientii cu ulcer sa bea lapte. Ei credeau ca textura fina a laptelui poa­te pansa si linisti ulcerele dureroase. Dar cercetarile au aratat ca proteinele si calciul din lapte stimuleaza productia de acid si pot agrava ulcerele, spu­ne dr. Meyers.

Folositi iaurtul pentru a alina durerea. Desi laptele poate agrava un ul­cer, iaurtul chiar îl poate atenua. Cercetatori din Suedia au analizat dietele a 764 persoane cu ulcer si a 229 persoane fara ulcer. Ei au descoperit ca bar­batii si femeile care manânca mult iaurt au un risc mai redus de a face ul­cer, comparativ cu cei care manânca mai putin. Bacteriile benefice din ia­urt, ca Lactobacillus bulgaricus si L. acidophilus, se pare ca sunt componetele terapeutice din iaurt.

Preveniti cu usturoi. Cunoscut din timpuri stravechi ca antibiotic natural, unii experti în medicina alternativa cred ca usturoiul poate inhiba si dezvol­tarea H. pylori. într-un studiu de laborator, extractul din 2 catei de usturoi s-a dovedit capabil sa opreasca cresterea acestei bacterii generatoare de ulcer.

Consultati-va medicul în privinta lemnului dulce. Este un remediu popular traditional pentru ulcer si exista dovezi ca este eficient. Lemnul dul­ce contine acid glicirizic, component despre care se crede ca fortifica mu­coasa intestinala si ajuta la grabirea vindecarii ulcerelor, spune dr. Miner.

Cititi eticheta produsului - mult "lemn dulce" se fabrica în zilele noas­tre cu aroma de lemn dulce si nu are aceeasi eficienta ca produsul original. Doza recomandata este de l ,5-3 g pe zi.

Nota: Lemnul dulce nu trebuie utilizat ca tratament continuu mai mult de 4-6 saptamâni, pentru ca poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Con­sultati un medic înainte de a-1 folosi.

încercati alt analgezic. Aspirina si ibuprofenul sunt printre cele mai efi­ciente medicamente analgezice fara prescriptie medicala descoperite vreo­data, dar folosirea lor pe termen lung este o cauza frecventa a ulcerelor gas­trice, spune dr. Miner, împreuna cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, aspirina si ibuprofenul inhiba productia de prostaglandine a organismului, substante care protejeaza mucoasa gastrica. Aproximativ 20 la suta dintre persoanele care folosesc regulat aceste medicamente ajung sa faca ulcer.

Daca aveti nevoie de medicatie analgezica pe termen lung - din cauza artritei, de exemplu - medicul va poate recomanda paracetamolul. Este la

U i c e r peptic

Un remediu popular traditional este sucul de varza baut n timpul crizelor ulceroase. Merita ncercat, deoarece varza contine un aminoacid numit glutamina, care se presupune ca favorizeaza si grabeste vindecarea intes­tinului.

Unii specialisti n medicina alternativa recomanda sa beti sucul de la '/2 de varza, l data pe zi. Daca m ncati aceeasi cantitate de varza efectul este acelasi, nsa varza calita va fi ineficienta, deoarece prin tratare termica com­ponentele active se distrug.

fel de eficient ca aspirina si ibuprofenul în calmarea diferitelor tipuri de du­rere, dar lezeaza mult mai putin mucoasa gastrica.

Reduceti nivelul stresului zilnic. Mult timp stresul emotional a fost con­siderat cauza principala a aparitiei ulcerelor. Medicii considera acum cai stresul nu provoaca ulcer, însa agraveaza simptomele unui ulcer deja for-J mat, probabil pentru ca stomacul produce mai mult acid ca raspuns la stres. Anxietatea, tensiunea nervoasa si o atitudine încordata în fata vietii pot sai creasca, de asemenea, perceptia durerii în creier, spune dr. Meyers. Dacal aveti deja ulcer sau ati avut, ar fi bine sa includeti reducerea stresului în pla­nul dvs. general de tratament.

Fiecare îsi controleaza în mod diferit stresul. Exercitiile fizice intensive - mers pe jos, alergare sau ciclism - reprezinta un mod minunat de a ri­sipi tensiunea la sfârsitul unei zile agitate. Altii folosesc metode de reduce­re a stresului mai elaborate, ca exercitiile de respiratie si meditatia. Ideea nu este sa eliminati complet stresul, ci sa gasiti metode de a evita sa va inva­deze viata si sa va distruga echilibrul interior.

Lasati-va de fumat. Fumatorii au risc mai mare de a dezvolta ulcere decât nefumatorii, ne avertizeaza dr. Meyers. Fumatul prelungeste timpul de vin­decare a ulcerelor, creste riscul recidivelor si poate sensibiliza organismul la bacterii care produc infectii.

Beti alcool cu moderatie. Alcoolul poate eroda mucusul protector gas­tric, rezultând inflamatii si sângerari. Este si mai riscant daca fumati sau luati cu regularitate aspirina, spune dr. Meyers. Pentru barbati, limita per­misa de alcool este de 3 pahare; pentru femei, de 2. Daca ulcerul continua sa va faca probleme, va trebui sa renuntati complet la alcool.

U II |J SMS u as sa p g s, î< w f ââi^a^iiieit

Renuntati la cafea. Cafeaua, chiar decofeinizata, creste secretia de aci gastric. Cofeina nu produce ulcer, se pare, însa poate creste disconforrt gastric în timpul vindecarii unui ulcer, spune dr. Meyers.

Beti multa apa. Beti zilnic cel putin 2 l de apa când aveti un ulcer activ 5 l pahar plin cu apa de câte ori aveti dureri. Apa ajuta la diluarea aciduk din stomac, spune dr. Meyers. si, spre deosebire de lapte, nu va stimula pro ductia de acid.



Document Info


Accesari: 2831
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )