Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PROBLEMATICA TINERILOR/ADOLESCENTILOR DIN INSTITUTIILE DE PROTECTIE A COPILULUI ;EFECTELE INSTITUTIONALIZARII ASUPRA D.V.I.

Asistenta sociala


PROBLEMATICA TINERILOR/ADOLESCENTILOR DIN INSTITUTIILE DE PROTECTIE A COPILULUI ;EFECTELE INSTITUTIONALIZARII ASUPRA D.V.I.

Tinerii /adolescentii din institutiile de protectie a copilului au o serie de trasaturi specifice ,demonstrate si evidentiate prin studii de specialitate. Ei se confrunta cu intarzieri in dezvoltarea fizica si motorie ; au inabilitati de a forma si pastra relatii cu copii si adultii ;se confrunta cu incapacitatea de a respecta reguli ;le lipseste sentimentul de vinovatie ; apar dificultati in comport 454b14e amentul social ;dificultati de integrare care ies la iveala dupa iesirea din institutie.



Tinerii institutionalizati au o subdezvoltare a limbajului ,poseda retard intelectual , tulburari emotionale profunde care stau la baza tuturor celorlante trasaturi specifice copilului din institutie. Mediul de viata isi pune serios amprenta pe comportamentul si structura mentala a copilului ,toate trasaturile de mai sus nefiind inascute sau dobandite genetic dar sunt dobandite pe parcursul sederii lor in institutie.

Din constatarile specialistilor si din practica activitatii zilnice cu copii rezulta ca acestia manifesta serioase lacune de experienta si pregatire.

Modalitatile de a-si procura cele necesare , de a stabili relatii , de a onora un contract social , de a-si face prieteni , de a-se integra profesional ,sunt marcate uneori de duplicitate.

O caracteristica a mediului colectiv din centrele rezidentiale este neadecvarea sa si promovarea unor trasaturi djunctive cu mediul social deschis.

Copiii se plaseaza intre doua medii de context diferit : institutional si social deschis,suportand astfel situatii de disonanta cognitiva si de confuzie , acest lucru datorandu-se neinformariiacumularii de informatii neveridicegreu de inteles pentru orizontul lor ,fiindu-le foarte greu sa crediteze anumite date ,persoane,sa acorde relevanta si sa ia decizii in virtutea concvingerii si certitudinii. Situatii de viata specifice institutiilor -centrelor rezidentiale

(repercursiuni nefaste la nivelul deprinderilor de viata independenta)

Copii din centrele rezidentiale duc lipsa de sentimentul propietatii, nu sunt indivizi responsabili si nu sunt capabili sa decida asupra propiului destin. In astfel de situatii manifestarile comportamentale sunt evidente( furtul insecuritatea ) iar grija fata de lucrurile personale se reduc la teama de a nu fi furate.

Copii/adolescentii nu cunosc suficient alimentele de baza si compozitia felurilor de mancare pe care le servesc -nu se pot orienta prin magazine dupa alimente , iar in majoritatea cazurilor sunt inclinati sa cumpere sucuri,mezeluri ,conserve etc

In dezvoltarea deprinderilor de viatya independenta copii sunt solicitat sa ajute la bucatarie in activitatile specifice de gospodarire ale centrului, insa de multe ori acest lucru nu se intampla deoareca normele igienico-sanitare nu permit acest lucru.  De multe ori copii /tinerii stiu sa intretina curatenia in camera , sa gateasca sa spele sau sa clce dar nu fac acest lucru deoarece exista cineva angajat si platit sa desfasoare aceste activitati.

Copii/tinerii institutionalizati primesc bani de buzunar insa nu stiu sa-i gestioneze corespunzator ,cheltuind bani prea repede si fara prea multa judecata.

Societatea are si ea un rol important in integrarea copilului institutionalizat , insa de multe ori apare o respingere fata de copilul din institutie , i-se pune o eticheta care in mod derizoriu il urmeaza pe tot parcursul sederii in institutie dar si dupa ce acesta iese din centru.

Datorita acestei stigmatizari copilul refuza sa-si arate adevarata identitate si evita sa si-o asume,isi formeaza o imagine despre sine gresita ,indusa de parerea celorlanti despre ei.

Dependenta de grup este un factor caracteristic pentru copii institutionalizati, grupul de colegii,de prietenii, reprezinta sursa de valori comportamentale si personalefiind mediul esential cu valori in socializare. Grupul indeplineste rol de securizare prin modul in care ii ajuta pe copii/tineri sa faca fata situatiilor de adversitate ,momentelor de angoasa, de suferinta ,prin interventie de support.

Grupul are functie educativa si terapeutica(reduce anxietatea) are functie de protectie.

Nu putem spune despre copii institutionalizati ca nu au deprinderi..putem spune doar ca au deprinderi care nu satisfac cerintele vieti sociale independente.

Copiilor institutionalizati le lipseste increderea in fortele propri,ei nu au probleme de comunicare in interiorul centrului rezidential, totusi in afara lui ei au o teama acuta de necunoscut si necesita punerea fata in fata cu situatii noi.


Document Info


Accesari: 3745
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )