Raportul grup secundar/grup primar
Trebuie retinut ca īn societatea contemporana grupul secundar, desi a pus īn umbra grupul primar, nu l-a eliminat si nu-l va putea īnlatura. Grupurile primare persista si vor persista īntr-o lume dominata de grupul secundar, deoarece nevoia umana de asociere intima simpatetica este o nevoie permanenta. Omul nu poate trai bine fara sa apartina unui grup mic de oameni carora realmente sa le pese ce se īntāmpla cu ei. Asa se explica de ce īn cadrul grupului secundar apar si se dezvolta relatii interumane care duc la formarea grupurilor primare.
Grupul de referinta
Functiile grupului de referinta:
Caracteristici:
- liderul grupului este desemnat sau ales īn conformitate cu anumite reglementari legale sau statutare;
- nerespectarea regulilor de conduita, a raporturilor de lucru, a regulamentelor specifice grupului atrage sanctiuni
De subliniat ca īn cadrul grupurilor formale, dincolo de relatiile formale, obligatorii dintre membrii acestora pot exista si relatii interpersonale foarte variate, de la relatii afective, prietenesti, pāna la relatii deschis conflictuale.
Grupurile informale apar fie īn cadrul grupurilor formale (echipa de munca, clasa de elevi, grupa de studenti), fie īn afara acestora, independent de grupurile formale.
Grupurile informale sunt grupuri mici si primare, care nu creaza institutii formalizate. Se constituie īn mod spontan bazāndu-se preponderent pe afinitati si contacte personale. Atāt structura, cāt si relatiile interpersonale, sunt informale īn sensul ca nu sunt oficial reglementate. Liderii sunt recunoscuti spontan, nu beneficiaza de un status oficial.. caracterul informal nu īnseamna lipsa organizarii. Dimpotriva, uneori grupurile informale au o organizare interna foarte bine pusa la punct, o structura ierarhica proprie, anumite norme de conduita si valori proprii bine conturate.
|