Activitati
Masa rotunda 20320u205u : dezbateri asupra Raportului
trimestrial "Euromonitor" nr.2
La 18 aprilie 2006 īn sala de conferinte a hotelului "Dedeman Grand Chisinau" Asociatia ADEPT si Centrul EXPERT-GRUP o organizat o masa rotunda 20320u205u la care s-a discutat asupra Raportului trimestrial "Euromonitor" nr.2. La acest eveniment au participat atīt reprezentanti ai societatii civile, ONG-uri, cīt si functionari ai guvernului, parlamentari, reprezentanti ai partidelor extraparlamentare.
Raportul a fost elaborat īn cadrul proiectului "Planul de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova: document accesibil publicului", finantat de Departamentul Marii Britanii pentru Dezvoltare Internationala (DFID). Acest proiect are menirea sa creeze un cadru larg si deschis pentru promovarea dezbaterilor pe marginea implementarii Planului de Actiuni.
Euromonitor nr.2 a cuprins perioada ianuarie-martie 2006 si a reflectat evolutiile din zece domenii de maxima importanta, domenii ce sīnt prevazute īn Planul de Actiuni reprezentīnd o continuare a evaluarii actiunilor din 2005, efectuata īn Euromonitor nr.1. Raportul este accesibil si pe paginile web ale ADEPT si EXPERT-GRUP.
Activitati
Īn perioada 29 iulie - 4 august, la Vadul-lui-Voda
si-a desfasurat lucrarile scoala de vara pentru
reprezentantii aripelor tinere ale partidelor politice, īntitulata
"Arta Compromisului". La scoala de vara organizata de
catre ADEPT cu sprijinul Westminster Foundation for Democracy au
participat 34 de reprezentanti ai aripelor tinere a 7 din partidele
politice din Republica Moldova. Aceasta initiativa face parte
din cadrul unui proiect de fortificare a societatii civile īn care
organizatiile neguvernamentale si partidele politice formeaza
parteneriate pentru diseminarea valorilor democratice si a pluralismului
politic.
Scopul scolii de vara a fost de a cultiva deprinderi practice tinerilor lideri politici dupa ce timp de un an au asistat la cursuri teoretice din cadrul scolii tinerilor lideri politici. Deviza scolii de vara fiind "Impilica-ma si voi tine minte", viitorii lideri politici au lucrat excelat īn definirea calitatilor unui adevarat lider, au īnvatat sa faca prezentari publice; sa formeze si sa lucreze eficient īn echipe, au īnvatat arta negocierilor si compromisului, au elaborat un cod de etica pentru partide politice etc. Dar cea mai importanta experienta pentru tinerii lideri a fost lansarea īn campania electorala īn cadrul careia au fost formate trei partide cu program propriu, misiune, viziune, valori, slogane, simboluri electorale, si chiar spoturi electorale. Campania simulata a culminat cu dezbateri televizate.
Īn final au fost organizate si dezbateri pe marginea celor mai acute probleme din societatea moldoveneasca cum ar fi cele legate de modificarea sistemului electoral si federalizarea Republicii Moldova.
|