VASCULARIZATIA TALAMUSULUI
Irigatia talamusului este asigurata de catre :
Ramurile inferioara si mijlocie formeaza pedicolul mezencefalic paramedian care iriga puntea si mezencefalul. Ramura superioara iriga talamusul fiind artera paramediana propriu-zisa. Artera paramediana poate lua nastere atat din P1 cat si dintr-un singur trunchi al arterei cerebrale posterioare irigand talamusul bilateral.
Ramura mediala iriga jumatatea laterala a corpilor geniculati mediali. Arterele inferolaterale principale, considerate cele mai voluminoase, lungi si verticale dintre arterele de calibru mic ce se desprind din artera cerebrala posterioara, avand un traiect printre corpii geniculati, patrund in lama medulara laterala si iriga intr-o mare masura nucleu ventral posterior dar si nucleul ventral lateral VL.
Ramurile inferolaterale pulvinare sunt situate posterior intre ramurile inferolaterale si iriga partea rostrala si laterala ale pulvinarului si nucleul lateral dorsal LD.
ARTERELE COROIDALE POSTERIOARE ca si cele inferolaterale iau nastere din segmental P2 al arterei cerebrale posterioare si au mai multe ramuri. Una sau 2 ramuri mediale se desprind din imediata vecinatate a emergentei arterei comunicante posterioare. Acestea vascularizeaza nucleii subtalamici, jumatatea mediala a corpilor geniculati mediali si o parte din nucleii intralaminari. Opinia, ca si grupul anterior ar fi vascularizat de aceste vase, nu este impartasita de toti cercetatori. Grupul lateral al arterelor coroidale posterioare isi are originea in portiunea distala a segmentului P2, vascularizeaza anumite structuri temporale dar se adreseaza cu precadere corpilor geniculati laterali, regiunii inferolaterale a talamusului, nucleilor lateral dorsali si lateral posteriori.
|