COPIII CAMPIONILOR
Copiii au nevoie de o educatie corespunzatoare pentru a putea fi de folos in lume. De aceea parintii ar trebui sa se gandeasca la faptul ca ceea ce merita cea mai mare atentie pe lume este educatia copiilor lor mai presus de orice alte activitati necesare vietii. Exista mai multe puncte care ar putea sa-I ajute:
CONSOLIDAREA RESPECTULUI DE SINE AL COPIILOR.
Parintii trebuie sa creada in ei si sa le ofere multe reactii pozitive, incredere in ei si in potentialul lor. In relatia lor cu copii trebuie apelat la gesturi mici de relatie personala cum ar fi plimbari impreuna, joaca, etc. Am crezut intotdeauna ca parerea pe care oamenii o au despre ei insisi in sinea lor este adevarata cheie a folosirii talentului si a eliberarii potentialului lor. Iar aceasta parere depinde in mare masura de felul in care sunt vazuti si tratati de ceilalti n special de parintii lor.
INCURAJAM MARETIA PRINCIPALA. Exista doua feluri de
maretii: cea principala, adicaun caracter bazat pe principii si cea secundara recunoscuta de lume. Parintii trebuie sa incerce sa-I indrume spre maretia principala si nu sa compenseze slabiciunile lor de caracter prin inlocuirea sau imprumutarea de putere din surse secundare (popularitate, avere, reputatie, talente).
INCURAJAREA DE A SE OCUPA DE CE II PASIONEAZA. Este
foarte important ca parintii sa-si sustina 656q161g copiii acolo unde ei cred ca au talent, dar mai ales sa-i incurajeze in directiile unde au un adevarat talent.
CREAREA UNEI CULTURI PLACUTE A FAMILIEI. "Dorim ca
fiii nostri sa gaseascain familie mai multa distractie si satisfactie, decat la scoala la colegi sau sub orice alta influenta exterioara." Copiii nu trebuie sa gaseasca in familie nimic impotriva careia sa se revolte, nu trebuie sa aiba sentimentul limitarii, ci a foarte multor posibilitati. In camin trebuie cultivat principiul: "Poti face multe lucruri, chiar grozave daca le planifici dinainte si te straduiesti pentru ele." Periodic este bine sa aiba loc intalniri cu fiecare copil, discutii intre patru ochi pentru o relatie speciala cu fiecare dintre ei. Un alt moment de bucurie poate fi serbarea zilelor de nastere in mod special, zilele pot deveni saptamani de nastere..
PREGATIREA DINAINTE A EVENIMENTELOR FAMILIALE.
"Cred ca multi din parinti esueaza in misiunea de a face campioni din copiii lor, fiindca nu planifica evenimente care sa devina o traditie. O parte din distractie din aceste activitati o reprezinta pregatirea ei, de fapt deseori aflam la fel de multa distractie in anticiparea ca si in realizarea evenimentului."
Momente speciale pot fi atunci cand se largeste familia, prin intalnirea si sarbatorirea evenimentelor impreuna cu rudele, unchii si verisorii familiei.
STRADUINTA DE A LE DA UN EXEMPLU DE EXCELENTA.
Parintii nu trebuie sa-i oblige pe copii sa invete; aceasta trebuie sa faca parte din cultura familiei, ei trebuie sa se simta datori sa faca asta. Este de asemenea foarte important ca regulile sa se stabileasca impreuna cu familia si cu acordul tuturor membrilor.
TREBUIE INVATATI SA VIZUALIZEZE. "Vizualizarea se bazeaza
pe principiul ca toate lucrurile sunt create de doua ori: mai intai mental, apoi fizic."
ADOPTAREA PRIETENILOR LOR. Este foarte important ca
parintii sa accepte prietenii copiilor lor. O mare bucurie pentru copii este atunci cand parintii le invita prietenii acasa, discuta cu ei si ii integreazaintr-un fel in familie.
TREBUIE INVATATI SA AIBA CREDINTA, SA AIBA
INCREDERE IN CEILALTI, SA II SUSTINA, AJUTE, INALTE, SA FIE O BINECUVANTARE PENTRU EI.
ACORDAREA DE SPRIJIN. RESURSELE SI REACTIILE
PARINTILOR. "Ne bazam unii pe altii pentru a obtine reactii oneste fiindca ele sunt esentiale in procesul de crestere"
"Formarea campionilor cere un effort constant. E o stradanie fara sfarsit si deseori simtim nevoia de a ne intoarce la principiile fundamentale."
COMUNICAREA - trebuie sa constituie relatia parinte-copil.
Anumite atitudini si comportamente sunt indispensabile pentru curatarea cailor de comunicare.
ATITUDINI
Presupun ca esti de buna credinta, nu pun la indoiala
sinceritatea sau echilibrul tau mental.
Tin la relatia noastra si doresc sa rezolvam aceasta diferenta de
perceptie . "Te rog, ajuta-ma sa vad lucrurile din punctul tau de vedere."
Nu am nimic impotriva sa fiu influentat de parerile altora si
sunt pregatit sa ma schimb.
COMPORTAMENTE
Asculta ca sa intelegi
Vorbeste ca sa fii inteles
Incepe dialogul de la un punct comun de referinta sau de la un
punct asupra caruia sunteti de acord si apropie-te incet de chestiunea in dezacord.
In comunicare, dimensiunea cruciala este relatia interpersonala. Multe incurcaturi serioase se formeaza in caile de comunicare din cauza relatiilor interpersonale defectuoase. Cand relatiile sunt incordate, trebuie sa fim foarte atenti sa nu jignim, sa provocam o scena sau sa fim gresit intelesi.
Cand relatiile sunt defectuoase, oamenii devin suspiciosi, neincrezatori, considerand ca omul a gresit din cauza unui singur cuvant in loc sa incerce sa interpreteze intelesul si intentia cuvintelor sale.
Pe de alta parte, cand relatia este armonioasa si stransa putem aproape sa comunicam fara vorbe. Unde exista profunda incredere si bune sentimente nu trebuie sa fim atenti la fiecare cuvant pe care-l spunem. Putem sa zambim sa nu si totusi sa comunicam si sa obtinem intelegerea. Cand relatia nu este stabila cuvintele cat un capitol intreg nu vor fi suficiente pentru a comunica un anumit inteles fiindca intelesul nu se afla in cuvinte, ci in oameni. Cheia comunicarii eficiente este relatia de la om la om. In momentul in care intram in aceastarelatie speciala cu o alta persoana incepem sa schimbam insasi natura comunicarii noastre. Incepem sa acumulam incredere unul in altul.
Copiii au mare nevoie de o educatie corespunzatoare pentru a putea fi de folos in lume. Insa orice effort care inalta cultura intelectuala mai presus de instruirea morala este gresit directionat. Ori de cate ori, este necesar ca dorintele copilului sa fie refuzate sau este necesar sa se treaca peste vointa lui, acesta trebuie convins cu multa seriozitate ca acest lucru nu se face pentru a exercita o autoritate arbitrara ei, numai pentru binele lui.
Un program ordonat trebuie sa fie regula toturor obiceiurilor copiilor. Parintii trebuie sa se ingrijeasca sa ofere o ocupatie copiilor lor. Nimic nu va putea fi o sursa mai mare de rau decat nepasarea.
Lauda, lingusirea si ingaduinta au constituit mijlocul prin care tinerii au fost condusi pe carari gresite. Multi tineri au fost lingusiti spunandu-li-se ca iscusinta lor este un dar natural cand de fapt abilitatea pe care tanarul crede ca o are, se poate castiga numai prin instruirea serioasa si culta. Chiar daca uneori copilul greseste, el trebuie incurajat sa urce pas cu pas, treapta cu treapta. Efortul s-ar putea sa-i produca durere, insa va fi departe cea mai buna lectie pe care a invatat-o vreodata, caci astfel el va deveni, constient, propria lui slabiciune si va fi in stare in viitor sa evite greselile trecutului. Cu ajutorul unor sfatuitori intelepti, infrangerea lui va fi transformata in victorie. Insa nimeni sa nu inceapa cu treapta de sus a scarii, ci fiecare sa inceapa cu treapta cea mai de jos si sa urce treapta cu treapta
Mama, prin influenta sa aproape continua intre copii in special in primii ani, trebuie sa fie educatorul lor special si tovarasa lor. Ea trebuie sa aiba mare grija sa-i invete pe copii ordinea si curatenia, sa-i indrume in vederea formarii unor obiceiuri si gusturi corecte. Parintii trebuie sa incurajeze la copiii lor, atitudinea de a fi mai deschisi fata de ei, sa vina la ei cu greutatile lor si cand sunt in dilema intr-o anumita problema sa vina cu acestea la parintii lor exact asa cum simt ei si sa le ceara sfatul.
Raspandindu-le timpul care de drep le apartine, ii lipsesc de educatia pe care ar trebui sa o primeasca.
Impovarati de multe griji, parintii simt uneori ca nu-si mai pot lua timp si rabdare, sa-i invete pe cei mici sa le daruiasca iubirea si afectiunea. Insa nu ar trebui sa uite ca daca copiii nu gasesc in parintii lor si in caminul lor ceea ce ar trebui sa le satisfaca dorinta, dupa afectiune si prietenie, ei vor cauta aceasta in alte locuri, unde atat dezvoltarea lor mintala, cat si caracterul pot fi puse in pericol.
Parintii trebuie sa-i faca pe copii sa vada ca ii iubesc si astfel vor face tot ce le sta in putere pentru a-i face fericiti. Astfel restrictiile necesare impuse vor avea mai multa greutate asupra lor.
Copiii nu trebuiesc tratati numai cu severitate uitand ca.voi ati fost copii si ca ei sunt doar copii. Nu va asteptati ca ei sa fie desavarsiti si nu incercati sa-i faceti sa se poarte dintr-odata ca oameni mari. Facnd astfel veti inchide usa de acces prin care altfel ati patrunde la ei si ii veti determina sa inchida o usa a unor influente daunatoare, prin care altii le vor otravi mintea inainte ca voi sa va dati seama de pericol.
Cea mai buna cale de a-i educa pe copii sa-si respecte viitoarea partenera de viata este de a-l vedea pe tata oferind atentii amabile mamei, iar pe mama respectandu-l pe tata. Este datoria fiecaruia in familie sa fie placut, sa vorbeasca frumos. Multi copii socotesc treburile casei ca pe ceva neplacut, iar fetele lor arata din plin aceasta neplacere. Ei gasesc greseli; murmura si nu fac nimic cu bunavointa. Este dificil pentru o mama iubitoare sa-si sileasca copiii sa o ajute atunci cand vede ca nu le sta mintea la lucru si cauta orice scuza posibila ca sa scape de aceasta treaba neplacuta.
Copiii trebuie sa inteleaga ca astfel ei pot fi folositori si ca astefl ei usureaza munca mamei care a facut atatea pentru ei si ofera vietii monotone, pentru ea putina variatie.
Dorinta de a domina, mandria de a avea forta de a fi brut desconsiderarea nesabuita a vietii exercita asupra tinerilor o inspaimantatoare putere demoralizatoare. Ca si paraul care se face partas de prpoprietatile solului prin care curge, principiile si obiceiurile tinerilor, copiilor, ajung in mod inevitabil imbibate de caracterul tovarasilor lor.
Cel care se asociaza cu un sceptic, va deveni curand sceptic, cel care alege compania celor stricati cu siguranta va ajunge si el la fel. A te duce la sfatul celor rai este primul pas spre a merge pe calea celor pacatosi si a te aseza pe scaunul celor batjocoritori.
Daca suntem curtenitori si amabili in camin, vom duce cu noi mireasma unui comportament placut si atunci cand suntem plecati de acasa ceea ce le este imprimat copiilor in primii ani de viata cu greu va putea fi schimbat mai tarziu.
|