Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Neglijarea copilului

Asistenta sociala


Neglijarea copilului

,,Neglijarea copilului reprezinta o ucidere tacuta si necrutatoare a spiritului uman''(Daro si MC Carthy1991 p.237)



Neglijarea grava se intalneste atunci cand viata copilului este in pericol prin ignorarea nevoilor sale vitale. Se de 646h73g scopera atunci o malnutritie severa sau un esec in mentinerea copilului intr-o buna stare de sanatate. Miller-Perrin si Perrin1999 p.36-58 fac distinctie intre acest tip de neglijare si cea generala care indica neacordarea de ingrijiri adecvate in ceea ce priveste alimentatia, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala si supravegherea copilului. Neglijarea poate fi episodica sau cronica. Neglijarea emotionala e definita ca slaba abilitate a parintilor de a se angaja pozitiv, emotional in cresterea copilului

Semnele sunt vizibile ale serioasei neglijari, copilul putand fi murdar, urat mirositor, infometat, slabiti din cauza disconfortului sau durerii. Copiii neglijati traiesc intr-o lume in care nevoile sale sunt rareori percepute, dezvoltarea lui fiind serios afectata. Aceste carente conduc la dezvoltari intarziate psihomotorii si de limbaj precum si slaba concentrare Comportamentul copiilor neglijati se caracterizeaza prin incetarea comunicarii propriilor nevoi, ganguritul netransformandu-se in limbaj normal si privarea explorarii mediului inconjurator. Insa unii dintre acesti copii pot recupera surprinzator de repede pe plan fizic si emotional, daca in perioada cand sunt bebelusi vor fi stimulati intru-un spital sau institutie pentru copii. Daca recuperarea se va face cand copiii au crescut, latura emotionala va fi afectata. Uneori neglijarea poate avea consecinte mult mai grave decat abuzul fizic. Neglijarea (afirma Crittenden 1992 p.73) nu lasa nici un martor, prin faptul ca ucide spiritul celor care au supravietuit fizic; neglijarea poate fi mai putin evidenta si nu neaparat continua.

Foarte multi copii neglijati preiau un fel de rol de adult la o varsta frageda pentru a compensa ceea ce parintii lor nu le-au oferit, in pus isi vor sustine parintii ingrijindu-i. Acesti copii sunt privati de copilaria lor, dauna foarte grava, dar sesizata mult prea tarziu. Neglijarea emotionala s-ar putea defini prin exagerarea parintilor de a satisface copiilor nevoilor materiale ale copiilor si incapacitatea angajarii adultilor in relatie emotionala fata de proprii copii. Aceasta indisponibilizare emotionala reprezinta baza celorlalte aspecte daunatoare abuzului emotional. Dar pare dificila aceasta observare emotionala, adesea acesti copii sunt remarcati prin precautiile si comportarea sa matura, fiind laudat fara insa ca cineva sa observe faptul ca el e privat de copilaria sa. Neglijarea emotionala presupune ignorarea evenimentelor importante din viata copilului, omiterea incurajarilor asteptate de copil, modalitati neadecvate de raspuns la nevoile sale emotionale.

Neglijarea fizica se refera la privarea de alimentatie, de imbracaminte, de medicamente sau de domiciliu. Uneori neglijarea fizica poate avea urmari mult mai grave decat abuzul fizic. Neglijarea educationala implica tot ceea ce tine de frecventarea unei forme de invatamant, prin obligarea copilului la alte activitati decat cele scolare precum incurajarea la vagabondaj.

Neglijarea are mai multe dimensiuni: neglijarea alimentara (privarea de hrana, absenta mai multor categorii de alimente esentiale pentru crestere, mese neregulate); neglijarea vestimentare (haine nepotrivite pentru anotimp, haine prea mici, haine murdare); neglijarea igienei (lipsa igienei corporale, mirosuri respingatoare, paraziti) neglijare medicala (absenta ingrijirilor necesare , omiterea vaccinarilor si a vizitelor de control, neaplicarea tratamentelor prescrise); neglijarea locuintei( locuinta prost intretinuta, neincalzita, risc de incendiu, mobilier absent sau in stare proasta, substante toxice la indemana copilului instalare superficiala din cauza frecventelor mutari) ,neglijare in educatie sub-stimulare, instabilitatea sistemului de pedepse si recompense, lipsa modelelor de invatare a curateniei, a limbajului, lipsa de urmarire la intrarea in scoala), neglijare afectiva( lipsa atentiei, a contactelor fizice, a semnelor de afectiune, a cuvintelor de apreciere. In fine, putem include in neglijare si fenomenul abandonului .


Document Info


Accesari: 1920
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )