Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




EDUCATIE - Definitii

profesor scoala


EDUCAŢIE - Definitie (qdictionar.com)


Etimologie



-   &n 16216u209q bsp;   &n 16216u209q bsp; În mitologia romana, zeita Edulica (Edusa) era raspunzatoare de hranirea si cresterea copiilor;

-   &n 16216u209q bsp;   &n 16216u209q bsp; lat. educo, educare = a creste, a îngriji, a instrui, a forma;

-   &n 16216u209q bsp;   &n 16216u209q bsp; lat educo, educere = a scoate din (a scoate individul din starea de natura si a-l duce în starea de cultura);


Termenul de educatie este utilizat pentru prima data de Michel de Montaigne (1533-1592): "Condamn orice violenta în educatia unui suflet tânar." (Eseuri).


Educatie = fenomen social fundamental si originar, aparut odata cu societatea umana, împlinind functia sociala de informare si de formare a omului. Este studiata de pedagogie, care a facut din ea obiect propriu de cercetare si notiune centrala (st. Bârsanescu în Dictionar de pedagogie contemporana, Ed. Enciclopedica Româna, Bucuresti, 1962)


Educatie = 1. ansamblu de actiuni desfasurate în mod deliberat într-o societate, în vederea transmiterii si formarii la noile generatii a experientei de munca si de viata, a cunostintelor, deprinderilor, comportamentelor si valorilor acumulate de omenire pâna în acel moment; 2. efect al activitatilor desfasurate în vederea formarii oamenilor conform unui model propus de societate; 3. proces prin care se formeaza, se dezvolta si se maturizeaza laturile fundamentale ale fiintei umane: fizicul, psihicul, moralul, esteticul; cognitivul, afectivul, volitivul; proces de devenire a omului "fiinta în sine" în "fiinta pentru sine". (Dictionar de pedagogie, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979)   


Educatie = activitate psiho-sociala proiectata la nivelul unor finalitati pedagogice care vizeaza realizarea functiei de formare-dezvoltare permanenta a personalitatii umane prin intermediul unei actiuni pedagogice structurata la nivelul corelatiei subiect/educator - obiect/educat, desfasurata într-un câmp pedagogic deschis (Sorin Cristea, Dictionar de termeni pedagogici, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1998)



I. Kant: Educatia este actiunea care "trebuie sa dezvolte în fiecare individ toata perfectiunea de care el este capabil".


Pestalozzi: "Omul devine om numai prin educatie. Dar educatia, la rândul ei, trebuie sa se sileasca sa urmeze mersul simplu al naturii. Toata puterea educatiei se întemeiaza pe potrivirea actiunii si efectelor ei cu efectele esentiale ale naturii însasi. Procedeele educatiei si ale naturii nu sunt decât unul si acelasi lucru."





J. J. Rousseau: Educatia consta în dezvaluirea si consolidarea a ceea ce se afla, înca de la nastere, în natura umana. "Totul este bun când iese din mâinile Creatorului, totul degenereaza în mâinile omului." "Cea dintâi educatie trebuie sa fie, asadar, pur negativa. Ea consta nu în a transmite virtutea sau adevarul, ci în a pazi inima de viciu si spiritul de eroare." "Copiii trebuie sa fie copii înainte de a fi oameni, iata ce vrea natura."


Emile Durkheime: Educatia este actiunea exercitata de generatiile adulte asupra celor ce nu sunt coapte pentru viata sociala; socializarea metodica a tinerei generatii; fapt social (caracteristici: exterioritate+constrângeri).


John Dewey: Educatia este procesul prin care se realizeaza "stimularea capacitatii copilului de catre cerintele situatiilor sociale în care se gaseste".    Educatia este un proces de crestere (de învatare si readaptare a activitatii la noi împrejurari si a mijloacelor la noi scopuri). "scoala este însasi viata". "Procesul educativ nu are nici un scop în afara lui; el constituie propriul sau scop. si este un proces de continua reorganizare, reconstructie, transformare".


Ad. Ferriere: "Noi nu crestem copiii. Ei se cresc. Rolul nostru principal este de a crea mediul din care ei îsi vor extrage forta prin care devin mari."


James Mill: Educatia are ca scop "sa faca din individ un instrument de fericire pentru el însusi si pentru semenii lui".


J. Stuart Mill: Educatia înseamna "tot ceea ce noi facem pentru noi însine si tot ceea ce altii fac pentru noi în scopul atingerii perfectiunii propriei noastre naturi".


Rene Hubert: Educatia reprezinta "ansamblul de actiuni si de influente exercitate voluntar de un om asupra altuia, în principiu de un adult asupra unui tânar, si orientate catre scopul formarii acestuia din urma în conformitate cu ceea ce este el destinat". (Traite de pedagogie generale, Presse Universitaires de France, 1946)


"Educatia este un proces organizat de socializare si individualizare a fiintei umane în drumul sau spre umanizare." (I. Gh. Stanciu)




Document Info


Accesari: 67908
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )