Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Procedura adoptiei

Asistenta sociala


Procedura adoptiei
Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu,
o cerere scrisa in vederea evaluarii conditiilor morale si materiale si obtinerea atestatului ca familie/persoana apta sa adopte un copil. La cerere se vor anexa mai multe acte. Urmeaza o perioada de evaluare si pregatire a familiei, efectuata de catre asistenti sociali profesionisti. Termenul de solutionare a cererii si de evaluare este de 60 zile. In cadrul procesului de evaluare vor avea loc intalniri cu familia la sediul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau la domiciliul acesteia. In urma evaluarii asistentul social va intocmi un raport si va face o propunere cu privire la solutionarea cererii familiei. Propunerea va fi inaintata directorului general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului care va decide eliberarea atestatului ca familie apta sa adopte un copil, pentru familia solicitanta. Atestatul este valabil un an.Urmatorul pas se refera la etapa de potrivire copil-familie. Noua legislatie se centreaza pe identificarea pentru copil a celei mai potrivite familii, tinandu-se cont de toate informatiile cu privire la copil, familia adoptatoare, familia biologica. In urma analizarii tuturor informatiilor va avea loc o potrivire teoretica in urma careia se va selecta cea mai potrivita familie (dintre cele care au atestatul mai sus mentionat) care sa raspunda nevoilor copilului. Urmeaza potrivirea practica in care copilul si familia vor fi pregatite in vederea acomodarii si se va stabili un program de vizite. Perioada de potrivire are o durata diferita de la caz la caz in functie de nevoile copilului si acomodarea acestuia cu familia.
Asistentul social si psihologul, impreuna cu familia, vor decide cand se va trece la urmatoarea etapa a adoptiei si anume incredintarea in vederea adoptiei.
Copilul este incredintat familiei in vederea adoptiei, pe o perioada de 90 zile, de catre instanta judecatoreasca. Pe perioada de incredintare in vederea adoptiei asistentul social impreuna cu psiholgul vor face vizite bilunare pentru a urmarii evolutia copilului in familie si acomodarea dintre acesta si familie.
La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei se va inainta instantei judecatoresti dosarul familiei impreuna cu o cerere de incuviintare a adoptiei. Atunci cand sentinta de incuviintare a adoptiei a ramas
definitiva si irevocabila familia adoptatoare poate depune actele la primarie pentru a obtine un nou certificat de nastere.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are obligatia de a urmari evolutia copilului in familie pe o perioada de 2 ani de la incuviintarea adoptiei, prin vizite trimestriale. De asemenea, se vor asigura servicii post-adoptie familiilor adoptatoare - grupuri suport, servicii de consiliere, etc.



Legile pe baza carora se realizeaza adoptia
- Legea privind regimul juridic al adoptiei nr. 273/2004.
- Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
- Ordinul nr. 45/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind procedura adoptiei interne.
- Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in domeniul adoptiei internationale de la Haga, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 84/1996.

Acte necesare obtinerii atestatului Acte pentru solicitanti Cererea de adoptie a solicitantilor (cerere care se face la DGASPC de sector) Certificatul de nastere al solicitantilor - copie legalizata Certificat de casatorie - copie legalizata Certificat de deces - copie legalizata (daca este cazul) Sentinta divort - copie xerox (daca este cazul) Caziere judiciare - originale (valabile 6 luni de la data inscrisa pe ele) Adeverinta de venituri - salariul sau alte venituri - originale Certificate medicale tip (cu timbru fiscal), vizate de medicul de familie, cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist: (rezultatele investigatiilor : pulmonar, VDRL, HIV, examen psihiatric) specificat pentru adoptie - originale Caracterizari: de la ultimul loc de munca (minimum doua pentru
fiecare persoana/membru al cuplului conjugal) - originale
de la asociatia de locatari (unde este cazul) -
original
de la alte persoane, minimum 2 pentru fiecare membru
al cuplului - originale
Declaratie pe propria raspundere a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, data in fata notarului public, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti - originale Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei/familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihosociomedicala a copilului pe care doresc sa-l adopte - originala Caziere judiciare pentru persoana/persoanele cu care locuieste solicitantul - originale Certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare din membrii familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - original Acte de identitate (certificat de nastere sau buletin de identitate) pentru fiecare membru al familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - copii xerox Titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei - copi 10410y2416k e legalizata Buletin/Carte de identitate - copii xerox O lista cu cateva persoane care pot da relatii despre cuplu (cu adresa si telefon, unde pot fi contactate) Acte pentru persoanele cu care locuiesc solicitantii .Acordul notarial ca sunt de acord cu adoptia Cazier judiciar - original, in termenul de valabilitate (6 luni de la data emiterii mentionata pe el) Certificat medical tip Ministerul Sanatatii cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist exista model tip la fiecare policlinica) Copie legalizata B.I/C.I

.. si NORMELE METODOLOGICE (cititi repede ca ne sterge! )

Hotarâre nr. 1435 din 02/09/2004
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 868 din 23/09/2004
Intrare in vigoare: 01/01/2005
pentru aprobarea
Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopþiei Art. 1. - Se aprobã Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopþiei, prevãzute în anexa nr. 1.
Art. 2. - Structura-cadru a rapoartelor care se întocmesc, potrivit prezentelor norme metodologice, pe perioada încredinþãrii copilului în vederea adopþiei ºi pe perioada de urmãrire postadopþie este prevãzutã în anexa nr. 2.
Art. 3. - Conþinutul ºi forma certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale încuviinþate de instanþa judecãtoreascã românã cu dispoziþiile Convenþiei asupra protecþiei copiilor ºi cooperãrii în materia adopþiei internaþionale, încheiatã la Haga la 29 mai 1993, ratificatã prin Legea nr. 84/1994, denumitã în continuare Convenþia de la Haga, sunt prevãzute în anexa nr. 3.
Art. 4. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
Art. 5. - Prezentele norme metodologice se completeazã cu prevederile Ordinului secretarului de stat al Autoritãþii Naþionale pentru Protecþia Copilului ºi Adopþie nr. 45/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind procedura adopþiei interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 306 din 7 aprilie 2004.
Art. 6. - Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2005.

Norme metodologice

CAPITOLUL I
Procedura de evaluare/reevaluare în vederea obþinerii
atestatului de persoanã sau familie aptã sã adopte


Art. 1. - Persoana sau familia cu domiciliul în România care doreºte sã obþinã atestatul de persoanã sau familie aptã sã adopte formuleazã o cerere scrisã adresatã direcþiei generale de asistenþã socialã ºi protecþia copilului, denumitã în continuare direcþie, în a cãrei razã teritorialã domiciliazã, în vederea evaluãrii garanþiilor morale ºi a condiþiilor materiale prevãzute de lege.
Art. 2. - La cererea de evaluare pentru obþinerea atestatului de persoanã/familie adoptatoare solicitanþii trebuie sã anexeze urmãtoarele acte:
a) copie de pe buletinul/cartea de identitate, copie legalizatã de pe certificatul de naºtere, cãsãtorie/hotãrâre de divorþ, copie legalizatã de pe titlul de proprietate sau alt titlu care sã ateste dreptul de folosinþã a locuinþei, certificat de cazier judiciar, certificat medical tip Ministerul Sãnãtãþii, cu semnãtura ºi parafa fiecãrui medic specialist, ºi adeverinþe de venit;
b) certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieºte solicitantul;
c) caracterizãri de la ultimul loc de muncã (minimum douã pentru fiecare persoanã/membru al cuplului conjugal);
d) certificat medical privind starea de sãnãtate a celorlalte persoane cu care domiciliazã solicitantul;
e) declaraþie pe propria rãspundere a persoanei/fiecãrui membru al cuplului conjugal, datã în faþa notarului public, cã nu au fost decãzuþi din drepturile pãrinteºti;
f) declaraþie privind motivaþia de a adopta ºi aºteptãrile persoanei/familiei în legãturã cu vârsta, sexul ºi situaþia psihosociomedicalã a copilului pe care doresc sã îl adopte;
g) declaraþie privind indicarea motivelor pentru care unul dintre soþi nu doreºte sã adopte, în cazul în care cererea este formulatã numai de cãtre unul dintre soþi ºi celãlalt nu se asociazã la cerere.
Art. 3. - La înregistrarea cererii privind evaluarea, reprezentantul serviciului de adopþie din cadrul direcþiei este obligat sã informeze solicitantul cu privire la:
a) etapele procedurii de adopþie;
b) serviciile/grupurile de suport care activeazã în comunitate;
c) procedura de evaluare ºi pregãtire în vederea obþinerii atestatului;
d) termenul de soluþionare a cererii privind evaluarea;
e) dreptul de a solicita reevaluarea ºi de a contesta rezultatul acesteia în cazul neacordãrii atestatului.
Art. 4. - Dupã înregistrarea cererii de evaluare, responsabilul de caz desemnat este obligat sã stabileascã de comun acord cu persoana/familia solicitantã programul interviurilor, al vizitelor la domiciliul acestora, al întâlnirilor cu rude, vecini, colegi de la locul de muncã, precum ºi cu orice alte persoane în privinþa cãrora responsabilul de caz apreciazã cã este util a fi contactate, în vederea obþinerii tuturor informaþiilor relevante pentru stabilirea capacitãþii de a adopta.
Art. 5. - (1) Procesul de evaluare a persoanei/familiei adoptatoare cuprinde:
a) evaluarea din punct de vedere social;
b) evaluarea psihologicã;
c) pregãtirea pentru asumarea în cunoºtinþã de cauzã a rolului de pãrinte.
(2) Procesul de evaluare a persoanei/familiei adoptatoare se structureazã atât pe întâlniri ºi discuþii cu persoana, respectiv cu cuplul conjugal, cât ºi pe întâlniri individuale cu membrii familiei adoptatoare ºi cu celelalte persoane prevãzute la art. 4.
(3) Numãrul minim al întâlnirilor este de 6, numãrul maxim fiind stabilit de responsabilul de caz împreunã cu psihologul din cadrul serviciului de adopþie, în funcþie de disponibilitatea persoanei/familiei adoptatoare pe perioada procesului de evaluare; întâlnirile se realizeazã atât la domiciliul persoanei/familiei, cât ºi la sediul direcþiei.
Art. 6. - (1) Evaluarea din punct de vedere social în vederea atestãrii ca persoanã/familie aptã sã adopte este adaptatã specificului persoanei/familiei ºi cuprinde cel puþin urmãtoarele etape:
a) informarea ºi consilierea privind procedura adopþiei, metodologia de evaluare ºi pregãtire ºi crearea unei relaþii de respect ºi încredere între responsabilul de caz ºi persoana/familia adoptatoare;
b) determinarea profilului individual al solicitantului/solicitanþilor, capacitãþilor parentale ºi resurselor persoanei/familiei, percepþia familiei lãrgite ºi rolul jucat de comunitate în structurarea atitudinii familiei faþã de adopþie; la aceastã vizitã participã ºi psihologul din cadrul serviciului de adopþie;
c) culegerea informaþiilor cu privire la structura familiei, istoria maritalã ºi relaþiile actuale ale solicitanþilor, modelul de viaþã al familiei, comunicarea, nivelul educaþiei, statutul profesional, habitatul ºi inserþia comunitarã, relaþia cu familia lãrgitã, trãsãturile de personalitate, interesele, capacitatea de adaptare; culegerea informaþiilor se realizeazã ºi prin contactarea unor persoane de referinþã desemnate de persoanã/familie, precum ºi a unor membri semnificativi ai comunitãþii; dacã adoptatorii au copii, se evalueazã interacþiunea cu aceºtia, starea de sãnãtate, rezultatele ºcolare, precum ºi relaþiile acestora cu: fraþii, colegii de ºcoalã, comunitatea localã;
d) informarea familiei cu privire la concluziile preliminare rezultate, precum ºi la propunerile ce urmeazã a fi formulate vizând acordarea atestatului.
(2) Responsabilul de caz are obligaþia de a obþine ºi de a consemna toate informaþiile în fiºa de evaluare care va sta la baza întocmirii raportului de evaluare.
Art. 7. - (1) Evaluarea psihologicã cuprinde observaþia, interviul, chestionarele ºi aplicarea unei baterii de teste cu scopul determinãrii profilului psihologic al persoanei/familiei adaptatoare.
(2) Rezultatele evaluãrii psihologice ºi recomandãrile psihologului din cadrul Serviciului de adopþii sunt consemnate de cãtre acesta în fiºa de evaluare psihologicã care va sta la baza întocmirii raportului de evaluare.
Art. 8. - (1) Pregãtirea persoanei/familiei pentru asumarea în cunoºtinþã de cauzã a rolului de pãrinte este destinatã dezvoltãrii capacitãþii acesteia de a rãspunde nevoilor copilului adoptat ºi constã în furnizarea de informaþii vizând prezentarea motivelor instituþionalizãrii ºi efectele acesteia asupra copilului, posibile tulburãri reactive de ataºament, modalitãþi de interacþiune, atitudinea nediscriminatorie ºi acceptarea identitãþii ºi istoriei copilului, precum ºi acceptarea diferenþei dintre imaginea unui copil "ideal" ºi copilul care va fi considerat compatibil din punct de vedere teoretic cu persoana/familia adaptatoare.
(2) Pe parcursul acestei etape se evalueazã sentimentele ºi capacitãþile parentale ale solicitanþilor: propria copilãrie, înþelegerea nevoilor copilului ºi a dezvoltãrii acestuia, maturizarea, acceptarea sarcinilor parentale ºi a modificãrilor din stilul de viaþã al familiei apãrute o datã cu adopþia copilului, modul în care solicitanþii înþeleg sã informeze copilul cã este adoptat.
Art. 9. - (1) Dupã obþinerea ºi analizarea tuturor informaþiilor, inclusiv a celor obþinute cu ocazia derulãrii componentei de pregãtire, responsabilul de caz ºi psihologul din cadrul serviciului de adopþie vor întocmi un raport de evaluare a capacitãþii de a adopta a solicitanþilor, care va conþine ºi propunerea privind acordarea sau neacordarea atestatului de persoanã ori de familie aptã sã adopte.
(2) Raportul se înainteazã conducerii direcþiei, care decide cu celeritate, prin dispoziþie a directorului general (executiv) asupra acordãrii/neacordãrii atestatului; dispoziþia se comunicã solicitanþilor, în termen de 3 zile de la emiterea ei.
Art. 10. - (1) În cazul în care se decide neacordarea atestatului, persoana sau familia poate solicita o nouã evaluare, formulatã în scris în termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatului nefavorabil.
(2) În situaþia prevãzutã la alin. (1) ºeful Serviciului de adopþie desemneazã un alt responsabil de caz ºi se procedeazã la reluarea întregului proces de evaluare, astfel cum este reglementat în prezentele norme metodologice.
Art. 11. - În situaþia în care perioada de valabilitate a atestatului prevãzutã de lege a expirat, solicitanþii sunt obligaþi sã formuleze o nouã cerere de evaluare ºi sã anexeze actele prevãzute la art. 2, procedura de evaluare urmând a fi reluatã.


CAPITOLUL II
Demersuri pe care Direcþia generalã de asistenþã socialã ºi protecþia
copilului este obligatã sã le realizeze pentru stabilirea adopþiei
interne ca finalitate a planului individualizat de protecþie


Art. 12. - (1) Pentru fiecare copil pentru care s-a stabilit în condiþiile legii o mãsurã de protecþie specialã direcþia este obligatã sã verifice trimestrial împrejurãrile care au stat la baza stabilirii acesteia ºi sã procedeze la revizuirea planului individualizat de protecþie.
(2) În vederea îndeplinirii obligaþiei prevãzute la alin. (1), direcþia desemneazã un manager de caz.
Art. 13. - Demersurile întreprinse de managerul de caz trebuie sã vizeze:
a) reintegrarea copilului în familie;
b) integrarea copilului în familia extinsã.
Art. 14. - În evaluarea potenþialului de reintegrare familialã sunt luate în considerare aspecte vizând disponibilitatea afectivã a copilului ºi a familiei, nivelul socioeconomic al acesteia, precum ºi serviciile asociate, necesare pentru realizarea ºi menþinerea reintegrãrii, managerul de caz procedând la efectuarea cel puþin a urmãtoarelor demersuri:
a) evaluarea situaþiei care a determinat stabilirea unei mãsuri de protecþie specialã;
b) verificarea existenþei actelor de identitate ale copilului ºi iniþierea mãsurilor prevãzute de lege pentru întocmirea lor, în situaþia în care se constatã inexistenþa acestora;
c) identificarea ºi contactarea pãrinþilor copilului;
d) acordarea de consiliere ºi sprijin tatãlui care nu a recunoscut iniþial copilul ºi care ulterior îºi exprimã aceastã dorinþã;
e) evaluarea situaþiei socioeconomice ºi morale a pãrinþilor;
f) consilierea pãrinþilor ºi informarea acestora asupra existenþei la nivel local a serviciilor de suport, precum ºi asupra posibilitãþilor legale de sprijin financiar sau material;
g) informarea periodicã a pãrinþilor asupra locului unde se executã mãsura de protecþie specialã, precum ºi asupra condiþiilor în care pot menþine relaþiile personale cu copilul; acordarea de sprijin în realizarea acestui drept; organizarea ºi facilitarea de întâlniri periodice între copil ºi pãrinþi;
h) informarea pãrinþilor asupra posibilitãþii redãrii de cãtre instanþa judecãtoreascã a exerciþiului drepturilor pãrinteºti, precum ºi asupra condiþiilor redãrii, în situaþia în care acestora le-a fost limitat exerciþiul drepturilor pãrinteºti sau au fost decãzuþi din drepturile pãrinteºti.
Art. 15. - În evaluarea potenþialului de integrare a copilului în familia extinsã se iau în considerare aspectele prevãzute la art. 14, managerul de caz procedând la efectuarea cel puþin a urmãtoarelor demersuri:
a) identificarea ºi contactarea rudelor fireºti ale copilului pânã la gradul al IV-lea inclusiv;
b) evaluarea situaþiei socioeconomice ºi morale a rudelor identificate;
c) consilierea rudelor asupra posibilitãþilor de luare spre creºtere ºi îngrijire a copilului ºi informarea acestora asupra existenþei la nivel local a serviciilor de suport, precum ºi asupra posibilitãþilor legale de sprijin financiar sau material;
d) informarea rudelor identificate asupra locului unde se executã mãsura de protecþie specialã a copilului, precum ºi asupra condiþiilor în care se pot menþine relaþii personale cu acesta;
e) organizarea ºi facilitarea de întâlniri între copil ºi rudele identificate;
f) solicitarea adresatã fiecãrei rude identificate ºi care a împlinit vârsta majoratului de a-ºi exprima opinia cu privire la disponibilitatea de a lua spre creºtere ºi îngrijire proprie copilul, precum ºi opinia asupra posibilitãþii adopþiei copilului de cãtre o altã persoanã. Opiniile exprimate se consemneazã în scris.
Art. 16. - În vederea atestãrii efectuãrii demersurilor menþionate la art. 14-15 se întocmesc ºi se pãstreazã urmãtoarele documente:
a) raportul sau, dupã caz, fiºa de evaluare psihosocialã iniþialã a copilului ºi familiei sale;
b) raportul de evaluare detaliatã a situaþiei copilului în context sociofamilial;
c) rapoartele de evaluare a situaþiei socioeconomice ºi morale a pãrinþilor ºi rudelor identificate;
d) documentele care atestã toate evaluãrile efectuate în cadrul etapei de evaluare detaliate;
e) rapoartele privind vizitarea copilului de cãtre pãrinþi ºi rude, precum ºi cele care consemneazã exercitarea altor modalitãþi de menþinere a relaþiilor cu copilul;
f) documentele care atestã efectuarea demersurilor legate de identificarea ºi contactarea pãrinþilor ºi rudelor copilului (adresele formulate în atenþia acestora, a organelor de poliþie, primãriei de domiciliu, rapoartele de anchetã socialã la domiciliul pãrinþilor sau al rudelor etc.);
g) documentele care atestã monitorizarea planului individualizat de protecþie (rapoartele de monitorizare, rapoartele de reevaluare, rapoartele de revizuire, planurile revizuite etc.);
h) notificãrile formulate în atenþia pãrinþilor sau a rudelor copilului, vizând informarea acestora asupra locului unde se executã mãsura de protecþie specialã a copilului, precum ºi asupra modului în care pot menþine relaþii personale cu acesta;
i) referatele sau notele întocmite cu ocazia consilierii pãrinþilor ºi rudelor copilului;
j) documentele care consemneazã opinia rudelor copilului cu privire la aspectele menþionate la art. 15 lit. f).
Art. 17. - (1) În baza efectuãrii demersurilor menþionate anterior, a întocmirii ºi analizãrii documentaþiei aferente, dacã managerul de caz apreciazã cã reintegrarea copilului în familie sau în familia extinsã nu este posibilã poate propune stabilirea adopþiei interne ca finalitate a planului individualizat de protecþie.
(2) Propunerea managerului de caz de stabilire a adopþiei interne ca finalitate a planului individualizat de protecþie nu poate fi fundamentatã exclusiv pe situaþia economicã precarã a pãrinþilor copilului.
(3) Propunerea formulatã de cãtre managerul de caz este supusã avizãrii ºefului ierarhic superior ºi se anunþã Serviciul de adopþie în vederea luãrii în evidenþã a cazului ºi realizãrii programului de intervenþie specificã pentru adopþia copilului.


CAPITOLUL III
Stabilirea compatibilitãþii dintre copil ºi persoana/familia
adoptatoare, cãreia urmeazã sã îi fie încredinþat
copilul în vederea adopþiei


Art. 18. - (1) Procesul de stabilire a compatibilitãþii dintre copil ºi persoana/familia adoptatoare constã în indentificarea ºi selectarea celei mai potrivite persoane/familii care sã rãspundã nevoilor copilului, pentru care instanþa judecãtoreascã a încuviinþat deschiderea procedurii adopþiei interne.
(2) Pentru fiecare copil aflat în situaþia prevãzutã la alin. (1) psihologul ºi responsabilul de caz al copilului din cadrul Serviciului de adopþii sunt obligaþi sã identifice ºi sã selecteze o persoanã/familie cãreia îi poate fi încredinþat copilul în vederea adopþiei, în conformitate cu dispoziþiile art. 26 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopþiei.
Art. 19. - (1) Procedura de selectare a persoanei/familiei adoptatoare se realizeazã pe baza unei potriviri teoretice, care constã în analiza ºi luarea în considerare a tuturor informaþiilor referitoare la copil, la familia lui naturalã ºi la persoana/familia adoptatoare, dupã cum urmeazã:
a) informaþii referitoare la copil: vârsta, sexul, naþionalitatea, etnia, rasa, temperamentul, religia, relaþiile cu alþi copii ºi persoane adulte, nevoile lui speciale, istoricul medical, caracteristicile mediului în care trãieºte, programul zilnic;
b) informaþii referitoare la familia naturalã: vârsta, temperamentul, ocupaþia, înclinaþiile, nivelul de educaþie, religia, istoricul marital, naþionalitatea, etnia, rasa, istoricul medical;
c) informaþii referitoare la persoana/familia adoptatoare: vârsta, temperamentul, ocupaþia, înclinaþiile, aptitudinile, interesele pentru diverse domenii, educaþia, rasa, naþionalitatea, etnia, religia, istoricul marital, aºteptãrile familiei în legãturã cu vârsta, sexul ºi situaþia psihosociomedicalã a copilului.
(2) În urma realizãrii potrivirii teoretice se selecteazã o persoanã/familie adoptatoare.
Art. 20. - (1) În vederea stabilirii compatibilitãþii dintre copil ºi persoana/familia adoptatoare selectatã ca urmare a realizãrii potrivirii teoretice, se realizeazã potrivirea practicã, care presupune informarea copilului, a persoanei/familiei care a fost selecþionatã, a altor persoane de referinþã pentru copil, precum ºi pregãtirea pãrþilor implicate în vederea acomodãrii copilului cu persoana/familia adoptatoare.
(2) Informarea ºi pregãtirea se realizeazã de cãtre responsabilul de caz al copilului ºi, respectiv, al persoanei/familiei adoptatoare.
Art. 21. - Activitatea de informare vizeazã:
a) informarea copilului; se realizeazã potrivit capacitãþii de înþelegere ºi gradului sãu de maturitate, acordându-se atenþie opiniilor exprimate de acesta;
b) informarea, dupã caz, a specialiºtilor din centrul de plasament, asistentului maternal sau a persoanei/familiei la care copilul se aflã în îngrijire; se realizeazã respectând interesul superior al copilului ºi principiul confidenþialitãþii;
c) informarea persoanei/familiei adoptatoare; responsabilul de caz aduce la cunoºtinþã familiei/persoanei toate informaþiile pe care le are despre copil ºi prezintã fotografii ale copilului, încurajeazã familia sã punã cât mai multe întrebãri referitoare la copil ºi la familia biologicã a acestuia.
Art. 22. - (1) În vederea pregãtirii pãrþilor implicate pentru acomodarea copilului cu persoana/familia adoptatoare selectatã, responsabilul de caz al copilului ºi cel al persoanei/familiei stabilesc de comun acord cu aceºtia ºi cu persoana/familia care are în îngrijire copilul sau cu persoana de referinþã a copilului din instituþia de ocrotire un program de vizitare a copilului de cãtre persoana/familia adoptatoare.
(2) Prima întâlnire dintre copil ºi persoana/familia adoptatoare se desfãºoarã în mediul de viaþã al copilului, fãrã ca acestuia sã i se aducã la cunoºtinþã scopul vizitei; la întâlnire vor participa în mod obligatoriu cei doi responsabili de caz, care vor consemna rezultatele acestei întâlniri într-un raport comun.
(3) Concluziile raportului comun vor menþiona dacã se continuã potrivirea practicã sau se reia procedura de potrivire a copilului cu altã persoanã/familie adoptatoare; propunerea de reluare a procedurii de potrivire se motiveazã.
(4) În situaþia în care se apreciazã ca indicatã continuarea procedurii de potrivire practicã a copilului cu aceeaºi persoanã/familie adoptatoare, urmãtoarele vizite sunt destinate dezvoltãrii treptate a relaþiei de ataºament dintre aceºtia, întâlnirile ºi vizitele fiind realizate atât în mediul de viaþã al copilului, cât ºi în afara acestuia sau în mediul de viaþã al persoanei/familiei adoptatoare.
(5) Numãrul vizitelor necesare pentru constatarea compatibilitãþii se stabileºte de cãtre cei doi responsabili de caz, în funcþie de evoluþia cazului.
Art. 23. - La finalul procedurii de potrivire practicã cei doi responsabili de caz întocmesc un raport care consemneazã concluziile referitoare la constatarea compatibilitãþii dintre copil ºi persoana/familia adoptatoare, precum ºi propunerea vizând sesizarea instanþei judecãtoreºti pentru încredinþarea copilului în vederea adopþiei.


CAPITOLUL IV
Întocmirea rapoartelor pe perioada încredinþãrii copilului
în vederea adopþiei ºi a rapoartelor postadopþie


Art. 24. - (1) Pe întreaga perioadã în care copilul este încredinþat în vederea adopþiei, direcþia în a cãrei razã teritorialã domiciliazã persoana/familia adoptatoare cãreia i-a fost încredinþat copilul are obligaþia de a urmãri evoluþia acestuia, întocmind în acest sens rapoarte bilunare.
(2) Rapoartele bilunare conþin constatãrile rezultate ca urmare a evaluãrii relaþiilor dintre copil ºi familie în urma vizitelor efectuate de cãtre responsabilul de caz din cadrul serviciului de adopþie împreunã cu un psiholog, precum ºi propuneri vizând menþinerea sau revocarea încredinþãrii în vederea adopþiei.
(3) Rapoartele prevãzute la alin. (1) se supun avizãrii ºefului Serviciului de adopþie, iar în situaþia în care acestea conþin propuneri care impun sesizarea instanþei pentru revocarea încredinþãrii în vederea adopþiei se supun aprobãrii conducerii direcþiei.
Art. 25. - (1) La sfârºitul perioadei de încredinþare în vederea adopþiei responsabilul de caz împreunã cu psihologul întocmesc un raport final referitor la evoluþia relaþiilor dintre copil ºi persoana/familia adoptatoare, care se transmite instanþei judecãtoreºti competente sã încuviinþeze adopþia.
(2) Raportul final se elaboreazã luându-se în considerare constatãrile ºi concluziile rapoartelor bilunare, precum ºi rezultatele acomodãrii copilului cu familia, consemnate într-un raport separat întocmit de cãtre un psiholog din cadrul serviciului de adopþie.
(3) Raportul final se aprobã de cãtre directorul general (executiv) al direcþiei ºi poate conþine propuneri vizând încuviinþarea adopþiei sau, dupã caz, prelungirea perioadei pentru care s-a hotãrât încredinþarea în vederea adopþiei, respectiv revocarea acesteia.
Art. 26. - Responsabilul de caz are obligaþia de a informa persoana/familia adoptatoare cãreia i-a fost încredinþat copilul asupra concluziilor ºi propunerilor conþinute în cuprinsul rapoartelor bilunare ºi al celui final.
Art. 27. - Direcþia în a cãrei razã teritorialã domiciliazã persoana/familia adoptatoare are obligaþia de a depune raportul final pânã cel mai târziu cu 5 zile înaintea termenului la care a fost citatã pentru judecarea cauzei privind încuviinþarea adopþiei.
Art. 28. - Responsabilul de caz þine evidenþa rapoartelor bilunare, precum ºi a celor întocmite la sfârºitul perioadei de încredinþare în vederea adopþiei în dosarul de adopþie al fiecãrui caz.
Art. 29. - (1) Monitorizarea adopþiei pe întreaga perioadã prevãzutã de lege, dupã ce hotãrârea instanþei judecãtoreºti prin care aceasta a fost încuviinþatã a rãmas irevocabilã, se realizeazã de cãtre direcþia de la domiciliul copilului, prin intermediul Serviciului de adopþie - Compartimentul postadopþie.
(2) Responsabilul de caz al copilului ºi psihologul din cadrul compartimentului prevãzut la alin. (1) au obligaþia de a întocmi rapoarte trimestriale care consemneazã evoluþia copilului adoptat ºi a relaþiilor dintre acesta ºi pãrinþii adoptatori.
Art. 30. - (1) Responsabilul de caz are obligaþia de a supune avizãrii ºefului ierarhic superior rapoartele postadopþie, de a þine evidenþa acestor rapoarte ºi de a le transmite familiei adoptatoare, precum ºi managerului de caz.
(2) În cazul netransmiterii, neîntocmirii sau întocmirii defectuoase a rapoartelor postadopþie, managerul de caz este obligat sã sesizeze în scris conducerea instituþiei, care va dispune, în condiþiile legii, sancþionarea disciplinarã a persoanei vinovate.
Art. 31. - La sfârºitul perioadei obligatorii prevãzute de lege pentru realizarea urmãririi adopþiei responsabilul de caz întocmeºte un referat privind închiderea cazului, care se supune avizãrii ºefului Serviciului de adopþie ºi se înainteazã managerului de caz care a elaborat planul individualizat de protecþie a copilului.
Art. 32. - În funcþie de fiecare caz, pe baza constatãrilor ºi concluziilor monitorizãrilor postadopþie efectuate, urmãrirea postadopþie poate continua, la propunerea responsabilului de caz, ºi dupã perioada prevãzutã de lege, dacã aceastã propunere este apreciatã ca fiind în interesul copilului ºi dacã existã aprobarea directorului direcþiei.
Art. 33. - (1) Serviciul de adopþie, prin Compartimentul postadopþie, va furniza ºi va asigura accesul copilului ºi familiei la servicii postadopþie, în funcþie de nevoile identificate.
(2) Aceste servicii pot fi furnizate de specialiºtii Compartimentului postadopþie sau de specialiºti ai altor servicii ºi vor fi menþionate ca recomandãri în rapoartele postadopþie trimestriale, în funcþie de caz.
(3) Responsabilul de caz þine evidenþa serviciilor de care beneficiazã copilul ºi/sau familia adoptatoare, pe care le va consemna, împreunã cu rezultatele obþinute, în dosarul copilului.
Art. 34. - (1) În cazul adopþiilor internaþionale, obligaþia prevãzutã la art. 29 alin. (1) revine Oficiului Român pentru Adopþii, denumit în continuare Oficiu.
(2) La solicitarea direcþiei, Oficiul poate transmite acesteia copii ale rapoartelor postadopþie a cãror evidenþã o deþine.
Art. 35. - Rapoartele postadopþie se pãstreazã pe o perioadã de minimum 10 ani ºi se arhiveazã în condiþiile legii.


CAPITOLUL V
Atestarea de cãtre Oficiul Român pentru Adopþii
a existenþei în þara strãinã a garanþiilor ºi normelor
echivalente celor existente în cazul unei adopþii naþionale


Art. 36. - (1) În vederea întocmirii documentului care atestã îndeplinirea obligaþiei prevãzute de art. 46 alin. (3) din Legea nr. 273/2004, dupã primirea cererii privind adopþia unui copil din România, formulatã de cãtre persoana sau familia cu domiciliul pe teritoriul altui stat. Oficiul verificã dacã sunt îndeplinite condiþiile prevãzute de lege pentru luarea acesteia în evidenþã ºi notificã autoritãþii centrale strãine sau organizaþiei acreditate de cãtre statul strãin ºi autorizate de Oficiu acordul privind continuarea procedurii adopþiei internaþionale.
(2) O datã cu notificarea prevãzutã la alin. (1), în cazul în care statul de primire este parte la Convenþia de la Haga, Oficiul solicitã autoritãþii centrale strãine competente încuviinþarea continuãrii procedurii de adopþie internaþionalã a copilului, potrivit art. 17 lit. c) din Convenþia de la Haga.
(3) Aceastã încuviinþare a continuãrii procedurii de adopþie este cerutã ºi în cazul statelor care nu sunt pãrþi ale Convenþiei de la Haga, dar care au încheiat cu Oficiul acorduri de cooperare în domeniul adopþiei internaþionale.
(4) În vederea încuviinþãrii continuãrii procedurii de adopþie de cãtre autoritatea strãinã competentã, Oficiul transmite acesteia un raport cuprinzând informaþii asupra copilului, referitoare la identitatea ºi la statutul de copil adoptabil al acestuia, ºi informaþii vizând exprimarea consimþãmintelor prevãzute de lege; raportul se transmite însoþit de traducerea autorizatã în limba statului de primire.
Art. 37. - (1) În vederea întocmirii documentului care atestã faptul cã adoptatul va beneficia în þarã strãinã de garanþiile ºi normele echivalente celor existente în cazul unei adopþii naþionale, Oficiul solicitã autoritãþii centrale strãine sau organizaþiei acreditate de cãtre statul strãin ºi autorizate de Oficiu ca, o datã cu transmiterea încuviinþãrii continuãrii procedurii de adopþie internaþionalã prevãzute la art. 36, aceasta sã îi furnizeze ºi informaþii privind dreptul intern în materia adopþiei ºi dreptul familiei.
(2) Oficiul transmite autoritãþilor centrale competente din alte state sau organizaþiilor acreditate de cãtre statul strãin ºi autorizate de Oficiu, la cererea acestora, informaþii privind dreptul intern român în materia adopþiei.
Art. 38. - Informaþiile solicitate de cãtre Oficiu autoritãþilor competente din þara strãinã vizeazã:
a) normele juridice care guverneazã efectele adopþiei, în general, în statul respectiv;
b) dacã legea strãinã admite adopþia care produce efectele unei filiaþii fireºti ºi adopþia internaþionalã;
c) condiþiile încetãrii adopþiei prin desfacere sau ca urmare a declarãrii nulitãþii acesteia ºi mãsurile de protecþie a copilului care pot fi dispuse în acest caz; drepturile ºi îndatoririle pãrinteºti ºi sancþiunea neîndeplinirii acestora;
d) existenþa serviciilor postadopþie, în special modalitãþile în care se asigurã consilierea pãrinþilor adoptivi;
e) modalitãþile de supraveghere a evoluþiei copilului ºi a relaþiilor dintre acesta ºi pãrinþii sãi adoptivi, precum ºi mãsurile de protecþie care se pot dispune în cazul în care se constatã neadaptarea copilului cu familia adoptatoare;
f) modul în care adoptatul ºi adoptatorii intrã în evidenþa autoritãþilor sau a organismelor cu atribuþii în materia evaluãrii adopþiei;
g) dacã adoptatul poate primi încuviinþarea de intrare ºi de a locui permanent în statul primitor;
h) legislaþia în materia adopþiei ºi alte informaþii generale cu privire la protecþia copilului;
i) recunoaºterea adopþiei în statul primitor;
j) condiþiile în care copilul adoptat dobândeºte cetãþenia strãinã.
Art. 39. - (1) În baza informaþiilor primite, Oficiul întocmeºte un raport care conþine prezentarea succintã a datelor obþinute potrivit art. 38, precum ºi concluziile Oficiului cu privire la existenþa garanþiilor cã adoptatul va beneficia în þara strãinã de norme echivalente celor existente în cazul unei adopþii naþionale.
(2) Raportul poate cuprinde ºi date cu privire la aplicarea Convenþiei de la Haga în situaþia statelor pãrþi la aceastã convenþie sau, dupã caz, a acordurilor ori convenþiilor de colaborare încheiate cu celelalte state.
(3) Raportul prevãzut la alin. (1) se transmite instanþei judecãtoreºti o datã cu cererea de încuviinþare a adopþiei internaþionale.


CAPITOLUL VI
Eliberarea certificatului care atestã cã adopþia internaþionalã
este conformã cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga


Art. 40. - Certificatul prin care se atestã cã adopþia internaþionalã încuviinþatã de instanþa judecãtoreascã românã este conformã cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga este înscris autentic ºi se elibereazã de cãtre Oficiu.
Art. 41. - Atestarea conformitãþii adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga se înscrie în registrul special înfiinþat în acest scop ºi se completeazã manual, cu cernealã specialã de culoare neagrã.
Art. 42. - (1) Pe baza înscrierii prevãzute la art. 41 se elibereazã adoptatorului sau familiei adoptatoare certificatul care atestã conformitatea adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga.
(2) Dupã întocmirea certificatului se face menþiune cu privire la aceasta ºi în Registrul Naþional pentru Adopþii.
Art. 43. - Atribuþiile legate de întocmirea ºi de eliberarea actului ºi a certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga se îndeplinesc de un funcþionar public cu studii juridice care face parte din personalul Oficiului, desemnat în acest scop prin ordin al secretarului de stat.
Art. 44. - Pe baza comunicãrii hotãrârii judecãtoreºti irevocabile de încuviinþare a adopþiei, funcþionarul prevãzut la art. 43 trece de îndatã la întocmirea actului ºi a certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale încuviinþate de instanþa judecãtoreascã românã cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga.
Art. 45. - (1) Eliberarea certificatului se face la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoare.
(2) Cererea se face personal de cãtre adoptator sau prin mandatar, pe bazã de procurã specialã, ºi se depune la sediul Oficiului.
(3) Funcþionarul care primeºte cererea solicitã prezentarea actelor de identitate ale adoptatorului/ adoptatorilor sau, dupã caz, prezentarea procurii persoanei mandatate.
Art. 46. - În vederea întocmirii actului ºi a certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga, funcþionarul desemnat verificã conformitatea datelor cuprinse în dispozitivul hotãrârii judecãtoreºti irevocabile de încuviinþare a adopþiei cu datele conþinute în evidenþa Oficiului, referitoare la copil ºi la familie, respectiv la persoana adoptatoare.
Art. 47. - (1) Certificatul specificã faptul cã adopþia s-a realizat în conformitate cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga, precizeazã de cãtre cine ºi când au fost date acceptãrile prevãzute de art. 17 lit. c) din Convenþia de la Haga, precum ºi cã adopþia are ca efect ruperea legãturilor de filiaþie ºi rudenie existente între copil ºi pãrinþii sãi fireºti, respectiv rudele sale fireºti, fiind o adopþie cu efecte depline.
(2) Oficiul va transmite o copie legalizatã ºi tradusã în limba strãinã ºi autoritãþii centrale sau organizaþiei strãine acreditate din statul de primire.
Art. 48. - Actul ºi certificatul care atestã conformitatea adopþiei internaþionale încuviinþate de instanþa judecãtoreascã românã cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga se semneazã de funcþionar ºi de secretarul de stat al Oficiului.
Art. 49. - Întocmirea actului ºi eliberarea certificatului se realizeazã ºi în cazul în care adoptatorii domiciliazã în state care nu sunt pãrþi ale Convenþiei de la Haga, dar ale cãror autoritãþi competente în materia adopþiei au încheiat acorduri de colaborare cu Oficiul.
Art. 50. - (1) Este interzis sã se facã ºtersãturi, rãzuiri, prescurtãri ºi adãugãri ori alte modificãri în actul sau în certificatul care atestã conformitatea adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga.
(2) Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actului ori a certificatului ºi a menþiunilor înscrise pe acestea se fac numai în temeiul unei hotãrâri judecãtoreºti definitive ºi irevocabile.


CAPITOLUL VII
Procedura de întocmire ºi organizare la nivel naþional a evidenþei
în materia adopþiei (Registrul Naþional pentru Adopþii)


Art. 51. - (1) În scopul constituirii la nivel naþional a evidenþei în materia adopþiei Oficiul are obligaþia întocmirii Registrului Naþional pentru Adopþii, denumit în continuare Registru.
(2) Registrul conþine datele referitoare la adoptatorul sau la familia adoptatoare, românã ºi strãinã, precum ºi cele referitoare la copiii pentru care a fost pronunþatã o hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã de încuviinþare a deschiderii procedurii adopþiei interne, de încredinþare în vederea adopþiei, de încuviinþare a adopþiei sau de declarare a nulitãþii acesteia.
(3) În Registru se opereazã ºi menþiunile privind transmiterea rapoartelor postadopþie întocmite pentru copiii care au fost adoptaþi conform procedurii adopþiei internaþionale, precum ºi cele vizând eliberarea certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga.
Art. 52. - Întocmirea ºi organizarea la nivel naþional a evidenþei în materia adopþiei se realizeazã pe baza transmiterii informaþiilor care sunt solicitate de cãtre Oficiu, precum ºi pe baza transmiterii în termenele legale a documentelor prevãzute de Legea nr. 273/2004 de cãtre direcþie sau, dupã caz, de cãtre autoritatea strãinã competentã sau de organizaþia acreditatã de statul strãin ºi autorizatã de Oficiu.
Art. 53. - Datele care se consemneazã în registru sunt:
a) date privind copilul: numele ºi prenumele, data naºterii, codul numeric personal, numele ºi prenumele tatãlui biologic, numele ºi prenumele mamei biologice, situaþia fraþilor biologici, direcþia în a cãrei evidenþã se aflã, forma de protecþie, hotãrârea judecãtoreascã de deschidere a procedurii adopþiei interne, hotãrârea judecãtoreascã de încredinþare în vederea adopþiei, hotãrârea judecãtoreascã de încuviinþare a adopþiei, hotãrârea judecãtoreascã de declarare a nulitãþii adopþiei, numãrul ºi data fiecãrui raport privind urmãrirea evoluþiei postadopþie, în cazul adopþiei internaþionale, numãrul ºi data eliberãrii certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale cu dispoziþiile Convenþiei de la Haga;
b) date privind persoana sau familia adoptatoare cu domiciliul în România: numãrul ºi data cererii de adopþie formulate de persoana sau de familia adoptatoare, numele ºi prenumele, domiciliul, numãrul ºi data de eliberare a atestatului de persoanã sau familie aptã sã adopte;
c) date privind familia adoptatoare cu domiciliul în strãinãtate: numãrul ºi data cererii de adopþie formulate de persoana sau de familia adoptatoare, numele ºi prenumele, domiciliul, autoritatea centralã sau organizaþia strãinã acreditatã care transmite cererea de adopþie ºi care a atestat persoana sau familia ca fiind aptã sã adopte, oferind garanþiile prevãzute de lege.
Art. 54. - (1) În cazul în care cererea adoptatorului sau familiei adoptatoare care are domiciliul în strãinãtate nu este însoþitã de documentele prevãzute la art. 44-45 din Legea nr. 273/2004, aceasta se înregistreazã în registru cu menþiunea "incomplet".
(2) În situaþia prevãzutã la alin. (1) Oficiul notificã autoritãþii strãine competente sau organizaþiei acreditate de cãtre statul strãin ºi autorizate de Oficiu necesitatea anexãrii documentelor prevãzute de lege, soluþionarea cererii urmând a fi realizatã dupã transmiterea tuturor documentelor care trebuie sã însoþeascã cererea; data la care Oficiul primeºte documentele solicitate se menþioneazã în Registru.
Art. 55. - (1) Datele cuprinse în Registru se consemneazã periodic, sarcina întocmirii, organizãrii ºi actualizãrii acestuia revenind unui compartiment cu atribuþii specifice în acest sens din cadrul Oficiului.
(2) Registrul are fiecare paginã numerotatã ºi ºtampilatã ºi se vizeazã anual pentru deschidere ºi închidere de cãtre ºeful compartimentului prevãzut la alin. (1) ºi de cãtre secretarul de stat al Oficiului.
(3) În situaþia în care Registrul nu s-a completat în întregime, la data de 31 decembrie a fiecãrui an, pe prima paginã rãmasã liberã se întocmeºte un proces-verbal de închidere, semnat de cãtre persoanele prevãzute la alin. (2), din care sã rezulte numãrul adopþiilor interne ºi internaþionale încuviinþate ºi rãmase irevocabile în anul expirat, precum ºi numãrul total al persoanelor cu domiciliul în România care au fost atestate ca apte sã adopte; înregistrãrile pentru anul care începe se fac, în continuare, în acelaºi registru, pânã la epuizarea tuturor filelor.
Art. 56. - (1) Evidenþa conþinutã de Registru este structuratã într-o bazã de date, gestionatã prin intermediul unui sistem informatizat, care sã asigure securitatea datelor înregistrate.
(2) Accesul la aceastã bazã de date este permis doar utilizatorilor identificaþi prin intermediul unei parole de acces.
(3) Orice modificare sau adãugare în baza de date este înregistratã automat, indicându-se utilizatorul ºi data la care aceasta a fost operatã.
(4) Pe baza datelor conþinute în aceastã evidenþã se pot întocmi situaþii ºi rapoarte care vor fi stocate în forma în care au fost realizate, fãrã a exista posibilitatea modificãrii lor ulterioare.
(5) Pentru siguranþa ºi pãstrarea datelor conþinute în evidenþã vor fi realizate periodic copii ale datelor pe medii de stocare securizate cu parolã de acces.
Art. 57. - (1) Persoanele care, conform fiºei postului, au atribuþii privind culegerea, evidenþa ºi transmiterea informaþiilor referitoare la adopþii sunt obligate sã pãstreze confidenþialitatea acestor date, sub sancþiunile prevãzute de lege.
(2) Transmiterea datelor privind adopþiile poate fi fãcutã, în condiþiile legii, numai cãtre persoane fizice sau juridice autorizate.
Art. 58. - Pãstrarea ºi arhivarea Registrului, precum ºi a documentelor care au stat la baza întocmirii acestuia se realizeazã conform prevederilor legale în materie.



ANEXA Nr. 2


STRUCTURA-CADRU
a rapoartelor ce se întocmesc pe perioada încredinþãrii copilului
în vederea adopþiei ºi pe perioada de urmãrire postadopþie


A. STRUCTURA-CADRU A RAPOARTELOR BILUNARE
Aprobat
Director general (executiv)
Avizat
ªef serviciu


RAPORT BILUNAR
privind evoluþia copilului ºi rezultatele acomodãrii acestuia cu
persoana/familia adoptatoare pe perioada încredinþãrii
în vederea adopþiei


Calitatea interacþiunilor copil-familie


Atitudinea copilului faþã de familie


Atitudinea familiei faþã de copil


Nevoi ale copilului


Nevoi ale familiei


Resurse identificate


Concluzii, recomandãri ºi propuneri


Data vizitei:
Data întocmirii raportului:

Psiholog, Asistent social (responsabil de caz), ..................... .......... ..... ...... ......
B. STRUCTURA-CADRU A RAPORTULUI FINAL


Aprobat
Director general (executiv)
Avizat
ªef serviciu


RAPORT FINAL
referitor la evoluþia relaþiilor dintre copil ºi persoana/familia
adoptatoare, ce se comunicã instanþei la sfârºitul perioadei de
încredinþare în vederea adopþiei


Date personale despre copil
- numele:
- prenumele:
- sexul:
- pãrinþii biologici:
- data, locul ºi înregistrarea naºterii:
- certificatul de naºtere: nr. ........... seria ............
- codul numeric personal:
- naþionalitatea:
- religia:
- domiciliul actual:
- hotãrârea de încredinþare în vederea adopþiei:


Istoria personalã ºi familialã
Date despre familia potenþial adoptatoare
Date despre locuinþã
Relaþia copilului cu familia potenþial adoptatoare
Evoluþia stãrii de sãnãtate a copilului
Starea de sãnãtate actualã a copilului


Dezvoltarea psihologicã a copilului:
- psihomotricã
- cognitivã
- socioemoþionalã
- limbaj
- autoservire
- aptitudini, interese
Nevoi speciale ale copilului


Concluzii ºi propuneri


Observaþii


Data:

Asistent social (responsabil de caz), Psiholog,.......... ..... ...... ...... .........
C. STRUCTURA-CADRU A RAPORTULUI POSTADOPÞIE


Avizat
ªef serviciu


RAPORT TRIMESTRIAL POSTADOPÞIE
privind evoluþia copilului adoptat ºi a relaþiilor dintre
acesta ºi pãrinþii adoptatori


Numele copilului:
Prenumele copilului:
Data naºterii:
Sentinþa civilã de adopþie:
Numele ºi prenumele pãrinþilor adoptatori:
Adresa:
Circumstanþele vizitei
Igiena locuinþei
Climatul familial
Starea de sãnãtate actualã a copilului
Dezvoltarea psihologicã a copilului
Situaþia ºcolarã a copilului
Modalitatea de relaþionare copil-familie
Atitudinea copilului faþã de familie
Atitudinea familiei faþã de copil
Nevoile copilului
Nevoile familiei
Resurse identificate
Concluzii ºi recomandãri
Observaþii
Data vizitei:
Data întocmirii raportului:

Psiholog, Asistent social (responsabil de caz),............... .......... ..... ...... ......
ANEXA Nr. 3


CONÞINUTUL ªI FORMA
certificatului care atestã conformitatea adopþiei internaþionale
încuviinþate de instanþa judecãtoreascã românã cu dispoziþiile
Convenþiei asupra protecþiei copiilor ºi cooperãrii în materia
adopþiei internaþionale, încheiatã la Haga la 29 mai 1993

1. Subscrisa: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... . (numele ºi adresa autoritãþii centrale competente din statul unde a fost încuviinþatã adopþia) 2. Atestã cã minorul: Numele: .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................... Prenumele: .......... ..... ...... .......... ..... ...... ................... Data naºterii: ziua ......... luna ............... anul .......... Sexul: masculin [ ] feminin [ ] Locul naºterii: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............. Domiciliul: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .................. 3. A fost adoptat în baza hotãrârii urmãtoarei instanþe: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................. (denumirea instanþei, felul ºi numãrul hotãrârii) Din data: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................. (data pronunþãrii) Hotãrârea este irevocabilã din data de: .......... ..... ...... ..................... 4. De cãtre urmãtorul/urmãtorii adoptator/adoptatori: a) Numele de familie al tatãlui adoptiv .......... ..... ...... ..................... Prenumele .......... ..... ...... .......... ..... ...... .................... Data naºterii: ziua .......... luna ............. anul ........... Locul naºterii: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............. Domiciliul la data încuviinþãrii adopþiei .......... ..... ...... ..................; b) Numele de familie al mamei adoptive .......... ..... ...... ...................... Prenumele .......... ..... ...... .......... ..... ...... .................... Data naºterii: ziua ........... luna .............. anul........... Locul naºterii: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............. Domiciliul la data încuviinþãrii adopþiei .......... ..... ...... ................... 5. Subscrisa autoritate atestã cã adopþia a fost încuviinþatã în conformitate cudispoziþiile Convenþiei de la Haga ºi cã acceptãrile prevãzute la art. 17 lit. c) au fost datede: a) denumirea ºi adresa autoritãþii centrale din statul de origine: .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................. .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................; data acceptãrii: .......... ..... ...... .......... ..... ...... ............; b) denumirea ºi adresa autoritãþii centrale din statul de primire: (sau ale autoritãþiipublice ori ale organismului care exercitã funcþiile acesteia conform art. 22 alin. 1 sau 2 dinConvenþia de la Haga din 1993) .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................. data acceptãrii: .......... ..... ...... .......... ..... ...... ............. 6. Încuviinþarea adopþiei are ca efect încetarea legãturilor de filiaþie cu pãrinþiifireºti, precum ºi a legãturilor de rudenie existente între copil ºi pãrinþii sãi fireºti,respectiv rudele sale fireºti. Localitatea .......... ..... ...... ... data ....................










Document Info


Accesari: 11439
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )