Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Dr. Agatston

Alimentatie nutritie


Dr. Agatston

Faza 1 - Primele 14 zile iti vei lua toti carbohidratii din legume. Nu ai voie sa te atingi de paine, cartofi, orez, paste, produse de patiserie, zahar si fructe. Da, nici fructe, pentru ca acestea sunt bogate si in zahar (fructoza), pe langa vitaminele p 929m1218j e care le contin. Fara bomboane, ciocolata, biscuiti sau alcool. Este o perioada foarte stricta, in care ai voie sa mananci legume si salate cate vrei, carne (de preferinta pui, vitel, carne mai slaba), oua, peste si lactate degresate. E foarte important sa mananci un mic-dejun sanatos si satios, pentru ca astfel scad sansele sa ti se faca pofta de carbohidrati rai la pranz. Pregateste-te sa iei o gustare pe la 10:30 si inca una dupa-amiaza, chiar daca nu ai senzatia de foame - important e sa mentii organismul intr-o stare de echilibru. Se recomanda sa mananci desert - insa de preferinta un desert gelatinos fara zahar sau o crema pe baza de urda.



Faza 2 - Dupa doua saptamani, vei incepe sa reintroduci carbohidratii in alimentatie. S-ar putea sa fii tentata sa prelungesti faza 1 - dr. Agatston este de parare ca 14 zile ajung, mai ales pentru ca e o faza prea stricta, al carei scop principal este sa anuleze pofta de dulciuri si fainoase. Poti incepe sa mananci intai cereale integrale, apoi paine neagra, insa treptat si cu atentie, ca sa eviti dezechilibrarea metabolismului pe care abia ai inceput sa il controlezi. Este bine sa mananci si fructe (recomandate sunt fructele cu coaja, care contin fibre ce ajuta digestia). Insa fructele nu ar trebui mancate la micul-dejun, pentru ca fructoza din ele poate creste secretia de insulina, ceea ce duce la aparitia senzatiei de foame. Faza a doua poate dura oricat, de la trei saptamani la opt luni - pana cand vei ajunge la greutatea ta ideala.

Faza 3 - Este cea mai lejera faza a regimului, insa va trebui sa o urmezi toata viata ca sa mentii greutatea la care ai ajuns. In principiu, faza a treia inseamna sa mananci sanatos, dupa regulile pe care le-ai invatat deja - insa ai voie si sa 'trisezi' din cand in cand. Adica n-o sa fie sfarsitul lumii daca mai bei o bere sau mananci o pizza cu aluat din faina alba, atata vreme cat nu iti faci din asta un obicei. South Beach este un regim sanatos si usor de urmat, mai ales in conditiile in care poti sa mananci pana te saturi. De fapt nu-i chiar o dieta, mai degraba un stil de viata, as spune eu. Cartea contine si tabele extinse cu indicii glicemici ai alimentelor, dar mai ales o gramada de retete (care suna delicios) pentru fiecare din fazele regimului. Ce ziceti, v-am convins? Daca hotarati sa va apucati de South Beach, scrieti-ne si tineti-ne la curent.

Alimentele permise si interzise in faza intaiProcedurile moderne de prelucrare inlatura fibrele din alimente; aceasta induce schimbari (negative) atat in produsele consumate, cat si in felul in care le prelucreaza organismul nostru. Principiul fundamental al dietei South Beach este ca permite consumul de carbohidrati buni (fructe, legume, cereale integrale) si interzice consumul de carbohidrati daunatori (rafinati).

Alimente premise

Carne de vaca: bucati slabe cum ar muschi si file.

Carne de pasare (fara piele): sunca de curcan (maxim doua felii pe zi); piept de pui si de curcan.

Peste, fructe de mare: toate tipurile de peste si fructe de mare.

Carne de porc: sunca fiarta; costita cu putina grasime; muschi; carne din conserva fara grasime.

Vitel: cotlet si muschi.

Branza (dietetica, cu continut redus de grasime): branza de vaci slaba; telemea degresata; mozzarella; parmesan; urda dulce; branza cedar; branza feta.

Nuci: unt de arahide (maximum o lingurita/zi); arahide (maximum 20 de bucati mici/zi); nuci de Pecan (maximum 15 jumatati/zi); fistic (maximum 30 bucati/zi).

Oua: consumul de oua intregi este restrictionat, cu exceptia cazului in care medical dumneavoastra currant va recomanda altceva. Se pot consuma albusuri nelimitat.

Tofu (branza de soia): alegeti varietati moi, cu continut redus de grasime.

Legume si verdeturi: anghinare, sparanghel, fasole boabe (alba, rosie sau pestrita, naut, linte, soia); fasole verde; mazare; broccoli; varza; conopida; telina; castraveti; vinete; salata verde (toate tipurile); ciuperci (toate tipurile); fasole chinezeasca; spanac; napi si gulii; castanet comestibile; dovlecei.

Grasimi: ulei de masline; ulei de canola.

Condimente si sosuri: orice tip de condimente fara zahar; esente (de migdale, vanilie, etc); sos de hrean; piper (negru, rosu, alb, de Cayenne).

Dulciuri (maximum 75 de calorii zilnic): bomboane cu indulcitori de zahar; ciocolata fara zahar; cacao pudra pentru prajituri; gelatina fara zahar; guma de mestecat fara zahar; indulcitori de zahar.

Alimente interzise

Carne de vaca: piept; ficat; alte bucati grase.

Carne de pasare: pui (aripi si pulpe); rata; gasca; produse semipreparate din carne de pasare.

Porc: sunca.

Vitel: piept.

Branza: cu continut integral de grasimi.

Legume: sfecla; morcovi; porumb; cartofi albi; rosii (maximum 1 pe zi); cartofi dulci.

Fructe: in faza intai se vor evita toate fructele, inclusiv mere; caise; capsune; zmeura; mure; afine; pepene galben; grapefruit; piersici; pere.
Paste fainoase: in faza intai se vor evita toate alimentele fainoase, inclusiv paine; cereale; fulgi de ovaz; orez (toate tipurile); paste (toate tipurile); produse de patisserie (toate tipurile).

Lactate: in faza intai se vor evita toate lactatele, inclusiv iaurt (la pahar si congelat); inghetata; lapte (integral, semidegresat si degresat); lapte de soia.
Diverse: alcool de orice tip, inclusiv bere si vin.

Faza intai

Pana acum am vorbit despre faza intai , care reprezinta perioada cea mai stricta. Dupa primele doua saptamani veti cantari cu 4-7 kilograme mai putin decat astazi. Cele mai multe kilograme se vor "topi" in jurul taliei. Ceea ce nu veti vedea este faptul ca in aceste doua saptamani s-a schimbat ceva si in interiorul dumneavoastra. Schimbarea se refera la modul diferit in care reactioneaza organismul fata de alimentele care v-au facut sa va ingrasati. La un moment dat in corpul dumneavoastra s-a activat un comutator. Acum, prin simpla schimbare a alimentatiei il veti dezactiva. Poftele care va guvernau obiceiurile alimentare vor disparea, si atata vreme cat veti respecta programul , nici nu vor reveni.

Scaderea in greutate nu se va produce datorita faptului ca veti incerca sa mancati mai putin, ci datorita faptului ca veti consuma mai putine alimente care au creat acele pofte nesanatoase si v-au facut sa acumulati grasime in exces.

Faza a doua

Ca urmare a acestei schimbari interioare veti continua sa pierdeti in greutate si dupa primele 14 zile, chiar daca veti introduce in alimentatie cateva dintre alimentele interzise. Veti tine in contiunare regim, dar daca va place painea, veti putea manca paine. Daca va plac pastele, va veti bucura din nou de ele. La fel cu orezul, cerealele sau cartofii. Fructele vor reveni cu siguranta pe masa dumneavoastra.

Ciocolata? Daca va face sa va simtiti bine, sigur. Insa va trebui sa alegeti cu care dintre aceste produse va veti rasfata. Nu va veti putea infrupta din toate in mod permanent.

Veti ramane in aceasta faza si veti continua sa slabiti pana cand va veti atinge scopul. Cat de mult va dura? Depinde de cat trebuie sa slabiti. In faza a doua se pierd in general 0 -1 kilogram pe saptamana.

Faza a treia

Odata ce v-ati atins tinta, veti trece la o versiune si mai liberala a programului, care va va ajuta sa va mentineti la greutatea ideala. Este vorba depre faza a treia, care va dura tot restul vietii. Din acel moment veti observa ca nu mai este vorba despre un regim de slabire, ci despre un mod de viata. Veti consuma mancaruri normale, in portii normale. Si puteti chiar sa uitati cu desavarsire de regimul South Beach cu o conditie: sa respectati cateva dintre regulile sale de baza.

Pe masura ce pierdeti in greutate si organismul dumneavoastra incepe sa reactioneze diferit fata de mancare va avea loc si cea de-a treia schimbare. Este vorba despre o modificare substantiala a compozitiei sangelui, cu beneficii pe termen lung pentru sistemul cardiovascular. Gratie acestei schimbari, sansele dumneavoastra de a avea o viata lunga si sanatoasa vor spori simtitor si se vor mentine pe masura ce veti inainta in varsta.

Unul dintre avantajele structurii in trei faze a regimului South Beach este ca puteti trece cu usurinta de la o etapa la alta. Daca in cursul fazei a doua plecati in vacanta si va rasfatati cu dulciuri, e usor sa reveniti la faza intai pentru o saptamana pentru a da jos kilogramele depuse sis a treceti apoi din nou la faza a doua.


Fara sport in regimul South Beach

Regimul va functiona indiferent daca persoana care-l tine face sau nu gimnastica. Fara indoiala, exercitiile fizice accelereaza metabolismul si sporesc eficienta regimului. De asemenea, ele reprezinta un aspect esential in orice plan de restabilire a sanatatii inimii. Insa, regimul South Beach nu depinde de exercitii. Daca faceti miscare in mod regulat, veti slabi mai mult si mai repede. Dar veti slabi si daca nu exersati.

Asadar incepeti regimul South Beach cu o singura speranta - aceea de a slabi. Daca il adoptati si il respectati, speranta dumneavoastra se va transforma in realitate.

ai voie:


Carne de vaca: bucati slabe cum ar muschi si file.

Carne de pasare (fara piele): sunca de curcan (maxim doua felii pe zi); piept de pui si de curcan.

Peste, fructe de mare: toate tipurile de peste si fructe de mare.

Carne de porc: sunca fiarta; costita cu putina grasime; muschi; carne din conserva fara grasime.

Vitel: cotlet si muschi.

Branza (dietetica, cu continut redus de grasime): branza de vaci slaba; telemea degresata; mozzarella; parmesan; urda dulce; branza cedar; branza feta.

Nuci: unt de arahide (maximum o lingurita/zi); arahide (maximum 20 de bucati mici/zi); nuci de Pecan (maximum 15 jumatati/zi); fistic (maximum 30 bucati/zi).

Oua: consumul de oua intregi este restrictionat, cu exceptia cazului in care medical dumneavoastra currant va recomanda altceva. Se pot consuma albusuri nelimitat.

Tofu (branza de soia): alegeti varietati moi, cu continut redus de grasime.

Legume si verdeturi: anghinare, sparanghel, fasole boabe (alba, rosie sau pestrita, naut, linte, soia); fasole verde; mazare; broccoli; varza; conopida; telina; castraveti; vinete; salata verde (toate tipurile); ciuperci (toate tipurile); fasole chinezeasca; spanac; napi si gulii; castanet comestibile; dovlecei.

Grasimi: ulei de masline; ulei de canola.

Condimente si sosuri: orice tip de condimente fara zahar; esente (de migdale, vanilie, etc); sos de hrean; piper (negru, rosu, alb, de Cayenne).

Dulciuri (maximum 75 de calorii zilnic): bomboane cu indulcitori de zahar; ciocolata fara zahar; cacao pudra pentru prajituri; gelatina fara zahar; guma de mestecat fara zahar; indulcitori de zahar.


mai nou, se poate si: rosii in nr nelimitat, ceapa la fel si lactate degresate


Meniu faza 1 - Dieta South Beach
Micul - dejun
- cafea decofeinizata cu lapte degresat, 1 ou fiert tare, 2 felii de sunca slaba, 1 pahar suc de rosii

Gustare
- telina cu branza topita

Pranz
- salata de vara cu branza

Gustare
- 2 felii de branza degresata cu 2 felii de rosie cu sos de otet de mere, piper si ulei de masline

Cina
- ciuperci umplute cu spanac, salata de rosii, castraveti, ardei rosu si mix de plante,

Desert
- branza de vaci dulce cu suc de lamaie si un praf de vanilie. meniu faza II:

Micul dejun:
- ziua incepe in forta cu o salata formata din branza, spanac si legume verzi (doar cele permise). Adauga ceva sos iute de ardei, pentru efecte spectaculoase! Savureaza o cafea, un ceai sau poate un pahar de suc de rosii, fara zahar!

Variante :
- oua amestecate, sunca, salata de spanac, iaurt degresat.

Pranz:
salata de piept de pui la gratar cu salata verde si sos de otet de mere (sau suc de lamaie). De baut: un ice tea, apa minerala sau o cola dietetica.

Variante:
- salata din piept de pui fiert cu cruditati.

Cina:
- ton proaspat la gratar cu sos marinat. Se serveste cu legume la gratar sau salata verde.

Variante:
- gratar de pui cu legume fierte, miel la gratar cu sos de menta.

Gustari:
- Sunt permise doua gustari: un triunghi de branza topita, humus cu batoane de telina, o rosie cu branza de capra, amestec de seminte, sunca de curcan.

Desert:
- capsune in ciocolata, pere in sampanie. meniu faza III:

Micul - dejun
- felii de portocala, o felie de paine integrala, 2 cani de salata de cruditati, o cana de cafea sau ceai cu lapte degresat si inlocuitor de zahar.

Pranz
- sandwich cu sunca (2 felii de sunca, frunze de salata, felii de rosii si ceapa, mustar, 2 felii de paine integrala), un mar

Cina
- peste la gratar cu sos de rosii si legume la gratar, salata verde

Desert:
- felii de nectarine si zmeura cu iaurt degresat.


Document Info


Accesari: 2044
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )