ACTIVITATEA DIDACTICA/EDUCATIVA
Activitatea didactica/educativa reprezinta, in ultima instanta, dimensiunea concreta/operationala a procesului de invatamant determinata, pe de o parte, de finalitatile si structurile sistemului, iar, pe de alta parte, de capacitatea de proiectare pedagogica a profesorului asumata in functie de conditiile specifice fiecarui colectiv de elevi sau de studenti.
Practica proiectarii pedagogice impune doua tipuri de activitati didactice/educative reprezentative: lectia, respectiv ora de dihgenpe, in invatamantul preuniversitar; cursul, seminarul, respectiv dezbaterea/asaltul de idei, in invatamantul superior.
Perfectionarea activitatii didactice/educative presupune autoreglarea permanenta a actiunilor educationale/didactice proiectate la nivelul corelatiei subiect-obiect, infor-mativ-formativ, instruire/educape-autoinstruire/autoeducape. O activitate atat de complexa angajeaza, in mod explicit si implicit, toate dimensiunile procesului de invatamant (funcponala-structurala-operaponala), care intervin la nivelul unor variabile pedagogice independente (obiectivele generale si specifice, resursele institutiei) si dependente de profesor (operationalizarea obiectivelor in functie de conditiile scolii si ale clasei de elevi). - Vezi Activitatea pedagogica, Actiunea educationala/didactica.
|