Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Alexe Marin (1814-1895)

personalitati


Alexe Marin (1814-1895)


Alexe Marin s-a nascut la Craiova, a urmat clasele primare la Slatina ca elev al lui Gheorghe Ardeleanu, tatal episcopului Aurelian. Alexe Marin este însarcinat înca de la vârsta de 11 ani ca sa-si ajute dascalul la conducerea scoli 16216y2419q i, iar la 12 ani este numit profesor suplinitor la clasa întâi. Dupa 1832 functioneaza la clasele I-III din Craiova, pentru ca în 1834 sa-l gasim supleant la scoala primara de pe lânga Colegiul "Sfântul Sava", unde a fost numit profesor la clasa a IV-a în 1838. În aceeasi perioada Alexe Marin urmeaza cursurile colegiului, trecând clasele superioare si complimentare. La Paris, unde pleaca în 1845, audiaza lectiile unor renumiti oameni de stiinta ca: Gay Lussac, Pouillet, Fremy, Brognard, Flourens s.a., si-si însuseste o cultura mai mult enciclopedica decât de specialitate.



În 1850 este numit conservator al cabinetului de fizica si al laboratorului de chimie de la "Sfântul Sava", unde realizeaza un început de laborator. Ulterior îl gasim supleant la catedra de fizica si chimie a aceluiasi colegiu (1851) si apoi titular (1855). Pe urma, Marin este numit profesor la o seama de scoli înfiintate în Bucuresti, precum sunt: scoala de conductori, cea de chirurgie a dr. Davila, scoala militara, scoala de medicina veterinara, de farmacie, de agricultura, si în 1868 profesor al Facultatii de stiinte de la universitate.

În predarea cursului - de altfel ca si dr. Davila - al nu a adoptat notiunea atomica, ci a pastrat-o pe cea în echivalente. Nu a lasat sa se instaleze în laboratorul sau gaz de iluminat, desi fusese introdus în Bucuresti. Toate lucrarile se efectuau la carbuni.

În general, experientele de curs reuseau, dar uneori rezultatele erau curioase. "Reactivii fiind impuri sau amestecati de elevi, nu rareori un precipitat ce trebuia sa fie negru - spre exemplu - începea prin a trece prin toate culorile curcubeului".

Spre a-l situa pe Alexe Marin în galeria primei noastre generatii de chimisti, trebuie sa retinem ca acest remarcabil autodidact - a fost si decan al Facultatii de stiinte din Bucuresti - a tradus si publicat primele carti de fizica si chimie, scrise înca cu litere cirilice.

În 1852 traduce si publica fizica lui Pouillet, iar peste un an chimia lui Pelouze si Fremy. Acestora li se adauga înca numeroase alte scrieri, în special manuale pentru clasele primare.

Acestei activitati didactice, organizatorice si publicistice - de altfel ca si colegul sau de la Universitatea ieseana -, Alexe Marin nu poate sa-i adauge si o creatie stiintifica originala, desi, dupa cum s-a mai aratat, deja la Iasi, în cadrul Societatii de medici si naturalisti, iar la Bucuresti în laboratoarele organizate de dr. Davila si mai cu seama de colaboratorul sau dr. Alfred Bernath, se cultivau asemenea preocupari.

Se cuvine deci sa ne oprim putin asupra stradaniilor pe care cei doi straini, primul francez de origine, al doilea austriac, le-au închinat promovarii chimiei în patria noastra.




Document Info


Accesari: 3737
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )