Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Matraguna

Alimentatie nutritie


De la matraguna se recolteaza frunzele si radacinile.Culegerea frunzelor incepe cu putin timp inainte de inflorire.Cercetarile au doveit ca frunzele tinere si varfurile plantei sunt cele mai bogate in alcaloizi si ca acest continut creste in perioada infloririi.Radacinile se recolteaza toamna dupa incetarea vegetatiei si se continua dupa primul inghet.Atat frunzele cat si radacinile se usuca mai cat mai repede,in straturi subtiri pe cale naturala.



Cele mai bune rezultate le da uscarea artificiala la o temperature de 50-60 grade C.Din 6-7 kg Frunze proaspete se obtine 1 kg uscat,iar din 4-5 radacini proaspete ,1 kg rodus uscat. Matraguna este o planta otravitoare,trebuie spalate bine mainile dupa lucrul la aceasta planta,resturile ei se vor ingropa adanc sau arde.

Atat frunzele cat si radacinile intra in compozitia a numerose medicamente,care se folosesc numai cu avizul medicului,matraguna fiind o planta otravitoare.

Intern planta se foloseste pentru calmarea durerilor la eruptii dentare.

In cazul intoxicatiilor accidentale ,acestea se manifeste prin uscarea gurii si a faringelui,urmata de senzatia de sete puternica.Pupila se dilate si devine insensibila la lumina.Ca stare generala se constata imediat slabiciune musculara si ameteala.Urmeaza cefalee,delir erotic,veselie exagerata,la unii accese de furie,pierderea memoriei si a cunostiintei,accelerarea pulsului si respiratiei,halucinatii.Uneori apar eruptii scarlatiforme.

.In cazurile mortale,toate aceste simptome se accentueaza ,fata se contracta si apar convulsii. Masurile de interventie necesita asistenta medicala de urgenta.

Mare atentie la copii sa nu confunde fructele ei cu ciresele negre,deoarece produc si otraviri mortale:5-6 fructe consummate pot fi fatale chiar si pentru un adult.

Atunci cand moartea nu survine in 5-6 ore,sunt sanse de supravietuire.

COMPOZITIE CHIMICA:

Pentru utilizarile medicale sau industriale aceasta planta se creste si in culturi.Radacinile,frunzele si fructele se folosesc.Acestea contin:

-0 -0,5%-1% alcaloizi tropinici- (atropine,hiosciamina,beladonina,scopolamine,colina,asparagina)

-amidon, ,vitamina C,taninuri,acizi polifenolici,enzime,

-baze volatile, flavone, substante minerale

In  frunzele proaspete atropine se afla in cantitati minime,dar se formeaza in timp mai ales la uscare prin racemizarea hiosciaminei.In radacini sunt cele mai multe.

Bazele volatile sunt construite din:piridina,N-metil pirolina,N-metil pirolidina,tetrametildiaminobutan si colina.

Caracteristic frunzelor de beladona le este prezenta metilsculetinei libera sau sub forma de glicozid scopolina),substanta care lipseste in frunzele de hiosciam

ATENTIE:intreaga planta fiind foarte otravitoare ,se vor lua masuri speciale de recoltare a acesteia.

ACTIUNE FARMACEUTICA:

Preparatele de beladona isi adtoreaza activitatea farmaceutica indeosebi prezentei atropinei.Datorita actiunii competitive specifice,atropina se substituie acetilcolinei in terminatiile periferice postganglionare ,blocand efectorii colinergici.

Prin aceasta actiune aceste preparate influenteaza variabil toate organele si sistemele a caror fuctionare se afla sub dominatia sistemului parasimpatic,respective provoaca midriaza,micsoreaza secretia salivara,gastrica,si sudorifica, micsoreaza spasmele tonice de natura vagotonica,dilata bronhiolele,permitando mai buna ventilare pulmonara.Alcaloizii din fructe cu gust duceag,gretos,ii innebunesc pe cei care le mananca atrasi si de stralucirea lor aparte.

SE POATE FOLOSI IN AFECTIUNI in ordinea utilitatii lor:

-hiperclorhidrie,sialoree,hiperhidroza,spasme tonice ale intestinului,spasm piloric,in tratamentul simptomatic al parkinsonismului post-encefalic,in colici hepatice,nephrite saturniene,in diskinezii biliare,colite,astm bronhic.

In general planta nu se foloseste pentru administrarea interna la domiciliu,folosindu-se numai extractele obtinute prin prelucrare si dozare in farmacii(tincture,pulberi,extracte,atropina sau produse farmaceutice tipizate),pentru efectele lorantisspastice(colici intestinale, biliare ,renale ),antiasmatice,de reducere a hipersecretiei digestive sau bronsice,a efectelor calmante locale (ZonaZoster, eripizel, furuncule, flebite, panaritii,fisuri,degeraturi).

Sunt indicate ca antidote al policarpinei,eserinei si nicotinei,precum si in otravirile cu ciuperci.

ATENTIE:SE PREPARA FARMACEUTIC DATORITA TOXICITATII.


Document Info


Accesari: 3841
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )