Adolescenta este trecerea de la copilarie la maturitate,numita si epoca furtunoasa insotita de modificari fizice si psihice puternice in urme carora se ajunge la maturitatea puberului. Comportamentele sunt adecvate la aceasta varsta insotite de obicei de iritabilitate , instabilitate.frustrare si nemultumire.De obice tinerii trec foarte usor de la o stare la alta:pot fi foarte cami si foarte nervosi in acelasi timp si in aceeasi masura foarte agitati si greu de multumit.
Studiile arata ca, din 1975 pāna īn prezent, frecventa timiditatii a crescut de la 40% la 48%. Timizii, aparent blānzi si calmi traiesc, de fapt, īntr-o continua stare de sovaielnici, permanent analizāndu-si partile negative si preocupāndu-se peste masura de parerea celorlalti despre ei. La o petrecere, de exemplu, īn timp ce toti ceilalti fac cunostinta unii cu altii, danseaza, persoanele timide īsi analizeaza modalitatile de control al impresiei publice pe care o genereaza ("Daca stau īn cel mai īndepartat colt al camerei si pretind ca examinez tabloul de pe perete, toti vor crede ca sunt interesat de arta si nu va fi nevoie sa vorbesc cu nimeni ). Īn tot acest timp, inima lor bate repede, pulsul creste, stomacul este īncordat - toate acestea fiind semnale psihologice ale suferintei si nefericirii autentice.
Tinerii care isi doresc sa intre in relatii apropiate cu ceilalti nu reusesc acest lucru din cauza unor temeri pe care le au si care cu timpul provoaca adevarate fobii,anxietate ,culpabilitate si frustrari
Teama este considerate cea mai specifica emotie ca raspuns la obiectivele cele mai diferite,si e alimentate de un cadru present si un obiect real.
Anxietatea difera de teama prin faptul ca nu are un cadru real,un obiect clar si précis si o simtim numai atunci cand ne confruntam cu situatii pe care la consideram dificile si e generata de anticiparea unui pericol difuz si greu de prevazut
Cele mai dificile puncte de plecare pentru constituirea senzatiei de teama si anxietate sunt situatiile de frustratie a dorintelor a aspiratiilor si a intereselor.
Conflictele pot fii endogene si exogene:
Confilctele endogene fac parte din domeniul subiectiv si se manifesta intre dorinte ,responsabilitati,aspiratii si posibilitati
Confilctele exogene sunt cele familiale, scolare ,pot fi permanente sau ocazionale si genereaza tema si strategii de evitare.
Temerile odolescentilor au de obicei un punct comun deoarece au ca si caracteristica aceeasi varsta si etapa din viata.
-teama de a-si asuma responsabilitatea puberii refuza de obicei sa aiba prea multe griji pe care ar putea foarte usor sa lase in grija cuiva care este mai responsabil)
-teama de a nu fi manipulate
-teama de a nu-l deranja pe celalalt refuza sa se implice deoarece nu vor sa greseasca sau sa invadeze spatial celuilalt).
|