Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




NITU TITUS

personalitati


NITU TITUS






Nascut pe 2 noiembrie 1933, in comuna Ferdinand I, actualmente Movila, judetul Ialomita.


A absolvit Universitatea Alexandr 656x2313g u Ioan Cuza din Iasi, "Facultatea de filologie" sectia de "Limba si literatura romana" obtinand gradul didactic I, apoi cursurile post-universitare cu specialitatea "Sociologia educatiei si invatamantului" din cadrul Universitatii Bucuresti; ulterior a absolvit Facultatea de jurnalism din cadrul Ministerului Educatiei si Culturii.


Conform profesiei de baza, a fost profesor de "Limba si literatura romana", a predat si a fost directorul Scolii generale din comuna Saveni din judetul Ialomita pana in anul 1968, cand s-a constituit judetul Ialomita, fiind numit Inspector general adjunct (1968-1969), apoi Inspector scolar general al Inspectoratului scolar al judetului Ialomita, pana in anul 1978.


Contributii notabile:


Preluarea activelor si pasivelor de la raioanele Lehliu, Fetesti, Calarasi si Slobozia si organizarea Inspectoratului scolar al judetului Ialomita, cu toate compartimentele si serviciile: Personal, Planificare, Indrumare si control, Contabilitate, Sectorizare.


Dezvoltarea structurala si de profiluri; contributii organizatorice si conceptuale: "Scoala de muzica si arte plastice" (primul director - prof. Niculescu Valentina); "Casa Corpului Didactic" (director voluntar - prestigiosul profesor Justin Gavanescu); "Liceul Pedagogic" (invatatori si educatoare, primul director din etapa de baza - prof. Radu Victoria); "Liceul de constructii", actualmente Alexandru Ioan Cuza (primul director - prof. Timofte Gheorghe); "Liceul de chimie" acum Mihai Eminescu (primul director - ing. Lautarescu Aurel); "Liceul agricol", temporar (primul director - prof. Stancu Nicolae); "Liceul de transporturi Fetesti"; "Grup scolar auto - Calarasi"; "Casa de copii cu deficiente" din Movila; "Casa de copii" din localitatile Slobozia, Ciocanesti, Calarasi, etc.


Tot ca dezvoltare structurala si de profilui se mai pot adauga: 140 de laboratoare de fizica si chimie modulare, dupa un patent japonez, ergonomic si functional cu racordare la curentul electric si butelii de aragaz; 160 de cabinete de limba romana, istorie, biologie si geografie, dotate cu retroproiectoare, diapozitive, diascoape si materiale documentare.


Initiative si coordonari: in scopul stimularii creativitatii didactice si al conservarii unor valori, se impune a se consemna: "Monografia scolii Saveni"; tipariturile "Istoria invatamantului ialomitean" in doua volume, autor Gheorghe Parnuta; "Cantece de pe Ialomita"; "Folclorul muzical din Ialomita", autor prof. Nedelcu Gheorghe; "Preocupari si cercetari metodico-pedagogice", o serie de 5 aparitii; simpozionul bianual "Scoala si viata", actiuni de anvergura la care participau 500-600 de educatoare, invatatori, profesori, sub egida unor academicieni, profesori univesitari, lectori, cercetatori si alte specialisti din domenii tangente care prezentau comunicari de ultima ora; rezultatele se inmanuncheau in tiparituri in care erau incluse si realizarile cadrelor didactice locale (din judet); ar mai fi de retinut "Literatura pentru prescolari", ceruta in toata tara, coordonator principal fiind educatoarea inspectoare Ardeleanu Iulia, prefatata de subsemnatul; diafilme si scenarii pentru prescolari, s.a.m.d.


Ca o prelungire a unor contributii din perioada Inspectoratului scolar s-ar putea consemna si o parte din activitatea de redactor-sef al ziarului "Tribuna Ialomitei" (peste 25 de ani), deoarece invatamantul nu a fost neglijat, ocupand un loc distinct in coloanele ziarului; mai mult, cadrele didactice i-au fost subsemnatului colaboratori si sprijin in presa.

Redactarea revistei "Arcadia" si a cenaclului cu acelasi nume, apoi a revistelor "Sinteze" si "Tribuna literar artistica si culturala" a reprezentat un spatiu adecvat de afirmare pentru multi invatatori si profesori.


Document Info


Accesari: 2759
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )