Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Vanatai

medicina


Vânatai

7 idei de vindecare

Doar daca va împachetati în vata nu veti face niciodata o vânataie. Dar pu­teti reduce riscul de a face vânatai mari, si creste probabilitatea micsorarii si vindecarii celor care apar ocazional. Iata cum.



Raciti vânataile. Folositi un pachet înghetat pentru a trata orice contuzie care ar putea fi urmata de o vânataie, va sfatuieste traumatologul Hugh Ma-caulay. Puneti deasupra o punga cu gheata sau un pachet cu legume conge­late - învelit într-un prosop pentru a va proteja pielea - cât mai repede posibil dupa producerea vatamarii. Ţ 828j94i ;ineti gheata pe locul respectiv aproxi­mativ 15 minute. Daca banuiti ca va aparea un cucui în urma unei lovituri serioase, continuati tratamentul cu gheata la fiecare câteva ore în decursul primelor 24 de ore. Lasati pielea sa se încalzeasca în mod natural si nu pu­neti caldura între reprizele de aplicare a ghetei.

Pastrati în congelator cuburi de gheata continând patrunjel zdrobit marunt, ca remediu rapid pentru vânatai. Fitoterapeuta Sharleen Andrews-Miller face sugestia sa puneti o legatura de patrunjel si '/t de cana de apa într-un blender. Transformati totul într-o pasta, umpleti pe jumatate lacasurile pen­tru cuburile de gheata si introduceti cutia în congelator. Când aveti nevoie, puneti cuburile de gheata într-o bucata de pânza subtire si asezati-o pe vâ­nataie. Patrunjelul este o planta racoritoare care diminueaza inflamatia si du­rerea, spune ea.

In plus, atunci când gatiti, nu trebuie decât sa scoateti din congelator un cub cu patrunjel daca vreti sa puneti putin în supa sau în sos.


Vânatii

Racirea contracta vasele de sânge, ceea ce înseamna ca în tesuturi se ras­pândeste mai putin sânge care sa formeze o vânataie. Un pachet rece are si avantajul ca minimalizeaza umflarea si amorteste zona, astfel încât ea nu va fi tot atât de dureroasa ca în cazul unei vânatai pe care nu s-a pus gheata.

Dupa gheata, caldura. Dupa 24 de ore folositi caldura pentru a dilata va­sele de sânge si a îmbunatati circulatia în zona respectiva, spune dermato­logul Sheldon Pollack.

Ţineti picioarele mai sus. Vânataile constituie mici rezervoare de sânge. Sângele, ca orice lichid, curge de sus în jos. Daca, dupa ce ati suferit o lo­vitura, stati mult în picioare sau asezat, sângele care s-a adunat într-o vâna­taie se va prelinge în jos prin tesuturile moi si îsi va gasi alte locuri unde sa se strânga într-o mica balta.

Mariti cantitatea de vitamina C. Studiile arata ca persoanele carora le lipseste vitamina C din alimentatie sunt mai predispuse la vânatai. Vitami­na C ajuta la constituirea tesutului protector de colagen din jurul vaselor de sânge din piele, spune dr. Pollack. Fata, mâinile si picioarele contin mai pu­tin colagen decât, sa spunem, coapsele, astfel încât vânataile din aceste zone sunt adesea mai închise la culoare, spune dr. Macaulay. De asemenea, cu vârsta ne pierdem capacitatea de a reînnoi colagenul: din acest motiv, per­soanele mai în vârsta fac vânatai mai usor.

Cresteti aportul zilnic de vitamina C mâncând mai multe fructe si vege­tale. Citricele, kiwi si tomatele sunt deosebit de bogate în vitamina C; ce­realele vitaminizate si cartofii sunt de asemenea surse bune, spune medicul de familie Stephen Amiel. Amintiti-va totusi faptul ca vitamina C nu rezis­ta unei prelucrari îndelungate la cald si nici unei depozitari de lunga dura­ta. Mâncati fructele si vegetalele proaspete, cât mai repede posibil dupa ce le-ati achizitionat si mai curând gatiti-le la microunde decât sa le fierbeti.

Suplimentele de vitamina C (maximum 500 mg de 3 ori pe zi) sunt rare­ori necesare daca aveti o dieta sanatoasa, spune dr. Amiel, însa daca faceti usor vânatai si alte cauze au fost excluse, atunci încercati-le.

Atentie la medicamente. Persoanele care iau aspirina pentru a se prote­ja împotriva bolilor de inima sau cele care iau anticoagulante vor constata ca orice lovitura este foarte repede urmata de o vânataie.

Steroizii ca prednisolul administrat oral o perioada îndelungata pot cau­za vânatai; de asemenea, atentie la folosirea cremelor cu steroizi puternici pentru tratarea unei eczeme sau a unui psoriazis mai multa vreme decât este


Yene varicoase

Unele v natai reprezinta un semn de boala. Asa ca daca faceti usor v natai sau daca nu va dati seama de ce, spuneti-i acest lucru medicului. Unele de­reglari hematologice pot provoca v natai inexplicabile. De asemenea, HIV/SIDA poate fi la originea aparitiei unor protuberante purpurii care par a fi v natai, dar care nu se vindeca, ci pur si simplu dispar.

Purpura hemoragica se manifesta sub forma unor puncte purpurii pe pie­le v natai mititele care apar instantaneu. In mod ocazional, ele pot indi­ca septicemia provocata de o bacterie (meningococul) ce poate fi si cauza meningitei. Daca pe pielea dvs. sau pe cea a copilului apar spontan purpura sau v natai mai mari, ndeosebi asociate cu febra, somnolenta, voma, rigidi­tatea g tului sau durere de cap, adresati-va imediat medicului.

Testul paharului. Daca suspectati o eruptie ca ar fi provocata de pur­pura, apasati cu putere pe piele marginea unui pahar. In caz de purpura eruptia nu devine palida

recomandat si nu aplicati asemenea creme pe fata, va sfatuieste dr. Amiel. Steroizii continuti în unele produse inhalante destinate tratamentului astmu­lui si al febrei fânului ajung foarte rar în organism în cantitati suficiente pen­tru a provoca vânatai. Alte medicamente, ca antiinflamatoarele si antidepre-sivele, pot doar ocazional sa inhibe coagularea sângelui sub piele si sa provoace vânatai mai mari. Alcoolicii si consumatorii înraiti de droguri pot si ei sa faca usor vânatai. Daca luati un medicament care faciliteaza apari­tia vânatailor, spuneti-i medicului.

Tratati vânataile aparute tardiv. Nu este absolut necesar sa va loviti pentru a face o vânataie. Daca remarcati vânatai dupa 1-2 zile de la efectuarea exerci-tiilor fizice, aplicati o compresa calda pentru a stimula procesul de vindecare.



Document Info


Accesari: 6889
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )