Jocul didactic angajeaza în activitatea de cunoastere cele mai importante si intime procese psihice, având un deosebit rol formativ si educativ. Prin joc elevul descopera noi adevaruri 232p157c cu un efort intelectual aparent mic. În timpul jocului elevul nu mai este doar un spectator la activitatea de învatare, ci îmbraca un rol activ care îl angajeaza, îl implica, îl preocupa si îl delecteaza totodata. La începutul ciclului primar jocul este o modalitate de asigurare a continuitatii între gradinita si scoala, de usurare a procesului adaptarii copiilor la specificul muncii scolare, de învatare, el este un mijloc de prevenire si de înlaturare a oboselii. Jocul îndeplineste: un rol ludic, unul de învatare si unul psihomotor (de înlaturare a oboselii).
Exemple de jocuri de pronuntie corecta.
Spune mai departe, Jocul silabelor, Completeaza cuvântul, Unde se afla sunetul?, jocuri de rostire prelungita a unor sunete (a,e,i,o,u,s,z,r, f,v,c,g,s,j), de rostire a unor diftongi (ai,au,eu,ea,ia): De-a trenul, Abinele, Cine face asa?, Scara.
Exemple de jocuri de vocabular si gramaticale
Pentru folosirea corecta a substantivelor articulate în N, G, D, A se apeleaza la Baba-oarba, Un taciune si-un carbune. Pentru acordul adjectivului cu substantivul se apeleaza la Fata mosului si fata babei, Cutiuta cu surprize. Pentru folosirea corecta a timpurilor verbale sunt jocuri precum Roata vremii, Când faci - ai facut - vei mai face asa?. Pentru folosirea corecta a pronumelui personal si a celui demonstativ sunt jocurile Ce stii despre mine?, Ce este aceasta?
Jocul este utilizat la sfârsit pentru consolidarea cunostintelor, la început pentru anuntarea subiectului iar uneori în cuprinsul lectiei pentru a-i sublinia principalele momente.
|