Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Educatia adultilor

profesor scoala


- analiza relatiei dintre invata-rea continua si educatia adul-tilor;

- delimitarea conceptuala a ter-menilor de adult, educatie a adultilor, consiliere a adulti-lor;

- analiza variabilelor care influ-enteaza invatarea la adult;

- analiza diferitelor modalitati de educatie a adultilor;

- elaborarea de programe de educatie a adultilor;

- motivarea participarii perso-nale la programe de educatie a adultilor.

CONCEPTE-CHEIE




Educatia adultilor este o necesitate a oricarei societati.

Educatia adultilor apare din perspectiva educatiei permanente drept o completare, continuare, perfectionare si individualizare a formatiei personale, pentru a face fata provocarilor mereu noi ale unei societati in schimbare [16, p. 84].

Educatia adultilor se desfasoara intr-un context asigurat de urmatoarele tendinte [18, p. 123]:

- cresterea potentialului de invatare in lumea moderna;

- cresterea nivelului de pregatire scolara;

- diversificarea produselor necesare invatarii in domeniile: sanatate, arte, prelucrarea electronica a datelor;

- angajarea (in special a femeilor) in initiative civice, grupe de intra 333i81d jutorare, grupe multiculturale, initiative ale parintilor, activitati de voluntariat;

- scaderea increderii in autoritate, autoritate reprezentata in special de politicieni, experti intr-un domeniu, jurnalisti etc.;

- scepticismul fata de adevarurile dogmatice, relativizarea constructiilor reale, acceptarea perspectivelor multiculturale, accentuarea crescanda a dependentei fata de principiul observarii;

- influenta mass media asupra comportamentului in timpul liber, stilului de a relationa si conceptiilor personale;

- abordarea de catre mass media a temelor cu caracter personal;

- cresterea ofertei in ceea ce priveste textul scris, insa se constata faptul ca tot mai putine carti sunt citite in intregime;

- cresterea numarului analfabetilor functionali (persoane care desi au parcurs parte din scolaritatea obligatorie nu stiu sa citeasca, sa scrie, sa opereze cu numere);

- adultii sunt tot mai putin dispusi sa invete ce li se spune; ei insisi decid ce sa invete;

- pentru rezolvarea sarcinilor profesionale si cotidiene nu este nevoie numai de cunostinte stiintifice, ci si de alte competente ce tin de previziune, prognoza, intuitie, gandire ipotetica, anticipativa, de experienta, inteligenta emotionala, gandire critica;

- cunoasterea psihologica a vietii cotidiene s-a raspandit tot mai mult, ceea ce implica cresterea empatiei si a sensibilitatii in relatiile interumane;

- adultii prefera cursuri de durata scurta si cu un caracter practic (rabdarea si perseverenta au scazut).

Literatura de specialitate ofera numeroase definitii ale educatiei adultilor:

- “un tip de educatie organizata in forme si institutii specifice, avand drept scop desavarsirea educatiei in planul culturii generale si profesionale a persoanelor adulte, implicand demersuri de autoinstruire si autoeducatie” [12, p. 141];

- “procesul prin care orice persoana matura, individual sau in grup, intr-un cadru institutionalizat sau in afara acestuia, incearca sa-si imbogateasca cunostintele, sa-si dezvolte abilitatile si competentele, sa-si insuseasca procedee actionale si modele comportamentale noi, necesare pentru a face fata cu succes cerintelor sociale si profesionale, pentru a se imbogati spiritual si a dobandi sentimentul implinirii personale” [4, p. 143].

- “totalitatea proceselor care continua sau care inlocuiesc educatia initiala… Educatia adultilor mileniului trei se prezinta ca o educatie a indivizilor – dupa implinirea varstei de 16 ani si finalizarea stagiului instruirii profesionale – si se concretizeaza ca o educatie superioara la nivel pre si post- absolvire, ca o dezvoltare profesionala continua si ca orice alta forma de innoire a cunostintelor pe durata vietii in alternanta cu alte activitati, in principal munca, dar si cu activitati recreative, intinzandu-se chiar pe perioada varstei a treia, la pensie” [16, p. 48].

Conceptul “educatia adultilor” si teoria educatiei adultilor au cunoscut mai multe abordari: pedagogia adultilor care cuprinde in sine o inadvertenta etimologica (in gr.: “paidos” - copil) si in locul lui a fost propus termenul „andragogie”, care, dupa Knowles (1984), reprezinta “arta si stiinta de a-i ajuta pe adulti sa invete”, termen fata de care se manifesta rezerve, deoarece se refera doar la barbati (in gr.: “andros” - barbat si “ago” - conduc). Aceasta este explicatia folosirii, in general, a termenului „educatia adultilor” (lat.: „adultus” - participiul trecut al verbului „adolesco”, care inseamna „ceea ce este format”, „matur”). [4, p. 18].

Argumente in favoarea educatiei adultilor sunt oferite de Malcom Knowles (1950): adultii invata mai bine si mai eficient in contexte mai putin formale, prin intermediul unor activitati, prin metode si tehnici flexibile, adaptate nevoilor, intereselor si aspiratiilor lor [idem].

Educatia la varsta adulta a condus la conturarea unui model andragogic al educatiei, construit in opozitie cu cel pedagogic, traditional:

Modelul pedagogic are la baza un ansamblu de idei, opinii si credinte privind instruirea copiilor si a tinerilor, specifice epocii respective; profesorul are responsabilitati sporite privind instruirea copiilor si a tinerilor; decide ce si cum se va invata, prin ce metode si mijloace, cum se poate dovedi ca s-a realizat invatarea la un anumit nivel de performanta; elevul se supune neconditinat deciziilor profesorului.

Modelul andragogic se caracterizeaza printr-o mare flexibilitate si adaptare la cerintele si nevoile cursantilor, instruirea/formarea realizandu-se intr-un cadru mai putin formalizat, prin metode si tehnici adecvate si in contexte nonformale si informale diverse: “a fi adult inseamna a fi independent. … cea mai adanca nevoie pe care o are un adult este sa fie tratat ca un adult, sa fie tratat ca o persoana independenta, sa fie tratat cu respect. Andragogia are in centrul ei pe acela care invata si este orientata in conformitate cu situatia concreta. In definitiv, acesta ar trebui sa fie si educatia copiilor” [4, p.21].

Modelul andragogic ofera educatiei copiilor idei pedagogice valoroase:

- respectul fata de cel ce invata;

- luarea in considerare a experientei in invatare;

- accentul pus in predare pe ceea ce este util si folositor;

- echilibrarea relatiei teorie – practica in predare si invatare etc.


EDUCATIA ADULTILOR

IN CONTEXTUL EDUCATIEI PERMANENTE


Educatia adultilor a reprezentat sursa educatiei permanente: “educatia permanenta (subl. ns.) s-a nascut din practica educatiei adultilor si din problemele pe care ea le-a pus, ca unul din eforturile de a raspunde la cererea crescuta de educatie” [5, p. 16], conceptul „permanent” fiind identificat cu o revolutie in educatie: “prin incidentele lui, conceptul „educatie permanenta” este comparabil cu o revolutie coperniceana, constituind unul din evenimentele cele mai marcante ale istoriei educatiei.” [21, p. 135–136].

R. H. Dave (1991) afirma: 'Educatia permanenta este un proces de perfectionare a dezvoltarii personale, sociale si profesionale pe durata intregii vieti a indivizilor in scopul imbunatatirii calitatii vietii, atat a indivizilor, cat si a colectivitatii lor. Aceasta este o idee comprehensiva si unificatoare care include invatarea formala, nonformala si informala pentru dobandirea si imbogatirea unui orizont de cunoastere care sa permita atingerea celui mai inalt nivel de dezvoltare posibil in diferite stadii si domenii ale vietii.' [2, p.47-48].

Conceptul „educatie permanenta” este 'in mod functional, bazat pe ideea ca invatarea permanenta poate fi dobandita de catre indivizi si societati in moduri diferite si ca aceste modalitati alternative sunt in stare sa conduca spre atingerea celui mai inalt si celui mai bun nivel al calitatii vietii de catre toti.' [idem].

Educatia permanenta este cauza si principiul educatiei: “Conceptul de educatie permanenta se iveste dintr-o criza in continua crestere a civilizatiei contemporane; educatiei permanente i se cere sa satisfaca nevoia omului contemporan de a controla, adapta si crea tehnologia si organizarea sociala relevante pentru o noua calitate a vietii si pentru o cautare semnificativa a valorilor mai eficace si mai adecvate ale spiritului. In acelasi timp, educatia permanenta isi datoreaza propria sa existenta realizarilor umane si tehnologice ale unei civilizatii globale” [2, p. 113].

Conceptualizarea termenului „permanent” in educatie a dus la reevaluarea si a altor concepte, inclusiv a „educatiei adultilor: “educatia adultilor va aparea de acum inainte una dintre conditiile dreptului la educatie” [5, p. 16].

La Conferinta Globala asupra Educatiei permanente de la Roma (1994) notiunea „educatie permanenta” a fost privita ca un “continuu proces de instruire si dezvoltare a potentialului uman, care stimuleaza si instrumenteaza individul pentru a achizitiona valori, cunostinte, deprinderi si intelegand necesitatea imbunatatirii lor de-a lungul intregii sale vieti, sa le aplice cu incredere, creativitate si siguranta in toate rolurile, circumstantele si mediile.” [16, p. 84].

Conceptul „educatie permanenta” tinde sa fie preluat de „invatarea continua”. Aceasta tendinta este sustinuta de sloganuri, precum: „lifelong learning for all” (invatare continua pentru toti), „from education to learning” (de la educatie la invatare), „more learning, less teaching” (mai multa invatare, mai putina predare).

Constructivistii privesc invatarea permanenta intr-o perspectiva fundamentata pe urmatoarele principii [18, p. 36 -37]:

- transformarea instruirii alternative in “invatare permanenta”; accentuarea perspectivei biografice si continuitatea invatarii din copilarie, pana la varsta a treia;

- extinderea considerabila a sferei conceptului de invatare; invatarea nu se mai refera doar la invatarea scolara organizata, ea cuprinde o multitudine de activitati formale si informale; conceptul de invatare este legat de cel al “organizarii intelepte a vietii” si de dezvoltarea integrala, conform Raportului Delors catre UNESCO, din 1996: a invata sa stii, a invata sa faci, a invata regulile convietuirii, a invata sa fii;

- deplasarea de accent dinspre predare catre consiliere; rolurile educatorului se rafineaza, vorbindu-se tot mai mult de roluri de facilitator, mediator, antrenor, consilier in activitatea de invatare; Rolf Arnold conceptualizeaza o “didactica de realizare a posibilitatilor”, in locul traditionalei “didactici a predarii”;

- conceptul calificarii se inlocuieste cu teza dezvoltarii competentelor; competentele sociale, personale si metacognitive sunt mai complexe decat calificarile obtinute in urma insusirii unor cunostinte; competentele se realizeaza in contexte autentice, scolare, sociale si profesionale, prin valorificarea experientei; individul este capabil sa invete si este responsabil pentru succesele sau insuccesele in preocesul de invatare.

Aceste orientari ale educatiei permanente conduc la dezvoltarea unor noi forme si retele de educatie, care sa asigure invatarea in perspectiva nou creata.

Prin „Memorandumul privind invatarea permanenta” (document elaborat de Comisia Europeana, Bruxelles, octombrie 2000), invatarea permanenta primeste urmatoarea definitie de lucru: “activitatea deliberata si neintrerupta de invatare in scopul imbogatirii cunostintelor, deprinderilor si priceperilor” [23, p. 5].

Transpunerea in practica a invatarii permanente impune ca toti sa munceasca impreuna cu eficacitate, atat ca persoane particulare, cat si in forme organizate.

Cadrul conceptual al invatarii permanente este orientat de anumite teme, rezultat al experientei acumulate la nivel european:

Noi competente de baza pentru toti: se specifica faptul ca stapanirea deprinderilor de baza si capacitatea de reinnoire a acestora asigura participarea activa la societatea cunoasterii.

Conform Consiliului European de la Lisabona (2000), noile deprinderi de baza/competente sunt:

- deprinderi in tehnologia informatiilor,

- deprinderi de comunicare in limbi straine;

- cultura tehnologica;

- spirit antreprenorial;

- deprinderi sociale.

Toate aceste deprinderi sunt cerute pentru o participare activa in economia si societatea cognitiva, pe piata muncii si la locul de munca, in comunitatile reale si virtuale si pentru participarea la democratie, ca cetatean, cu sentimentul coerent al identitatii si directiei in viata. Aceste deprinderi sunt, deci, de ordin social, academic, profesional, personal.

Asimilarea deprinderilor de baza reprezinta o conditie pentru integrarea in viata socio-profesionala, pentru ca angajatorii au pretentii tot mai mari relativ la capacitatea de invatare si acumulare rapida de noi deprinderi, de raspundere la noi provocari si de rezolvare a situatiilor concrete.

Investitiile mai ample in resursele umane asigura o mai buna valorificare a oamenilor si garanteaza evolutia socio-culturala printr-o gama mai larga de rezultate ale invatarii. Aceste investitii trebuie asigurate material atat de institutii sociale, cat si de catre cei care invata permitandu-se “progresul catre o cultura a responsabilitatilor impartite si catre acorduri transparente de cofinantare pentru participarea la invatarea permanenta”. Oamenii vor fi incurajati sa contribuie la costurile propriei formari prin conturi individuale, economii speciale si depuneri care atrag granturi corespunzatoare sau suplimentare si beneficii din surse de finantare publice si private.

Inovatia in predare si invatar: se considera ca predarea va cunoaste transformari majore, prin folosirea tehnologiei informationale si a comunicatiilor. Profesorii isi rafineaza rolurile didactice si devin consilieri, mentori si mediatori. Rolul lor este acela de a-i ajuta pe cei care invata, pe cat posibil, sa isi asume responsabilitatea propriei invatari prin invatarea activa, care presupune motivatia de a invata, capacitatea de a exercita judecata critica si de a sti cum sa invete.

Aprecierea invatarii: cererea crescanda de personal calificat din partea angajatorilor si competitia crescuta dintre indivizi pentru a obtine si a pastra un loc de munca determina o cerere mare de educatie certificata. E nevoie de forme inovatoare de certificare pentru invatarea dobandita atat prin educatia formala cat si nonformala si de recunoastere a pregatirii, indiferent de varsta si profesie. In conditiile dreptului la libera circulatie, la a trai, a studia, a munci, in toate statele membre ale Comunitatii Europene diplomele de studiu trebuie sa ofere garantia pregatirii si sa fie recunoscute.

S-au realizat progrese in domeniul transparentei si al recunoasterii mutuale in domeniul invatamantului superior, precum si al clasificarii ocupatiilor profesionale si tehnice.

Sistemul de credite transferabile, ca si recunoasterea reciproca a calificarilor impun implicarea mai serioasa a celor care, in final, verifica acreditarile in practica si care cunosc in detaliu modul in care indivizii si intreprinderile utilizeaza aceste documente in viata cotidiana.

Se elaboreaza sisteme de inalta calitate pentru Acreditarea Educatiei si Experientei Anterioare (A.P.E.L.). Partenerii Sociali si O.N.G.-urile nu au mai putina importanta decat autoritatile in domeniu. Sistemele A.P.E.L. evalueaza si recunosc cunostintele, deprinderile si experientele anterioare ale individului dobandite de-a lungul unor perioade de timp si in contexte diverse, incluzand si situatii nonformale si formale. Metodele folosite pot descoperi deprinderi si competente pe care individul insusi sa nu fie constient ca le poseda si ca le poate propune angajatorilor.

Regandirea orientarii si indrumarii profesionale: orientarea profesionala este vazuta drept un serviciu important, asigurand conditii ca fiecare persoana, pe tot parcursul vietii, sa aiba acces cu usurinta la informatii de calitate privind oportunitatile de educatie la nivelul Europei.

Sarcina consilierului devine una proactiva, rolurile acestuia se schimba prin folosirea resurselor electronice in consiliere/ orientare.

Sursele de informatie si instrumentele de diagnosticare bazate pe computerizare/internet deschid noi orizonturi in imbogatirea gamei si calitatii serviciilor de orientare si indrumare profesionala.

Serviciile de orientare/indrumare profesionala trebuie sa raspunda unei largi game de trebuinte si cerinte si unui public variat. Aceste servicii trebuie sa fie conectate mai ferm la retelele similare de servicii individuale, sociale si educationale. Pentru grupurile tinta dezavantajate social serviciile de consiliere si consultanta sunt oferite nonformal si informal, prin dezvoltarea de retele in colaborare cu asociatiile locale si grupurile de voluntari.

Invatarea mai aproape de casa. Ofertele de invatare permanenta trebuie sa fie numeroase si accesibile astfel incat cetatenii sa nu fie obligati sa-si paraseasca regiunea natala pentru a studia si a se instrui. In acelasi timp ei trebuie sa aiba si libertatea de a opta sa faca acest lucru, iar mobilitatea ar trebui sa fie o experienta pozitiva in sine.

Se considera ca tehnologia informatiilor si comunicatiilor detine un inalt potential pentru a se ajunge la populatiile dispersate si izolate, cu costuri acceptabile, nu doar din perspectiva invatarii propriu-zise, ci si din cea a comunicarii, ce serveste la pastrarea identitatii obstesti pe distante mari.

Invatarea mai aproape de casa determina reorganizarea si redesfasurarea resurselor pentru a se crea centre adecvate de invatare nu numai in scoli, dar si in camine culturale si centre comerciale, biblioteci si muzee, locuri de rugaciune, parcuri, piete publice, gari si statii de autobuz, centre de sanatate si complexe de agrement, cantine la locul de munca, extinzandu-se astfel cadrul invatarii si asigurandu-se flexibilizarea ofertei educationale dupa nevoi tot mai diversificate.

Aceste directii orienteaza practicile educative si Comisia elaboreaza standarde pentru implementarea strategiilor de invatare permanenta [23, p. 38].

Pentru educatia adultilor, educatia formala de calitate reprezinta o conditie esentiala: “educatia elementara, daca isi atinge scopurile propuse, trezeste la individ dorinta de a continua sa invete. Rezultatul se reflecta in continuarea procesului in institutiile de invatamant si celor care decid sa mearga mai departe trebuie sa li se ofere anumite conditii” [3, p. 80].

Studiile efectuate in diferite tari arata ca participarea adultilor la activitatile educationale si culturale este relationata cu nivelul lor de instruire: cu cat esti mai bine instruit, cu atat mai mult doresti sa mergi mai departe, iar acest lucru se poate observa atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare.

Cresterea cifrei scolarizarii si scaderea ratei analfabetismului, precum si avantul luat, in ultima perioada, de invatamantul elementar anunta o cerere sporita de educatie pentru adulti, in societatile viitorului [3, p. 80].

Educatia pe tot parcursul vietii are ca premisa individul si imbina formale traditionale de invatamant cu cele alternative, potenteaza calitatile innascute si duce la dobandirea unor noi competente [3, p. 80].

In Europa, educatia continua a adultilor este orientata spre o participare de masa la procesul educational. Scopul il reprezinta “societatea deschisa pentru educatie”, iar strategiile de atingere a acestui scop sunt diferite [16, p. 49].




PRINCIPII ALE EDUCATIEI ADULTILOR


Educatia adultilor determina in raport cu educatia traditionala o tripla ruptura [16, p. 43-44]:

- trecerea de la paradigma profesorului la paradigma cursantului;

- trecerea de la universitatea bazata pe prezenta fata in fata la universitatea virtuala;

- orientarea spre educatia permanenta (lifelong learning).

Teoreticienii au identificat o serie de principii ale educatiei adultilor [12, p. 141-143]:

- responsabilizarea adultului pentru propriul program de pregatire; identificarea indicatorilor de restructurare personala; a face din cel format centrul actiunii (trecerea de la o educatie centrata pe continuturi la o educatie centrata pe cel ce invata); invatarea metodelor de studiu eficient;

- promovarea unor relatii de parteneriat intre profesor si cursant; incurajarea responsabilitatii personale; a reda increderea in sine, capacitatea de actiune, constiinta colectiva, dezvoltarea proiectelor sociale;

- valorificarea functiei educogene a colectivului si a experientelor profesionale ale fiecarui participant la program; a stimula valorile grupului (grupul asigura rezolvarea relatiilor problematice intre continuturile abstracte si situatiile concrete);

- stimularea creativitatii si inventivitatii; a tine seama de achizitiile teoretice si practice ale persoanei si de preachizitiile sociale;

- actualizarea cunostintelor si deprinderilor prin noutati din domeniul profesional respectiv; a ajuta adultii sa invete; a da timp de invatare (ritmurile proprii sunt esentiale);

- orientarea pragmatica, centrarea pe situatiile problematice cu care se confrunta adultul in viata sociala si profesionala; a pleca de la practica (adultii se formeaza pentru a face fata problemelor practice); construirea motivatiei (individul trebuie sa aiba o anumita constiinta a motivatiei, sa o exprime ca o cerere de educatie, iar educatorii sa o valorifice prin proiecte concrete).


OBIECTIVE ALE EDUCATIEI ADULTILOR


Educatia adultilor vine sa asigure: compensarea unei educatii initiale insuficiente; completarea cunostintelor generale; formarea profesionala continua; “inlocuieste educatia preprimara pentru o mare parte a adultilor; completeaza educatia elementara sau profesionala pentru multe persoane care au beneficiat de un invatamant incomplet; prelungeste educatia celor pe care ii ajuta sa faca fata cerintelor noi ale mediului inconjurator; perfectioneaza educatia celor care au un nivel inalt de pregatire; constituie pentru toti o modalitate de dezvoltare a personalitatii” [4, p. 18].

Raportul asupra Educatiei adultilor si mutatiilor sociale [28] precizeaza urmatoarele obiective pedagogice ale educatiei adultilor:

- identificarea indicatorilor de restructurare personala;

- a face din cel format centrul actiunii (trecerea de la o educatie centrata pe continuturi la o educatie centrata pe cel ce invata);

- construirea motivatiei; individul trebuie sa aiba o anumita constiinta a motivatiei, sa o exprime ca o cerere de educatie, iar educatorii sa poata sa o decodifice, sa o inteleaga; notiunea de proiect pare a fi raspunsul instrumental ce permite transformarea unei cereri fluide, multiforme, intr-un obiectiv concret, operational;

- a pleca de la practica; adultii se formeaza pentru a face fata problemelor practice;

- educatia comprehensiva a adultilor impune favorizarea invatarii mijloacelor intelectuale necesare; a ancora actiunea educativa pe problemele vietii practice implica a tine seama, nu numai de preachizitiile teoretice, ci si de preachizitiile sociale;

- a privilegia invatarea mai mult decat invatamantul (a invata adultii sa invete, sa-si elaboreze scheme de actiune pe baza intelegerii evolutiei imprejurarilor);

- incurajarea unei pedagogii a descoperirii si responsabilitatii (a reda increderea in sine, capacitatea de actiune, constiinta colectiva, dezvoltarea proiectelor sociale);

- a da timp de invatare (ritmurile proprii sunt esentiale);

- a stimula valorile grupului (ele opereaza mediatiile intre continuturi abstracte si situatii concrete; ele joaca un rol structurant asupra perceptiilor individuale, ordonandu-le sub forma unei grile de lectura; ele permit indivizilor sa se ajute reciproc).

In acest sens, educatia apare ca 'practica a libertatii' [28].

Educatia adultilor acopera preocupari variate ale individului si promoveaza conceptul de societate care invata („learning society”). Contribuie la dezvoltarea unei societati bazate pe anumite trasaturi esentiale [16, p. 79]:

- invatarea continua pe tot parcursul vietii;

- formarea individului responsabil fata de profesie si fata de evolutia societatii;

- evaluarea centrata pe confirmarea progreselor si nu pe constatarea esecului;

- participarea civica si munca de echipa;

- parteneriat social.


CADRUL INSTITUTIONAL AL EDUCATIEI ADULTILOR


Educatia adultilor a dezvoltat o serie de componente: formarea profesionala continua; educatia recurenta; educatia compensatorie (sau educatia celei de-a doua sanse); alfabetizarea; educatia pentru timpul liber; educatia antreprenoriala; educatia pentru cetatenia democratica; educatia pentru munca de calitate; educatia pentru viata privata etc. [16, p. 48].

Activitatea educatiei adultilor se adreseaza diferitelor categorii de persoane: lucratori ce urmaresc calificarea/recalificarea profesionala; somerilor ce doresc reorientarea profesionala sau a celor in curs de disponibilizare; persoane in situatie de schimbare (activitati de consiliere) si este deschisa tuturor categoriilor sociale.

Darkenwald si Merriam (1982) identifica patru categorii de organizatii care ofera adultilor oportunitati de invatare: organizatii independente de educatia adultilor (agentii private si comunitare); institutii educationale (scoli, colegii, universitati); organizatii cvasi-educative (muzee, organisme ale comnitatii); organizatii non-educative (camere de comert, intreprinderi) [4, p. 24].

In Romania exista urmatoarele domenii ale educatiei adultilor [24, p. 115]:

- formare profesionala continua pentru adulti, institutionalizata, finantata de guvern sau companii;

- invatamantul popular, diversificat si dinamic, formal sau informal, dezvoltat de organizatii neguvernamentale sau de universitati deschise, cu surse de finantare putine si instabile;

- educatia de baza pentru adulti, fara un cadru specific, bazata pe forme populare de invatare, pe activitate voluntara.

Institutii si structuri implicate in programe de educatie a adultilor [24, p. 115]:

- subordonate Ministerului Educatiei, Tineretului si Cercetarii: Institutul de Stiinte ale Educatiei (I.S.E.), universitati, casele corpului didactic (C.C.D.), centrele judetene de asistenta psihopedagogica (C.J.A.P.);

- subordonate Ministerului Culturii si Cultelor: universitatile populare (institutii autonome in cadrul caselor de culttura locale); cluburi culturale (functioneaza in unitati teritorial administrative la nivel rural);

- subordonate Ministerului Justitiei (pentru consilierea/ educatia detinutilor si fostilor detinuti);

- subordonate Ministerului Administratiei si Internelor (cursuri pentru ofiteri; cursuri pentru detinuti);

- subordonate Ministerului Apararii Nationale (cursuri pentru cadre);

- subordonate Ministerului Sanatatii (in cooperare cu O.N.G.-uri, cursuri si programe de educatie sanitara).

Un sistem de educatie pentru adulti este bine organizat, functional atunci cand este intemeiat pe motivatii si centrat pe obiective care rezolva problemele indivizilor sau grupurilor de adulti. Nu putem stimula motivatiile lor de invatare si de participare la programe educationale fara strategii care sa se intemeieze pe cunoasterea nevoilor lor reale, specifice, de educatie. Asemenea strategii presupun si un sistem de 'autopurtare' a invatarii - specific educatiei adultilor -, care sa se realizeze atat prin apelul la educatori (formatori) specializati (profesori, medici, juristi etc.), cat si prin apelul la formatori formati dintre adultii cuprinsi in programele educationale si care actioneaza ca 'relee' intr-o retea [28].


VARIABILELE CARE INFLUENTEAZA

INVATAREA LA ADULTI


Invatarea la adulti este influentata in principal de trei factori [4, p. 24-29]: persoana care invata, contextul in care invata si procesul efectiv de invatare.

Prima variabila ce influenteaza invatarea este persoana adulta.

Dupa Ion Fratila, varsta adultului este “o lunga perioada din viata omului, compusa din mai multe etape de varsta, in care personalitatea continua sa se dezvolte (…), are loc afirmarea plenara a personalitatii (punerea in valoare a disponibilitatilor fizice si psihice).” [7, p. 246].

R. Mucchielli numeste adulti “barbatii si femeile care au depasit varsta de 23 de ani, intrati in viata profesionala, asumandu-si roluri sociale active si responsabilitati familiale si avand o experienta directa a vietii. Daca, mai mult inca, ii socotim normali, ii vom considera eliberati de tipul de relatii de dependenta si de “mentalitate” caracteristice copilariei si adolescentei, intrati in alt tip de relatii sociale, de interdependenta, asumandu-si organizarea propriei existente si a “orizontului lor social” (a proiectelor individuale si sociale), si avand, cu realism si pragmatism eficient, o constiinta suficienta a pozitiei lor sociale, a situatiei lor, a aspiratiilor si a posibilitatilor de care dispun. Aceasta presupune ca nu mai au viata ocrotita (intrafamiliala) din copilarie, nici splendida lipsa de griji a studentilor” [13, p. 11].

Conform Codului Muncii francez, un adult este “o persoana care a exersat o activitate profesionala.” In aceasta categorie intra si femeile casnice care s-au ocupat de menaj si/ sau cresterea copiilor [16, p. 40].

I. Al. Dumitru gaseste urmatoarele definiri ale adultului [4, p.13]:

- biologic, adultul este o persoana de o anumita varsta, capabila de reproducere; exista un nivel de maturizare a functiilor biologice ale organismului;

- juridic, adultul este o persoana care isi poate exercita drepturi (si responsabilitati): de a vota, de a obtine permis de conducere, de a intemeia o familie;

- social, adultul este o persoana care isi exercita rolurile sociale derivate dintr-un anume statut: cetatean, parinte, sot;

- psihologic (cea mai importanta), adultul este o persoana care reuseste conturarea unui concept de sine bazat pe anumite principii si valori, pe independenta si capacitatea de asumare a responsabilitatii.

Notiunea de adult este in relatie cu conceptele: maturitate, autonomie, dreptul de a alege, datorie (inca de la J. Locke); “Adultul se diferentiaza de alte varste tocmai prin capacitatea lui de a se instrui si educa” [16, p. 181]. Dupa Knowles [4, p. 13-14] adultii sunt autonomi, orientati spre sine, dispun de experienta de viata si cunostinte, sunt orientati spre scopuri si activitati relevante, sunt practici, au nevoie de a fi tratati cu respect.

A. J. Cropley considera ca granita dintre copilarie si varsta adulta a inceput sa fie diferentiata cu greu: “in societatile din trecut, traditionale, aceasta distinctie era foarte clara, pe cand astazi nu mai este aceeasi situatie.

Scolarizarea nu poate spera sa pregatesca pentru anumite roluri sociale si nici sa-i inzestreze cu toate deprinderile de care ei vor avea nevoie, pentru a progresa impreuna cu ceilalti oameni.

Este necesar ca educatia sa contina puternice elemente de pregatire privind practicarea unei largi varietati de roluri sociale (Coles). O astfel de pregatire ar face posibila adaptarea prompta a oamenilor la schimbarile pe care le sufera relatiile lor cu societatea, precum si la schimbarile pe care le sufera societatea insasi” [2, p. 217].

In stabilirea definirii adultului si a caracteristicilor acestuia, teoreticienii adopta perspectiva comparativa copil - adult. R. Mucchielli considera ca fata de copii si adolescenti, “care reconstruiesc lumea dupa fantezia si visurile lor”, adultii sunt in etapa realismului, a intelegerii propriei persoane, a prezentului si a relativitatii proiectelor [13, p. 11]. Autorul prezinta si o serie de limitari ale persoanei la varsta adulta, aduse de:

- diminuarea curiozitatii universale a copilariei;

- slabirea impresiei probabilitatilor infinite, specifica adolescentei;

- scaderea inteligentei (ajunsa la valoare absoluta intre 13 si 17 ani); compensarea acesteia printr-o mai mare capacitate de organizare a cunostintelor dobandite;

- sub anumite aspecte rolurile sociale risca sa marcheze si sa inabuse personalitatea;

- motivatiile se schimba (trebuintele, sentimentele, aspiratiile, asteptarile);

- se restrang plasticitatea eului, puterea sa nelimitata de adaptare, fiind inlocuite printr-un anumit echilibru defensiv; rezistenta la schimbari devine din ce in ce mai puternica.

Spre deosebire de elev, adultul este reprezentat intr-un context socio-profesional: “Mare parte a invatarii este raportata la schimbarile de sarcini sau de roluri pe care o persoana le indeplineste. Modificarile in evolutia unui adult sunt numeroase: devine independent, gaseste si mentine mijloace de existenta, isi alege un tovaras de viata, invata sa convietuiasca cu partenerul de casatorie, devine si-si indeplineste indatorirea de parinte, interactioneaza cu comunitatea si societatea, isi largeste responsabilitatile de cetatean, accepta modificari in relatiile parintilor ori ale copiilor, se pregateste pentru pensie, obtine satisfactii la batranete, este pregatit pentru moarte” [9, p. 14-15].

Hans Löwe (1978) prezinta etapizari ale varstei adultilor. Acestea determina constientizarea unor subcategorii de adulti si nevoia de asigurare a continuitatii procesului de educatie: “sarcinile de baza ale educatiei adultilor se intemeiaza (…) pe cunoasterea perioadelor de varsta ale vietii umane si a cursului lor schimbator” (Moers, 1952).

Delimitarea varstei adulte este realizata diferit [11, p. 92; 4, p. 18, 19, 26], dupa cum se vede in tabelul comparativ ce urmeaza:



- 0-20 ani: prima pe-rioada a vietii;

- 21-30 ani: tine-

retea;

- 31-44 ani: mij-locul vietii;

- 45-55 ani: tim-pul crizei si al auto-cunoaste-rii;

- 56/58-69 ani: peri-oada ba-tranetii

- 19-30 ani: peri-oada tim-purie a existentei adulte;

- 30-55 ani: peri-oada me-diana a existentei adulte;

- de la 55 de ani: perioada tarzie a varstei adulte.

- 20-35 ani;

- 35-50 ani;

- 50-60 ani;

- adulti

batrani

trecuti de 60 de ani;

- adulti foarte batrani,

de peste

80 de ani.

- 18/20-25/30 ani: varsta timpurie a adultului;

-25/30 -40/50 ani:varsta mediana;

- 45/50 -65/70 ani: varsta tarzie a adultu-lui.


- 17-45 ani: perioada adulta timpurie;

- 40-60 ani: perioada

adulta

mijlocie;

- peste 60 de ani:

perioada adulta tarzie.

- 18-30 ani: pregatire profesionala, incadrare profesionala, intemeierea unei familii;

- 30-60 ani: etapa creatiei spirituale si materiale; treceri de la o activitate la alta; nevoia de intensifi-care a prega-tirii;


Kulka apreciaza ca pentru mentinerea capacitatii fizice a omului sunt importanti patru factori: constitutia corporala, alimentatia rationala, exercitiul adecvat cerintelor si recreatia necesara mentinerii capacitatii de munca” [idem].

Dezvoltarea cognitiva reprezinta alt criteriu al nivelului dezvoltarii

Piaget considera ca dezvoltarea intelectuala cuprinde patru stadii: 0-2 ani: senzorio-motor; 2-7/8 ani: perioada preoperatorie; 7/8-11/12 ani: stadiul operatiilor concrete.

Stadiul operational-formal al cunoasterii umane se instaleaza in perioada preadolescentei (11/12-15/16 ani) sau niciodata - daca lipseste un antrenament intelectual sistematic.

Dupa Piaget adultul nu mai dezvolta un alt nivel al inteligentei. Unii teoreticieni arata insa ca studentii continua sa se dezvolte intelectual, nu doar in achizitia de cunostinte, ci si in privinta modului in care inteleg adevarul si se angajeaza in cautarea lui. William Perry (1969) a facut un studiu pe studenti si a gasit ca studentii trec prin mai multe stadii de evolutie, dupa nivelul de experienta [19]:

- la nivelurile scazute, studentii care, desi au cunostinte teoretice, tind sa vada lumea in alb si negru; ei cred ca orice intrebare are un raspuns corect, iar profesorul este cel care stie acel raspuns si se simt frustrati daca profesorul nu le da acel raspuns; aceasta reactie se datoreaza si manierei traditionale in care au fost educati;

- studentii cu ceva mai multa experienta continua sa creada ca exista un raspuns corect, dar ca un profesor talentat ar putea sa nu il divulge pentru ca e spre binele studentilor sa descopere acel raspuns; pot fi incurcati cand un student adopta un alt punct de vedere;

- studentii cu mai multa experienta incep sa se indoiasca de existenta unui raspuns corect unic; acestia ar putea sa se simta descurajati si sa creada ca nimic nu conteaza;

- cei mai avansati studenti isi dau seama ca ar putea exista mai mult de o abordare a problemei si perspective multiple; se angajeaza sa urmeze un set de principii fundamentale si sa actioneze in conformitate cu acele convingeri si principii, manifestand toleranta fata de cei care sustin alte puncte de vedere.

Perry considera ca sunt trei conditii care ii ajuta pe studenti sa progreseze in dezvoltarea lor intelectuala [idem]:

- asigurarea de materiale care determina abordarea mai multor interpretari, precum si provocarea de a-si formula si interpreta propria interpretare;

- exprimarea punctelor de vedere cu privire la o problema si comentarea acestora de catre colegi;

- incurajarea reflectiei, mai ales in scris, asupra modului in care evolueaza propria gandire.

Dezvoltarea personalitatii si a rolurilor de-a lungul existentei reprezinta un alt criteriu al nivelului dezvoltarii.

Unii teoreticieni considera ca perioada de formare si dezvoltare a personalitatii se extinde de-a lungul intregii existente.

In ceea ce priveste dezvoltarea personalitatii, Erikson propune modelul stadiilor cu achizitii in variante polare: infantil (0-2 ani): incredere/neincredere; copilaria mica (1-3 ani): autonomie/dependenta; copilaria mijlocie (3-6 ani): initiativa/vinovatie; copilaria mare (6-12 ani):eficienta/inferioritate; adolescenta (12-18/20 de ani): identitate /confuzie de rol; tanar adult (20-30/35 de ani): intimitate/izolare; adultul (35-50/60 de ani): realizare/stagnare; batranetea (peste 60 de ani): integritate/disperare.

Loevinger (1976) propune un model de zece stadii ale evolutiei eu-lui: presocial, simbolic, impulsiv, autoprotectiv, conformist, de constientizare, de respectare a regulilor, individualist, de autonomie si considera ca individul nu trebuie neaparat sa le parcurga pe toate [4, p. 27].

Exista o serie de roluri pe care varsta adulta le propune. N. Vintanu considera ca specific adultilor (ceea ce contine chiar definitia lor) este “angajarea variata intr-o multitudine de roluri de munca, familie, activitati politice sau obstesti.” [22, p. 13].

Motivatia este al doilea indicator de analiza a adultului.

Dupa Burgeoise (1997) [16, p. 151], proiectul de formare a adultului este legat de reprezentarea mentala a ceea ce persoana crede si spera ca poate obtine dincolo de cadrul de invatare, respectiv influente asupra vietii sale.

Cantor considera ca motivatiile adultilor legate de invatare apar: pentru a initia sau mentine relatii sociale; pentru a satisface asteptarile externe (de exemplu, mentinerea locului de munca); pentru a-i ajuta pe ceilalti mai bine; pentru a avansa in post; pentru o noua provocare; pentru un interes personal; pentru satisfacerea curiozitatii.

Wlodowski considera ca motivatia adultului fata de invatare este determinata de patru factori: succesul (adultii doresc sa obtina succesul in invatare); vointa (adultii doresc sa cunoasca sensul alegerii in invatare); valoarea (adultii doresc sa invete ceea ce ei apreciaza); placerea (adultii doresc sa experimenteze invatarea ca pe o bucurie, ca pe o placere) [4, p. 19].

Se considera ca o atitudine pozitiva alaturi de o autoevaluare favorabila (stima de sine ridicata, expectanta de a reusi, reusita care se cristalizeaza intr-o experienta favorabila) asigura stimularea motivatiei de a se implica in noi activitati de invatare [16, p. 150].

Experienta anterioara, care poate constitui o sursa sau un obstacol in invatare - in functie de calitatea acesteia si de modul de valorificare -, este al treilea indicator de analiza a adultului.

J. R. Kidd marcheaza specificul invatarii la adult raportandu-se la experienta acestuia: adultii au mai multa experienta; adultii au o experienta diversa; experienta adultului este organizata in mod diferit [4, p. 20].

Experienta adultilor poate favoriza sau limita procesul de educatie: “adultii aduc in situatiile potentiale de invatare propria lor memorie privind interpretarile facute asupra experientelor din jur, iar acest fapt prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje pentru invatare” [24, p. 43].

In ceea ce priveste influenta experientei scolare, studiile au aratat ca “persoanele cu o instructie inferioara au prezentat o scadere relativ mai mare a performantelor decat acelea care au frecventat scoala mai multa vreme” (Miles) [11, p. 115].

C. Schifirnet considera ca performantele la varsta adulta nu sunt obligatorii in relatie cu rezultatele obtinute in perioada scolarizarii, deoarece “adultii manifesta o atitudine critica fata de cunostintele dobandite, punandu-le permanent in relatie cu propria experienta profesionala si sociala. Insasi postura de educat este perceputa diferit de adulti” [4, p. 53].

Experienta adultilor este influentata de specificul profesiei ca si de modul de relationare la activitatile ce le presupune: “felul in care adultii se confrunta cu cerintele profesionale nu aduce cu sine numai un randament intelectual diferit, ci conditioneaza si deosebiri de mentalitate intre profesionistii diferitelor grupe, in stilul comportamentelor, al atitudinilor sau in stilul de gandire” (Bachmann, 1964) [11, p. 117].

Exista si opinia precum ca adultii nu-si valorifica suficient experienta: “cererea sporita de formare si invatare la nivelul adultilor mai varstnici pare sa sugereze in mod constient ca acestia manifesta necesitatea de a dobandi noi cunostinte si deprinderi preferand sa faca acest lucru decat sa utilizeze mai bine cunostintele experientiale si intelegerea deja existente. Aceasta reflecta faptul ca, in practica, formarea si invatarea la locul de munca au adoptat in mod preponderent o abordare determinanta si adaptativa, reactiva si preventiva, in opozitie cu abordarea expansiva si proactiva, ca obiective strategice in afara activitatii de invatare sau a celui care invata” (T. Tikkanen) [24, p. 53].

A doua variabila ce influenteaza invatarea este contextul in care adultul invata.

Contextul in care adultul invata este diferit de scoala, ca organizare, continut, activitate a formatorilor, participare a celor ce invata.

Resnick considera ca scoala se deosebeste de alte forme de organizare a educatiei a adultilor prin: a) recompensarea gandirii individuale; b) valorificarea gandirii pure, fara sprijinul instrumentelor fizice sau cognitive; c) valorificarea manipularii simbolurilor (adesea invatarea in cadrul scolii este decontextualizata, iar transferul inspre practica se face in mica masura); d). scoala realizeaza o invatare generala, bazata pe principii teoretice si deprinderi generale, in timp ce in afara scolii sunt necesare competente pentru situatii specifice [4, p. 25].

Pregatirea adultului nu se poate realiza prin sistemul scolar traditional din diferite motive [13, p. 14 -15]:

- Rezistenta fata de “intoarcerea la scoala” a adultului. Folosirea modelului scolar sau universitar determina aparitia reluarii atitudinilor din trecut si evocarea amintirilor neplacute, teama de a fi apreciati sau sanctionati, teama de a descoperi o inferioritate pe care “personajul social” format intre timp a compensat-o.

- Convingerea ca, in general, cunoastintele de tip scolar– universitar nu servesc la nimic (sau aprope nimic) in viata profesionala; “instabilitatea cunostintelor, datorita timpului si uitarii, s-a accentuat prin faptul ca experienta dobandita la locul de munca n-a avut prea mare legatura cu stiinta dobandita in timpul studiilor…tanarul absolvent are de invatat totul atunci cand ia contact cu realitatea meseriei pentru care se pregatise in principal”.

- Imposibilitatea de a disocia si de a separa cunostintele. Realitatea profesionala este interdisciplinara, iar separarea obiectelor de studiu obisnuita si poate necesara in liceu nu mai poate fi aplicata.

- Imposibilitatea de a disocia teoria de comportamentul practic in situatia profesionala. Adultului nu-i mai sunt necesare cunostintele universitare, ci comportamente dictate de situatii, o noua percepere profesionala, reflectii sau arta actiunii oportune.

- Pregatirea adultului in mediul sau profesional este in asa masura in relatie cu acest mediu, incat mediul o poate impiedica, neutraliza sau, dimpotriva, o poate ajuta.

Dupa Mucchielli acestea sunt cele mai importante cauze ale esecului in aplicarea schemei universitare in pregatirea adultilor. Modelul invatarii adultilor trebuie centrat pe rezolvarea problemelor, pe aspecte ale vietii concrete si asigurarea interactiunii cunostintelor, pe dezvoltarea gandirii colective, a lucrului in grup, a dezvoltarii competentelor de utilizare a resurselor variate: carti, notite, proiecte, obiecte si evenimente pentru studiu. Universitatile deschise si invatamantul la distanta sunt solutii valoroase pentru educatia adultilor.

Dupa Knowls (1980), mediul educativ pentru adulti trebuie sa aiba anumite caracteristici: respectul personalitatii celui care participa la experientele de invatare si recunoasterea unicitatii persoanei; participarea la luarea deciziilor referitoare la subiectele propuse, desfasurarea programului sau evaluare; libertatea de exprimare si disponibilitatea informatiilor; reciprocitatea responsabilitatii in definirea obiectivelor, planificarea, conducerea activitatilor si evaluare [4, p. 24].

I. Al Dumitru identifica patru categorii de situatii educative in formarea adultilor [4, p. 145 – 146]:

- invatarea la nivel individual, incluzand doua situatii: a) un individ proiecteaza o activitate de formare pentru sine; b) un individ sau un grup proiecteaza o activitate formativa pentru un alt individ;

- invatarea desfasurata cu un grup de adulti: c) un grup proiecteaza o activitate de formare pentru el insusi; d) un profesor sau un grup de profesori proiecteaza o activitate de formare pentru un grup de studenti, si, uneori, cu ajutorul acestora; e) o comunitate (un grup) proiecteaza o activitate pentru un grup mai mare de beneficiari; f) doua sau mai multe grupuri proiecteaza o activitate pentru mai multe grupuri de beneficiari;

- invatarea desfasurata sub auspiciile unei institutii: g) este propusa o noua institutie (un cadru institutional adecvat) cu rol educativ-formativ; h) o institutie propune o activitate de formare intr-o noua forma; i) o institutie propune o noua activitate intr-o forma deja consacrata; j) doua sau mai multe institutii propun o activitate de formare rezultata din combinatia mai multor programe de servicii educationale;

- educatia in masa a adultilor: k) un individ, un grup sau o institutie propun activitati de formare pentru un public larg.

Procesul de invatare reprezinta cea de a treia variabila care influenteaza invatarea adultilor.

In literatura de specialitate exista variate delimitari intre invatarea la elev si invatarea la adult.

M. Knowles identifica urmatoarele criterii de analiza a invatarii:

- nevoia celui ce invata de a sti, de a cunoaste;

- conceptul de Sine a celui ce invata;

- rolul experientei anterioare in viata;

- pregatirea pentru invatare, disponibilitatea de a invata;

- orientarea invatarii;

- motivatia invatarii: (“a) pe masura maturizarii lor oamenii devin din ce in ce mai independenti, mai autonomi si mai capabili sa-si directioneze viata; b) adultii au acumulat o anumita experienta care poate constitui o bogata resursa pentru realizarea invatarii si formarea lor continua; c) adultii sunt dispusi sa se angajeze in activitati de instruire – invatare cand simt nevoia de a sti ceva si de a-si imbogati cunostintele si capacitatile; d) comparativ cu copiii care sunt centrati preponderent pe rezolvarea de probleme, ei sunt calauziti de scopuri mult mai practice; e) pentru adulti, factorii cu cea mai puternica forta motivationala sunt de origine interna: dorinta de a sti sa faca, de a progresa in cariera, de a se autorealiza si de a obtine recunoastere sociala”). [4, p. 12-13].

Lindeman identifica urmatoarele aspecte ce caracterizeaza invatarea adultilor [4, p. 19]:

- adultii sunt motivati sa invete cand motivele si interesele lor vor fi satisfacute; acesta este punctul de plecare in organizarea activitatilor de invatare cu adultii;

- adultii in invatare sunt centrati pe viata concreta („life centred”);

- experienta este cea mai bogata resursa pentru invatarea adultilor;

- adultul are nevoie de autodirectionare; rolul formatorului este de a lua parte la un proces de cercetare reciproca;

- diferentele individuale dintre oameni cresc odata cu varsta; metodele si organizarea activitatii sunt legate de scopurile si de trebuintele celui care invata; educatia adultilor trebuie sa asigure diferenta de stil, timp, loc si ritm de invatare.

Unele dintre teoriile actuale considera ca nu exista diferentieri evidente intre adulti si elevi, factorul varsta nefiind important in comparatie cu acela al experientei.

Prezentam, comparativ, specificul invatarii la elevi si la adulti asa cum se prezinta in unele studii:






- “un factor-cheie ce inhiba succesul reinvatarii in procesul readaptarii sociale, profesionale si personale (ceea ce poate fi denumit “reorganizarea psihologica”) este absenta unei dispozitii psihologice de a accepta schimbarea, absenta a ceea ce Dublin a numit “initiativa personala” [2, p. 221];

- caracteristici ale invatarii la adult care pot bloca procesul de invatare: fixarea asupra concretului, generalizare si extrapolare abuzive, regrupare incorecta a notiunilor, explicatii tautologice, interpretare antropomorfica, confuzia intre calitati sau atribute ale fenomenelor si relatiile acestora (N. Vintanu), [22, p. 15].

Limitarile educatiei adultilor provin si din responsabilitatile multiple ale adultului (prinvind familia, cariera, angajamentele sociale), lipsa timpului si a banilor, probleme de orar, probleme de transport, insuficienta incredere in rezultate, lipsa de motivatie pentru invatare, ideea ca educatia este neimportanta, lipsa oportunitatilor pe timpul zilei, distanta fata de locul unde se tin orele, disconfortul de a pleca seara de acasa, efectele negative ale experientei scolii, lipsa serviciilor de ingrijire pentru copii (Peter Jarvis), [24, p. 41-42].

Educatia ar trebui organizata in asa fel incat sa promoveze niveluri superioare de initiativa personala in vederea unei permanente dezvoltari care sa satisfaca necesitatile adultilor (Cropley), [2, p. 220].

Educatia adultilor poate fi si un privilegiu, atat pentru cei ce invata cat si pentru formatori, avand in vedere urmatoarele argumente:

- adultii beneficiaza de o experienta variata, isi doresc sa se schimbe si sa se educe: “adultii invata permanent, din propria experienta si din experienta altora, datorita unor interese si aspiratii specifice legate de adaptarea la solicitarile vietii sociale, de progresul in cariera si pentru dezvoltarea si autorealizarea personala [4, p. 149]”;

- “cu adultii este ceva mai usor de lucrat pentru ca ei sunt mai receptivi la argumentele practice si mai constienti de urmarile unei atitudini concrete” [15, p. 225];

- “adultii care se hotarasc sa studieze sunt cu mult mai interesati si responsabili, iar studiile acestora pot prezenta o garantie mai mare decat studiile similare ale tinerilor” [4, p. 539].

M. Knowles (1975), analizand procesul de invatare la adulti, impune utilizarea termenului „self-directed learning” (“invatarea directionata spre sine”, “invatarea autodirijata”) drept un proces in care initiativa o detin indivizii, cu sau fara ajutorul altora, “referitor la diagnosticarea propriilor nevoi de invatare, formularea scopurilor invatarii, identificarea resurselor umane si materiale ale invatarii, alegerea si implementarea unor strategii de invatare adecvate, evaluarea rezultatelor invatarii” [18, p. 43].

In educatia adultilor se cere realizarea unei abordari a curriculum-ului tip rezolvare de probleme, prin integrarea si valorizarea experientei anterioare. Avantajele unei astfel de abordari constau in “natura sa sistematica si caracterul cuprinzator” [4, p. 34] si realizarea unei invatari experientiale, dupa modelului lui Kolb: a face, a reflecta, a conceptualiza, a aplica. Problema cheie a invatarii deschise si flexibile a adultilor este invatarea pe baza de competente si dezvoltarea la adult a aptitudinii de a invata [24, p. 60].

Educatia adultilor, cu exceptia unor programe de formare profesionala nu poate deveni obligatorie. Ea trebuie adaptata la nevoile solicitantilor, oferind celor ce studiaza libertatea de a alege continuturi, metode, loc si timp,    modalitati de evaluare.


ELABORAREA PROGRAMELOR

PRIVIND EDUCATIA ADULTILOR


Pentru educatia si consilierea adultilor exista programe ale ministerelor, programe interministeriale si programe ale O.N.G.-urilor si comunitatii locale, axate pe diferite probleme: depasirea analfabetismului (adresate detinutilor si fostilor detinuti, rromilor etc.), diminuarea agresivitatii domestice, mentinerea sanatatii, petrecerea timpului liber, pregatire antreprenoriala, perfectionare profesionala etc.

Programele de formare pentru adulti prezinta o mare diversitate [4, p. 64]:

- cursuri predate full-time, bazate pe conferinte; sunt folosite de institutiile de educatie superioara;

- cursuri predate part-time;

- programe de pregatire bazate pe munca; continutul pregatirii are o mai mare relevanta; ofera sansa ca indivizii sa imbine munca cu studiul;

- programe deschise, flexibile, de invatare la distanta; prezinta situatiile de invatare individuala, prin mijloace concepute pentru studiu individual, dupa un program ales personal; institutia furnizeaza suport tutorial, consiliere;

- invatarea bazata pe resurse, unde institutia ofera instructie, consiliere, acces la materiale si echipamente;

- invatarea “on-line” include invatarea bazata pe computer, care poate fi adaptata pentru lucru individual sau in grup virtual;

- invatarea colaborativa este utilizata in grupuri de lucru;

- studiul independent permite adaptarea curriculum-ului la nevoile individuale.

Proiectul privind educatia adultilor este un ansamblu organizat de elemente specifice aflate in interactiune sistemica, intr-o continua restructurare si adaptare situationala [4, p. 143-145].

Activitatile de formare a adultilor presupun un anumit demers metodologic. I. Al. Dumitru propune urmatorul design al activitatilor de formare a adultilor [4, p. 148-149]:

1. Identificarea nevoilor de formare a unor categorii de adulti, nevoi determinate in termeni de trebuinte, dorinte/aspiratii si oportunitati;

2. Determinarea unor posibile activitati de formare a adultilor, in functie de nevoile identificate.

Pornind de la premisa ca educatia adultilor este centrata pe dezvoltarea de competente, decizia asupra metodelor de lucru cu adultii este esentiala.

N. Vintanu analizeaza urmatoarele metode de educatie a adultilor [22, p. 59–101]:

- metode expozitive si interogative (expunerea, conferinta, cursul, dezbaterea, simpozionul, colocviul, interviul, masa rotunda, conversatia, consultatia, cursul interactiv, brainstorming-ul);

- metode practice-demonstrative in educatia adultilor (metoda formarii industriale, metoda Carrard, cercetarea documentare si de teren, metoda formarii dirijate prin sarcina, metoda proiectelor, studiul de caz, interpretarea rolului, lucrul in grup, schimbul de experienta, rezolvarea de probleme, metoda sintetica, metoda modelarii, metoda ansamblurilor complexe).

Prezentam cele mai frecvente metode de lucru cu adutii [4, p. 67-84]:

- discutiile ghidate prin intrebarile formatorului au un caracter didactic si presupun orientarea intregii activitati; cursantii intervin cu unele intrebari si comentarii; se poate folosi cand problema este putin familiara participantilor;

- seminarul este un grup de discutii in care fiecare participa cu idei, de obicei in cadrul unei teme provocatoare sau controversata; sunt exersate metode si tehnici de argumentare; se folosesc resurse diverse de invatare: carti, articole, fotocopi, brosuri, ziare etc.;

- simularile si interpretarile in vederea experimentarii unor trairi specifice sau comportamente jucand rolul altcuiva; interpretarile sunt urmate de discutii si concluzionari;

- dezbaterea asigura prezentarea si sustinerea unor puncte de vedere contrastante; se sustin idei, se construiesc argumentari, se evidentiaza idei-concluzii; prin dezbatere se formeaza competente de comunicare, de argumentare si contraargumentare, de rezumare;

- comunicarea electronica (e-learning) – folosita in mod special in cadrul cursurilor la distanta, dar si prin documentarea personala, in completarea formelor traditionale de invatare; se urmareste crearea unor comunitati virtuale de practica care sa lucreze organizat, in baza unor scopuri precise;

- forumurile sunt sisteme bazate pe principii asemanatoare grupurilor de pe Internet; permit unor grupuri sa comunice in baza unei teme de interes; fiecare utilizator poate adauga mesajul sau se poate atasa unei discutii. Rolul profesorului este de a modera discutiile in forum si de a initia teme noi [16, p. 111);

- metoda Carrard sta la baza invatamantului tehnico-practic si constituie sursa a metodelor de invatamant pentru formarea profesionala accelerata.

Initiatorul acestei metode, Alfred Carrard (1889-1948), inginer mecanic si psihotehnician, pionier in psihologia muncii, a elaborat principiile educatiei profesionale (1920 - 1930), pornind de la ideea ca la baza fiecarei meserii stau o serie de deprinderi de natura manuala sau intelectuala care se asimileaza in timp automatizandu-se (reflexe profesionale).

Principiile generale ale formarii au in vedere urmatoarele: a) a face sensibile lucrurile intr-un mod concret si sugestiv; b) a nu demonstra decat un singur lucru nou; c) cand un lucru nou a fost invatat sau inteles, lasati sa treaca o noapte de somn; d) sa nu lasi niciodata un obicei prost sa se instaleze, ci sa exersezi prin repetitie miscarea bine inteleasa pana ce ea se automatizeaza si devie reflex; e) pentru a nu slabi intensitatea concentrarii, alternarea lectiilor si a exercitiilor astfel ca orice activitate noua sa puna in miscare alti muschi si alte interese in timp ce functiile obosite se restabilesc; f) mentinerea interesului cursantului cunoscandu-l mai bine si indicandu-i constant scopul de atins.

Carrard ofera si pentru formatori o serie de reguli: 1) A evita enumeratiile si explicatiile lungi. 2) A invata numele instrumentelor pe masura folosirii lor. 3) A nu lasa niciodata sa se faca miscari false. Repetarea exercitiilor preliminare insuficient asimilate trebuie facute de cate ori este necesar. 4) A nu trece la un exercitiu nou daca celelalte nu au fost perfect asimilarte si executate. 5) A pune sa se execute exercitiul inainte de a da explicatii. A studia mai multe lucruri in paralel dar in fiecare din ele un sigur lucru nou prin lectie; 6) A intrerupe exercitiul si a trece la altceva daca interesul slabeste. 7) A pretinde inca de la inceput elevului autocontrolul. 8) A crea in atelier o ambianta placuta de buna dispozitie si incredere in care cursantii sa se bucure de activitatea care o fac [4, p. 75].

Folosirea metodei Carrard determina participarea activa si prin folosirea metodei interogative la inceput, pentru delimitarea a ceea ce trebuie invatat.

- invatarea centrata pe sine denumita si invatare individuala reprezinta acea invatare care “are loc in conditii naturale societale si este independenta de profesor sau de acreditarea institutionala” (Brookfield, 1981), [4, p., 72]; cuprinde metode de citire, practica individuala, sarcini sau activitati, teme. Este folosit si termenul „self-teaching” (“ma invat singur”) pentru un adult care isi asuma responsabilitatea pentru planificarea propriei invatari si mentinerea motivatiei pentru o invatare de succes (Tough, 1967, 1980), [idem];

- proiectele realizate in grup asigura pe langa rezolvarea sarcinii de grup, dezvoltarea competentelor de comunicare, a creativitatii, a spiritului de echipa.

3. Luarea unei decizii privind activitatile educativ-formative necesare si utile pentru grupul-tinta, corespunzator unei situatii educationale determinate.

Intr-o cercetare cu privire la situatia educatiei adultilor, realizata pe un esantion reprezentativ (395 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, de diferite ocupatii (muncitori, specialisti, pensionari, persoane fara ocupatie), C. Schifirnet identifica o serie de activitati pe care cei chestionati le enumera, considerind ca ar putea face obiectul educatiei adultilor [17]. Le prezentam in ordinea frecventei: studierea limbilor straine; formarea orizontului cultural; insusirea deprinderilor de comportare civilizata; insusirea deprinderilor de informare rapida; insusirea deprinderilor de a face fata schimbarilor in profesie; insusirea deprinderilor de gandire corecta; insusirea cunostintelor din domenii inrudite profesiei; insusirea deprinderilor de aplicatie practica a cunostintelor; insusirea deprinderilor de adaptare la viata sociala; insusirea deprinderilor de munca eficienta; recalificare profesionala; initiere in arta; insusirea deprinderilor de organizare a vietii de familie; asimilarea noutatilor din domenii variate; cunostinte de informatica; insusirea deprinderilor de a te descurca in viata; insusirea deprinderilor de crestere si educare a copiilor; insusirea deprinderilor de munca sistematica; insusirea deprinderilor de organizare a timpului liber; insusirea deprinderilor de integrare in societate; activitati utile pentru casa; pregatire economica; insusirea cunostintelor stiintifice; cunostinte tehnice; deprinderi de a schimba realitatea; pregatire politica. Subiectii chestionati sunt centrati atat pe informare, pe dezvoltarea culturii generale cat si pe dezvoltarea unor competente (de comunicare, de gandire, de munca eficienta etc.) si pregatire profesionala. Metode de educatie a adultilor indicate de catre subiectii chestionati sunt: dialog, seminarii (discutii libere), filme documentare, demonstratii la locul de munca, expunere, mese rotunde, prezentari de diapozitive, grafice si machete, verificarea prin lucrari practice, simpozioane, prelegeri, ateliere tematice, elaborarea de referate. Institutii identificate ca fiind implicate in educatia adultilor sunt: biblioteca, televiziunea, case de cultura, universitati populare, radioul, muzeele, scoli de orice tip, presa, institutii profesonale artistice, fundatii, asociatii culturale, intreprinderi, partide politice.

4. Stabilirea obiectivelor operationale ale activitatii concrete de formare a adultilor.

5. Propunerea unei forme/modalitati concrete de desfasurare a cursurilor de educatie a adultilor, a unui “format” al acestora, care are in vedere: determinarea resurselor necesare invatarii; alegerea unui lider sau grup de lideri ca sursa de eficientizare a invatarii; selectarea si utilizarea anumitor metode specifice, in functie de situatia educationala in care se realizeaza formarea; stabilirea unui orar al cursurilor; promovarea unor intariri/ recompense sociale ale actului invatarii;

- luarea in considerare a particularitatilor psiho-individuale ale fiecarui elev adult si ale stilului de invatare;

- clarificarea rolurilor si a relatiilor sociale in cadrul grupului de elevi adulti;

- stabilirea criteriilor si a standardelor de evaluare a progresului in invatarea adultilor; aceste trebuie communicate cursantilor inca de la inceputul activitatilor de formare;

- prezentarea clara si pe intelesul tuturor a activitatilor de formare planificate.

6.“Formatul” unei activitati de formare a adultilor care sa tina cont de experienta de viata a cursantilor.

7. Punerea in aplicare a programului de formare stabilit.

8. Evaluarea rezultatelor activitatii.

Intregul program de formare a adultilor este examinat in vederea posibilitatii planificarii unei noi activitati educationale, mai eficiente.

Prezentam o varianta de program pentru educatia adultilor: educatia parintilor (programul poate fi realizat de catre profesorul diriginte)

Obiectivele programului: informare asupra urmatoarelor aspecte:

- obligatiile legale privind educatia copilului; parintii sunt responsabilii legali ai educatiei copilului; au dreptul de a interveni in alegerea studiilor si in relatiile scolii cu copilul;

- drepturile de care dispune parintele pentru educatia copilului;

- importanta atitudinii parintelui pentru reusita scolara a copilului;

- metodele de colaborare cu scoala; dezbateri pe probleme de educatie

Populatia-tinta: parinti ai elevilor de gimnaziu.

Formatori: dirigintele, membri ai asociatiei de parinti, consilierul scolar.

Metodologie: programul poate fi desfasurat in doua module, unul de informare, desfasurat tematic, celalalt practic, de abilitare a parintilor in metode de educare a copiilor pentru dezvoltarea integrala, armonioasa a acestora (se vor proiecta toate sedintele de lucru cu parintii).

Evaluare

- parintii sunt solicitati sa constientizeze achizitiile personale dobandite prin program si modificarea atitudinii fata de propriul copil;

- se identifica efectele programului asupra elevilor si comportamentului acestora la scoala.

Formatorul de educatia a adultilor are un rol important in asigurarea calitatii formarii. El insusi trebuie sa parcurga procesul de conducere a propriei formari: “fiecare formator trebuie sa faca un bilant al competentelor sale si sa elaboreze un program de formare pe o perioada mai lunga de timp” [16, p. 98]. Formarea continua se refera la “un ansamblu de activitati teoretice si practice, institutionalizate la nivel de sistem, care angajeaza participarea formatorilor in vederea amplificarii cunostintelor lor psihopedagogice, metodice si de specialitate necesare pentru dezvoltarea unor aptitudini si atitudini socio-profesionale optime in raport cu cerintele unui invatamant de calitate” [idem, p. 99].

Formatorul trebuie sa dovedeasca anumite caracteristici: sa dispuna de experienta in domeniu (sa stie ce este in beneficiul adultilor si sa asigure la nivelul instruirii), sa dovedeasca empatie (sa inteleaga realist dorintele si asteptarile cursantilor, sa adapteze instruirea la nivelul experientei si capacitatilor cursantilor si sa aiba in vedere asteptarile acestora), sa manifeste entuziasm (sa aiba putere de a se angaja si de a fi un bun mediator), claritate (limbaj adecvat, organizare si argumentare pentru a fi urmarit si inteles de catre cursanti) [4, p. 19]; sa fie competent (stapanirea intr-un inalt grad a continuturilor stiintifice), sa aiba disponibilitate pentru lucrul in grup, sa aplice metode participative, sa dovedeasca interes pentru obtinerea unor rezultate eficiente, sa aiba spirit de echipa [4, p. 50-51].

Profesorul este un formator al adultilor prin activitatea sa permanenta cu parintii elevilor.


Consilierea adultilor


Consilierea adultilor se adreseaza, in general, persoanelor in situatie de alegere si decizie si care si-au schimbat statutul profesional: au avansat, au trecut in somaj, au ales un alt domeniu decat pregatirea initiala (reconversie), s-au pensionat [8, p. 67]. Woolfe a pus in relatie riscurile si incertitudinea adultilor asociate cu schimbarea personala, preconizand succesul in ajutorul dat adultului pentru schimbare si educatia continua. Schlossberg (1989) a introdus notiunea de “adult in tranzitie” si a dezvoltat conceptul de mediu educational pentru adulti, asigurand un cadru mai larg de analiza a problematicii educatiei si consilierii adultilor. Teoreticianul considera ca modul in care adultul reuseste sa faca fata unei tranzitii depinde de “cei patru S”, respectiv: situatie - modul in care persoana evalueaza tranzitia si semnificatia atribuita acesteia: pozitiva, negativa sau indiferenta; sine - definind fondul innascut ce asigura forta interioara necesara infruntarii si depasirii evenimentului; suportul/sprijinul intern si extern de care individul dispune si beneficiaza in acea perioada; strategiile – cat de vast este repertoriul de strategii ce pot fi utilizate pentru a putea face fata tranzitiei. Evenimentele de viata si perioadele de tranzitie modeleaza contextul in care se deruleaza existenta persoanei, declansand sau accelerand prin manifestarea lor procesul de invatare ca o necesitate de adaptare la situatia consecutiva schimbarii induse [16, p. 150].

Schlossberg (1984) stabileste si un model de consiliere pentru adulti centrat pe invatare care urmareste trei scopuri: explorarea, intelegerea, adaptarea. Explorarea priveste sprijinul clientului in constientizarea naturii, tipului si importantei cunostintelor si presupune dezvoltarea abilitatilor de ascultare, raspuns si reactie si dobandirea cunostintelor de transfer. Intelegerea presupune folosirea cunostintelor, determinarea resurselor necesare, identificarea temelor de lucru, dezvoltarea competentelor de interpretare si prezentare a informatiei intr-o noua perspectiva. Adaptarea si responsabilitatea in invatare vizeaza dezvoltarea capacitatilor metacognitive care permit clientului adult controlul asupra intelegerii si evaluarea competentelor de lucru.

Fundamentarea activitatii de consiliere pe invatarea continua produce o serie de modificari: in definirea obiectivelor consilierii, in metodologia de realizare a consilierii, in analiza relatiei consilier – client.

Kemper si Klein identifica cinci principii ale consilierii invatarii [18, p. 176-177]: raportarea la biografie; aprecierea calificarilor, a competentelor castigate in timpul vietii; orientarea spre competenta si increderea in fortele proprii; asigurarea continuitatii invatarii; orientarea spre reflectie; recunoasterea progresului in invatare; orientarea spre interesele ce stau la baza invatarii.

Propunem un curriculum de consiliere pentru invatarea continua a adultilor, in baza modelului curriculum-ului cubic (Wragg, 1997):

Scopuri: cunoasterea stilului personal de invatare; aplicarea de mnemotehnici; folosirea modalitatilor variate de studiu (individual, cu partener, in grup); dezvoltarea unui stil de invatare eficient; realizarea unui program de invatare personalizat.





S

 

C

 
- tehnici de lectura Boeru Ileana (coord.), Introducere in educatia adultilor, Editura Fiat Lux, Bucuresti, 1995.

Dave R. H. (coord.), Fundamentele educatiei permanente, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1991.

Delors Jacques (coord.), Comoara launtrica, Editura Polirom, Iasi, 2000.

Dumitru Al. Ion, Iordache Marcel, Educatia la varsta adulta si elemente de management si marketing aplicate in educatia adultilor, Editura Eurostampa, Timisoara, 2002.

D’Hainaut L. (coord.), Programe de invatamant si educatie continua, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1981.

Barry J. Hake, John W. Morgan, Adult Education, Public Information and Ideologie: British-Deutch Perspectives on Theory, History and Practice, Departament of Adult Education, University of Nottingham, 1989.

Fratila Ion, Psihologie generala si educationala, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1993.

Jigau Mihai (coord.), Consilierea carierei adultilor, Editura. Afir, Bucuresti, 2003.

Kidd James Robbins, Cum invata adultii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1981.

Lengrand Paul, Introducere in educatia permanenta, Editura Didactica si Pedagpgoca, Bucuresti, 1973.

Löwe Hans, Introducere in psihologia invatarii la adulti, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1978.

Mircescu Mihai, Fundamente ale pedagogiei, Editura. Fundatia Culturala Libra, Bucuresti, 2003.

Mucchielli Roger, Metode active in pedagogia adultilor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1982.

Potter J., Counseling Adult Students, in The International Encyclopedia of Education, coord., Torsten Husen, T. Neville Postlethwaite, second edition, vol 12, Pergamon, 1994

Salade Dumitru, Dimensiuni ale educatiei, Editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 1998.

Sava Simona (coord.), Educatia adultilor in RomaniaPolitici educationale, culturale si sociale, Editura. Almanahul Banatului, Timisoara, 2001.

Schifirnet Constantin Educatia adultilor in schimbare, Editura Fiat Lux & ANUP, Bucuresti, 1997.

Siebert Horst, Invatarea autodirijata si consilierea pentru invatare. Noile paradigme postmoderne ale instruirii, Institutul European, Iasi, 2001.

Temple Charles, Gandirea critica si societatea cunoasterii, note de curs, 2003.

Tomsa Gheorghe, Orientarea si dezvoltarea carierei la elevi, Casa de Editura si Presa Viata Romaneasca, Bucuresti, 1999.

Vaideanu George, Educatia la frontiera dintre milenii, Editura. Politica, Bucuresti, 1988.

Vintanu Nicolae, Educatia adultilor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1998.

Memorandum cu privire la invatarea permanenta, Comisia Europeana, 2001.

Invatarea deschisa si flexibila, Consortiul REREAL 2000, Bucuresti, 2001.

www.ed.final.gov/lincom/staff_adult.shtml

irea.uvt.ro/getstartedtitle

web.uaic.ro/crea/cursuri/mae/mae

1educat.ro, Gheorghe Bunescu, Democratizarea educatiei si educatia parintilor.


Document Info


Accesari: 27571
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )