Parteneriatul scoala-elevi-parinti in realizarea educatiei ecologice
MOTTO:
„Natura si educatia sint asemanatoare,
caci educatia il transforma pe om, si,
prin aceasta transformare, creeaza natura”
Democrit
Rachel Carlson(1907-1964) a fost printre primii care a mentionat i 646h78g mportanta si caracteristicile educatiei despre mediu: „Daca un copil trebuie sa mentina viu spiritul de a se intrebael are nevoie de compania a cel putin unui adult care sa i-l impartaseasca, redescoperind impreuna cu el bucuria, incitarea si misterul in care traim”.
Vorbind despre parteneriatul scoala-elevi-parinti, observam ca in acest caz, copilulu devine veriga de legatura, deaceea prin participarea scolii, impreuna cu parintii in educatia copilului, acesta intelege mai usor si corect efectele unui comportament necorespunzator asupra mediului. Educatia ecologica sau educatia pentru mediu are rolul primordial de a implanta un inalt grad de constiinta si responsabilitate, nu doar copilului ci si adultilor fata de problemele mediului si societatii.
Educatia ecologica a copilului incepe inca din familie, care ofera copilului primele informatii despre mediul inconjurator, primele norme de conduita, etc. Aceste cunostinte se dezvolta si se fundamenteaza pe parcursul intregului traseu educational, iar menirea scolii este de a inlocui indiferenta si incompetenta familiei si de a corecta greselile acesteia.
Pentru a da roadele dorite, scoala are nevoie de sprijinul si colaborarea familiei pe de o parte, iar de cealalta parte, familia asteapta de la scoala dezvoltarea continua a celor „sapte ani de acasa”.
S. Cristea sustine ca parteneriatul pedagogic indeplineste doua functii generale complementare:
de deschidere organizationala a scolii spre institutii si personalitati aflate inafara sistemului de invatamint, care tind sa fie integrate in sistemul de invatamint;
de actiune sinergica, exercitata in interiorul sistemului de invatamint si in exteriorul acestui sistem.
In realizarea educatiei ecologice, parteneriatul scoala-elevi-parinti se poate manifesta sub mai multe forme. Implicarea parintilor in activitati de voluntariat in diferite actiuni ecologice este una din principalele modalitati prin care acestia se pot familiariza cu ceea ce numim „educatie ecologica”.
Joyce Epstein (1995) elaboreaza modelul celor sase tipuri de implicare, care pot fi folosite cu succes in realizarea educatiei ecologice, si anume:
calitatea de parinte- presupune ajutorul parintilor din partea scolii pentru a crea un mediu propice dezvoltarii unui climat „ecologic” in familie;
comunicarea- informarea parintilor privind orice activitate ecologica care urmeaza sa se desfasoare in institutie sau privind orice abatere de comportament a odraslei sale, din punct de vedere a protectiei mediului;
voluntariat-implicarea parintilor in activitati de salubrizare, inverzire a localitatii etc.;
invatarea acasa- realizarea activitatilor cu caracter ecologic in familie, impreuna cu copilul (de exemplu- reciclarea unor materiale);
luarea deciziilor- implicarea parintilor, impreuna cu copiii, la luarea unor decizii, cu privire la protectia mediului;
colaborarea cu comunitatea- participarea parintilor, copiilor in programe, proiecte, etc.
In realizarea parteneriatului educational in educatia ecologica, atentie deosebita trebuie acordata virstei, componentei familiei, mediului de provenienta, conditiilor de trai, particularitatilor psihologice, etc. atit a copiilor cit si a parintilor acestora.
Realizarea democratica a educatiei ecologice o putem considera „indeplinita” atunci cind exista o colaborare intre profesori-elevi-parinti, iar acestia din urma devin coparticipanti la intreg procesul educational.
„Educatia copiilor trebuie inceputa
de la pedagogizarea parintilor. Parintii trebuie
sa fie aliatii de nadejde ai profesorului”
V. A. Suhomlinskii
Bibliografie:
Claff G.„Parteneriat scoala-familie-comunitate. Ghid pentru cadrele didactice” ;
Carciumaru S. s.a „Educatia ecologica si de protectie a mediului. Ghid metodic pentru cadrele didactice”;
Nedelcu G. s.a. „Educatia ecologica si parteneriatul in protectia mediului”;
„PLEDOARIE PENTRU EDUCATIE – CHEIA CREATIVITATII SI INOVARII „Materialele Conferintei Stiintifice Internationale 1 – 2 noiembrie 2011.
|