Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Metodologia

sociologie


Metodologia


Sociologia studiaza societatea ca intreg, ca totalitate de procese si fenomene. Realitatea sociala nu poate fi explicata in mod satisfacator numai prin partile sale componente, ci trebuie sa se aiba in vedere complexitatea ei. Societatea trebuie « privita ca o totalitate » , ireductibila la elementele, fenomenele si procesele sociale care o compun. Obiectul sociologiei il constituie realitatea sociala in procesualitatea realizarii sale continue.



Metodologia este o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate īn re 656j94g alizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter predominant normativ. Pe baza reflectiei asupra experientelor trecute de cercetare, formuleaza strategii de investigare, indica atīt eventuale dificultati si neajunsuri, cīt si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific. Comunicarea permanenta dintre metodologia generala si metodologiile particulare ar actiona ca un factor de convergenta a strategiilor de cercetare si ca o cale de accentuare a caracterului unitar si global al cunoasterii stiintifice. Deocamdata, īnsa, nu este constituita o metodologie generala a cercetarii stiintifice, analizele concentrīndu-se la nivelul metodologiei particulare de genul metodologia cercetarii sociologice.

Īn metodologia cercetarii sociologice au fost dezvoltate ca metode principale de culegere a datelor empirice: ancheta sociala, analiza documentelor sociale, observatia si experimentul. Fiecarei metode īi corespunde un set diversificat de tehnici aplicative, adica de operatii integrate īntr-un mod particular de identificare, colectare si prelucrare a datelor empirice.

Tehnicile de investigare sunt: observatia(structurata si participativa), ancheta siciologica, esantionarea, interviul, chestionarul, experimentul.

Dintre toate aceste tipuri am ales pentru proiectul nostru "Fumatul in randul adolescentilor" interviul si chestionarul deoarece aceste 3 tehnici ni s-au parut a fi cele mai potrivite pentru a afla ceea ce ne intereseaza. Fumatul constituie o problema majora si cu totii stim cat de daunator este sanatatii noastre. Cu aceste tehnici mentionate inainte o sa aflam ce parere au atat adolescentii cat si tinerii despre fumat.

Observatia constituie tehnica principala de investigatie sociologica intrucat ne ofera informatii cu valoare de fapte, care constituie materialul cel mai bogat, divers si nuantat, susceptibil de analize calitative, caracteristice stiintei sociologice. Volumul de date cules prin observatii de teren constituie baza oricarei cercetari si analize sociologice.

Observam cum se comporta grupul nostru de prieteni, care sunt noile tendinte in moda. Putem fi impresionati de un detaliu, pierzand din vedere ansamblul. Observatia spontana nu ne permite sa facem generalizari.

Observatia structurata prezinta construirea unui sistem de categorii in care sa fie incluse faptele de observatie.

Obsrvatia participativa prespune integrarea cercetatorului in colectivitatea studiata, adica participarea lui la viata comunitatii, preluarea de catre acesta a normelor sociale, a credintelor, a sentimentelor si interselor celor pe care ii studiaza..

Ancheta sociologica reprezinta o metoda de cercetare a realitatii sociale bazata, in principal, pe tehnici de producere a datelor cu ajutorul intrebarilor de investigator si al raspunsurilor formulate de subiecti(de persoanele cuprinse in ancheta).

Experimentul consta in analiza actiunii unor variabile independente asupra variabilelor dependente intr-o situatie controlata, cu scopul verificarii impotezelor cauzale.

Esantionarea este operatia de construire a unui « model redus » adica a unui esantion, care reprezinta o parte dintr-un intreg, ce reproduce la scara redusa structura intregului. In cadrul anchetelor sociologice si in sondajele de opinie publica se folosesc tehnicile interogative. Una dintre aceste tehinici este interviul.





Interviul sociologic se desfasoara dupa reguli metodologice si se realizeaza in scop stiintific pentru descrierea starilor de lucruri sau pentru a verfica ipotezele cauzale.

Am intervievat 3 persoane cu scopul de a afla ce i-au determinat sa fumeze, daca s-au lasat si daca sunt de acord cu fumatul in cadrul adolescentilor. Persoanele a caror interviu a fost luat n-au fost neaparat adolescente.


Buna ziua!Imi acordati cateva minute?

-Buna ziua!Sigar daca va sunt de ajutor

-Sunteti fumator sau nefumator

-Sunt fumator.

-Ce varsta aveti ?Si de la ce varsta fumati ?

-Acum am 32 de ani si fumez de la varsta de 17 ani.

-Cum ati inceput viata de fumator ?

-M-am apucat de fumat la o aniversare,impins de prieteni ,crezand ca va fi ceva ocazional.Dar cu timpul am devenit un fumator in toata regula.

-La 17 ani erati un adolescent depinzand de banii parintilor.Ei stiau de acest lucru ?

-La inceput nu si-au dat seama.Dupa ceva timp s-a observat mirosul de tigara,eu fiind singur la parinti iar ei fiind nefumatori.Iar mai tarziu le-am spus eu adevarul.Mi-au interzis sa fumez dar nu am putut face acest lucru.A devenit un drog pentru mine,au fost perioade in care fumam si 2 pachete de tigari pe zi.

-Daca ati putea ,ati renunta la fumat ?

-La inceput am incercat acest lucru dar organismul imi cerea tigari si majoritatea din cercul meu de prieteni erau fumatori.Nu am putut sa ma las si acum la varsta asta nici ca as mai putea.

-Cunoasteti urmarile fumatului ?

-Sigur, cunosc multe efecte negative ale fumatului.Cam jumatate mor in cauza fumatului in timp ce majoritatea sufera de simptome ca indigestie.Am primit numeroase sfaturi si din partea parintilor,la renuntarea completa a fumatului,dar pentru cei care nu o fac si doar incearca,o schimbare in dieta ar putea contracara unele consecinte periculoase.

-Ce parerea aveau cei din jur,stiind ca fumati ?

-Orinde mergeam parca era un lucru normal asta si din cauza anturajului .

Ati dori acum sa renuntati la fumat ?

Am 32 de ani de 14-15 ani fumez, am mai incercat sa ma las de fumat dar fara succes. Asta e. Stiu ca nu este cea mai buna metoda de a scapa de stres, dar pentru mine este cea mai eficienta.

Cum va stimuleaza acest lucru ?

E momentul meu de relaxare sa spunem. Ma detasez de orice altceva 5 minute.

Adolescentii din ziua de azi practica fumatul mai mult pentru impresii. Sunteti de acord cu aceasta afirmatie ?

La randul meu am facut acelasi lucru, dar acuma regret. Mai mult sau mai putin tinerii fumeaza pentru impresii.

In concluzie ce credeti ca inseamna pentru un adolescent fumatul ?

Adolescentii doresc sa braveze ideea de a fuma. Cred ca ii fac sa nu semene unu cu altu, este o perceptie nesanatoasa a propiului eu.

-Bine,eu va multumesc mult pentru timpul acordat

-Si eu va multumesc o zi buna !La revedere ! »











Chestionarul este privit ca tehnica de cercetare si ca instrument de cercetare reprezentand modalitatea cea mai larg raspandita in cercetarile sociologice.

Chestionarul de cercetare are o structura logica dar si o ordonare psihologica a lor.

Noi am construit un chestionar alcatuit din 15 intrebari urmarind problema fumatului in cadrul adolescentilor. Chestionarul realizat a tinut cont si de schema lui George Gallup.

Limbajul folosit a fost unul hotarator, direct fara a lasa loc interpretarilor


Chestionar :Fumatul in randul adolescentilor

1.Stiati ca fumatul cauzeaza boli?

Da

Nu

Nu stiu

2. Credeti ca se fumeaza mai mult la o anumita varsta?

Da

Nu

Nu stiu

3.Puteti considera tutunul ca fiind o posibilitate de evadare din lumea reala ?

Da

Nu

Nu stiu

4.Care este parerea dvs referitoare la cei care fumeaza ?

5. Dar despre nefumatori ?

6.Sunteti fumator ?

Da

Nu

Nu stiu

7.Sunteti de acord cu fumatul in randul adolescentilor ?

Da

Nu

Nu stiu

8.Ce parere ai despre avertizarile scrise pe pachetele de tigari ?

9. Crezi ca adolescentii tin cont de ele ?

Da

Nu

Nu stiu

10.Credeti ca tutunul provoaca dependenta ?

Da

Nu

Nu stiu

11.Daca sunteti fumator care a fost motivul pentru care v-ati apucat de fumat?

12.Cum ati putea explica faptul ca adolescentii se apuca de fumat?

13.Care ar fi impulsul care l-ar determina pe adolescent sa se lase de fumat ?

a) prietenii

b) familia

c)aparitia unei boli

d)altele

14.De la o scara de la 1 la 5 ce nota ati acorda fumatorilor ?

15.In concluzie credeti ca acest viciu ar putea fi fi oprit?

Da

Nu

Nu stiu



Document Info


Accesari: 4611
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )