Mobilitatea sociala
Status social - diferite dimensiuni(ec., soc., cultural., pol., profesional)
Stratul social - ansamblul pozitiilor sociale care au caracteristici relativ asemanatoare(clasa gulerelor albastre)
Stratificarea sociala - proc.de plasare a indivizilor in straturi sociale diferite, asezate pe o axa imaginara de la inferior la superior. Stratificarea se refera si la mecanismele prin care indivizii pot ocupa anumite pozitii sociale(mostenire, casatorie, reusita).
Mobilitatea sociala - miscarea indivizilor in cadrul unei structuri sociale precum si accesul la ocuparea unor pozitii corespunzatoare calitatilor si mijloacelor de care dispun(studii, competenta, bunuri materiale etc). Mobilitatea sociala depinde de permeabilitatea sociala, precum si de g 444g66e radul de dezvoltare sociala.
Concepte introduse in studiul mobilitatii sociale de Pitirin Sorokin
spatiu social - "universul populatiei umane"
pozitie sociala - (a unui individ/grup)rezulta din definitia relatiilor sale cu ceilalti indivizi sau fenomenele alese ca puncte de referinta.
dimensiuni ale spatiului social - spre deosebire de spatiul geometric care este tridimensional, spatiul social este multidimensional, intrucat el inglobeaza o multitudine de grupuri umane diferentiate dupa criterii diferite(ex. niv. De instructie, religie, etnie, varsta, sex, domiciliu, apartenenta politica etc). Pt. simplificarea demersului de localizare a pozitiei unui individ in spatiul social, aceasta multitudine de dimensiuni poate fi redusa la doua dimansiuni fundamentale: verticala si orizontala.
Intensitatea mobilitatii sociale - nr. de straturi strabatute de un individ in miscarea sa/mobilitatea sa la un moment dat.
Generalitatea mobilitatii sociale - nr. de indivizi care si-au schimbat pozitia sociala intr-o perioada data.
Tipuri de mobilitate sociala
Tumin a realizat o tipologie a mobilitatii sociale cu 6 dimensiuni.
I. dimensiunea spatiala a mobilitatii
1. mobilitate sociala orizontala - trecerea unui individ de la un grup la altul situat la acelasi nivel in cadrul structurii sociale(ex. asistent universitar se muta de la o universiate la alta)
2. mobilitate sociala verticala - trecerea unui individ de la un grup la altul la nivele ierarhice diferite:
a)mobilitate verticala ascendenta - infiltrarea indivizilor dintr-un strat inferior intr-un strat superior deja existent. Crearea de noi grupuri de astfel de indivizi si patrunderea lor intr-un strat mai inalt alaturi sau in locul grupurilor deja existente in acel strat.
b) mobilitate verticala descendenta - caderea individului dintr-un strat superior fara degradarea grupului de origine. Degradarea grupului in raport cu grupul de origine sau chiar dezintegrarea sa sociala.
II. dimesiunea temporala a mobilitatii sociale
1. mobilitate intergenerationala - schimbarea statusului social al individuluzi in raport cu cel avut de parintii/bunicii sai.
2. mobilitate intragenerationala - se refera la schimbarea statusului individului in raport cu cel avut anterior.
III. dimensiunea continutului mobilitatii. Se poate studia:
1. mobilitatea unor elemente ale statusului luate separat(profesie, domiciliu, venit, stil de viata)
2. mobilitatea statusului luat in totalitatea sa
IV. dimensiunea mecanismelor de mobilitate(mostenire, reusita, casatorie, inaintarea in varsta, vechime)
V. unitatea de mobilitate
1. mobilitatea sociala a unei singure persoane
2. mobilitatea unui grup social/categorii(de rudenie, etnic)
3. mobilitatea unei societati
VI. dimensiunea subiectiva a mobilitatii - studiul expectantelor, a niv. de aspiratie.
Mobilitatea fortei de munca
Mobilitate - forma de miscare a pop. si a fortei de munca in raport cu nevoile mereu schimbatoare ale productiei. Este mobila acea parte a fortei de munca, respectiv a pop. care cunoaste deplasari in spatiu, ramura sau meserie.
In sens restrans, prin miscare migratorie se intelege deplasarea pop. dintr-o localitate in alta sau dintr-o tara in alta, fiind insotita si de schimbarea domiciliului.
Tipuri de mobilitate
a)miscare migratorie interna(domiciliul)
b)miscare migratorie externa(domiciliul se afla intr-o alta tara)
Situatii ale persoanei
a. emigrant pt. locul din care pleaca
b. imigrant pt. locul de destinatie
totalitatea persoanelor care isi stabilesc domiciliul legal intr-o localitate pe parcursul unei perioade de timp formeaza hoharta imigrantilor pt. localitatea respectiva.
Hoharta imigrantilor - totalit. pers. care pleaca din localitate stabilindu-si domiciliul in alte localitati.
Formele mobilitatii fortei de munca
1. mobilitatea geografica - deplasarea fortei de munca in spatiu cu schimbarea domiciliului(migratia fie prin pastrarea domiciliului si deplasarea la locul de munca-navetism). In functie de tipul de localitati existente, mobilitatea teritoriala imbraca urmatoarele forme: mob. Interrurala, mob. Rurala, mob. Intre localit. Urbane si cele rurale.
In toate aceste cazuri, mobilitatea teritoriala se desfasoara sub forma de fluxuri: flux de sosire-imigranti; flux de plecare-emigranti. In raport cu soc. Migratia poate fi un fenomen de reechilibrare a structurii demografice intre zone si localitati(mecanismele de competitie, reglare).
In functie de durata si natura deplasarilor distingem mai multe tipuri de migratie:
a) migratii definitive - cu schimbarea totala a domiciliului
b) migratii temporare - fara ca aceste deplasari sa afecteze domiciliul stabil al pers.
Migratia temporara poate avea forme diferite: zilnica, sezoniera, de weekend(turistice).
2. mobilitatea profesionala - toate schimbarile posturilor de munca cum ar fi schimbari ale ocupatiei prin trecerea de la o firma la alta.
Functiile mobilitatii
a. functia de echilibru - consta in corelarea dimensiunilor fortei de munca cu dimensiunile sistemului productiv (nr locurilor de munca)
b. functia de asigurare a ocuparii - consta in faptul ca modificarile in sistemul productiv atrag dupa ele disponibilizari ale fortei de munca
c. functia de folosire eficienta a fortei de munca - de readaptare a dimnsiunilor fortei de munca in raport cu noile dimensiuni ale sistemului productiv, asigurandu-se concordanta intre cerere si oferta de munca, precum si folosirea eficienta a acestora.
d. functia de sporire a venitului national pe locuitor - in cazul in care mobilitatea fortei de munca nu are loc sau se desfasoara in proportii insuficiente, excedentul coexista generand straturi de mari tensiuni sociale, importante pierderi de forta de munca si incetinirea sistemului cresterii ec.
f. functia demografica - deplasarea fortei de munca din loc. spre cele care inregistreaza un deficit, contribuie si la imbunatatirea structurii pe varsta in loc. in care aceasta inregistreaza valori mai scazute.
Factorii mobilitatii
A) f. demografici - inclinatia spre mobilitate este diferita in functie de anumite caracteristici demografice; barbatii sunt mai mobili decat femeile, tinerii sunt mai mobili decat pers. varsnice, pers. necasatorite sunt mai mobile decat cele casatorite.
B) f. ec. - capacitatea de ocupare a nr de locuri de munca
C) f. ai nivelului de trai - se concretizeaza in diferenta de salarii oferite in zonele de origine, comparativ cu cele de destinatie.
Costul mobilitatii - toate formele mobilitatii fortei de munca implica un cost atat pt. pers. implicate (costul deplasarii, costul psihologic, constand in dificultatile integrarii in noua cultura), cat si pt. soc. de ansamblu, investitia in formarea ei.
Modalitati de reducere a costului mobilitatii
cresterea flexibilitatii locurilor de munca prin diversificarea din unele ramuri si domenii pt. ocuparea totala a locurilor de munca
cuprinderea in sfera mobilitatii teritoriale a unor proportii cat mai mari a unei forte de munca cat mai tanara care atrage dupa sine proportii cat mai mici de pers. inactive.
Obiectul analizei miscarii migratorii
1. determinarea intensitatii fen. (pers. care pleaca structurat dupa caract. Dmografice, socio-ec., culturale-etnie, religie)
2. orientarea fluxurilor migratorii(migratia internationala) - orientarea fluxurilor catre anumite destinatii
3. studiul efectelor - pe care le poate avea miscarea obligatorie asupra zonei de origine si a zonei de destinatie.
4. analiza dinamicii si a cauzalitatii acesteia
5. studiul modalitatilo
Teorii ale migratiei internationale ale fortei de munca
2. Teoria noua ec. a migratiei
3. Piata fortei de munca segmentate(duale)
Teoria retelelor de migratie
Abordarea migratiei din perspectiva capitalului social
Cauzalitatea cumulativa- o perspectiva asupra migratiei
Ambele teorii incearca explicarea cauzelor migratiei la nivel glogal, teoria sistemuluin mondial aducand in discutie factorii generatori ai fenomenului.
|