Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




IMBATRANIREA PIELII

Cosmetica


IMBATRANIREA  PIELII

Imbatranirea pielii este un proces complex care afecteaza structura si functiunile epidermei si dermei. Acumularea de dereglari moleculare - un proces metabolic dezechilibrat, precum si lipsa de .energie, duc la degradarea treptata a tesutului. Imbatranirea cronologica (intrinsec) este accelerata dramatic de catre factorii inconjuratori (extrinsec), in mod special prin expunerea la 525u2019f lumina UV. Pielea matura este caracterizata de o epiderma subtiata datorita unei proliferari (formarea de noi celule in stratul bazal) si a unei activitati metabolice reduse. Cu toate acestea, schimbarile cele mai dramatice in pielea matura (si fotoimbatranita) se petrec in derma. Derma se subtiaza cu aproximativ 20% la persoanele mature. Continutul de colagen pe unitate de suprafata de piele, descreste anual cu aproximativ 1%, in cursul vietii adulte. Spre deosebire de epiderma, care este un tesut epitelial compus din celule compacte, una langa cealalta, derma (tesut de legatura) contine numai un numar limitat de celule si este compusa din extra matrix celule (ECM) o retea de fibre de proteine invelite intr.-un gel vascos de polizaharide (proteoglicani)



Structura pielii, in special fermitatea si elasticitatea sa, depind de integritatea structurii ECM(extra cellular matrix).

Colagenul reprezinta aproximativ 70% din proteinele dermale. Derma contine indeosebi colagenul tip I (85-90%) si colagenul tip III (10-15%). Alte tipuri de colagen ca, de exemplu, colagenul IV si VII suporta legatura dintre epiderma si derma. Concentratia de elastina in derma este de aproximativ 1-3%.

Componentii ECM (colagen, elastina, acid hialuronic) sunt produsi si secretati de catre fibroblaste (celulele tesutului de legatura). Fibrele ECM suporta structura tri-dimensionala a pielii. Subrezirea componentilor ECM provoaca riduri si duce la pierderea elasticitatii. De asemenea, aparitia telangiectaziei(vene in forma de paianjen o dilatatie permanenta a vaselor sanguine, care creeaza leziuni in piele) este cauzata, in parte, de o degradare locala a componentilor ECM care inconjoara capilarele sanguine.

Pe langa rolul sau de suport fizic, ECM joaca de asemenea un rol biologic. Este o zona de trecere si de difuzie a hranei, metabolitilor si moleculelor de legatura - ca factori de crestere.

Cauza principala a degradarii ECM, este activitatea unor enzime speciale numite MMPS.

MMPS (Matrix Metallo Proteinases) sunt un grup de aproximativ 20 de enzime specializate in subrezirea componentilor ECM.

Proteinase este un nume general pentru o enzima care descompune proteine. Metallo se refera la faptul ca grupul de enzime MMPS necesita un ion metalic (in acest caz, zincul) pentru functionarea domeniului lor de activitate (catalitic). Domeniul catalitic este o pozitie in enzima care recunoaste si leaga substratul - materialul tintit al unei enzime (in acest caz, proteinele din matrix)

In conditii biologice normale, aceste enzime au multe roluri importante ca: degradarea componentilor matrix pentru procese de reparatie si remodelare. MMPS de asemenea modifica ECM pentru a ajuta la vindecarea ranilor, deplasarea celulelor imune, dezvoltarea nervoasa si a foliculelor piloase.

In decursul procesului de imbatranire a pielii si datorita si factorilor inconjuratori (in special a luminii UV), balanta intre MMPS si inhibitori se destabilizeaza. Acest dezechilibru cauzeaza o crestere anormala a activitatii MMPS si o subrezire a colagenului, elastinei si a altor componente din matrix Rezultatul direct este pierderea elasticitatii si a fermitatii pielii, precum si formarea excesiva de riduri.

Schimbari in zona unirii epidermale-dermale: Linia de unire intre epiderma si derma formeaza o granita. Procesul de imbatranire al pielii este caracterizat de schimbari majore in aceasta zona. Membrana de baza leaga stratul bazal al epidermei de matrixul extra celular al dermei prin proteine speciale care se fixeaza sub forma de colagen IV si colagen VII. Aceste tipuri de colagen suporta o degradare cauzata de MMPS si de atasamentul epidermei de derma. Aceste procese joaca un rol important in aparitia pielii ofilite si a formarii ridurilor. Adeziunea diminuata intre epiderma si derma impiedica comunicarea hormonilor locali si difuzarea hranei, oxigenului si a metabolitilor.

Regulamentul activitatii MMPS: Productia si activitatea MMPS-urilor este strict reglata in tesut productia lor, activitatea si inhibitia:

1.Productia de MMPS: in mod normal, celulele aflate intre tesuturi nu inmagazineaza MMPS. Sinteza MMPS este reglata de catre factorii de crestere si hormonii locali (cytokines), precum si de catre anumiti agenti chimici. {i stresul fizic - ca lumina UV stimuleaza sinteza MMPS. Radicalii liberi de sursa interioara si exterioara decanseaza sinteza MMPS-urilor si joaca un rol capital in imbatranirea pielii.

2.Activarea MMPS-urilor.Transformarea unor forme inactive a MMPS in enzime active. MMPS sunt, in mod normal, secretati ca forme inactive (proenzime). O proteina mica (peptida) blocheaza domeniul lor de activitate. Aceasta peptida trebuie sa fie inlaturata de enzime speciale pentru a permite activitatea MMPS-urilor.

3. Inhibarea MMPS-urilor: Controland activitatea MMPS-urilor prin inhibitorii lor.

Inhibitorii blocheaza activitatea MMPS-urilor, lipindu-se de amplasamentul lor activ. Productia si activarea MMPS-urilor creste cu o data cu varsta, in timp ce productia inhibitorilor MMPS descreste o data cu inaintarea in varsta. Aceasta inseamna o accentuare a procesului de degradare in derma. Lumina UV accelereaza si ea aceste procese in mod dramatic.

Diminuarea sintezei de colagen in pielea matura, contribuie la deteriorarea tesutului si la formarea ridurilor.

Cercetari recente demonstreaza ca este posibila utilizarea inhibitorilor MMPS in preparate cosmetice cu scopul de a incetini procesele de degradare a EMC-urilor si a imbunatati fermitatea pielii.

Cateva materii prime au fost deja dezvoltate si puse la discretie pentru a fi intrebuintate in preparate cosmetice. O parte din aceste materii prime isi au originea in plante ca frunzele de mure si argan.; altele sunt de origine marina sau produs al biotehnologiei.

Activitatile acestor ingrediente de a inhiba MMPS au fost demonstrate in fibroblaste.

O interesanta demonstratie a inhibarii MMPS- urilor de catre Arganyl TM (din frunze de argan) intr-o biopsie de piele umana este indicata in Fig.7: Toate biopsiile de piele umana au fost incubate cu colagenaza (un MMP degradant de colagen). Reteaua de colagen(vizibila cu ajutorul petelor fluorescente verzi) indica o pierdere masiva de fibre de colagen(1). Capacitatea materiei Arganyl TM de a preveni aceasta distrugere a fost comparata cu cea a unui cunoscut inhibitor MMPS (2). Cand Arganyl a fost adaugat, derma a retinut infatisarea initiala cu retea de colagen densa si uniforma. (3) (4). Biopsiile tratate cu Arganyl TM sunt foarte asemanatoare cu biopsiile netratate. (O).

Inhibitorii MMPS pot functiona ca ingrediente active si eficace, mentinand structura tridimensionala a matrixului dermal si protejandu-l de o degradare extinsa, declansata de factori interni si externi.

Inhibitorii MMPS pot fi considerati printre cele mai avansate ingrediente active existente astazi in cosmetica moderna.

Legenda desenelor Fig. 1 Diferenta structurala substantiala dintre epiderma (tesut epitelial strans ambalat) si derma(tesut de legatura compus, in special, din extra celular matrix) Fig.2 MMPS selectati si moleculele lor tinta (substrat) Fig.3 Degradarea colagenului datorita dezechilibrarii balantei dintre MMPS si inhibitorii lor. Fig. 4 Activarea MMPS-urilor. Fig.5 Frunze de mure si Argan. Fig. 6 Inhibarea MMPS-urilor de catre Symatrix TM extras din frunze de mure. Fig. 7 Demonstrarea efectului inhibitor al Arganylului TM asupra colagenazei (Laboratoarele Serobiologiques)


Document Info


Accesari: 3353
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )