Exploatarea copilului prin munca inseamna orice forma de munca a copilului de ale carei beneficii profita un adult si care are drept consecin 717c23h ta afectarea dezvoltarii, a educatiei si mortalitatii. Exploatarea copiilor prin munca este interzisa in Romania, articolul 45 alineatul 3 din Constitutia Romaniei si conventia organizatiei internationale a muncii nr.182/1999 ratificata prin legea nr.203/2000 .
Copilul exploatat prin munca are dreptul la protectie din partea statului si a comunitatii. Copilul are dreptul sa munceasca incepand cu varsta de 15 ani dar, beneficiind de conditii speciale la locul de munca.
* intre 15 si 16 ani , acordul parintilor este obligatoriu;
* in cazul in care copilul nu a absolvit invatamantul obligatoriu, angajatorul trebuie sa permita si sa faciliteze continuarea studiilor in acest sens. Cele mai vulnerabile categorii de copii care pot fi exploatati prin munca sunt: copiii strazii, copiii comunitati-lor de rromi, copiii din mediul rural, copiii victime ale traficului de persoane. Cele mai grave forme de exploatare prin munca sunt: munca pe strada, cersetoria, prostitutia , munca in constructii, munca in medii toxice, turnatorii, servitudinea, ingrijirea fratilor mai mici, munca fortata. Conditii ce favorizeaza exploatarea prin munca: munca la negru, prezenta unui handicap/dizabilitate, familii in dificultate(consum de alcool, droguri , abuz asupra copilului, violenta domestica, nivel de educatie, somaj , saracia, lipsa de informare si sensibilizare a copiilor, familiilor, comunitatii.
|