Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Taxonomia didactica

profesor scoala


Taxonomia didactica

Tipologia si dinamica obiectivelor didactice



Finalitatile didactice si functiile lor

Operationalizarea obiectivelor didactice ale psihopedagogiei speciale



1.Obiectivele

Obiectivele isi gasesc finalizare in rezultate.

Invatamantul modern urmareste rezu;ltate maximale ( raportate la capacitatile fiecaruia0.

Obiectivele dau sens activitatii didactice , reprezentand inceputul si sfarsitul oricarei actiuni ( intentionalitatea si finalitatea procesului).

Obiectivele se refera la schimbarile dorite ( care se manifesta in comportamente : cognitiv, afectiv, atitudinal al elevilo0.

influenteaza adoptarea deciziei cu privire la :

sarcinile instructiv-cognitive si educativ-formative

sarcinile aplicativ-practice

sarcinile terapeutic-compensatorii,sau corectiv- formative.

Stimularea la elevi a activitatii cognitive , urmarind totodata si

asimilarea de catre acestia a regulilor de igiena a muncii intelectuale.

In ceea ce priveste regulile de igiena a muncii intelectuale in invatamantul special este necesara asigurarea :

unor conditii stimulative

a unei stari acceptabile de sanatate

unui regim echilibrat de munca ( echilibru intre efort / odihna)

a combaterii supraincarcarii sau subsolicitarii acestora.

In invatamantul special , ac 515f51f est obiectiv stimularea la elevi a activitatii cognitive trebuie formulat in sensul punerii accentului pe aspectele vizand :

educatia senzoriala

exersarea perceptiv-motrica

pe combaterea formarii unor reprezentari sarace, lacunare, lipsite de flexibilitate

pe diminuarea inertiei si concretismului gandirii

pe combaterea manifestarilor de pseudocreativitate

Alte obiective dupa G.V. sunt formarea intereselor cogmnitive , exersarea operatiilor gandirii, cultivarea capacitatii de creatie , etc.

Aceste obiective sunt valabile si in invatamantul special , unde este necesar sa evidentiem unele aspecte , legate de dificultati specifice si asupra carora trebuie insistat pentru a le inlatura sau diminua.

absenta sau slaba manifestare a spiritului de observatie ;

dezinteres sau refuzul a jocurilor si exercitiilor didactice bazate pe reguli , dar si pe procedee de comparare , clasificare.

Intr-un cuvant eschivarea sau « fuga » de tot ceea ce presupune efort intelectual , fuga izvorata spontan din experienta numeroaselor esecuri.

Foarte important : -depistarea unor trasaturi mai bine pastrate stimularea lor , trezirea interesului, curiozitatii - cunoasterea fiecarui copil ( ce anume ii place , etc.).

la deficientii de vedere exista capacitati legate de activitatea analizatorilor integri - domeniul activitatii muzicale , mai ales instrumentale.

Obiective generale

se distingin primul rand pentru ca ele exprima optiuni foarte largi pentru intreaga activitate educativa care se va desfasura in cadrul unui sistem de invatamant.

Observatii :

Aceste finalitati se gasesc intr-o relatie directa cu idealul educational , cu tipul de personalitate pe care scoala doreste sa-l edifice intr-un anumit moment al dezvoltarii societatii.

Se reflecta la tipurile de valori pe care scoala doreste sa le inoculeze elevilor din diferite cicluri de scolaritate , sa realizeze un echilibru intre diferite tipuri de valori care , in final , va avea afecte pozitive asupra dezvoltarii personalitatii elevilor.

Se refera la competentele pe care si le vor forma elevii : ce vor sti elevii si ce vor sti sa faca , sa utilizeze aceste cunostinte.

La atingerea lor participa :

-toate ciclurile de invatamant

-toate tipuri , profilele de scoli

-toate disciplinele din aria curriculara

-toate cadrele didactice

Sunt consemnate :

-in legatura dintre educatie si invatamant

-in alte acte normative emise de guvern , parlament , responsabile cu buna desfasurare a activitatii instructiv-educative

Sunt importante , desi de multe ori cadrele didactice le pot minimaliza pentru ca in functie de valoarea acestor obiective educationale se poate regla intreg sistemul de invatamant , dar si se pot anticipa comportamentele indivizilor.

Aceste finalitati trebuie sa fie extrem de acoperitoare :

-sa acopere toate domeniile de cunoastere

-sa onoreze expectantele tuturor claselor, categoriilor sociale.

De aceea , este bine sa fie cooptati in elaborarea lor specialisti din toate domeniile de cunoastere : filosofi, psihologi, sociologi, pedagogi, tehnologi, reprezentanti ai bisericii, claselor, categoriilor sociale , grupuri minoritare.

Este indicat , ca periodic , aceste finalitati sa fie revazute pentru a stabili daca nu cumva intre timp , ca urmare a evolutiei sociale , economice s-ar impune si luarea in considerare a altor finalitati , cat si inlaturarea unor obiective care nu mai sunt oportune.

Obiective intermediare

a)     sunt valabile pentru ciclurile de invatamant care intra in structura respectivului sistem de invatamant

este necesar pentru ca trecerea de la un ciclu de invatamant la altul sa se faca fara dificultate.

Exemplu :

Ciclu primar - formarea culturii instrumentale ( dobandirea citit-scris).

Ciclul gimnazial - formarea unei culturi generale echilibrate care sa permita :

-accesul elevilor in ciclul liceal

-o rapida profesionalizare a elevilor

-daca nu se continua studiile liceale

Invatamantul superior-formarea specialistilor cu inalta calificare.

b)    alte obiective sunt cele care apartin tipurile de scoli care intra in structura ciclurilor de invatamant.

Ex: la nivel liceal exista mai multe profiluri de licee = apar unele obiective specifice si se regasesc in Regulamentele de functionare , in regulamentele elaborate pentru fiecare tip , profil de scoala.

c)     a IIIa categorie de obiective apartin disciplinelor de invatamant

- descriu tipul de competente pe care urmeaza sa si le formeaza elevii in urma parcurgerii disciplinei   .

-se regasesc la inceputul fiecarei programe analitice cu intentia ca profesorul sa le aprofundeze , dupa care sa stabileasca o corelatie directa a acestor obiective si unitatea de continut care trebuie prezentata.

idealul educational

scopurile educatiei

obiectivele concrete urmarite in procesul instructiv-educativ

Ca parte componenta a sistemului de invatamant obligatoriu invatamantului special pentru copii cu deficienta nazuieste si el spre acelasi ideal si aceleasi scopuri comune ale intregului sistem educational.

Formarea unor membrii activi ai comunitatii sociale , integrati eficient in relatiile si activitatile obisnuite -de viata , de convietuire si de munca.

Totusi , in cazul copiilor cu deficiente , nivelul de realizare al idealului educational si a scopurilor comune cu cele ale invatamantului obisnuit nu se situeaza la nivel egal cu cel realizabil in cazul copiilor fara deficiente.

Aceasta poate fi rezolvata prin masuri pedagogice. Important este sa se tina cont insuficientele specifice , sa gasim sau sa creem conditii , intr-un proces de antrenare compensatorie .

Finalitatile se prezinta pe niveluri de scolaritate ( primar , gimnazial si liceal).

Ele reprezinta un sistem de referinta pentru elaborarea programelor scolare.

Taxonomia finalitatilor educatiei reprezinta o clasificare realizata pe criterii riguroase si specifice domeniului educatiei.

dupa modul de raportare la sistemul de educatie :

a)     finalitatile macrostructurale ale educatiei definesc orientarile educatiei si ale instruirii la nivelul sistemului de invatamant. Aceste finalitati macrostructurale , reprezentate prin idealul educatiei si scpurile educatiei , stabilesc si sustin intr-o perspectiva larga orientarile valorice pe care le angajeaza la scara intregii societati , a sistemului de educatie si de invatamant ;

b)    finalitatile microstructurale ale educatiei definesc orientarile educatiei si ale instruirii la nivelul procesului de invatamant. Aceste finalitati realizate prin intermediul obiectivelor educatiei proiectate pe grade diferite de generalitate sunt incluse in documentele oficiale de politica scolara , constituind fundamentul pedagogic al curriculum-ului national.

dupa gradul de generalitate :

a)     obiective generale -indica domeniile si tipurile de schimbari educative care sunt in concordanta cu finalitatile invatamantului.

Invatamantul are ca finalitate formarea personalitatii umane.Finalitatile scolii romanesti se realizeaza prin strategii si tehnici moderne de instruire si educare , sustinute de stiintele educatiei si de practica scolara, conform obiectivelor fiecarui nivel de invatamant.

b)    obiective intermediare -se folosesc in procesul de elaborare programelor scolare ale unui anumit obiect de invatamnt .

reforma curriculara introduce la acelasi nivel de generalitate alte doua categorii de obiective:obiective cadru si obiectivele de referinta.

Obiectivele cadru - sunt obiective cu grad ridicat de generalitate si de complexitate. In calitatea lor de dominante disciplinare ele se refera la formarea unor capacitati si aptitudini specifice disciplinei si sunt urmarite de-a lungul mai multor ani de studii.

Obiective de referinta - specifica rezultatele asteptate ale invatarii , finalul unui an de studiu si urmaresc progresia in formarea unor capacitati si achizitii de cunostinte ale elevului de la un an la altul.

Obiective concrete/operationale- sunt definite intr-un mod concret, pe comportamente obsrvabile si masurabile , mod care sa permita realizarea strategiilor si tacticilor instruirii , pe de o parte , si sa ofere imaginea concreta a ceea ce va trebui evaluat , pe de alta parte la fiecare lectie / activitate.

.dupa continutul psihologic

- obiective specifice domeniului cognitiv

-obiective specifice domeniului afectiv

-obiective specifice domeniului psihomotric

a.      Functia de orientare axiologica - urmareste modelarea personalitatii elevilor, in perspectiva realizarii lor depline , atat in plan individual , cat si comunitar.

b.     Functia de anticipare a rezultatelor educatiei- presupune mobilizarea si orientarea in directia dorita a eforturilor depuse de cadrele didactice si elevi.

c.     Functia evaluativa- aprecierea finalitatilor prefigurate prin obiective.

d.     Functia de organizare si autoreglare ale proceselor didactice - raportarea permanenta la obiective a celorlalte componente a procesului de invatamant( continuturi, metode, procedee de lucru, modalitati de evaluare).

e.      Functia speciala a obiectivelor in invatamantul special

Orientarea tuturor activitatilor spre:

stimularea mecanismelor compensatorii

diminuarea /inlaturarea dificultatilor intampinate in procesul invatarii si al adapatrii.

Concluzii :

Orientarea corectiv-formativa este un obiectiv major al tuturor activitatii :

-atat in cabinetele de terapie

-la clasa

-la ateliere

-activitati ludice.


Operationalizarea obiectivelor didactice ale psihopedagogiei speciale

A operationaliza un obiectiv inseamna a identifica o sarcina educativa si a o explicita verbal in mod corespunzator.

Un obiectiv este operationalizat atunci cand :

- s-a delimitat o secventa comportamentala observabila care poate fi evaluata;

- s-a enuntat in mod corespunzator comprehensiv respectiva sarcina;

Operationalizarea obiectivelor reprezinta o strategie de analiza a finalitatilor procesului de invatamant , realizata de cadrul didactic prin intermediul a doua actiuni complementare , care vizeaza eficientizarea - activitatii de predare-invatare-evaluare.

Esential pentru operationalizare este faptul ca se precizeaza ceea ce va face elevul , performanta, competenta de care va fi capabil acesta dupa parcurgerea unei anumite secvente de instruire.Asadar ,obiectivele operationale reprezinta expresia anticiparii de catre profesor a unor comportamente ale elevului observabile si masurabile intr-un timp scurt(timpul desfasurarii unei lectii).

Convertirea obiectivelor in comportamente observabile se realizeaza prin tehnica operationalizarii care , la randul sau , se poate face prin mai multe proceduri , cum sunt cele concepute de R.F.mager.

1) procedura R.mager ( 1972) este cea mai cunoscuta si cea mai utilizata , acest lucru gasindu-si explicatia si in faptul ca este cea mai simpla si mai accesibila celor care o utilizeaza dupa cum remarca Virgil Frunza , Mager stabileste 3 parametrii (conditii) in formularea unui obiectiv operational.

a) descrierea comportamentului final al elevului , a rezultatului care se asteapta de la elev la sfarsitul activitatii ( formule verbale de actiuni-indicatoare de comportamente observabile : a rezolva , a descrie , a explica probandu-se astfel faptul ca obiectivul a fost atins.

b) specificarea conduitelor a contextului in care se va realiza comportamentul dorit, enunturi de genul «  avand acces la. , putand sa utilizeze.. , oferiindu-se.., pus in situatia de , neavand acces la., fiind dat., pus in situatia de, cu ajutorul, etc.

c)specificarea criterioului performantei acceptabile, termeni de reusita si termeni de evaluare, in functii de care se poate aprecia daca obiectivul a fost sau nu atins. Mai precis este vorba de specificarea nivelului de reusita minimala sau nivelul la care sa se situeze cunostintele, deprinderile elevilor. Criteriile de reusita se pot obiectiva intr-o varietate de standarde de genul :

a) numarul minim de raspunsuri corecte solicitate ( sa rezolve corect 4 exercitii din 6).

b) propozitia de reusita pretinsa ( sa rezolve corect unul din exercitiile propuse0.

c) limite de timp ( sa rezolve corect 4 exercitii intr-un interval de 20 minute).

Operationalizarea unui obiectiv presupune respectarea tuturor conditiilor si nu numai a uneia dintre ele : ( specificarea comportamentului final).

-se pot operationaliza obiectivele cu caracter concret si nemijlocit - indeplinirea lor poate fi evaluata pe parcursul si /sau la sfarsitul fiecarei activitati.

Observatii : obiectivele afective , motivationale nu se pot operationaliza ( vizeaza capacitati, trasaturi a caror formare, dezvoltare se realizeaza in intervale lungi si au un caracter dinamic).

Obiectivele operationale -pentru fiecare tip de lectie

-se stabileste si se realizeaza direct de cel care concepe activitatea ( invatator, profesor).

-diferit fata de cele specifice ( pentru fiecare disciplina) - sunt precise , formulate cat mai concrete , cu ajutorul unor verbe de actiune si sublinierea noilor achizitii urmarite.

Cerinte atat pentru obiectivele specifice, cat si operationale :

Sub aspectul continutului :

se refera la sarcina de invatare pentru elevi ;

sarcinile sa fie variate , sa nu se adreseze numaim memoriei ;

sarcinile sa fie accesibile, dar si stimulative

trebuie precizate resursele, procedeele de lucru ( proiectul didactic).

2. Sub aspectul dimensiunii operationale :

obiectivele operationale trebuie sa precizeze ce anume se cere de la elev ;

obiectivele operationale trebuie formulate in termeni concreti pentru . a fi intelese de elevi, sa fie observabile in comportament

obiectivele operationale trebuie grupate logic si sa faciliteze evaluarea rezultatelor ( continua si finala).

Pentru invatamantul special

3. Dimensiunea corectiv- formativa ( terapeutic-compensatorie)

obiectivele operationale corectiv-formative

Cerinte :

-strans legate de continut concret al activitatii

-strans legate de celalalte obiective operationale

-sa contribuie la diminuarea dificultatilor de invatare datorita trasaturilor de specificitate, particularitatilor psihoindividulae

-in concordanta cu celelalte obiective corectiv-formative de la cabinetele de terapie specifica.

Formularea obiectivelor corectiv-formative

-nu va putea fi realizata intotdeauna printr-un verb concret, de actiune imediata ( observabila la sfarsitul lectiei)

-vor fi enuntate ca o contributie la stimularea /dezvoltarea unor capacitati.

Ex : obiectiv : inlaturarea caracterului limitat al P si R la scolari ( mediul geografic)

Mod de realizare a obiectivului : procedee bazate pe contactul nemijlocit cu realitatea inconjuratoare ( excursie).

Pentru realizarea obiectivelor corectiv- formative.

foarte important formarea la elevi in cadrul activitatii respective, a unor operatori logici:

-identificarea

clasificarea

compararea

exemplificarea

transferul(aplicarea la situatii noi).

Operatorii logici prin intermediul lor, continuturile abordate devin achizitii.

Formarea acestor operatori logici este conditionata de :

-analiza dificultatilor concrete pe care elevii d.m. le intampina in insusirea cunostintelor la disciplinele respective

-explicarea psihologica a cauzelor care determina dificultatile respective.

Dupa diferitele functii, obiectivele operationale sunt :

-obiective cognitive , afective , psihomotorii.

-pot fi definite si ca obiective :

-instructive

-practic-aplicative

-corectiv-formative

Concluzii:

obiectivele sunt enunturi care se refera la orientarea intentionata a procesului de invatamant spre realizarea de performante si competente ale subiectului ca subiect al invatarii

obiectivele vizeaza o anumita schimabare in P fiecaruia subiect, o modificare adaptativa a comportamentului afectiv, cognitiv, psihomotor.

O educatie -scopuri urmarite in procesul si activitatea formative prin care se concretizeaza idealul formativ ( ceea ce e dorit si posibil in conditiile sociale ale unei etape istorice).


Obiectivul operational nu va descrie activitatea profesorului, ci schimbarea ce urmeaza sa se produca in comportamentul elevului.

Obiectivele concrete ( operationale) trebuie sa corespunda nivelului de dezvoltare intelectuala a elevilor, cu alte cuvinte sa vizeze o dificultate surmontabila.

Obiectivele trebuie sa fie reale, mai precis, sa descrie operatii sau actiuni ce pot fi asociate cu experientele de invatare ale elevilor.

Operatiile sau comportamentele specificate trebuie sa fie cat mai variate , depasind nivelul simplei reproduceri de informatii .

Un obiectiv operational trebuie sa vizeze o singura operatie sau sarcina de rezolvat pentru elev , tocmai pentru a permite masurarea si evaluarea gradului sau de rezolvare , pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru a nu crea confuzie in ceea ce priveste modalitatea de rezolvare a problemei vizate.

Obiectivul operational trebuie exprimat in termeni comportamentali expliciti ( verbe de actiune) .Se vor evita verbele care induc ambiguitate de genul 'a sti' , 'a cunoaste' , 'a gandi'.

Un obiectiv operational trebuie exprimat in cuvinte cat mai putin , pentru a usura referirea la continutul sau specific ;

Proiectarea obiectivelor operationale se realizeaza in stransa legatura cu continutul disciplinei, metodologia didactica, modalitatile de evaluare. In aceeasi masura, se va tine cont de experienta didactica a profesorului, disponibilitatile intelectuale si motivationale ale elevilor , conditii materiale.

Avantaje :

Prin operationalizarea se monotorizeaza mai usor progresul elevilor in activitatea de instruire , permitand in acelasi timp, o evaluare mai obiectiva a rezultatelor elevilor, dar si a eficientei activitatii cadrului didactic.

Operationalizarea corecta a obiectivelor asigura realizarea unui proiect didactic bine elaborat, stiut fiind faptul ca in algoritmul proiectarii didactice, una dintre etape este chiar delimitarea obiectivelor lectiei.

Prin operationalizare , elevii vor deveni mai motivati pentru activitatea de instruire -invatare deoarece vor constientiza cerintele pe care vor sa le onoreze la sfarsitul lectiei si in consecinta vor adapta comportamentele care sunt cele mai adevarate.

Limite :

Nu toate disciplinele de invatamant sunt in aceeasi masura pretabile la activitatea de operationalizare , iar acest lucru se datoreaza specificului si xaracteristicilor fiecarui obiect de invatamant : discipline puternic formalizate ( matematica , fizica , chimia), faciliteaza in mai mare masura operationalizarea pentru ca in cazul acestora achizitiile elevilor se obiectiveaza mai usor in comportamente observabile la nivelul elevilor , in timp ce disciplinele socio-umane ( literatura, filosofia) care vizeaza in mai mare masura formarea unor atitudini , convingeri, sentimente, fac mai dificila operationalizarea , pentru ca aceste tipuri de achizitii se exteriorizeaza cu mai mare dificultate.

Operationalizarea poate limita intr-o anumita masura creativitatea didactica deoarece , elaborarea obiectivelor conduce la rationalizarea pedagogica , lasand putin loc faptelor neprevazute , incitarii celor care invata.




Document Info


Accesari: 14672
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )