Vopsirea parului
X.1. Vopsirea parului (definitie, tipuri, ustensile);
Ce trbuie sa facem înainte de vopsit? Întotdeauna, coafeza/coaforul tre buie sa faca testul de toleranta a vopselei asupra clientei; sa se aleaga vopseaua împreuna cu aceasta; sa constate care este calitatea parului clientei, gradul de degradare, procentul de fire albe, daca a mai fost vopsita sau decolorata, pete de alta nuanta, culoarea naturala a parului clientei.
Dupa aceste constatari si dupa discutia cu clienta, trebuie pregatite produsele si ustensilele de luvcru(vopseaua se pregateste întotdeauna în fata clientei). Ustensilele pentru vopsit sunt aceleasi ca si pentru decolorat: manta, pensula de vopsit, manusi, vazonas, piepten cu dintii rari.
Vopseaua se poate aplica, de la caz la cz, fara operatii p 12312t197m realabile ca decolorarea sau spalarea. În cazul unui par normal sau foarte gras se recomanda spalarea lui înainte - degresarea - si aplicarea vopselei pe parul umed. În cazul unui par degradat si usct se recomanda ca el sa fie nespalat.
În cazul în care procentul de fire albe este de peste 50%, aplicarea se începe din fata.
În cazul parului blond se poate face o repigmentare (vezi mai jos).
Înaintea vopsirii, coafeza are datoria de a executa un test de toleranta aplicând o cantitate minima de vopsea în spatele urechii. Se va verifica dupa 24 de ore.
Culoarea cu care se va vopsi trebuie aleasa în functie si de fizionomia si personalitatea clientei.
Tehnica vopsirii:
La baza, se au în vedere trei metode:
tonalizarea;
colorarea;
decolorarea.
1.La tonalizare, pigmentii coloranti înconjoara firul de par acoperind numai suprafata exterioara a firului de par.
2.Prin colorare, pigmentii patrund si în interiorul firului de par.
3.Decolorarea distruge partial sau total pigmentii parului.
1.Produsele tonalizatoare se gasesc sub forma de spuma, lichide, crčme si se recunosc prin aceea ca nu contin oxidant care sa se amestece suplimentar în colorant. Preparatul se aplica pe parul umed asa cum se prezinta el în comert. Produsele de tonelizare contin coloranti directi care coloreaza pigmentii sub forma definitiva. Ei înconjoara firul de par ca o pelicula, patrunzând în cel mai bun caz doar în stratul de suprafata al firului de par.
Produsul de tonalizare de culoare închisa întareste doar culoarea naturala a parului. Pigmentii de aceeasi nuanta cu cea a parului pot da numai reflexe, iar cei deschisi nu sunt vizibili pe un par de culoare nazurala închisa, ci numai pe o culoare a parului deschisa sau pe par decolorat.
Avantajele tonelizarii: nu ataca stratul de keratina; schimbarea culorii este reversibila.
Dezavantajele tonalizarii: nu se poate face parul mai deschis la culoare; parul carunt poate fi doar nuantat; parul închis devine mai întunecat la culoare, dar nu pentru mult timp.
2.Vopsirea schimba pentru mult timp culoarea parului.Produsele sunt usor de recunoscut pentru ca în ambalajul acestora se gaseste oxidantul care trebuie amestecat în colorantul de baza. Vopseaua este constituita din: colorantul de baza, care poate fi emulsie sau crema, aceasta substanta fiind constituita din particule microscopice care patrund într-o prima etapa dincolo de stratul solzos al firului de par; oxidant, care se leaga de colorantul din prima etapa de pigmentare, marind volumul pigmentilor, astfel ca acestia se fixeaza în firul de par.
Dezavantajele vopsirii: în functie de gradul de modificare al culorii se poate observa dupa vopsire parul crescut la radacina.
Alergia: Dintre toate produsele cosmetice, colorantii ocupa primele locuri din cauza reactiilor alergice. Eate bine ca orice clienta avem, în mod special daca nu s-a mai vopsit niciodata, sa-i facem testul. Acesta se executa în felul urmator: se aplica pe corp într-un loc mai putin vizibil, un pic de vopsea, care se lasa 24 ore urmarindu-se reactia evidenta prin colorarea pielii.
Culoarea parului
Ca si în cazul culorii pielii, ea este data de pigmenti. Pigmentul colororant din firul de par se afla în epiteliul foliculului si este format din granule de melanina de culoare maron închis, neagra sau un rosu difuz.
Prin culoare se întelege senzata vizuala prin care au loc doua fenomene: senzatia de culoare perceputa de ochiul uman si proprietatea unui corp de a fi colorat. Cele doua fenomene depind de lumina. Culorile se împart în douap categorii: culori usoare, deschise si culori grele, închise.
Cum se taie culorile?
-daca parul este roscat, se taie cu verde;
-daca parul este galben, se taie cu violet;
-daca parul este albastru, se taie cu violet;
daca parul este gri, se taie cu rosu pentru a iesi bej.
Prepararea apei oxigenate pentru culorile de vopsea
-NEGRU si BRUN - apa oxigenata poate fi cuprinsa între 5-10%
ex.: 5%=5 ml perhidrol+95 ml apa distilata
-CASTANIU ÎNCHIS si MEDIU - între10-20 %
-CASTANIU DESCHIS - 20%
-ROsCAT - 20%
-BLOND - 20%
-BLOND MEDIU si DESCHIS - 20-30%
-BLOND FOARTE DESCHIS si PLATINAT - 30%
X.2. Repigmentarea;
Repigmentarea firelor de par consta în vopsirea parului fara a adauga oxidantul în vopsea. Timp de actionare: 15 min, dupa care se aplica restul de vopsea amestecata cu oxidant. Aplicarea vopselei se face exact ca la decolorat cu urmatoarea exceptie: se începe din fata, în cazul parului grizonat sau alb si se insista la fiecare mesa de par.
X.3. Modul de obtinere a diferitelor culori;
Pentru culorile castanii:daca parul natural este mai închis decât nuanta dorita, se decoloreaza parul pentru a se obtine o culoare cu o nuanta mai deschisa decât cea dorita si apoi se aplica vopseaua; daca parul natural este o nuanta mai deschisa decât cea dorita, se aplica nuanta dorita directpe parul spalat sau nespalat (de la caz la caz); iar daca se urmareste a se obtine nuanta de castaniu roscat, se vor aplica în plus 2-3 picaturi de amoniac pentru a da tenta de rosiatic.
Pentru culorile de BLOND,: daca nuanta parului naturala este mai închisa, se va decolora parul în prealabil la o nuanta mai descisa decât cea dorita, apoi se aplica vopseaua; pentru BLOND PLATINAT, indiferent de culoarea naturala a parului, se va decolora în prealabil parul; pentru nuanta de BLOND SUEDEZ se decoloreaza de asemenea parul pâna la o nuanta foarte deschisa; în cazul în care se urmareste obtinerea unei nuante de BLOND ROsCAT închis, mijlociu sau deschis, este indicata de asemenea decolorarea parului înainte de aplicarea vopselei. Aceasta ultima nuanta se poate obtine si fara o decolorare prealabila, însa trebuie avuta o mare atentie referitor la parul natural: culoarea parului natural sa fie uniforma.
Pentru culoarea TIZIAN (rosu aprins), indiferent de culoarea de baza a parului natural, se va face o decolorare, apoi se va aplica nuanta de vopsea de culoare rosu aprins.
X.4. Tipul de culoare in functie de anotimp;
Tipul primavaratec - este dat de culoarea delicata, aproape transparenta a fetei, cu o tonalitatea subcutanata bej-deschis si cu îmbujorari de piersica. Deosebit de calde sunt toate tonurile nuantelor de blond - de la paiul gri luminos pâna la culoarea intensa de miere sau suvitele luminoase în tonuri aurii. Este indicat sa se lumineze parul pentru a sublinia culoarea delicata a fetei.
Tipul varatec - este dat de culoarea rece a fetei, chiar palida. Rumeneala obrazului, daca exista, are o nuanta roz-albastrie. Deosebit de favorabile sunt toate culorile reci si estompate. La seria de nuante blonde sunt favorabile toate tonurile în afara de cele cu efect cald auriu, iar la sectia de rosu, tonurile roscate albastrui.
Tipul autumnal - este dat de pielea neteda, cu o culoare ca cea a fildesului pâna la galben, adesea fara obraji rumeni. Deosebit de favorabile sunt toate nuantele de roscat si brun cu tendinta spre auriu si aramiu. Trebuie sa se evite nuanta cea mai deschisa de blond deoarece face fata sa para searbada. De asemenea, trebuie sa se evite nuantele de albastru-violet si roscat care dau fetei o culoare de gutuie. Se recomanda alegerea unor nuante cât mai apropiate de parul natural.
Tipul hibernal - este dat de culoarea alba de lapte a fetei, fara rumeneala sau culoarea maslinie cu nuante albastrui. Deosebit de favorabile sunt tonurile brune care subliniaza culoarea închisa, naturala a parului. Elegant numai pentru tipul iernatic este parul negru-albastrui. Din seria tonurilor roscate sunt potrivite nuantele intense de violet-albastrui. Evitati toate variantele de par deschis si cele castanii, cu tendinta spre reflexe calde, aramii. Acestea fac ca acest chip sa arate obosit.
X.5. Culorile de par natural (grupa Koleston si grupa Londa)
Grupa KOLESTON:
negru;
brun;
castaniu închis;
castaniu;
castaniu deschis;
blond închis;
blond deschis;
blond roscat;
blond nordic;
roscat închis;
roscat;
roscat deschis.
Grupa KOLESTON - I.Grupa de baza:
300 - negru corbo;
302 - negru;
303 - castaniu închis;
305 - castaniu deschis;
306 - saten închis;
307 - blond;
308 - blond deschis;
309 - blond foarte descis;
310 - ivoar (blond platnat).
II.Grupa MAT:
306/2 - blond mat deschis;
307/2 - blond mat;
308/2 - blond deschis;
309/2 - blond mat foarte descis;
310/2 - blond mat pastel;
0/2 - extra mat (culoare ajutatoare)
Culorile pastelate le vom întâlni numai la blond.
III.Grupa auriu-acaju:
304/5 - acaju închis;
305/5 - acaju;
307/5 acaju deschis.
IV.Grupa rosu violet:
303/66 -
304/66 - rosu aprins (tizian);
305/66 - bordeau;
303/6 - ciclamen;
304/6 - rosu;
307/6 - rosu
66 - nuante de violet la Koleston;
Culorile care au /66 pot fi si culori ajutatoare.
V.Grupa cenusiu:
306/1 - blond cenusiu închis;
307/1 - blond cenusiu;
308/1 - blond cenusiu deschis;
309/1 - cenusiu foarte deschis;
310/1 - cenusiu pastel;
311/1 - blond cenusiu special;
0/1 - grafit.
Toate aceste vopsele nu se pot folosi decât pe par decolorat
VI.Grupa auriu roscat:
305/4 - castaniu acaju;
303/4 - brun castaniu închis;
0/4 - rosu aprins (culoare ajutatoare);
308/4 - auriu roscat;
306/3 - moca;
307/3 - noazet (culoarea nucii sau alunei);
309/3 - blond auriu;
310/3 - auriu pastel; 0/3 - auriu.
VII.Grupa perla:
0/8 - albastru gri;
308/8 - blond nordic;
309/8 - argintiu;
310/8 - blond perla pastel;
0/9 - gri cenusiu;
308/9 - blond cenusiu deschis;
310/9 - blond cenusiu pastel;
311/9 - blond special.
|