calicele mici - sunt formatiuni musculo-membranoase, cu aspect conic, a caror baza muleaza papilele renale, ale caror vârfuri se unesc si formeaza calicele mari.
calicele mari - sunt tuburi musculo-membranoase ce se formeaza în sinusul renal prin unirea a 2-4 calice mici. Frecvent exista 2-3 calice mari (superior, mijlociu si inferior), cu o lungime de circa 1-3cm. Prin unirea calicelor mari se formeaza bazinetul.
Având o forma triunghiulara de pâlnie turtita antero-posterior, bazinetul prezinta o fata anterioara si una posteriora, o baza spre care converg calicele mari si un vârf care se continua cu ureterul. Bazinetul se proiecteaza la nivelul apofizelor transverse ale vertebrelor L1/L2 (Figura 1-25).
Asa cum se poate observa din schema de mai sus cunoasterea orientarii spatiale a bazinetului si calicelor fiind necesara în chirurgia percutanata renala iar calea de abord esentiala.
Pediculul renal curpinde alaturi de bazinet vase sanguine, pozitia bazinetului în sinusul renal fiind variabila. Cel mai frecvent bazinetul prezinta o parte intrasinusala si o parte extrasinusala (desi sunt cazuri în care bazinetul se gaseste doar intrasinusal !)
Astfel, în partea intrasinusala se identifica pornind dinspre anterior spre posterior : ramurile segmentare ale venei renale, ale arterei renale si bazinetului.
In partea extrasinusala posterior se afla capsula adipoasa si muschiul psoas iar anterior pe partea dreapta fascia Treitz si duodenul descendent iar pe stânga corpul pancreasului.
Limfaticele rinichiului însotesc vasele de sânge prin coloanele Bertin formând câteva trunchiuri limfatice mai mari, care dupa reuniri succesive formeaza plexul limfatic situat sub capsula fibroasa si plexul limfatic al capsulei adipoase. De mentionat ca, vasele limfatice se unesc pe marginea mediala a rinichiului cu vasele care vin de la ureter si bazinet. Drenajul limfatic al rinichilor variaza. Astfel, pe partea stânga prima statie limfatica o constituie ganglionii paraaortici laterali stângi si în ganglionii pre si retroaortici situati între artera mezenterica inferioara si diafragm. Ocazional, s-a mai constatat un drenaj limfatic aditional pornind de la rinichiul stâng spre ganglionii retrocrurali sau direct în ductul toracic, deasupra diafragmului. Pe partea dreapta limfa ajunge în ganglionii interaortici si ganglionii pericavi anteriori si posteriori. Ocazional si aici s-a constatat un drenaj limfatic spre ganglionii retrocrurali sau ganglionii laterali stângi paraaortici.
Functionarea cu succes a rinichiului transplantat, practic lipsit de inervatie face ca spatiul acordat acestui subcapitol sa fie restrâns. Se stie ca în tesutul conjunctiv lax periarterial exista o retea de fibre nervoase care se constituie într-un plex renal de natura vegetativa (având o componenta simpatica predominanta). Conexiunile acestui plex provin din : plexul mezenteric superior, ganglioni si plexul celiac, plexul aortic renal si lantul simpatic lombar.
|