FEMEIA DIABETICA
Diabetul se defineste prin existenta unei concentratii de glucoza in sange (glicemie) prea ridicata, atat pe stomacul gol cat si dupa masa. Se disting doua tipuri de diabet complet diferite.
DIABETUL DE TIP II SAU „DIABETUL GRAS”
El atinge adesea femeia spre 50 de ani si este insotit in general, de o suprasarcina ponderala. Tehnic, se produce la un pancreas care secreta o cantitate excesiva de insulina. Dar acest hormon fiind de „proasta calitate” sau in mod gresit recunoscut de celulele organismului, ramane ineficace pentru a scade glicemia. La hiperinsulinism se adauga deci, insulinorezistenta. Glicemia ramane anormal ridicata deoarece insulina secretata nu este capabila sa produca scaderea ei.
Pierderea in greutate este intotdeauna necesara pentru a permite normalizarea glicemiei. Principiile metodei M sunt particular adaptate la acest tip de diabet caci ele se bazeaza, cum stiti deja, pe alegerea glucidelor cu IG scazut.
Studiile au aratat ca reducerea de 14 % a IG-ului alimentar mediu (abandonarea painii albe si cartofilor in profitul painii integrale, pastelor integrale si fasolei albe) amelioreaza controlul metabolic al diabetului.
Alimentatia diabeticului va trebui deci sa fie bogata in fibre si mai ales fibre solubile (pectina din mere, alginate din alge, gume din fasole alba..). Hrana sa va trebui, de altfel, sa contina un bun numar de micronutrimente de tipul cromului si a vitaminei B1, caci ele amelioreaza metabolismul glucidelor. Se vor gasi in principal in cereale brute, drojdie de bere si germeni de grau.
In plus, diabeticul va trebui sa limiteze aportul de grasimi saturate (carne, mezeluri, unt, lactate integrale) in profitul grasimilor polinesaturate si mai degraba mononesaturate ca uleiul de masline virgin, care are proprietatea de a face glicemia sa scada si de a ameliora echilibrul diabetului.
Pacientul va trebui sa-si aminteasca sa bea suficient (1,5 litri pe zi minim).
DIABETUL DE TIP I SAU „DIABETUL SLAB” (INSULINODEPENDENT)
El apare in mod precoce, incepand din copilarie sau adolescenta. Se caracterizeaza printr-o disfunctie a pancreasului care nu mai fabrica insulina, ceea ce implica deci necesitatea unui aport exterior sub forma de injectii. Excesul de greutate poate exista, dar el este mai putin frecvent decat in cazul diabetului de tip II.
Diabeticii au o doza zilnica de glucide pentru consum, care trebuie repartizata mai ales la cele trei mese principale din zi. Se vor prefera pestele si pasarile putin grase care vor fi asociate cu glucide cu IG scazut (linte, fasole uscata, orez complet, paste integrale).
Bogatia in fibre a alimentelor pe care le recomandam va permite adesea, reducerea dozei de insulina si intotdeauna evitarea hipoglicemiilor.
Riscul oricarui diabetic consta in aparitia de leziuni cardio-vasculare (daune oculare, renale si coronariene) pe care trebuie sa le evite cu orice pret, se va aprecia efectul preventiv pe care il asigura urmarea metodei fara insa a se substitui recomandarilor unui diabetolog. Metoda permite efectiv:
alegerea glucidelor cu IG scazut care favorizeaza scaderea colesterolului rau si trigliceridelor;
o preferinta pentru acizii grasi poli si mono nesaturati care contribuie la cresterea „colesterolul bun” si scaderea trigliceridelor;
o slabire permitand adesea normalizarea tensiunii arteriale, usurarea efortului cardiac, usurarea activitatii fizice si mentinerea la normal a factorilor de risc cardio-vascular;
o alimentatie bogata in micronutrimente (vitamina C, vitamina E, beta-caroten, zinc, seleniu, polifenoli) protejand peretii arteriali.
De aceea optiunile nutritionale pe care noi le recomandam pot contribui la prevenirea complicatiilor vasculare ale diabetului, cele care sunt agravante.
|