Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DELICVENTA JUVENILA

profesor scoala


DELICVENTA JUVENILA



In general despre copii se obisnuieste sa se vorbeasca cu caldura, laudativ, sa li se elogieze inocenta si frumusetea. Dar cum vorbesti despre niste copii care fura, fug de acasa, abandoneaza scoala sau chiar isi bat parintii? 



Nimeni nu se gandeste ca un copil nu se naste rau, ca ceea ce devine el la un moment dat este si rezultatul mediului familial si social in care a trait, al modului in care a fost iubit sau a fost lasat sa iubeasca de catre persoanele cele mai apropiate. Ceea ce se intampla in jurul lor, agresiuni, certuri, neglijenta, ii fac sa simta ca au pierdut cel mai important lucru pentru ei: afectiunea parintilor. Oare nu e adevarat ca cei mici ii inteleg mai bine pe cei mari decat invers? Aceasta lipsa de intelegere a adultilor poate face ca iubirea sa se transforme in ura. Atunci copilul se va simti singur iar, in momentul in care va avea suficienta energie si hotarare, isi va lua destinul in propriile maini. Ce va face insa un copil care se 353b15d simte puternic si in stare de orice atunci cand cei din jurul lui considera ca nu e in stare de nimic bun? Foarte probabil lucruri rele.


Delicventa juvenila - Acest termen desemneaza ansamblul abaterilor si incalcarilor de norme sociale, sanctionate juridic, savarsite de minorii de pana la 18 ani.

Indicatori privind inclinarea spre delicventa a copiilor sunt

absente frecvente de la scoala

atitudine indiferenta fata de scoala

atitudine rebela fata de autoritatile scolare si reprezentantii ordinii

reactii disproportionate fata de diferite situatii si fata de colegi

tendinta de a se asocia cu elemente depravate

utilizarea precoce a unui limbaj obscen si violent

minciuni si furturi frecvente, chiar inainte de varsta de 9 ani

preocupari sexuale precoce

« consum » de literatura pornografica

vizionarea foarte frecventa a filmelor cu continut necorespunzator, din punct de vedere educativ .


La Craiova, o eleva a fost batuta, de prietenul ei, in toaleta scolii, iar la Cluj, un elev a aruncat o fiola cu gaz in sala de sport, bagandu-si astfel 6 colegi in spital.

sa pregateasca dosarul elevilor si sa indrume elevii pentru orientarea scolara profesionala;

sa pregateasca istoricul social al dezvoltarii elevilor sau "povestea vietii" lor;

sa sustina adaptarea scolara in comunitate, acasa, la scoala, promovand frecventarea scolara prin colaborarea cu autoritatile (politia, primaria) si O.N.G.-urile;

sa identifice resursele scolii sau ale comunitatii, necesare in realizarea obiectivelor educatiei scolare (in functie de caz si nevoi).

Sarcinile asistentului social in scoala:

sa tina o evidenta a frecventei elevilor; in cazul in care un elev/mai multi absenteaza asistentul social trebuie sa afle motivul nefrecventarii cursurilor. Astfel sunt identificati elevii/grupe de elevi care manifesta dificultati de adaptare scolara si le poate oferi ajutor colaborand cu psihologul scolii.

Intre asistentul social si psihologul scolii, cadrele didactice, asistentul medical, logopedul, personalul auxiliar, familia elevului, trebuie sa existe o stransa legatura;

Asistentul social poate consilia elevul-parintii oferind informatii, indrumare, sfaturi pentru diferite obiective trasate de comun acord. Consilierea se bazeaza pe dezvoltarea unei relatii de incredere, de prietenie si de identificarea trebuintelor elevului;

Consilierea parintilor poate fi individuala sau de grup (la sedinte cu parintii, diferite serbari, etc.) si urmareste sustinerea in scopul ameliorarii practicilor "educative" violente, stimularea parintilor la viata scolara a elevilor, dezvoltarea abilitatii de rezolvare a conflictelor (cu copii, cu profesorii, etc.), identificarea de resurse si oportunitati pentru parintii cu posibilitati reduse material si financiar, etc;

Asistentul social asista familiile elevilor in utilizarea resurselor existente in comunitate, ofera parintilor informatii despre organizatiile specializate in protectia drepturilor, despre asociatiile caritabile, serviciile medicale, serviciile juridice sau facilitati acordate segmentelor vulnerabile de catre diversele institutii ale comunitatii;

Asistentul social face vizite si anchete sociale pentru ca sa stimuleze parintii in interesul fata de viata scolara si sa cunoasca mediul familial in care se dezvolta elevul; sa orienteze scolar elevul in functie de abilitatile si capacitatea lui colaborand cu: Serviciul de Orientare Scolara din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, parintii, psihologul, logopedul, profesorul, dirigintele, educatorul, medicul, contabilul, administratorul, personalul auxiliar, reprezentantul de la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, directorul de la Scoala Profesionala de Arte si Meserii, etc. Parintii pot sa-si exprime opiniile in legatura cu diferitele aspecte ale vietii scolare si sa se implice in alegerea traseului scolar al copiilor.

Majoritatea parintilor nu valorizeaza educatia scolara, iar rolul asistentului social este sa implice familia intr-un parteneriat cu scoala si sa imparta responsabilitatile intre scoala-familie pentru evolutia copilului. Parintii trebuie constientizati ca actiunile, dispozitiile lor pot afecta capacitatea de progres.

Se incearca o supraveghere stricta a conduitelor elevilor in pauze de catre profesorii de serviciu si nu numai, pentru a reduce actele de violenta si vandalism. Asistentul social sesizeaza si cere sprijin organului de ordine publica (politia de proximitate) in combaterea actelor de violenta, huliganism, delicventa juvenila, abandonul scolar al elevilor, etc.

De asemenea, asistentul social stimuleaza toti membrii personalului scolii sa observe si sa raporteze cazuri de abuz asupra copilului.

Sarcinile profesionale specifice ale asistentului social din scoala necesita perfectionare continua prin informare de specialitate, participare la manifestarile stiintifice de profil si la schimburi de experienta, oferirea de consultanta colegilor, etc.

A devenit un sport national ca orice pusti teribilist sa se distreze dand un telefon anonim, de natura sa transforme ziua in chiul justificat de la scoala.

Tema la moda azi este 'violenta elevilor in licee'. In urma unor reportaje fulminante de natura sa aduca mult dorita audienta, precum si a altor facilitati ale zilei, cum ar fi telefoanele mobile cu camera incorporata si Internetul, aceste aspecte nefericite au devenit mult mai vizibile . Exista violenta in scoli? Cu siguranta! Mult mai multa decat in trecut? Violenta a existat, exista si va mai exista, iar acest nivel depinde de gradul de civilizatie, grad ce nu se modifica decat in perioade de timp mult prea mari, din pacate.

Dat fiind faptul ca un copil se naste fara 'pacate', inseamna ca suntem cu totii responsabili pentru ce avem acum in scoli, fie si pentru faptul ca suntem consumatori inraiti de senzational ieftin.



Document Info


Accesari: 6401
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )