Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Managementul educatiei/pedagogic

profesor scoala


Managementul educatiei/pedagogic reprezinta aceea stiinta pedagogica, elaborata interdisciplinar, pentru studierea evenimentelor care intervin īntr-o activitate pedagogica: decizie, organizare, gestiune.



Este si o metodologie de abordare globala-strateg 828i89i ica-optima a educatiei, a sistemului si a procesului de īnvatamānt. Dar este si un model de conducere a scolii, ca organizatie.

Managementul pedagogic preia informatii specifice: din cel economic (valorificarea eficienta a resursei umane), din cel sociologic (calitatea conducerii institutiei ca organizatie, bazata pe relatii specifice īntre grupuri, indivizi), din cel politic (calitatea dirijarii intereselor comune).

Managementul educational este o conceptie integrativ explicita, o atitudine, o metodologie de actiune orientata spre obtinerea succesului īn educatie. Īn prezent, se trece de la conceptul clasic de "conducere", la cel de "management educational" (īn sens actionai, operational, practic, procesual) si "management pedagogic" (īn sens teoretic, global, strategic, stiintific).

Managementul educatiei este teoria si practica, stiinta si arta proiectarii, organizarii, coordonarii, evaluarii, reglarii elementelor activitatii educative, a resurselor ei, ca activitate de dezvoltare libera, integrala, armonioasa a individualitatii, conform idealului educational.

Notele sale esentiale pot fi sintetizate:

prezinta un complex de actiuni concepute, realizate pentru a asigura functionarea optima a sistemului educational, procesului de īnvatamānt;

utilizeaza optim resursele umane (profesori, elevi), materiale, economice, didactice, informationale, ergonomice, temporale;

se bazeaza pe participarea factorilor, pe descentralizare, creativitate actionala;

īmbina aspectul teoretic (concepte, metode de abordare, ipoteze, corelatii), cu cel metodologic (īn acumularea si procesarea informatiilor necesare, īn realizarea activitatilor specifice), cu cel tehnologic (de rezolvare concreta a diferitelor situatii, procedee, operatii.etape, mijloace) si de practica manageriala.

La clasa, profesorul nu realizeaza numai predarea-īnvatarea-evaluarea, ci si relationeaza cu elevii, influentāndu-le comportamentul de īnvatare, intervine īn directionarea evolutiei lor generale.

Fiind figura centrala pentru elevi, profesorul capata si alte roluri de influentare educativa. Astfel el īsi adauga noi comportamente īn activitatea cu clasa:

planifica activitatile, determina sarcinile pe variate niveluri, īsi structureaza continuturile, īsi programeaza actiunile;

organizeaza activitatile clasei, determina climatul specific de munca;

comunica informatii variate;

conduce activitatea desfasurata īn clasa, dupa normativitatea specifica;

coordoneaza activitatile, sincronizeaza realizarea obiectivelor, armonizeaza     stilurile si ritmurile, īncheaga colectivul, previne influentele negative;

īndruma elevii īn. cunoastere, īn activitate;

motiveaza elevii prin echilibrul stimulare/sanctionare;

consiliaza elevii pe problemele specifice vārstei si individuale;

controleaza evolutia elevilor īn raport cu obiectivele;

apreciaza, evalueaza atingerea performantelor, standardelor date, formuleaza judecati de valoare.

Prin aceste comportamente, profesorul influenteaza managerial activitatea instructiv-educativa, dar nu confunda cele doua planuri de actiune.



Document Info


Accesari: 2971
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )