Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Zona zoster

medicina


Zona zoster

sugestii pentru a combate durerea



Zona zoster, cunoscuta în termeni medicali ca herpes zoster, este o eruptie dureroasa, cu basicute, provocata atunci când virusul latent al varicelei se reactiveaza brusc în celulele nervoase. Ea se instaleaza pe o arie limitata a pielii, în functie de zona tra 12212p155m versata de nervul afectat, dar provoaca o senza­tie de oboseala intensa, lipsa de putere si apatie.

Cu câteva zile înainte de aparitia eruptiei s-ar putea sa aveti o stare ge­nerala alterata si sa descoperiti o arie delimitata, sensibila, pe care sa sim­titi arsuri. Durerea poate fi severa pâna la a fi confundata cu un atac de cord atunci când nervul afectat deserveste zona toracelui. Pe piept sau pe spate apar una sau mai multe pete rosii - mai rar pe fata, pe brate, picioare sau chiar în gura. Petele se transforma repede în basicute numite vezicule. Ele apar întotdeauna doar pe o parte a corpului (dreapta sau stânga) si nu depa­sesc niciodata linia mediana.

Pentru ca zona zoster este provocata de reactivarea unui virus latent în celulele nervoase ale persoanelor care au suferit odinioara de varicela, erup­tia se poate repeta.

La unele persoane durerea poate persista mult timp dupa disparitia eruptiei. Aceasta complicatie, numita nevralgie postherpetica, îsi are ori­ginea în afectarea fibrelor nervoase. Poate fi foarte dureroasa si dificil de tratat.

Stresul, boala si un sistem imunitar vulnerabil se crede ca sunt factorii
care contribuie la declansarea zonei zoster. Cei mai multi bolnavi sunt adulti
în vârsta: mai mult de 50 la suta din persoanele de peste 80 de ani dezvolta
aceasta afectiune deosebit de neplacuta si complicata. Este foarte important
sa va prezentati la medic cât mai repede cu putinta. Pâna atunci, iata cum va
puteti usura starea.


Zonaioster STADIILE INCIPIENTE

Iata ce sfaturi va dau specialistii pentru zona zoster în stadii incipiente.

Luati analgezice. Aspirina si ibuprofenul sunt antiinflamatoare si vor fi eficiente.

Alegeti sunatoarea. Acest remediu natural poate ajuta la calmarea dure­rii si are si proprietati antivirale, spune Sota Omoigui, medic specializat în controlul durerii. El recomanda ingestia a 200-300 mg de sunatoare de 2-3 ori pe zi pâna la calmarea durerii.

încercati maitake. Maitake este o ciuperca cu proprietati curative care creste în Japonia. Actioneaza ca un puternic agent antiviral, prin stimularea sistemului imunitar. Cele mai multe persoane care contracteaza zona zoster sunt imunodeprimate, spune specialistul în medicina alternativa Douglas Schar. Maitake stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la controlul virusului care provoaca zona zoster. Dr. Schar recomanda administrarea a 6 tablete de 300 mg pe zi pe durata eruptiei.

Luati lizina. Mai multe studii au aratat ca aminoacidul lizina poate contri­bui la inhibarea raspândirii virusului herpetic, desi nu toate studiile asupra lizinei au ajuns la aceasta concluzie, însa administrarea de lizina înca de la primele semne ale eruptiei nu strica, ba chiar poate ajuta, spune Leon Robb, specialist în controlul durerii.

Aminoacizii nu sunt recomandati bolnavilor de rinichi, cu afectiuni ale ficatului, gravidelor sau mamelor în perioada de alaptare. Ca si în privinta altor suplimente de acest gen, nu exista nici o garantie oficiala a sigurantei, puritatii sau eficientei lizinei. Surse alimentare bune de lizina sunt pestele, carnea de pui, brânzeturile, cartofii, laptele, drojdia de bere si fasolea.

NE PUTEM MOLIPSI DE ZONA ZOSTER?

Raspunsul este nu", spune medicul de familie Stephen Amiel. Zona zoster este reactivarea propriei infectii anterioare cu varicela. Deci nu puteti lua zona zoster de la cineva bolnav de varicela sau zona zoster. nsa, daca n co­pilarie nu ati facut varicela, atunci o puteti lua de la cineva cu zona zoster." Varicela este o boala obisnuita la copii, nsa extrem de neplacuta la adulti si foarte periculoasa pentru fetus daca o contractati n timpul sarcinii. Deci, daca aveti zona zoster, avertizati-i pe cei care intra n contact cu dvs.


Zona zoster PENTRU BĂsICU E

Odata basicutele aparute, exista câteva metode pentru a obtine usurarea su­ferintei.

Nu faceti nimic. Lasati basicutele în pace pâna când eruptia se înrautates­te serios, spune dr. Robb. "Puteti încetini vindecarea daca iritati pielea apli­când prea multe creme si unguente."

Racoriti cu o compresa. Muiati un flanel sau un prosop în apa rece, stroar-ceti-1 si aplicati-1 peste zona afectata, spune dermatologul James Nordlund. "Cu cât este mai rece, cu atât va veti simti mai bine."

Ţineti la rece. Evitati orice va poate încalzi pielea basicata, spune dr. Robb.

Scufundati-va într-o baie linistitoare. Daca aveti zona zoster la nivelul fruntii, ignorati aceasta recomandare. Dar daca eruptia este localizata mai jos de gât, ea poate fi utila. Puneti o mâna de malai sau de faina de ovaz co-loidal în apa de baie si scufundati-va în ea, recomanda dr. Nordlund. Alina­rea s-ar putea sa fie de scurta durata, dar o baie buna înainte de culcare com­binata cu un analgezic v-ar putea ajuta sa dormiti.



Adaugati sare. Daca petele au devenit basicute sau cruste, l cana de sare grunjoasa adaugata în apa de baie va grabi procesul de vindecare.

Tratati infectia cu apa oxigenata. Daca basicutele se infecteaza, încer­cati sa le tratati cu apa oxigenata. Puteti cumpara solutii de 6 sau 3 la suta din farmacii, ambele indicate pentru tratarea ranilor. Nu o diluati si strân­geti bine capacul sticlei, spune dr. Robb.

NGRIJI I-V DUP DISPARI IA BĂsICU ELOR

Daca mai aveti dureri dupa disparitia basicutelor, iata ce trebuie sa faceti.

încercati sa mâncati alimente foarte condimentate. Acestea va pot usura durerea. Ardeii iuti contin capsaicina, o substanta despre care se cre­de ca blocheaza productia de substante chimice care transmit impulsurile nervoase ale durerii între celulele nervoase. Presarati piper peste oua, supe sau mâncaruri la cuptor, ori folositi-1 în marinate.


Z o n;

zoster

Daca aveti simptome de zona zoster si eruptia îsi face aparitia, prezentati-va urgent la medic, preferabil n primele 72 de ore. Aceasta deoarece medica­mentele antivirale recomandate n tratamentul zonei zoster trebuie adminis­trate la nceputul bolii. Luate asa cum trebuie, aceste medicamente s-au do­vedit eficiente n scurtarea actiunii virusului, n grabirea vindecarii eruptiei si n ameliorarea intensitatii si a persistentei durerii.

S-a dovedit, de asemenea, ca administrarea de medicamente antivirale n faza acuta a eruptiei poate preveni sau ameliora nevralgia postherpetica, du­rerea care ram ne dupa vindecarea pielii. Amitriptilina, un antidepresiv fo­losit din ce n ce mai mult pentru diverse forme de nevralgie, poate fi efica­ce daca s-a administrat din timp, si mai exista c teva medicamente recomandabile. Daca durerea de zona zoster este insuportabila, prezen­tati-va ne nt rziat la medic. Nu este timp pentru stoicism. Faceti abstractie de disconfort si eliminati niste viitori ani de dureri.

Majoritatea persoanelor care fac zona zoster nu au afectiuni de fond care ar putea-o declansa, nsa medicul de familie s-ar putea sa va supuna la unele teste pentru a identifica eventuale cauze aflate la originea imunitatii scazute.

Racoriti cu gheata. Daca mai aveti dureri dupa vindecarea basicutelor, pu­neti gheata într-o punga de plastic si loviti pielea cu putere, spune dr. Robb.

Vorbiti cu cineva. La anumite persoane, durerile de lunga durata cauzate
de zona zoster pot fi un indiciu al unei probleme de fond nerezolvate, spu­
ne dermatologul Jules Altman. Oare durerea nu va distrage atentia de la alta
suferinta? Sau, oare, durerea nu atrage atentia celorlalti, de care aveti mul­
ta nevoie, asupra dvs.? Trebuie sa va gânditi la aceasta eventualitate, spune
el, si sa o discutati cu medicul de familie,




Document Info


Accesari: 6785
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )