Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




METODOLOGIA DIDACTICA

profesor scoala


ALTE DOCUMENTE

TERIILE SPECIFICE sI GRILA DE PUNCTAJ PENTRU ACORDAREA GRADAŢIEI DE MERIT - PERSONAL DIDACTIC DIN ĪNVĂŢĂMĀNTUL SPORTIV INTEGR
PROIECT DE LECŢIE FINALĂ SPORT
ACTIVITATI PRACTICE
ELEMENTE DE PROIECTARE
PLANIFICARE CALENDARISTICA ANALIZA PIETEI
Planificare calendaristica engleza
Evaluare din Partea Profesorului
Structura anului scolar. 2008 - 2009.
FISA de OBSERVATIE a ELEVULUI
Cunoasterea individualitatii elevilor

METODOLOGIA DIDACTICĂ


1. STRUCTURA TEMATICĂ

1.1. Delimitari conceptuale īn aria problematica: metoda, tehnica, procedeu, metodologie, tehnologie; strategie didactica



1.2. Clasificari ale metodelor didactice

1.3. Tendinte actuale īn perfectionarea metodologiei didactice

1.4. Criterii de alegere a metodelor-tehnicilor-procedeelor īn proiectarea-realizarea-evaluarea activitatii instructiv-educative


2. RECOMADĂRI BIBLIOGRAFICE GENERALE

1. Cristea, S., Dictionar de pedagogie, Bucuresti-Chisinau, Editura Litera-Litera Internationa, 2000

2. Cucos, C., (coord.) Psihopedagogie pentru examene de definitivare si grade didactice, Iasi, Editura Polirom, 1998

3. Gagné, R. M., Conditiile īnvatarii, trad., Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1975

4. Nicola, I., Tratat de pedagogie scolara, Editura Aramis, 2002

5. Cerghit, I., Metode de īnvatamānt, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1980

6. Cerghit, I., Neacsu, I., Pānisoara, O. I., Negret-Dobridor, I., Prelegeri pedagogice, Iasi, Editura Polirom, 2001

7. Iucu, R.B., Instruirea scolara. Perspective teoretice si aplicative, Iasi, Editura Polirom, 2001

8. Ionescu, M., Chis, V., (coord.) Pedagogie. Suporturi pentru formarea profesorilor, Editura Presa Universitatii Clujeana, 2001

9. Aebli, N., Didactica psihologica, trad, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1973

10. Bruner, S. J., Pentru o teorie a instruirii, trad., Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1970

11. Ionescu, M., Radu, I., (coord.) Didactica moderna, ed. a II-a revizuita, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 2001

12. Macavei, E., Pedagogie. Propedeutica. Didactica, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica Regia Autonoma, 1997

13. Jinga, I., Istrate, E., Manual de pedagogie, Bucuresti, Editura All,

14. Neacsu, I., Instruire si īnvatare. Teorii, modele, strategii, Bucuresti,Editura stiintifica, 1991

15. Cretu, D., Psihopedagogie pentru formarea profesorilor, Sibiu, Editura Imago, 2000

16. Temple, Ch., Lectura si scrierea pentru dezvoltarea gāndirii critice īn īnvatamāntul superior: gāndirea critica īn abordarea transcurriculara, trad., Open Society Institute-New York/Proiectul RWCT iunie 2001






3. SINTEZĂ INFORMAŢIONALĂ


3.1. Delimitari conceptuale īn aria problematica: metoda, tehnica, procedeu, metodologie, tehnologie; strategie didactica Aceasta "arie problematica" a metodelor instructiv-educative ("didactice", "de īnvatamānt", "de instruire") este foarte frecvent

abordata de pedagogie pentru ca ea reflecta o realitate dintre cele mai dinamice (si dinamizatoare) ale procesului instructiv-educativ. Exista o literatura extrem de bogata, accesibila si diversificata care pune la dispozitia educatorilor sinteze teoretice dar si experientele practicienilor. De aceea vom recurge mai ales/mai mult la trimiteri spre problemele esentiale referitoare la metodologia didactica.


3.1.1. Metoda didactica este "o cale eficienta de organizare si conducere a īnvatarii, un mod comun de a proceda care reuneste īntr-un tot familiar eforturile profesorului si ale elevilor sai" (I. Cerghit, 2001, p.63). Ea este "calea de urmat īn activitatea comuna a educatorului si educatilor, pentru īndeplinirea scopurilor īnvatamāntului, adica pentru informarea si formarea educatilor" (C. Moise, 1998, p.143). Metoda de īnvatamānt poate fi privita si ca "o modalitate de actiune, un instrument cu ajutorul caruia elevii, sub īndrumarea profesorului sau īn mod independent, īsi īnsusesc si aprofundeaza cunostinte, īsi informeaza si dezvolta priceperi si deprinderi intelectuale si practice, aptitudini, atitudini etc." (M. Ionescu, M. Bocos, 2001, p.122). Īn didactica moderna "metoda de īnvatamānt este īnteleasa ca un anumit mod de a proceda care tind 14314d316o e sa plaseze elevul (si/sau studentul - n.n.) īntr-o situatie de īnvatare, mai mult sau mai putin dirijata care sa se apropie pāna la identificare cu una de cercetare stiintifica, de urmarire si descoperire a adevarului si de legare a lui de aspectele practice ale vietii" (M. Ionescu, V. Chis, 2001, p.126).


3.1.2. Tehnica didactica presupune "īmbinarea mai multor procedee didactice ca solutie practica īnsotita de mijloace pentru realizarea activitatilor didactice" (M. Ionescu, I. Radu, 2001, p.124). Termenul este destul de rar utilizat sau primeste semnificatii mai

largi


3.1.3. Procedeul didactic - este "o particularizare sau o componenta a metodei; procedeele didactice sunt practice (solutii didactice practice) īnsotite, dupa caz, de tehnici si mijloace didactice, pentru realizarea metodelor didactice" (I.Bontas, 1994).

Īntre cele trei elemente exista o evidenta interdependenta: metoda subsumeaza tehnicile care la rāndul lor subordoneaza procedeele. Daca spre exemplu metoda este "descoperirea" (īnvatarea prin descoperire), tehnica utilizata poate fi "munca intelectuala (individuala)" iar procedeul "lectura bibliografiei (sau manualului)".

Relatia dintre metode, tehnici si procedee este una foarte dinamica si complexa; īn anumite contexte pedagogice o metoda se poate transforma īn procedeu (sau invers);demonstratia poate fi procedeu īn cadrul explicatiei (care fiind dominanta īntr-o secventa didactica, o subsumeaza) dar poate fi metoda īn cazul unor demonstratii pe viu (cānd se prevaleaza).




3.1.4. Metodologia didactica desemneaza fie combinatia mai multor metode prin care se realizeaza efectiv actul educativ, fie "teoria care sudeaza īntre ele aceste metode, o anumita conceptie pedagogica, proprie epocii si scolii" (I. Cerghit, 1982). Este "teorie si practica a metodelor de īnvatamānt, stiinta care se ocupa cu definirea, clasificarea si valorificarea sistemului metodelor de īnvatamānt, bazate pe o conceptie unitara despre actul predarii si īnvatarii, pe principiile si legile care stau la baza acesteia"

(M. Ionescu, V. Chis, 2001, p.127).


3.1.5. Tehnologia didactica reprezinta "ansamblul tehnicilor si cunostintelor practice imaginat pentru a organiza, a testa si a asigura functionalitatea institutiei scolare la nivel de sistem" (S. Cristea ap.G. de Landsheere, 2000, p.363).

Termenul a fost foarte mult vehiculat, a cunoscut numeroase resemnificari. El desemneaza, īn esenta (si īn acceptiune actuala) ansamblul metodologiei didactice corelat cu mijloacele de īnvatamānt asociate. Īn literatura de specialitate se utilizeaza si sintagma "tehnologia instruirii" pentru a desemna "un mod sistematic de proiectare, realizare si evaluare a īntregului proces de īnvatare si predare, "īn concordanta cu obiectivele pedagogice asumate" (M. Ionescu, I. Radu, 2001, p.124).


3.1.6. Strategia didactica - desemneaza "un mod de abordare a unei situatii de instruire" care permite/presupune "rationalizarea continuturilor"; determina "structurile actionale"; o "combinatorica structurala" īntre "metode, mijloace, forme, relatii, decizia instructionala" si care vizeaza "optimizarea instruirii". Ea depinde de: conceptia pedagogica a cadrului didactic, obiectivele instructiv- educative, continuturile instruirii, tipul de īnvatare necesara, stilul de predare al profesorului, caracteristicile psihosociale ale partenerilor ergonomia spatiului instructiv-educativ si orizontul timpului de instruire (R. B. Iucu, 1998, p.96 si urm.). Strategiile de instruire sunt elemente complexe ale realitatii pedagogice; ele se clasifica dupa criterii diverse (dupa domeniul activitatilor instructionale predominante: cognitive, psihomotorii, afectiv- motivationale, combinatorii; dupa logica gāndirii: inductive, deductive, analogice, transductive, mixte; dupa gradul de structurare a sarcinilor de instruire: algoritmice, nealgoritmice, euristice s.a.). Strategiile didactice presupun combinarea (dezirabil optima) a tuturor elementelor procesului instructiv-educativ īn conditii/contexte concrete.














3.2. Clasificari ale metodelor didactice

Diversificarea situatiilor de instruire a dus, īn timp, la diversificarea metodologiei didactice; "scola de astazi se declara īn favoarea diversificarii si flexibilizarii metodologiei de instruire" (I. Cerghit, 2001, p.64), ceea ce conduce la extinderea ariei problematice a domeniului; criteriile de clasificare sunt foarte numeroase si autori diferiti adopta una/alta dintre variante. Le vom enumera pe cele mai frecvent citate īn lucrarile de didactica reprezentative (M. Ionescu, V. Chis, 2001).


3.2.1. Clasificarea metodelor didactice clasice (S. Stoian):

- metode bazate pe actiune (exercitiul, lucrari de laborator, deatelier, activitatea cu cartea);

- metode iconice (la nivelul primului sistem de semnalizare) -demonstratia, observarea, excursiile si vizitele;

- metode simbolice (la nivelul celui de-al doilea sistem desemnalizare) - expunerea, conversatia;


3.2.2. Clasificarea īn functie de scopul didactic urmarit:

- metode de predare a materialului nou, de fixare a

cunostintelor, de formare a priceperilor si deprinderilor: expunerea (prelegerea, explicatia), conversatia, demonstratia, munca cu manualul si cartea, observarea independenta, exercitiul;

- metoda de verificare si apreciere a cunostintelor, priceperilor si deprinderilor: verificarea orala, verificarea scrisa, verificarea cu ajutorul masinilor.


3.2.3. Clasificarea metodelor de īnvatamānt (A. Dancsuly, M. Ionescu, I. Radu, D. Salade, "Pedagogie", Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1979):

- expunerea sistematica a cunostintelor;

- conversatia;

- problematizarea (īnvatarea prin probleme, instruirea

problematizata

- modelarea;

- demonstratia;

- experimentul;

- exercitiul;

- metoda activitatii pe grupe;

- metoda activitatii independente;

- instruirea programata;

- metode de verificare si evaluare.


3.2.4. Clasificarea metodelor de īnvatamānt (I. Cerghit,

"Metode de īnvatamānt", Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1980):

- metode de comunicare orala: expozitive (afirmative); interogative (conservative, dialogate); descutii si dezbateri; problematizarea (instruirea prin problematizare);

- metode de comunicare bazate pe limbaj intern (reflectia personala);

- metode de comunicare scrisa (lectura);

- metode de explorare a realitatii: explorare nemijlocita - directa (observatia sistematica si independenta, experimentul); explorare mijlocita - indirecta (demonstratia, modelarea);

- metode bazate pe actiune (operationale sau practice): bazate pe actiune reala/autentica (exercitiul, studiul de caz, proiectul sau tema de cercetare-actiune, lucrari practice); metode de simulare/bazate pe actiune fictiva (metoda jocurilor, dramatizarea <<īnvatarea prin dramatizare>>, īnvatarea pe simulatoare;

- instruirea programata.






3.2.5. Clasificarea metodelor de īnvatamānt realizata de I.

Nicola ("Tratat de pedagogie scolara", Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica Regia Autonoma, 1996):

- metode si procedee expozitiv-euristice: povestirea, descoperirea, demonstratia, modelarea, observatiile independente, munca cu manualul si alte carti, lucrarile experimentale, lucrarile practice si aplicative, lucrul īn grup;

- metode si procedee algoritmice: algoritmizarea, instruirea programata, exercitiul;

- metode si procedee evaluativ-stimulative: observarea si aprecierea verbala, chestionarea orala, lucrarile scrise, testele docimologice, verificarea prin lucrari practice, examenele, scarile de apreciere, verificarea cu ajutorul masinilor.


3.2.6. Clasificarea realizata de M. Ionescu ("Demersuri creative īn predare si īnvatare", Editura Presa Universitatii Clujeana,


- metode de transmitere si īnsusire a cunostintelor.

. metode de comunicare orala:

a) metode de comunicare orala expozitiva (expunerea, expunerea cu oponent, povestirea, descrierea, explicatia, informarea, prelegerea-scolara, prelegerea-dezbatere, conferinta-dezbatere, cursul magistral);

b) metode de comunicare orala conversativa (conversatia, discutia, dezbaterea, asaltul de idei, colocviul);

c) metoda problematizarii.

. metode de comunicare scrisa:

a) lectura (explicativa, dirijata);

b) activitatea cu manualul.

. metode de comunicare la nivelul limbajului intern:

a) reflectia personala;

b) introspectia.

- metode de cercetare a realitatii:

. metode de cercetare directa a realitatii:

a) observatia sistematica si independenta;

b) experimentul;

c) abordarea euristica (īn plan material);

d) īnvatarea prin descoperire (īn plan material).

. metode de cercetare indirecta a realitatii:

a) abordarea euristica (īn plan mental);

b) īnvatarea prin descoperire (īn plan mental);

c) demonstratia;

d) modelarea.

- metode bazate pe actiune practica:

. metode de actiune reala:

a) exercitiul;

b) rezolvari de probleme;

c) algoritmizarea;

d) lucrari practice;

e) studiul de caz;

f) proiectul/tema de cercetare.

. metode de actiune simulata:

a) jocuri didactice;

b) jocuri de simulare;

- instruirea si autoinstruirea asistata de calculator.

Parcurgerea acestor clasificari releva dinamismul metodologiei didactice dar si evolutia cercetarii pedagogice īn domeniu. Toate lucrarile de specialitate (manuale, mai ales) descriu continutul acestor metode, avantajele si dezavantajele pe care utilizarea lor le induce; de aceea nu ne vom referi la aceste aspecte. Vom insista asupra problematicii perfectionarii metodelor didactice, a utilizarii lor, de fapt.
























3.3. Tendintele actuale īn perfectionarea metodologiei didactice


Pedagogii au fost preocupati permanent de perfectionarea metodologiei didactice, din ratiuni dictate īn primul rānd de evolutia societatii. Termenul "perfectionare"desemneaza mai multe aspecte: reconsiderarea metodelor traditionale si adaptarea lor īn raport cu "atributele (tot dinamice - n.n.) specificitatii populatiei scolarizate" (O. I. Pānisoara, 2001, p.103), preluarea unor metode din alte domenii si adaptarea lor la specificul educationalului, conceperea unor metode noi de instruire-educare. Evident ca acest efort este - cel putin practic - eficient doar din perspectiva abordarilor sistemice a elementelor procesului instructiv-educativ.

Perfectionarea metodologiei didactice trebuie sa fie realizata, mai ales, respectāndu-se principiile didactice. Individualizarea si diferentierea, activizarea si participarea/implicarea constienta īn īnvatare (care trebuie sa devina autoīnvatare) sunt criterii care nu pot fi eludate.

Activizarea, spre exemplu, este o tendinta dominanta īn procesul de perfectionare metodologica, ea reprezinta "o suita de actiuni de instruire/autoinstruire, de dezvoltare si modelare a personalitatii lor (celor care īnvata - n.n.) prin stimularea si dirijarea metodica a activitatii pe care o desfasoara" (M. Ionescu, V. Chis, 2001, p.135). Aceste actiuni vizeaza:

- stimularea si cultivarea interesului pentru cunoastere;

- valorificarea inteligentei celor care īnvata (si a celorlalte functii psihice implicate īn īnvatare), prin efort propriu;

- formarea si exersarea capacitatilor de īnsusire a cunostintelor;

- formarea si exersarea abilitatilor de orientare autonoma īn probleme practice;

- cultivarea spiritului investigativ.

Activizarea eficienta presupune: pregatire psihologica (specifica) pentru īnvatare, controlul si prevenirea surselor de distorsiune a comunicarii didactice activizatoare, organizare si desfasurare rationala (pe principii psihopedagogice) a īnvatarii.


3.3.1. Dintre metodele cele mai activizatoare bazate pe interactiune educationala, enumeram: brainstorming (metoda asaltului de idei), tehnica electronica de brainstorming, brainstorming-ul personal, reuniunea Phillips 66, controversa

creativa, tehnica focus grup, ascultarea interactiva, tehnica "acvariului" (fishbowl) si rezolvarea creativa de probleme (problem Solving) - varianta a "rezolvarii de probleme" (I. Pānisoara).


Brainstorming-ul (sesiunea de brainstorming) - initiat de A. F. Osborn dar preluata din budismul Zen - presupune: reunirea unui grup preferabil eterogen de 5-12 persoane care

timp de o ora dezvolta cāt mai multe idei pe o tema; ideile pot fi

emise īn trei maniere:

a) calea progresiv-liniara (ideea evolueaza prin completarea ei pāna la "solutia" problemei);

b) ideea se obtine prin analogie sau prin aparitia unei idei noi, opuse celei initiale/generative;

c) o cale mixta: ideea poate dezvolta simultan solutii complementare si solutii opuse ei.

o "perioada de incubare" (reflectie, evoluare, selectie a ideilor si solutiilor; grupul evaluator poate fi compus din aceleasi persoane care au emis ideile sau din alte persoane (pedagogic, este util ca acelasi grup sa emita si sa evalueze ideile); este favorizata, astfel, dezvoltarea gāndirii critice. Sesiunea de brainstorming trebuie sa respecte cāteva reguli:

toate ideile sunt "cunostinte", nici o sugestie nu se critica, membrii grupului vor fi īncurajati sa construiasca pe caile altora, ideea-finala e "produsul" īntregului grup, toti membrii grupului participa la discutii, calitatea e mai importanta decāt cantitatea. S-a constatat experimental (I. O. Pānisoara ap.D. Buchanan si A. Huczynski, 2001) ca metoda īmbunatateste productivitatea unui grup antrenat pentru acest mod de lucru dar nu a unui grup constituit "ad-hoc". Pedagogic, recomandarea e evidenta: cursantii trebuie īn prealabil antrenati pentru utilizarea acestei metode.

Exista si alte limite ale metodei: conditionarea temporala este inhibitiva pentru unii membrii ai grupului (īn fond, fiecare individ are particularitatile lui), poate sa apara fenomenul numit "chiul social" (cānd responsabilitatea se īmparte īntre mai multi idivizi,

unii depun mai putin efort).


Grupurile electronice (indivizi care sunt īn contact doar prin retea electronica) elimina aceste inconveniente; participantii nu sunt "fata īn fata", dispar barierele de statut si sustragerea de la efort. Aceasta favorizeaza tehnica electronica a brainstorming-ului

(mai relaxanta relational). Va sugeram sa reflectati la dezavantajele pe care le poate avea aceasta varianta (moderna, preferata) a brainstorming-ului.


Brainstorming-ul personal (I. O. Pānisoara, 2001) presupune reunirea unui grup de 15 persoane care se īmparte īn 3 grupuri de cāte 5 persoane (se formeaza 3 microgrupuri de brainstorming); o problema majora se divide īn 3 cazuri de discutat; fiecare grup īsi propune unul (sau īsi alege fiecare grup cāte unul); īn prima etapa grupurile realizeaza un brainstorming traditional; la un moment dat grupul 1 se opreste si se divide īn 2 subgrupuri care se distribuie īn celelalte grupuri de cāte 5 membri (grupuri care fac īn continuare brainstorming traditional); membrii grupului 1 continua personal sarcina (ei trebuie sa elaboreze un scurt material īn ceea ce priveste

discutia lor pāna la momentul respectiv; simultan asculta discutia din grupul īn care au fost repartizati putānd chiar interveni īn discutii; "produsul" lor personal va fi influentat de mobilitatea lor); Se continua: grupul 2 este divizat . apoi grupul 3. Se realizeaza, astfel, posibilitatea unei asociatii largi de idei dar si dezvoltarea unei perioade de incubatie a ideilor, restructurarea perspectivelor, sistematizare etc. Īn plus se realizeaza remotivarea pentru discuti cānd s-a atins punctul de saturare (fizica, psihica).

Reuniunea Phillips 66 este o metoda de tip brainstorming care implica un numar mai mare de participanti (30-36 de persoane grupate cāte 6); se pare ca e foarte utila metoda īn educarea adultilor. Grupurile sunt conduse de "un conducator de dicutii" (moderator) si īsi desfasoara activitatea pe 3 coordonate: pregatirea, desfasurarea si valorificarea productiei de idei. Reuniunea se īntinde pe doua ore si presupune doua faze: discutia pe grupe si dezvoltarea īn plen.

Discutia pe grupe īncepe dupa precizarea problemei; grupul are un minut ca sa-si desemneze liderul si eventual un secretar de discutii (care sa consemneze ceea ce se discuta); grupul dezbate problema timp de 6-12 minute (fiecare membru trebuie sa se implice; este foarte importanta activizarea fiecaruia); liderul trebuie sa fie moderator nu dominator; pozitia (spatiala) a liderului este foarte importanta (se pare ca asezarea lui undeva īntr-un "colt" al salii (spatiul de discutie) e foarte avantajoasa relational); favorabila este pozitionarea grupului īn forma de "U", cu liderul plasat "pe bucla literei".

Dezbaterea īn plen este reuniunea propriu-zisa si debuteaza cu expunerile liderilor; interventiile sunt libere; se realizeaza selectia si ierarhizarea solutiilor. Evaluarea generala a ideilor este realizata de catre profesor; el sintetizeaza informatiile si sustine motivational interactiunea participantilor.


Controversa creativa este o metoda apropiata de reuniunea Phillips 66; impune timp; ea presupune divizarea grupului de lucru īn microgrupuri a cāte 4 persoane; īn fiecare, 2 dintre membri trebuie sa sustina cu fermitate o pozitie īntr-un caz controversat; echipele se afla īn evidenta opozitie si concurenta (e īncurajat spiritul de competitie si e sustinuta implicarea profunda, completa).

Ideea de baza a metodei este "dezvaluirea integralitatii unui fenomen prin articularea elementelor componente ale sale, aflate de multe ori īntr-o aparenta opozitie (I. O. Pānisoara, 2001, p.117).

Este necesara o prealabila explorare a problemei si posibilitatilor ei argumentative.

Conducatorul activitatii cere sustinatorilor unei pozitii sa se retraga si sa se reuneasca īn grupul "pro"/"contra"; ei discuta si revin īn grupul de controversa.

A doua zi, grupurile se refac si cei 4 membri īsi prezinta pozitiile; fiecare prezentare e īnsotita de luarea notitelor (pentru a marca argumentarea, a putea pune apoi īntrebari .); dupa ce toti si- au expus parerea si au fost chestionati de catre ceilalti, fiecare se retrage si se pregateste pentru "punctul de maxim interes" - inversarea rolurilor. Cei care au fost "pro" devin "contra" si invers. Toate argumentele avansate se pot utiliza īn controversa. Ideea este ca demersul sa fie īnnoit. A treia zi amāndoua echipele īsi expun noile pozitii īnsotite de argumente noi si vechile argumente exprimate din perspective noi "reflexia īn oglinda" - fiecare īsi asculta propriul discurs realizat de altcineva, dintr-o alta perspectiva. Se īncearca apoi realizarea unei perspective comune īn grupurile de catre 4 persoane. Concluziile se comunica "īn plen". Se poate, astfel, descoperi ca "fenomenele se compun din mai multe adevaruri, uneori contradictorii īntre ele; la un nivel superior vor cauta īntr-un fenomen perspectiva holistica cea care sa contina toate aceste perspective" (I. O. Pānisoara, 2001, p.118).


Tehnica focus grup presupune o discutie focalizata ce tinde sa ofere cāt mai multe variante, informatii despre o problema/tema. Tehnica īsi poate propune sa dezvolte consensul de grup sau dimpotriva. Ideea centrala este de a "colecta" date si de a urmari

constituirea "opiniei de grup".


Participantii īsi pot modifica sau schimba radical opiniile. Este important sa se foloseasca un numar suficient de grupuri. Tehnica presupune o planificare a studiului - īn prealabil se stabilesc scopul, īntrebarile (desi trebuie sa para spontane). Un rol deosebit revine moderatorului (care trebuie sa-si construiasca o conduita reverentioasa si deschisa, calda, colaborator permisiva dar ferma).

Se poate lucra īn doua moduri:

a) cumulativ: grupurile discuta liber, pāna ce fiecare epuizeaza subiectul; pe masura ce fiecare grup termina, concluziile sunt prezentate celorlalte grupuri;

b) contradictorii: discutiile sunt transformate īn "controverse" de persoane īn prealabil instruite pentru a fi "contra" si care sunt introduse īn grup (fara ca ceilalti membri sa stie despre acest rol). Este evident ca sunt dificultati; toate metodele bazate pe activitate de grup au aceasta particularitate. Dar este o metoda complexa si eficienta pentru ca: reuneste/apropie participantii īntr- un grup natural (influentele vor fi puternice); dezvolta

placerea/interesul pentru discutii; impune climat pozitiv si induce o maniera pozitiva de focalizare pe o sarcina. Ascultarea interactiva valorifica rezultate obtinute īn

cercetarile privind comunicarea; ascultarea este un element "personalizat" al comunicarii subiective; ea este "activa" (īn sensul traditional) si dezirabil interactiva (adjectivul subliniaza perspectiva dinamica, transformatoare).

Ascultarea "interactiva" desemneaza (subliniind mult mai pregnant) fenomenul de receptare (īn sensul contemporan) a mesajelor (cu valente educative, īn cazul nostru). Este un proces complex care presupune mai multe etape; modelul SIER (R.S.Ross,

M.G. Ross, 1986) - senzatie, interpretare, evaluare si reactie, un model piramidal al comunicarii "eficiente" este deja cunoscut. Pedagogic este foarte importanta inducerea (formarea) conduitelor de ascultare eficienta ("interactiva", O. I. Pānisoara).

Ameliorarea ascultarii (largirea capacitatii de ascultare) se poate realiza prin:

. reflectia ("a gāndi la .") asupra mesajului (emitatori diferiti confera informatiei mesaje diferite);

. "ghicirea" scopului vorbitorului (acelasi mesaj poate ascunde intentii diferite);

. marirea calitatii ascultarii (obiceiul de ascultare) prin analiza erorilor de ascultare.

Un "ascultator eficient" (O.I.Pānisoara, 2001) vede oportunitatile, se īntreaba ce este interesant pentru el īn ceea ce aude; judeca totdeauna continutul, nu tine seama de erorile de prezentare; asculta temele centrale; noteaza īn 4-5 sisteme (putin dezvoltat); evita distragerile si stie sa se concentreze; interpreteaza cuvintele "colorate" dar nu reactioneaza emotional la ele.


Tehnica "acvariului" (fishbowl) presupune extinderea rolului observatorului īn grupurile de interactiune didactica. Scaunele din īncapere se aseaza sub forma a doua cercuri concentrice īnainte ca studentii/elevii sa intre īn īncapere. Ei īsi aleg apoi locul preferat.

Cei din cercul interior primesc 8-10 minute pentru a discuta o problema controversata (īn prealabil au completat jurnalele de activitate cu raspunsuri la anumite īntrebari legate de tema); īn discutie, clarifica si consolideaza; discuta aprins pe baza unor reguli evidente; orice idee trebuie sustinuta de dovezi; sunt de acord cu antevorbitorul si aduc argumente suplimentare; daca nu sunt de acord, argumentez pozitia mea. Regulile pot fi extinse de comun acord. Cei din cercul exterior, īntre timp, asculta ceea ce se discuta īn cercul interior; fac observatii (scrise) referitoare la relatii, consens, microclimat, conflict, strategii de discutie; ei completeaza niste fise/protocoale de observare, specifice.

Apoi studentii īsi schimba locurile (cercul interior trece īn exterior si invers) - rolurile de observator/observat se inverseaza. Este indicat sa se abordeze, īn discutie, o alta tema/problema. Rolul profesorului poate fi foarte variat: observator, participant,

consultant, suporter, arbitru, reporter, ghid etc. Tehnica are, prin urmare, infinite variante. Ea reprezinta avantajele: īmbina elemente din "tehnica mesei rotunde", dezbatere, panel formal, forum, simpozion; asigura un mediu controlat dar dinamic de discutie;

permite schimbarea "programata" a perspectivei asupra rolului unui membru al grupului.


Rezolvarea creativa de probleme (problem solving) este o metoda cu origini īn gāndirea antica si cu suporturi moderne īn teoriile/cercetarile lui J. P.Guilford, E. P.Torrance (cu privire la gāndirea divergenta si creativitate). Contributiile lui A. F. Osborn au fost decisive pentru conturarea clara a fenomenului "problem solving".

Rezolvarea creativa de probleme (R. B. Noller, A. M. Biondi; O. I. Pānisoara) implica parcurgerea a sapte etape:

- descoperirea necesitatii de implicare (O.I.Pānisoara considera esentiala aceasta etapa; el a introdus-o);

- descoperirea "dezordinii" (se accepta provocarea si nu se cauta imediat solutii);

- descoperirea datelor (acumularea de informatie initiala - cunostinte, impresii, emotii, īntrebari .);

- descoperirea problemei ("a situatiei", a structurii problematice);

- descoperirea ideii ("cum solutionez?"; "ce fac cu problema?");

- descoperirea solutiilor(prin compararea alternantelor, optiunilor, punctelor tari/slabe, selectare si decizie);

- descoperirea acceptarii (punerea planului īn actiune, īndeplinirea solutiilor; se aplica anumite criterii pentru "implementare"). Aceasta metoda permite dezvoltarea unor strategii de gāndire bazate pe problematizare, formarea unor maniere specifice de interactiune cu realitatea cotidiana.




3.3.2. Un set interesant de metode activizatoare care se centreaza pe formarea-dezvoltarea gāndirii critice este propus de prof. Ch. Temple; ele au fost elaborate, experimentate, validate īn cadrul unui proiect intitulat RWCT ("Lectura si scrierea pentru

dezvolatrea gāndirii critice") lansat īn 1997 de Directiunea Copii siTineret a Institutului pentru o Societate Deschisa New York. Din vara anului 2001, proiectul este activ īn 26 de tari.

Acest set metodologic (metodologia formarii-dezvoltarii gāndirii critice) se bazeaza pe urmatoarele argumente (Ch. Temple, 2001):

. īnvatarea activa si gāndirea critica conduc la cunostinte utilizabile;

. īnvatarea activa dezvolta deprinderi de īnvatarea continua;

. īnvatarea activa conduce la toleranta si comportament social interdependent;

. studentii sunt mai bine antrenati atunci cānd se folosesc metode active de predare.

Studiile efectuate īn domeniul īnvatarii realizate de studenti demonstreaza ca "abilitatea de a se angaja īn gāndirea critica se dezvolta treptat, sau chiar īn stadii" (Ch. Temple, ap.W. Perry). Se poate adauga faptul ca activizarea (īnvatarea activa) se poate realiza

la orice vārsta si indiferent de disciplina. Aceasta a permis elaborarea unei metodologii transcurriculare care sa activizeze si sa formeze-dezvolte gāndirea critica. Pot fi proiectate cursuri de īnvatare activa (Ch. Temple, 2001). Dintre metodele cele mai

utilizate īn formarea-dezvoltarea gāndirii critice am ales cāteva. Mentionam ca ele se pot institui ca strategii de predare-īnvatare (īn sensul distinctiei relative pe care am facut-o īntre strategie-metoda- tehnica-procedeu).

Un model binecunoscut īn domeniu este modelul "Evocare/Realizare/Reflectie" (Steele and Mevedith ap.Estes, 1995 si Vaugh, 1986); el presupune un demers coerent care vehiculeaza: evocare - conexiunea cu anterioarele cunostinte; īntrebarile referitoare la teme noi si scopurile/obiectivele īnvatarii; realizare - formularea īntrebarilor, investigatia, īnvatarea activa; reflectie - reflectia asupra noilor cunostinte (discutii ale

celor care īnvata), rezolvari de probleme pe baza acestora.

Pentru faza "Evocare" se pot utiliza metode activizatoare de tipul:

. metoda "organizatorilor verbali" (prelegeri scurte īnsotite de materiale grafice sau/si imagini, prezinta pe scurt noul subiect avansānd termenii - cheie/conceptele noi si, totodata, trecānd īn revista ceea ce va fi subiect īn cadrul activitatii noi);

. īntrebarile focalizatoare (se avanseaza īntrebari ce fac legatura īntre noua tema si cunostintele anterioare)

. metoda "Gānditi/lucrati īn perechi/comunicati" (cursantii abordeaza īntrebarile focalizatoare printr-un mecanism bazat pe cooperare īn care profesorul avanseaza īntrebari deschise grupului (le poate scrie pe tabla); cursantilor li se acorda cāteva minute

pentru a afla raspunsul (pe care īl scriu īn caiete); apoi se vor consulta īntre ei (cāte 2, īn perechi); sunt invitati 2 sau 3 dintre cursanti sa citeasca raspunsurile astfel e motivat īntregul grup sa lucreze, sa gāndeasca si sa discute cu cineva despre tema.

Alte metode ce pot fi utilizate pentru faza īntāi sunt: "ghidul de anticipatie", "brainstormingul īn perechi", "ciorchinele", "scrierea libera", "termenii īn avans".


Pentru faza a doua "Realizarea īntelesului", se pot folosi metode ca:

. metoda "organizatorilor grafici" presupune utilizarea unor mijloace uzuale pentru a organiza si structura ideile (scheme, tabele cronologice, ciorchini, diagrame - arbore, Venn, tabelul T, tabelul M etc.);

. prelegerea "intensificata" (Bonwell si Eison, 1991) - prelegerea se īmparte īn secvente de 15-20 minute delimitate prin activitati de tipul "gānditi/lucrati īn perechi/comunicati" (sau altele);

. predarea "reciproca" presupune īnvatarea prin cooperare ce are loc īn grupuri mici īn care profesorul va demonstra rolurile de student activ si de profesor iar apoi īi va īndruma pe studenti sa joace, pe rānd, aceste roluri; rolurile permit exersarea comprehensiunii, extragerea ideilor principale dintr-un continut, sesizarea relatiilor esential-detaliu si construirea viziunii de ansamblu asupra temei.

Alte metode utilizabile īn aceasta faza, extrem de activizatoare sunt: "interogarea autorului", "stiu/vreau sa stiu/am īnvatat", "lectura īn perechi/rezumatul īn perechi", "Ghidul de studiu", "Jurnalele duble", "Mozaicul".


Pentru faza a treia, cea de "Reflectie", se utilizeaza pregnant discutiile si dezbaterile: "investigatia comuna", "īnvatarea prin cooperare", "reteaua de discutii", "controversa academica", "linia valorica", "eseul de 10 minute", "lasa-mi mie ultimul cuvānt",

"interviul īn trei trepte", "mozaic II", "grupuri de discutii critice" s.a. Exemplificam:

. "grupul de discutii critice" - metoda presupune gruparea cursantilor care trebuie sa abordeze un text cu maxim scepticism formulānd īntrebari recomandate: "care e ideea principala din text?", "care este solutia/raspunsul la problema/īntrebarea centrala?", "cum se argumenteaza?", "ce alte raspunsuri s-ar putea formula?", "care sunt ideile pe care le putem accepta fara demonstratie?" .

. "mozaic II" - este o metoda de īnvatare prin cooperare care presupune: īn grupuri de experti (documentati), cursantii se pregatesc sa predea un continut nou colegilor lor; profesorul este cel care propune noul continut (material de lecturat, ce va fi avansat īntregului grup); el pregateste apoi "foile pentru experti" (īntrebari si probleme legate de sarcina de lucru); cursantii se constitue īn microgrupuri si vor lucra/coopera cu "expertii"; dialogul īi va ghida pentru a deveni coordonatori ai activitatii de investigatie/descoperire ce se va solda cu īnvatare

. "eseul de 10 minute" presupune ca fiecare cursant, la sfārsitul activitatii, sa noteze (timp de 10 minute) ceea ce a retinut, ceea ce i s-a parut interesant/atractiv/problematic .; se poate nota absolut orice (gāndesc cursantii) despre tema; aceasta metoda permite fixarea esentialului (retinut), a impresiilor imediate, a problemelor.

Aceste strategii de predare-īnvatare si metodologia circumscrisa se fundamenteaza pe constructivismul psihopedagogic.

Se poate observa usor ca tendintele īn perfectionarea metodologiei didactice sunt centrate pe activizare, pe comunicare si interactiune - dimensiuni profund formative ale actului didactic.



3.4. Criterii de alegere a metodelor-tehnicilor-procedeelor īn

proiectarea-realizarea-evaluarea activitatilor instructiv-educative


A opta pentru un set metodologic este un act de responsabilitate; experienta cadrului didactic, aptitidinea lui psihopedagogica sunt decisive. Alegerea trebuie fundamentata pe

criterii de tipul (M. Ionescu, M. Bocos, 2001):

a) factori obiectivi ai instruirii-educarii (elemente care depind de cel care īnvata); spre exemplu: finalitati didactice; principiile didactice; analiza sistemica a continuturilor; unitatea dintre continutul instruirii si metodologie; unitatea dintre metodologie si mijloacele de īnvatamānt; logica interna a stiintei; legile īnvatarii; legile predarii

b) factori subiectivi (elemente ce caracterizeaza subiectul, individul care īnvata si profesorul): spre exemplu: resursele psihologice; resursele fizice (psiho-fizice); caracteristicile grupului de instruire; personalitatea profesorului; competenta profesorului; contextul "uman si social" al aplicarii metodei. Optiunea este, īn primul rānd, contextuala (īn sesul larg dar si foarte restrāns al termenului).

Notam, īn concluzie, ca utilizarea metodologiei activizatoare nu exclude posibilele armonizari (de altfel necesare si, uneori, inevitabile) cu metodologia numita "traditionala" (care angajeaza predilect profesorul). Ele sunt complementare. Nu exista o metoda prin ea īnsasi ineficienta īn totalitate si dupa cum nu exista o metoda absolut contrarecomandata, ineficienta.

Nu trebuie eludat faptul ca a contextualiza presupune adaptare la concret, particular.

Domeniul metodologiei directive este īn continuare preferat pentru investigatori īntrucāt "scoala" secolului XXI este o scoala centrata "pe client" (pe nevoile beneficiarului educatiei) ceea ce presupune permanenta adaptare metodologica.








4. REZUMAT

4.1. Metodologia didactica reprezinta teoria referitoare la metodele de predare-īnvatare-evaluare; ea desemneaza si combinatiile de metode-tehnici-procedee utilizate īn contexte

concrete de instruire

4.2. Tendintele actuale īn perfectionarea metodologiei didactice vizeaza:

- extinderea metodologiei activizatoare, motivatoare, centrate pe cel care īnvata

- utilizarea metodelor bazate pe interactiune educationala

- utilizarea metodologiei de formare-dezvoltare a gāndirii critice a celor care īnvata

- combinari optime īntre metodele "traditionale" si cele "active"

4.3. Optiunea (īn proiectare-realizare) pentru o metodologie didactica presupune competenta psihopedagogica si experienta īn domeniu; ea implica, totdeauna, considerarea factorilor obiectivi si subiectivi ai instruirii-educarii īn contexte concrete.


5. SECVENŢE APLICATIVE


Fisa de activitate individuala A

Rezolvati scris, īn maxim 120 de minute, urmatoarele probleme:

1. Definiti termenii: metoda, metodologie, tehnologie, strategie didactica;

2. Distingeti īntre metoda, tehnica si procedeu (didactice); argumentati relativitatea distinctiei;

3. Clasificati metodele didactice dupa unul dintre criteriile cunoscute (alegeti liber si argumentati optiunea/preferinta);

4. Aproximati sintagma "perfectionarea metodologiei didactice";

5. Stabiliti diferenta īntre "metode active" si "metode pasive" de predare-īnvatare;

6. Enumerati cinci dintre metodele de comunicare orala (I. Cerghit); alegeti una dintre ele si descrieti-o pe scurt; stabiliti avantaje si dezavantaje ale utilizarii ei;

7. Enumerati trei dintre metodele didactice bazate pe interactiune educationala;

8. Indicati trei metode didactice de formare-dezvoltare a gāndirii critice; alegeti una dintre ele si identificati o disciplina de īnvatamānt/tema asociata ei la care o puteti utiliza;

9. Indicati trei avantaje si trei dezavantaje ale utilizarii brainstorming- ului;

10. Identificati trei elemente din cāmpul pedagogic complex care n-ar permite, īn principiu, utilizarea metodei (reuniunii) Phillips 66.


Fisa de activitate individuala B

. Inventariati metodele expozitive; descrieti-le succint; stabiliti (pentru fiecare dintre ele) avantajele si dezavantajele utilizarii; indicati cel putin 3 teme (specifice disciplinelor socio-umane) īn predarea carora le puteti utiliza.

. Definiti metoda "īnvatare prin descoperire" si stabiliti cel putin 3 tehnici care i se pot asocia; indicati o tema (din domeniul disciplinelor socialului) īn predarea-īnvatarea careia puteti utiliza aceasta metoda.

. Definiti "conversatia euristica" si stabiliti 3 conditii absolut necesare pe care trebuie sa le īndeplineasca un context educational īn sistemicitatea lor, astfel īncāt metoda sa poata fi utilizata.

Sugestie: consultati C. Moise, Metodele de īnvatamānt, īn vol: C. Cucos

(coord.), Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice,

Iasi, Editura Polirom, 1998

. Exemplificati utilizarea metodei demonstratiei pentru o tema asociata unei discipline a socialului si pentru o disciplina cu caracter "tehnic" sau sportiva. Stabiliti diferentele.

Īnregistrati asemanari.

.Activitatea cu manualul/cartea este o metoda mai ales de

autoinstruire. Alcatuiti o lista īn care sa includeti cel putin 7 caracteristici necesare unui "manual eficient".


Fisa de activitate C

Problemele care vi se propun pentru reflectie/rezolvare pot fi abordate individual sau īn grup; alegeti maniera de lucru (si argumentati optiunea).

A.Poate fi admisa ideea ca fiecare metoda didactica se prelungeste īn metoda exercitiului? Explicati. (preluata dupa C.Moise, Metodele de invatamānt, īn vol: C.Cucos (coord.), Psihopedagogie ., Iasi, Editura Polirom, 1998, p.157)

B.Internetul este o sursa de documentare foarte actuala si extrem de atractiva. Comparati-l cu cartea. Stabiliti asemanari si deosebiri.


C.Comentati textul urmator:

"Orice metoda pedagogica rezulta din īntālnirea mai multor factori si din acest punct de vedere, educatia va ramāne mereu o arta: arta de a adapta, la o situatie precisa, indicatiile generale date de cartile de metodologie" (Gaston Mialaret).

Descrieti "metoda" pe care ati utilizat-o īn realizarea "comentariului".


D.Reamintiti-va activitatea desfasurata la disciplinele socialului (studiate īn facultate); īncercati sa īntocmiti o lista cu primele cinci metode cel mai des utilizate si una cu cele cinci metode foarte putin sau deloc utilizate. Sugestie: porniti de la un inventar (clasificare) cāt mai detaliat al metodelor didactice.


E.Se dau urmatoarele metode si procedee didactice:

- enuntare, enumerare, povestire (narare), prelegere, curs magistral, introspectiea, dialogul, conversatia, studiul de caz, algoritmizarea, modelarea, simularea, descrierea, experiementarea, reflectia, descoperirea, proiectul, conferinta, dezbaterea, demonstrarea, antrenamentul, activitatea īn grup, problematizarea, exersarea, brainstorming, sinectica .:

a) Clasificati-le dupa cel putin 3 criterii;

b) Ordonati-le pe o axa (interval) de la "pasiv" la "activ";

c) Notati cu note de la 0 la 10 fiecare metoda īn functie de cāt de des este folosita īn predarea-īnvatarea psihologiei/pedagogiei (cazul vostru!);

d) Notati trei metode pe care le considerati cele mai eficiente īn predarea pedagogiei. Argumentati.


F. Metodele de comunicare didactica sunt frecvent invocate atunci cānd trebuie optimizata activitatea instructiv-educativa. Identificati, rezolvānd "problema" urmatoare, cāteva dintre elementele supuse "perfectionarii".





Document Info


Accesari: 31891
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )