Henry Kissinger
Henry Alfred Kissinger, (nascut la 27 mai 1923), Secretar de Stat al Administratiei Americane in timpul lui Richard Nixon si al lui Gerald Ford, a jucat un rol cheie in diplomatia mondiala intre 1969 si 1977. In anul 1973 i-a fost acordat, alaturi de generalul vietnamez Lê Ðức Thọ, Premiul Nobel pentru Pace pentru contributia sa decisiva la incetarea devastatorului conflict din Vietnam.
In ciuda aprecierii si recunoasterii oficiale de care se bucura, actiunile sale in 636g61g planul politicii externe i-au determinat pe multi comentatori, in frunte cu Christopher Hitchens, sa-l acuze pe diplomatul american de crime de razboi. Decernarea Premiului Nobel ramane o decizie controversata si in zilele noastre.
Detalii biografice
Heinz Alfred Kissinger s-a nascut intr-o familie de evrei din orasul german Fürth. Fortat de persecutiile regimului nazist, in 1938 ajunge in New York impreuna cu familia sa, obtinand cetatenia americana la 19 Iunie 1943.
Chiar daca liceul l-a terminat in Manhattan, Washington Heights, Kissinger si-a pastrat un puternic accent german. Acest lucru a generat o situatie hilara in timpul unei conferinte de presa impreuna cu Helmuth Kohl, cancelarul Germaniei cand ziaristii au putut auzi in acelasi timp un american vorbind engleza cu un accent puternic german si un german pur sange vorbind engleza de 'Oxford'.
Anii de la liceul George Washington i-a petrecut impartindu-si timpul intre cursurile serale si munca sa din timpul zilei la o fabrica de pamatufuri. In 1943, la scurt timp dupa obtinerea cetateniei americane este recrutat in armata si trimis ca si translator de germana pe langa Servicul de Contra-Spionaj al Armatei Americane.
In 1950 obtine 'summa cum laude' de la Colegiul Harvard.
Legendele aparute in jurul sau descriu punctajul obtinut de-a lungul facultatii
ca fiind maxim, lucru atribuit ca si unic in istoria Harvard-ului. Adevarul
insa este ca Henry Kissinger a obtinut o nota de 8 (calificativul B in sistem
american) in ultimul sau an, iar medii generale de 10 pe parcursul anilor
Cariera Politica
Simpatizant al curentului liberal din Partidul Republican, Henry Kissinger a fost intotdeauna dornic sa-si puna amprenta asupra politicii externe americane. In campaniile prezidentiale ale anilor 1960, 1964 si 1968 l-a sustinut si consiliat pe Guvernatorul de New York Nelson Rockefeller. Totusi, judecand corect inclinarea balantei din campania prezidentiala din 1968 in favoarea lui Richard Nixon, Kissinger ii devine consilier pe timpul campaniei.
In timpul mandatelor lui Richard Nixon, Henry Kissinger i-a servit ca si
Consilier pe Probleme de Securitate Nationala intre 1969-1973 si mai tarziu, ca
si Secretar de Stat (echivalentul Ministrului de Externe in Guvernul Romaniei)
intre 1973-1974. Kissinger ramane
Lucrand pentru Nixon in plin Razboi Rece, Kissinger propune si promoveaza politica de 'destindere' cu Uniunea Sovietica. De asemenea, negociaza tratatele de limitare a inarmarii strategice (SALT I) si cel al Rachetelor Anti-Balistice.In iulie si octombrie 1971, Kissinger face doua vizite secrete in China, purtand discutii cu Premierul Zhou Enlai si pregateste intalnirea istorica din 1972 intre China si Statele Unite ale Americii, intalnire ce marcheaza o incredibila, pentru acea perioada, 'normalizare' a relatiilor celor doua state. Continutul intalnirilor sale cu Zhou Enlai a ramas secret pana la declasificarea lor recenta, documentele aratand ca punctul focal al discutiilor a fost Taiwan-ul.
In anul 1973 primeste Premiul Nobel pentru Pace, impreuna cu vietnamezul Lê Ðức Thọ pentru contributia lor decisiva la stabilirea unui acord de pace intre cele doua tari. Le Duc Tho refuza premiul argumentand lipsa unei paci efective in Vietnam la acea data, in ciuda acordurilor diplomatice.Inchieierea conflictului din Vietnam a fost una dintre promisiunile cheie ale campaniei Presedintelui Nixon din 1968. Americii i s-a promis o rezolvare rapida a razboiului si o intoarcere, dar anii urmatori au vazut o escaladare a conflictului; totusi intense campanii de bombardamente au fost supervizate chiar de Kissinger, alimentand nemultumirea multora si primind critici dure la adresa acceptarii Premiului Nobel pentru Pace.
In 1973, Kissinger a negociat sfarsitul Razboiului de Yom Kippur, inceput prin invazia peninsulei Sinai de catre Egipt si a platoului Golan de catre Siria.
Pe data de 11 septembrie 1973, CIA orchestreaza in secret debarcarea presedintelui ales al Republicii Chile Salvator Allende si il sustine pe Augusto Pinochet ca inlocuitor al acestuia. Persista suspiciunea implicarii directe a lui Kissinger in operatiune, lucru negat de catre acesta, afirmand schimbarea pozitiei sale cu putin timp inainte de lovitura de stat.
Chiar daca ocazional circula acuzatii la adresa sa cu privire la aranjamente secrete cu tari straine, Kissinger a fost aproape intotdeauna o personalitate populara, reprezentand un paradox in cadrul administratiei Nixon, a carei popularitate scadea continuu pe masura avansarii mandatului acesteia. Din fericire pentru el, Kissinger nu a avut o implicare serioasa in afacerea Watergate, ce a dus la prabusirea in flacari a intregii administratii Nixon, acest lucru aducandu-i o reputatie de 'om cinstit printre corupti'. La apogeul popularitatii sale, acesta era vazut ca fiind un sex-simbol, aparand in compania unor stele de cinema ca Jill St. John, Shirley MacLaine, sau Candice Bergen.
In decembrie 1975, Kissinger si Gerald Ford s-au intalnit cu presedintele Suharto
al Indoneziei. Cu acea ocazie, acestia si-au manifestat suportul pentru Suharto
in invadarea Timorului de Est, ce a dus la masacrarea a peste 200.000 de
oameni. Kissinger a negat continuu orice cunostinta a intentiilor presedintelui
indonezian cu privire
Viata sa dupa Casa Alba
Kissinger a parasit Casa Alba in 1976, odata cu alegerea lui Jimmy Carter ca si presedinte. Continua sa joace roluri minore in administratiile Reagan si prima adiminstratie Bush, fiind sustinut de grupul neo-conservator care a dominat Partidul Republican in anii '80 si care a vazut in politica sa de 'destindere' cu Uniunea Sovietica un factor de conciliere intre cele doua super-puteri. De-a lungul anilor participa in grupuri de discutii politice, cum ar fi 'Trilateral Commission', scrie carti (Diplomatia), ofera consultanta politica si speech-uri.
In 2002, presedintele George W. Bush il delega pe Kissinger in conducerea
unei comisii de investigare a evenimentelor din 11 Septembrie 2001, ceea ce a
generat un val de critici, alimentate de preferinta lui Kissinger de a oferi
publicului 'doar atat cat are nevoie sa cunoasca', conturata de-a
lungul anilor sai petrecuti
Un episod interesant se creeaza prin insistenta democratilor din Congres in a cere ca Henry Kissinger sa prezinte documentele sale financiare si care trebuiau sa ateste, in opinia lor, eventualele sale conflicte de interes cu investigatia lansata. Kissinger insa, sustinut de Bush, refuza sa faca acest lucru, invocand lipsa unui cadru pentru un asemenea gest. In cele din urma Kissinger demisioneaza de la presidentia comisiei.
Kissinger are 2 copii impreuna cu sotia sa, Ann Fleischer, Elizabeth si David. Astazi, el traieste cu cea de-a doua sa nevasta, Maginnes Kissinger in Kent, Connecticut si conduce o firma de consultanta ce-i poarta numele. Pe planul afacerilor participa si in numeroase alte consilii de conducere ale unor companii, incluzand Hollinger International.
In 1998 lui Kissinger i se ofera titlul de Cetatean de Onoare al orasului sau natal, Fürth.
|